Socialtjänstlagen är en ramlag som ger de övergripande målen för det sociala arbetet. Lagen växte fram under många års utredande och efter ett långt och uthålligt opinionsarbete. Det blev en rättighetslag där en demokratisk människosyn för första gången skrevs in. Målen med och intentionerna bakom lagen fördes ut genom ett omfattande utbildningsprogram både för personal och beslutsfattare.
Men sedan fick lagstiftningen inte någon riktig chans att verka fullt ut. Den tillkom i en tid med stora ekonomiska problem i kommunerna. Därefter har utbyggnad av barn- och äldreomsorg tagit all tid och kraft. Intentionerna var dock större än så. Man borde t.ex. ta tillvara de sociala erfarenheterna redan vid samhällsplaneringen och man skulle ha ett aktivt uppsökande arbete särskilt bland barn och ungdom.
En översyn av lagen har nu aviserats. Därvid har krav både om förstärkningar och lättnader förts fram. Enligt vår mening är det i samband härmed viktigt att åter informera kraftfullt om målen för socialtjänsten. Stor omsättning har skett både bland personal och förtroendevalda, och kunskapen om de bakomliggande intentionerna brister betänkligt på sina håll. För att få en seriös och väl förankrad debatt om framtiden krävs ordentlig kunskap om vad som redan gäller. Även om översynen i sig leder till en del förändringar, så tar dessa tid att genomföra. Under tiden bör vi vidta åtgärder för att bättre förankra det grundläggande synsätt som kommer till uttryck i socialtjänstlagen, t.ex. genom att stimulera framtagandet av lokala handlingsprogram.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökad information om socialtjänstlagens mål och innehåll samt om stimulans för framtagande av lokala handlingsprogram.
Stockholm den 22 januari 1991 Lena Öhrsvik (s) Ulla-Britt Åbark (s) Sylvia Pettersson (s)