Under de senaste tjugo åren har användningen av tobak i världen ökat med nära 75 %. I Sverige har rökningen under samma tid minskat men minskningen har nu stannat av. Sedan l980-talets mitt ligger andelen rökare i befolkningen på omkring 27 % dagligrökare bland vuxna. Inom gruppen har en förskjutning skett från omfattande rökning bland högutbildade till en rökdominans i dag bland lågutbildade. Unga lågutbildade kvinnor är i dag den grupp som röker mest (60 %). Det finns indikationer på att rökningen åter börjat öka bland skolungdom efter många års minskning.
Tobak den största hälsorisken
Tobaksrökningen är i dag den helt dominerande enskilda orsaken till sjukdom och för tidig död i vårt land. Betydande resurser inom sjukvården används för att behandla och lindra konsekvenserna av tobaksbruket.
År l986 uppskattades antalet för tidiga dödsfall på grund av tobaksbruk till nära 2 l/2 miljon om året, vilket totalt motsvarar nära fem procent av alla dödsfall. I Sverige räknar man med att omkring l0 000 svenskar årligen dör i tobaksrelaterade sjukdomar, främst hjärt-kärlsjukdom och lungcancer. Bland män ökar inte längre dödligheten i lungcancer utan ligger sedan l970- talets mitt på mellan 40 och 45 dödsfall per l00 000 invånare och år. Bland kvinnor har däremot dödligheten ökat från ca l0 per l00 000 invånare och år l975 till närmare l8 per l00 000 vid l980-talets slut.
Alarmerande är också socialstyrelsens cancerregisters senaste statistik som visar att antalet lungcancerfall bland kvinnor, inte minst bland unga kvinnor, ökat med 10 % från 1986 till 1987. Ökningstakten beräknas hålla i sig under 90- talet.
Redan för 200 år sedan väcktes de första misstankarna om att rökning kunde ge upphov till lungcancer, men först på l950-talet började vetenskapliga undersökningar presenteras som visade en ökad sjuklighet och förekomst av för tidig död bland rökare utan annan förklaring än tobaksbruket.
Vi vet i dag att rökning inte bara förorsakar lungcancer utan även andra cancerformer. Rökningen ökar också risken för hjärtkärlsjukdom, kroniska lungsjukdomar och magsår. Rökning ger upphov till allergier, benskörhet, ryggont och inverkar negativt på smak, lukt och tänder.
Rökning påskyndar kvinnors åldrande. De kommer tidigare i menopaus, får rynkigare hud och blir tidigare gråhåriga. Efter menopausen får rökande kvinnor svagare benstomme och råkar därför lättare ut för benbrott.
Kvinnor som röker löper vidare större risk för blodproppssjukdom om de använder p-piller. Risken ökar med åldern.
Rökningen påverkar också graviditeten. Kvinnor som röker har svårare för att bli gravida och råkar oftare ut för missfall. Barn till rökande kvinnor har lägre överlevnadsfrekvens och de som överlever uppvisar högre sjuklighet bl.a. i cancer.
Rökningen ökar sjukfrånvaron, påskyndar åldrandet och förkortar livet. En person som röker 20 cigaretter om dagen, förkortar i genomsnitt sitt liv med fem år. Den som slutar röka minskar däremot snabbt risken för sjukdom och löper efter tio år ungefär samma risk som en person som aldrig rökt. Att sluta röka är därmed den bästa insats man själv kan göra för att förbättra sin hälsa.
Också passiv rökning är skadlig. Barn till rökande föräldrar insjuknar oftare i sjukdomar i andningsorganen och fall av lungcancer till följd av passiv rökning har beskrivits.
Tobaksbruket måste minska
Världshälsoorganisationen (WHO) har konstaterat att en minskning av tobaksbruket i i-länderna skulle betyda mer för människors hälsa än någon annan åtgärd. Vid Världshälsomötet l986 slog WHO fast att tobaksrökning och tobaksbruk i alla dess former är oförenligt med målet i Europaprogrammet ''Hälsa för alla år 2000''. I detta mål anger WHO att år l995 skall högst 20 % av befolkningen vara rökare. Inom varje land skall tobakskonsumtionen ha minskat med minst 50 %. Sverige har ställt sig bakom WHO:s beslut att under de närmaste åren genomföra en samordnad insats mot tobaken.
Mot bakgrund av tobakens stora hot mot folkhälsan måste åtgärder som begränsar tobakskonsumtionen ges hög prioritet. Det är både en hälsofråga och en arbetsmiljöfråga. Om Sverige skall kunna uppnå de mål som WHO satt upp, är det nödvändigt att regering och riksdag visar hur allvarligt de ser på tobaksproblemet i vårt land, och utan ytterligare dröjsmål beslutar om konkreta åtgärder för att minska tobaksbruket.
Samhället har hittills inte visat tillräcklig kraft och vilja för att förhindra rökdebut hos unga eller att hjälpa vuxna att sluta röka. Den senaste tobaksutredningen tillsatt l988 kom i mars l990 med förslag till åtgärder. Remissbehandling har skett och proposition aviseras till våren l99l. Vi anser det synnerligen angeläget att tidsplanen hålls. Alltför stora mänskliga och ekonomiska värden står på spel för att dröjsmål skall kunna godtas.
Inom den europeiska gemenskapen läggs det mycket stor vikt vid bekämpningen av tobaken och dess skadeverkningar. Sedan l986 finns en särskild kommission inom EG bestående av ländernas ledande cancerforskare som arbetar i kampen mot cancer. Kommissionen har lagt fram ett mycket ambitiöst handlingsprogram med titeln ''Europe against cancer'' som bland annat innehåller l4 långt gående åtgärdsförslag för att begränsa tobaksbruket. Sverige har på grund av det stora kunnande som finns i vårt land på cancerforskningens område erbjudits ett fullvärdigt deltagande i EG-kommissionens handlingsprogram mot cancer. Sverige har accepterat och regeringen har tillsatt en ledningsgrupp för det svenska engagemanget.
Åtgärder mot tobaksbruk
Tobaksproblemet måste angripas på flera sätt.
Tjärhalten måste minskas i tobaken. Sverige saknar lagstiftning som begränsar halten av skadliga beståndsdelar i tobaken. Inom EG planeras en sådan begränsning. Från och med l993 accepteras en tjärhalt på maximalt l5 mg per cigarett. Från och med l998 sänks gränsen ytterligare till l2 mg.
Rökfria miljöer är ett annat krav. Ett rökförbud i lokaler där flera vistas är också ett stöd för rökarna. De flesta vill sluta och ett förbud minskar tillfällena för tobaksrökning. Stat, landsting och kommuner bör dessutom utnyttja möjligheterna att ställa krav på tillgång till rökfria lokaler i samband med finansiering av olika anläggningar, och vid bidrag till drift- och hyreskostnader till organisationslivet.
Pris- och skattepolitiken måste spela en betydande roll i ett trovärdigt hälsopolitiskt program mot tobak. Regelbundna prishöjningar på tobaksvaror är ett av de viktigaste instrumenten för att minska tobakskonsumtionen. I Sverige har prisökningen för tobak dock varit betydligt långsammare än för baslivsmedel. Tobak har därmed blivit relativt sett billigare. Till detta kommer att tobak räknas in i konsumentprisindex vilket försvårar prishöjning eftersom en sådan då blir inflationsdrivande. Inom EG anser man det angeläget att ta bort tobak från konsumentprisindex av hälsoskäl. Redan i dag publiceras prisindex exklusive tobak för vart och ett av de tolv medlemsländerna i EG för att l992 tas bort helt. Vi borde göra samma sak i Sverige.
Kraftfulla insatser krävs för att förhindra nyrekrytering av tobaksbrukare bland barn och ungdom. I dag finns mycket begränsade resurser för att informera om tobakens skadeverkningar. Staten tar in omkring l 000 gånger så mycket i tobaksskatt som den satsar på att informera om de skadliga effekterna av tobak. Socialstyrelsen föreslog redan l984 att en särskild avgift på tobak skulle införas för att finansiera informationsarbetet. En avgift på 2,5 öre per cigarett skulle i dag inbringa omkring 300 milj. kr. årligen som kunde användas i tobaksarbetet inom ungdoms- och idrottsorganisationer och landstingens förebyggande verksamhet etc. Vi anser att en sådan avgift bör införas. Med ett system där tobaksvaror ej ingår i underlaget för konsumentprisindex påverkas inte inflationsnivån.
Majoriteten rökare börjar röka före 20 års ålder. Många studier visar att tobaksrökning medför större risker ju tidigare rökdebuten sker. Det är därför angeläget att senarelägga tobaksdebuten. I t.ex. Norge, Finland och Storbritannien finns i dag ett förbud mot tobaksförsäljning till ungdom. Ett liknande lagförslag planeras inom EG. Det är lämpligt att koppla åldersgränsen för tobak till andra åldersgränser, t.ex. myndighetsåldern. En sådan åldersgräns skulle också vara ett stöd för de ungdomar som i dag av grupptrycket tvingas börja röka.
Rökslutarhjälp måste göras lättillgänglig för alla som önskar upphöra med sitt tobaksbruk.
Ett totalt reklamförbud är en annan nödvändig åtgärd för att minska tobaksbruket. Tobaksreklamen håller myten levande om tobaken som en harmlös produkt och en del av vår tillvaro. Reklamen framställer också cigaretter som högklassiga, testade och godkända produkter. Genom att staten tillåter marknadsföring av denna produkt är det svårt för konsumenten att inse att var fjärde tobaksrökare dör i förtid genom att använda produkten på precis det sätt som producenten (oftast staten) rekommenderar i marknadsföringen. Vi har svårt att se vilken annan produkt med ett ohälsoregister som tobakens som skulle få marknadsföras på detta sätt.
Ett reklamförbud måste även omfatta smygreklam, eftersom erfarenheten visat att tobaksbolagen i länder med reklamrestriktioner i stället marknadsför sitt varumärke på kläder, vid sportevenemang etc. Därmed kringgås syftet med reklamförbud.
Inom EG har man tidigare förberett ett direktiv om tobaksreklam, som skulle ha inneburit kraftiga restriktioner mot den öppna tobaksreklamen och ett totalförbud mot smygreklam. Sedan man misslyckats att nå enighet om detta förslag, planeras nu ett nytt förslag om totalförbud mot all öppen och förtäckt tobaksreklam. Flera EG-länder (senast Frankrike) har redan infört totalförbud mot tobaksreklam.
Rökförbud i vissa lokaler och åldersgräns för inköp av tobak innebär vissa begränsningar i individens frihet. Denna frihet kan dock samtidigt innebära ofrihet för andra. Icke-rökaren tvingas inandas tobaksrök, icke-rökande ungdomar utsätts för grupptryck från rökande jämnåriga etc. Det är en myt att rökning hör ihop med den enskildes frihet och egna vilja. Tvärtom saknas ofta den fria viljan när det gäller tobaksbruk inte minst med tanke på nikotinets beroendeskapande egenskaper. Individen börjar röka på grund av grupptryck, social miljö etc. och därefter är det beroendet som styr individens rökvanor.
I Sverige ligger vi tyvärr efter, inte före, många av de ledande industriländerna när det gäller att nå WHO-målen. Förebyggande av tobaksskador är en viktig framtidsfråga. Av såväl mänskliga som ekonomiska skäl måste vi nu satsa rejält för att minska tobaksbruket. Då handlar det om att sätta stopp för tobaksreklam, genomföra förbud mot rökning på arbetsplatser och offentliga platser, höja tobaksbeskattningen och lägga på en avgift på cigaretterna för hälsoupplysning samt införa åldersgräns för tobaksinköp.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en åldersgräns på l8 år för inköp av tobaksvaror,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bestämmelser om rökfria lokaler där icke-rökare vistas,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en avgift på 2,5 öre för att bekosta information om tobakens skadeverkningar,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om exkludering av tobakspriser i prisindex,2]
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om reklamförbud inkl. förbud mot smygreklam för tobaksvaror,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en maximihalt av l5
mg tjära per cigarett fr.o.m. l993 och l2
mg fr.o.m. 1998,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en tobaksproposition våren l99l.
Stockholm den l0 januari l99l Elisabeth Fleetwood (m) Karin Falkmer (m) Barbro Westerholm (fp) Ingrid Ronne-Björkqvist (fp) Karin Israelsson (c) Marianne Jönsson (c) Margareta Winberg (s) Maj Britt Theorin (s) Gudrun Schyman (v) Margó Ingvardsson (v) Anita Stenberg (mp) Ragnhild Pohanka (mp)
1 1990/91:Sk339
2 1990/91:Fi411