Sammanfattning
Vänsterpartiet vill sänka alkoholkonsumtionen i linje med WHOs 25 procents mål. I motionen föreslås: ökad beskattning av alkoholnäringen, integrera alkoholinformationen i utbildningen av all sjukvårdspersonal, sammanför den statliga alkoholverksamheten till en enda myndighet, satsa på företagshälsovården för minskad alkoholkonsumtion.
Om alkoholpolitiken
För sex år sedan ställde vänsterpartiet sig bakom Världshälsoorganisationens (WHOs) Europamål om att fram till år 2000 sänka alkoholkonsumtionen i Sverige med 25 %. I dag finns inga trender eller prognoser som tyder på att vi skulle nå denna målsättning. Det är snarare så att med den ökningstakt som alkoholkonsumtionen årligen har så kommer Sverige att öka sin alkoholkonsumtion med över 25 % fram till sekelskiftet.
Alkoholen kallas vår tids största sociala och medicinska problem. Trots att den svenska alkoholkonsumtionen, sett i ett internationellt perspektiv, är relativt måttlig så skapar den problem för samhället. En halv miljon svenskar använder den i direkt skadlig utsträckning, och utöver detta så är alkoholen den viktigaste enskilda faktorn bakom sjukdomar, olyckor, brottslighet och för tidig död bland svenskar i yrkesverksam ålder.
Alkoholen är bidragande orsak till en rad sjukdomstillstånd och medför en stor belastning på sjukvården. I var tredje säng på våra sjukhus ligger någon vars sjukdom eller olycka kan relateras till alkoholen.
Alkoholbruket påverkar också behandlingen av olika sjukdomar bland annat genom alkoholens farmakologiska samverkan med andra läkemedel.
Men det är inte bara medicinska skador som alkoholen ger, alkoholmissbrukets sociala skador är omfattande. Barn- och kvinnomisshandeln för med sig lidanden vars storlek är svår att uppskatta.
De fysiska, psykiska och sociala skadorna beror i första hand på hur mycket och under hur lång tid man dricker. Men det är också så att flertalet alkoholkonsumenter inte är beroende av alkohol men ändå kan drabbas av dess skadeverkningar; genom olyckor, genom att bli utsatt för brott eller drabbas av akuta alkoholförgiftningar. Direkt beroende av alkohol är mellan 10 och 15 % av befolkningen.
Inställningen till alkohol i det svenska samhället är dock något ambivalent. Uttalanden, attityder och regler som tar avstånd från alkohol förekommer sida vid sida med attityder och förhållanden som idealiserar alkoholbruk och berusning. Den ökade internationaliseringen har också medfört att det tidigare svenska alkoholbruket kompletterats med alkoholbruk och traditioner från andra kulturer. Detta har inneburit att särskilt högkonsumenterna tagit till sig ytterligare vanor som dagligt vindrickande, nya drinkritualer och regelbundnare pubbesök. I ett långt perspektiv har utvecklingen hos oss gått från användandet av alkohol i rituella religiösa sammanhang, över alkoholdrickande vid särskilt festliga tillfällen till ett allmänt veckoslutsdrickande. En utveckling som i sig kan ses som olycklig.
Det som vi kan kalla alkoholkapitalet styr i allt större utsträckning detta vårt drickande, inte bara själva alkoholtillverkningen och distributionen utan även våra värderingar och dryckesmönster. Det är en biljonindustri med mycket höga vinster som trots att den lever på mångas olycka har en mycket fri etableringsrätt, särskild inom EG. I vänsterpartiet är vi inte främmande för att beskatta denna näring hårdare för att låta den betala de samhällsskador som alkoholen åstadkommer.
Det råder en stor enighet bland forskare om att en ökad totalkonsumtion även ger ökade skadeverkningar. En hög totalkonsumtion i ett land ger fler högkonsumenter och fler alkoholskadade. Detta kan bara resultera i en slutsats och det är att vi måste reducera den totala konsumtionen. Största problemet är då de krafter som har ekonomisk nytta av alkholhanteringen för de kommer inte att frivilligt, och utan mycken vånda, låta sin marknad krympa.
Med den komplexitet som problemet har måste också åtgärderna vara många. När det gäller drogpolitiken finns det i huvudsak två stridande filosofier. Anser man att drogproblematiken är ett symtom på sociala eller psykiska faktorer så riktar man åtgärderna mot att undanröja samhällets eller individens problem. Anser man däremot att det är själva drogen, exempelvis alkoholen, som förorsakar problemen så riktar man åtgärderna mot konsumtionen. Detta är en förenklad bild av dessa två ytterligheter och som teoretiska modeller så fungerar de inte särskilt bra i praktiskt arbete.
Vänsterpartiet har en mer pragmatisk inställning till problemet. Vi tror att det behövs varierande insatser. Enbart reglering, lagar eller enbart förebyggande arbete är var för sig inte tillräckliga. Det är lämpliga kombinationer som kan ge resultat. Tre viktiga områden kan anges: bevarandet och en fortsatt utbyggnad av välfärden, psykosocialt förebyggande insatser, information samt vissa regleringar. Samma tankegångar finns i 1977 års alkoholpolitiska riksdagsbeslut.
Grunden för att motverka alkoholskadorna är en allmän välfärdspolitik avsende arbetsmarknad, boendet och fritiden samt en god socialpolitik i syfte att ge människor goda levnadsförhållanden.
Informationsinsatser måste göras kontinuerligt för att upplysa om skadeverkningarna. Vi vill här prioritera områden/situationer som trafiken, till lands och sjöss, arbetslivet, alkoholkonsumtion under graviditeter och i tonåren. Vi anser att dessa ''situationer'' ska hållas helt alkoholfria.
Alkoholinformationen måste integreras på hälso- och sjukvårdens alla nivåer, från huvudmän till patientnivå. Det viktigaste här torde vara att få in den som en del i utbildningen av läkare, kuratorer, sjuksköterskor och annan personal. Detta gäller självfallet även företagshälsovården där man i hög grad har en förstahandskontakt med de människor som håller på att få avancerade alkoholvanor.
Som central myndighet på området har socialstyrelsen det övergripande myndighetsansvaret för att alkoholkonsumtionen sänks. Det är därför märkligt att den byrå, som handhade dessa frågor vid styrelsens omorganisation den 1 januari 1990, nästan helt utplånades. Frånsett informationsdelen har hela specialsektionen försvunnit.
Vänsterpartiet anser att detta var olyckligt. På flera håll i världen har man med framgång sammanfört statliga organ som sysslar med alkoholfrågor till en central myndighet och detta med lyckat resultat. Ett exempel är Rusdrycksdirektoratet i Norge. Det kan vara värt att göra ett sådant försök även i Sverige; att samla kunskap, information och tillsyn vid en myndighet. Vi antar att det i dag är lämpligt att samla en sådan myndighet kring CAN.
Företagshälsovården har som tidigare sagts stora möjligheter att tidigt nå människor med begynnande alkoholproblem. Ett landsomfattande projekt borde där initieras för att nå de tio procenten högkonsumenter som dricker upp hälften av vår totalkonsumtion. Vänsterpartiet ser positivt på att företagshälsovården ges ekonomiska möjligheter att prioritera den förebyggande, uppsökande och behandlande verksamheten för att få ner alkoholkonsumtionen i linje med WHOs mål.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beskattning av alkoholkapitalet,
2. att riksdagen hos regeringen begär att socialstyrelsen får i uppdrag att i utbildningen integrera alkoholinformation för dem som skall arbeta inom hälso- och sjukvården,
3. att riksdagen hos regeringen begär en utredning som syftar till att sammanföra all statlig verksamhet omkring alkoholfrågor till en särskild myndighet,
4. att riksdagen hos regeringen begär att socialstyrelsen utreder möjligheterna att i samarbete med företagshälsovården genomföra verksamheter för att minska alkoholkonsumtionen.
Stockholm den 17 januari 1991 Lars Werner (v) Berith Eriksson (v) Lars-Ove Hagberg (v) Bo Hammar (v) Margó Ingvardsson (v) Ylva Johansson (v) Bertil Måbrink (v) Gudrun Schyman (v)