Informationsdelegationen lade 1984 fram sitt utredningsbetänkande om samordnad samhällsinformation -- stat, landsting och kommun. I betänkandet underströks samhällsinformationens stora betydelse för myndigheterna och för medborgarna.
Samhällsinformationens huvuduppgifter sades vara, att göra medborgarna medvetna om rättigheter och skyldigheter samt göra det möjligt för dem att hävda sina intressen i den demokratiska processen.
I utredningen framgår också att myndigheterna är ansvariga för att handikappade får information om myndigheternas service i stort, inte bara om den service som handikappet nödvändiggör. Myndigheternas informationsansvar sägs vara särskilt stort för grupper som själva har särskilda svårigheter att finna information. Såvitt känt har inte denna princip ifrågasatts. Tvärtom borde den betraktas som en självklarhet.
Utredningen gjorde inte någon inventering av synskadades och andra handikappades tillgång till samhällsinformation. Synskadade har idag tillgång endast till en bråkdel av all den samhällsinformation som produceras. Det borde vara självklart att synskadade ska ha möjlighet att ta del av all samhällsinformation.
Genom SIPU:s, Statens institut för personalutveckling, försorg har s.k. rådrumsbeställningar på diverse samhällsinformation lagts hos punktskriftsproducenten SRF Tal & Punkt AB i Kiruna. Intresset bland punktskriftsläsarna för samhällsinformation i punktskrift har visat sig vara mycket större än som beräknats. Det har resulterat i att medlen för beställningarna endast räcker till framtagning av original i punktskrift av samhällsinformation. Det innebär i praktiken att en mängd samhällsinformation ligger lagrad i en dator i Kiruna, förberedd för att sändas ut men inte möjlig att skicka, eftersom det saknas medel för att bekosta mångfaldigande och utskick till synskadade. Samhällsinformationen i punktskrift kan således inte användas av dem som behöver den.
Dessa rådrumsbeställningar upphör sista juni 1991. Därefter upphör också verksamheten om inte mer medel ställs till förfogande. Verksamheten kostar på årsbasis för originalframställning 1,1 milj.kr. (ca 8 000 sidor svar/25 000 sidor punktskrift) och 1,1 milj. kr. för mångfaldigande och utskick av i genomsnitt 20 exemplar. Det är angeläget att medel ställs till förfogande så att även synskadade kan ta del av den samhällsinformation som myndigheter lämnar allmänheten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samhällsinformation till synskadade.
Stockholm den 21 januari 1991 Barbro Sandberg (fp) Charlotte Branting (fp)