Ansvar för kommande generationer 20 % av befolkningen i de rika länderna förbrukar i dag 80 % av världens naturresurser och står också för en stor del av den miljöförstöring som leder till sämre livsbetingelser, vilket i sin tur leder till ytterligare ökat tryck på kvarvarande naturresurser. Detta leder inte till att öka barnens rätt i samhället. Tvärtom kommer det att bli våra barn och barnbarn som får betala notan för vår s k ökade vällevnad.
Miljöpartiet kan inte acceptera att livet skall utarmas för våra efterlevande för att vi skall kunna öka BNP ytterligare. Vi får bara förbruka vad oss tillkommer. Därför kräver vi förbättring av miljön, kärnkraftens avveckling och övergång till förnybara energikällor för den energi som oundängligen behövs sedan alla effektiviseringar och hushållsåtgärder vidtagits. Men för att få förståelse för dessa tankegångar måste vi satsa på de unga. Vi behöver få in mer ekologi och biologi i undervisningen. Eleverna måste i skolan få lära för livet i ordets egentliga betydelse. För att miljöundervisningen skall kunna ingå som en naturlig del i skolundervisningen från och med förskolan och upp på gymnasienivå krävs fortbildning i miljökunskap för alla lärare.
Barns rätt i samhället
Barn och ungdomar åsidosätts ofta i vårt samhälle, ett samhälle som alltför mycket anpassat sig till de vuxnas krav. Barn har svårt att få sina intressen tillgodosedda gentemot andra grupper i samhället. Det gemensamma är liksom i andra sammanhang när det gäller barn, att barn generellt sett av vuxna, lagstiftare, myndigheter, samhällsplanerare, föräldrar, lärare m fl inte uppfattas eller tillerkänns en ställning som är likvärdig med de vuxnas. Barnen måste få sin rättmätiga plats i samhället. Det handlar också om att respektera barn på samma sätt som vuxna kan respektera andra vuxna.
De lagar som finns i dag kan ha till syfte att skydda barns intressen men knappast att främja dessa. Barnet har egentligen inga uttalade grundläggande rättigheter utan är istället föremål för vissa begränsade skyldigheter från vårdnadshavare eller myndigheter. Barnet kan närmast karakteriseras som ett passivt vård- eller omsorgsobjekt i vissa hänseenden, vars särskilda intressen i många fall inte heller blir beaktade. Barn är i den meningen inte självständiga rättssubjekt. Vuxenvärldens skyldigheter och uppfattningar om barn kan också variera högst betydligt i samma fråga i olika delar av landet, i skilda sammanhang men också från tid till annan. Nuvarande skyddsregler är inte tillräckliga. Trots reglerna i föräldrabalken och socialtjänstlagen finns det ett inte obetydligt antal barn som försummas och far illa i vårt välfärdssamhälle. Det finns också en utredning som visar att föräldrarna inte är säkra på om det är de som har huvudansvaret för det egna barnet eller om det är samhället och socialtjänsten. Här behöver föräldraansvaret stärkas.
Vi kräver att en parlamentarisk utredning tillsätts om barnens rätt som har till syfte att utreda barns rättsliga ställning i vårt land och att dessutom komma med lagförslag som inte bara tillvaratar utan också främjar barns rätt och intressen. Den bör behandla omsorg om barnet, barnets personliga integritet, barnens talesrätt i vid bemärkelse, barns skadeståndsskyldighet, någon som tar tillvara barnets intresse i allmänhet, barn och miljö, barn som demokratiska varelser och beslutsfattare, barn och kommersiella intressen och slutligen en barnabalk.
Någon måste samordna barnens rätt i samhället. Det måste finnas en organisation med opinionsbildande funktion som kan sätta strålkastarljuset på barnens utsatta situation, någon juridisk expertis som kan hjälpa barnen mot ett samhälle som inte vill se deras problem utan bara vill spara in på omsorgen, någon som tar tillvara barnens rätt vid planeringen av t ex bostadsområden, att det finns lekplatser som gör rätt för namnet. Inte de färdigkonstruerade lekmiljöer som ger föga eller inget utrymme för äkta konstruktiv lek. Leken är ju barnens arbete och en riktig lekmiljö är en nödvändighet för att barnen skall kunna utvecklas.
Inverkan på barnens situation av ett eventuellt inträde i EG
I den svenska regeringens årsrapport 1989 om Europasamarbetet står på sidan 99:
För att inte förvärra de regionala skillnaderna, arbetslösheten, ojämlikheten mellan könen och den nya fattigdomen när den inre marknadsprocessen påskyndas genom företagssammanslagningar, jordbruksnedläggningar och övrig strukturomvandling krävs dämpande åtgärder på kortare sikt.
Det är ett anmärkningvärt erkännande från regeringens sida av vad en EG-anpassning verkligen handlar om, nämligen: ökade regionala skillnader ökad arbetslöshet ökad ojämlikhet mellan könen ökad nyfattigdom fler företagssammanslagningar fler jordbruksnedläggningar.
Svårigheterna att ge EG en social dimension ligger i EG:s och den inre marknadens grundstruktur. Var och en får klara sig själv och sin familj. Familjens sociala trygghetsförsäkringar är kopplade till familjefaderns anställning eller någon annan familjemedlems anställning. Den som inte har ett anställningsförhållande eller privata försäkringar har ett mycket dåligt socialt skydd i EG- länderna. Det är därför de kan ha så låga skatter inom EG. De tar inte ansvar för alla som vi gör i Sverige. De har heller inte den utbyggnad av barnomsorgen och äldreomsorgen som vi har i Sverige. Inom EG är kvinnorna i mycket hög grad hemma och gör det arbete obetalt som i Sverige utförs av betald arbetskraft inom den offentliga sektorn. Inom EG arbetar 35--40 % av kvinnorna utanför hemmet mot 85 % av de svenska kvinnorna. Det är därför man kan hålla lönerna nere, så att företagen kan bli konkurrenskraftiga. Men vad som inom EG är bra för företagen är i detta fallet dåligt för kvinnorna, barnen och de svaga grupperna i samhället. Miljöpartiet kan inte acceptera en sådan filosofi för det blir inte ett samhälle som kommer att verka för barnens rätt. Detta är ett samhälle som i Frankrike redan visat sig utestänga barn utan fast adress från att gå i skolan, som inte ger havande kvinnor möjlighet att gå på läkarkontroll om de är utförsäkrade på grund av arbetslöshet, som hindrar sådana kvinnor att föda sina barn på sjukhus och som inte ger deras fattiga barn en möjlighet att komma in i samhället, få utbildning, läkarvård eller någon annan social rättighet.
Så är det alltså redan i EG-länderna i dag. En ensamstående kvinna med barn utan arbete eller någon som försörjer henne måste leva på en mycket låg ekonomisk nivå. Arbetslösheten bland unga kvinnor i Spanien är i dag uppe i 70 %. Detta är inte ett pris som miljöpartiet de gröna är villiga att betala för att gå med i EG.
Barns rättigheter vid skilsmässa
Barn har svårigheter att framföra sina åsikter i samband med skilsmässor och de har överhuvudtaget problem med att bli trodda. Miljöpartiet vill att familjerådgivning och samarbetssamtal före en skilsmässa erbjuds och bekostas av kommunen. Samarbetssamtal är samtal som hålls under ledning av erfaren personal inom familjerådgivningens verksamhet i syfte att uppnå samförståndslösningar vid vårdnads- och umgängeskonflikter. På sikt har det visat sig fördelaktigt för barnen med dessa samtal -- de har till och med visat sig vara ekonomiskt lönsamma för samhället. En utredning har visat att sådana samtal ger mindre alkoholproblem, färre utslagna och mindre skolskolk bland barnen samt mindre sjukskrivningar och färre rättegångar för föräldrarna. Både barn och föräldrar mår bättre. Vi måste göra allt som går för att minska skadeverkningarna för barn av en skilsmässa. Barn behöver föräldrar som kan samarbeta även efter en separation. Barn har rätt till båda sina föräldrar.
Barns rätt till barnombudsman
Vi önskar därför att det inrättas av en tjänst som barnombudsman på det statliga planet men också tjänster på det lokala planet ute i kommunerna. Barnens rätt i samhället måste stärkas. Det visar alla fall av barnmisshandel och sexuella övergrepp mot barn.
Barns rätt till barnomsorg
Det är viktigt att påtala uraktlåtenheten att se till att tjänster inom barnomsorgen besätts och att vi får behålla specialistutbildat folk inom barnhälsovård, barnpsykiatri, barnsjukvård, barntandvård och annan barnomsorg i ordets vidare mening. Inom alla de nu uppräknade omsorgerna sparas det nu på både statlig och lokal nivå. Miljöpartiet kan inte acceptera en social nedskärning som går ut över våra allra svagaste i samhället, barnen. Barnen har rätt till barnomsorg. Det är inte föräldrarnas rätt till barnomsorg som vi vill värna, inte arbetsgivarens rätt till barnomsorg för sina anställda, inte samhällets rätt till barnomsorg utan just barnens rätt till barnomsorg på barns villkor.
Barn i missbrukarhem
Det finns all anledning att tänka på de barn som far illa i sina hem. Cirka 100 000 barn lever i missbrukarhem. Omkring en miljon svenskar berörs av alkoholmissbruket antingen som missbrukare själva eller som anhörig. Tre fjärdedelar av all misshandel sker p g a alkoholpåverkan för att inte tala om alla olyckor och brott som har alkohol som grundorsak. 60 miljarder kostar alkoholen samhället om året men med gemensamma ansträngningar kan vi samarbeta med missbrukaren och ge stöd och hjälp. Framförallt kan vi inte låta barnen fara illa.
Barns rätt inom skolområdet
Sparnitet märks inom skolans område på sämre skolmåltider med vatten istället för mjölk, med mindre grönsaker, sämre kvalitet på råvarorna, mera halvfabrikat, mer uppvärmd mat istället för att man utnyttjar de skolkök som redan finns. Istället vill vi ha bättre kvalitet på maten och alternativodlade grönsaker. Det finns också trista, stojiga måltidslokaler som aldrig hade blivit godkända som måltidslokaler av fackföreningarna på en arbetsplats för vuxna. Så har vi trasiga gamla skolböcker som ''ärvs'' från klass till klass för att inte tala om dammiga, dåligt städade klassrum och till och med mögliga, osunda lokaler. Detta är ett problem som har dykt upp under senare år.
Skolans mål skall vara att lära för livet, att låta kreativiteten utvecklas hos varje barn, att utveckla personligheten, tänkandet och intellektet, att bygga på de naturliga förutsättningarna barnet har när det börjar i skolan. Eleverna ska vara skolans självklara centrum och respekteras som de individer de är. Arbetet i skolan skall präglas av demokrati, solidaritet, jämställdhet, positiv konfliktlösning och personligt ansvar.
Barns rätt till sina föräldrar
Barnens rätt till sina föräldrar skulle bättre kunna tillgodoses om vi kunde införa rätten till kortare arbetstid särskilt för småbarnsföräldrarna. Varför skall några människor arbeta sig till magsår och hjärtinfarkt medan andra går ofrivilligt arbetslösa. Men ledstjärnan för kortare arbetstid skall vara barnens rätt till sina föräldrar, inte möjligheten till en extra jaktvecka på hösten.
Barns rätt till förebyggande vård
Vi måste arbeta förebyggande när det gäller barnen. Det gäller inte bara BVC-verksamheten och skolorna utan också inom hemmen. Det måste till åtgärder mot en förväntad cancerexplosion, mot att barn utsätts för passiv rökning, mot att barn tvingas vistas i ''sjuka'' hus. För att barn skall få en bättre uppväxt måste de vuxnas alkoholberoende minska och narkotikan bekämpas effektivt. Allt detta kräver aktivare åtgärder från samhällets sida än vad som nu förekommer.
Handikappade barns rättigheter
Men även om vi gör allt vi kan i förebyggande syfte kommer det att finnas barn som föds handikappade eller blir handikappade på olika sätt. Då är det viktigt att samhället tar sitt ansvar för att underlätta för de handikappade att kunna leva ett så normalt liv som det tekniskt sett är möjligt. Det finns i dag många möjligheter att kompensera handikappet med teknikens hjälp. Där får inte penningbrist lägga hinder i vägen. Där måste samhället underlätta med de hjälpmedel som står till buds. Därför är det mycket viktigt att 1989 års handikapputredning får gehör för de förslag till förbättringar för de handikappade som den kommer att framlägga. Ändå rör denna utredning bara en liten del av de handikappade. Vi måste därför satsa aktivt på att förbättra de handikappades villkor.
Här kommer också vår syn på sjukdom och handikapp in vad gäller gentekniken. Vi kan inte via genteknisk forskning och fosterdiagnostik ''försäkra'' oss mot handikapp och sjukdom. Vi måste arbeta mot en uppfattning att endast det friska och oskadade har ett positivt värde för samhället. Annars kan lätt en elitistisk syn på människovärdet slå ut humanitet och variation, vilket skulle ge ett avhumaniserat samhälle befolkat av aniara-människor, ett kallt och effektivt samhällle där bara A-människor har berättigande.
Barns rätt att slippa etervåld och reklampåverkan
Vi måste också motarbeta att barnen psykiskt skadas av videovåld, får en uppfattning av att det går att slå och sparka en människa sönder och samman för att sedan som på TV resa sig upp och fortsätta som om ingenting hänt. Det ger barn en skev bild av hur en människa upplever att utsättas för våld. Därför är det viktigt att ta upp frågan om TV- politiken och dess påverkan på speciellt barnen. I detta fall är TV-reklam och våldsinslag ofta hopkopplade. Barn bör inte utsättas för TV-reklam direkt riktad till barn. Sådan reklam skall ej förekomma.
Barns rätt till en meningsfull fritid
När det gäller idrotten vill vi satsa på breddidrotten och motionsidrotten på elitidrottens bekostnad. Vi vill ha jämlikhet mellan könen och lika stora satsningar på flickidrott som på pojkidrott. En av de finaste insatser som samhället kan göra till hjälp för de handikappade är att stödja deras fritidsaktiviteter. Handikappidrotten ger sina utövare högre självkänsla och mer kontakt med andra människor förutom en starkare och friskare kropp under de förutsättningar som finns.
Men även inom ungdomsidrotten kan det bli så att tidtagaruret, måttbandet eller antalet mål, prestationen, avgör om man får vara med i laget och gemenskapen. De som inte platsar i laget måste också komma med i en breddad verksamhet och få vara med i gemenskapen. Många ledare ställer upp med tid och entusiasm gratis, satsar t o m av egna pengar. Samhället borde visa sin uppskattning och ge föreningarna ytterligare ekonomiskt stöd för att dessa skall kunna ta ansvaret för de ''glömda ungdomarna'' och få med dem i gemenskapen. Vi föreslår att pengar tas från de statliga lotterierna till detta.
Ungdomars rätt till eget boende
På vissa orter är det ont om bostäder, vilket skapar särskilt stora svårigheter för ungdomar som vill ha egen bostad. Därför bör en översyn ske av behovet och åtgärder vidtas. Det är också viktigt att det finns bra och billiga bostäder inte bara till de skötsamma ungdomarna utan också till dem som kommer snett i samhället. De utslagnas antal blir allt större och de blir allt yngre. Socialstyrelsen borde utforma direktiv för hur kommunerna genom uppsökande verksamhet även på gator och torg skall söka uppskatta behovet av sängplatser för de bostadslösa missbrukarna. Det måste vara lättare att motivera missbrukare till att upphöra med sitt missbruk om vederbörande har tillgång till ett något så när socialt boende och slipper den dagliga jakten efter en sovplats.
Ungdomsmottagningar
För att förebygga att ungdomar kommer snett i samhället bör det finnas ungdomsmottagningar ute i kommunerna. Sådana mottagningar fyller ett stort behov för att förebygga sjukdomar och ungdomsproblem framförallt vad gäller sex och samlevnadsproblem men också alla andra typer av problem stora som små, psykiska som fysiska. På så vis har det visat sig att man kan få ner antalet oönskade tonårsgraviditeter och aborter förutom att man lär sig hur man skyddar sig mot smittsamma könssjukdomar. Att lägga några miljoner i stimulansbidrag till utbyggnad av fler ungdomsmottagningar är väl använda pengar.
Barns rätt utanför Sveriges gränser
Det är viktigt att Sverige engagerar sig i barnens internationella rättigheter. Dit hör att förbjuda att barn tas ut till aktiva stridshandlingar. Det skall inte heller vara lagligt att utnyttja barn som arbetare i mycket tidig ålder. Att utnyttja barn som billig arbetskraft för att förbättra sin konkurrenskraft skall inte vara möjligt. Det är en för samhället osund och för barnen skadlig inställning.
Sverige har ratificerat FN-konventionen om barnens rättigheter men vi måste ändra svensk lag enligt FN- konventionen så att barn i Sverige inte kan sättas i fängelse vilket sker idag, t ex när det gäller flyktingbarn.
Vi har också problemet med alla de barn som i andra länder utnyttjas som sexobjekt av lystna resenärer även från vårt land. Det är människor som anser att de för pengar kan köpa sig rätten att skada, t o m dödligt skada, småbarn och unga pojkar och flickor genom sitt perversa sexuella beteende, människor som ser på barn som vilken förbrukningsvara som helst, som man kan köpa, bruka och slänga bort. Sådana sexresor skall inte kunna arrangeras. Det är och förblir ett kriminellt handlande att utnyttja barn sexuellt även om det sker utanför vårt lands gränser. Varför har sådana resor inte redan stoppats?
Här kräver miljöpartiet de gröna ett aktivt handlande av regeringen och att det tillsätts en utredning med uppgift att utreda och ge förslag till åtgärder som förhindrar sexuellt utnyttjande av barn. Vi vill få stopp på denna olustiga trafik. I samband med detta är naturligtvis den växande porrindustrin ett ökande hot mot barnen. Vi ser hur Östeuropa redan med sina nyöppnade gränser blivit en lukrativ marknad för denna industri. Ett skrämmande stort antal barn utnyttjas och t.o.m. dödas visar siffror från USA.
Med hänvisning till det anförda hemställs
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillsättandet av en parlamentarisk utredning om barnets rätt,1]
[att riksdagen anvisar medel för information om hur ett eventuellt medlemskap i EG kommer att påverka den s.k. svenska välfärdspolitiken, innan den folkomröstning kommer till stånd som måste föregå ett beslut om Sveriges eventuella inträde i EG,2]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att med anledning av kommande generationers möjlighet till överlevnad ett nytt beräkningssätt för BNP införs i vilket även miljöförstöringen inräknas,3]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att kärnkraften skall avvecklas snarast möjligt för att inte öka skuldbördan både ekologiskt och ekonomiskt för våra barn och barnbarn i samband med nedläggningen,4]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att mer biologi/ekologiundervisning införs i skolan,5]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att vi får en större satsning på undervisning, utbildning och forskning om barn och barns villkor,5]
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att en statlig barnombudsmannatjänst inrättas och verkar för att kommunerna inrättar motsvarande tjänst på det lokala planet på hel- eller halvtid i varje kommun,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att socialstyrelsen bör tillse att vi får behålla den specialistutbildade personal inom barnhälsovård, barnpsykiatri, barnsjukvård, barntandvård och annan barnomsorg i ordets vidare mening som vi med all rätt ansåg oss ha råd med under föregående årtionde,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att när det gäller barnomsorg är det barnens rätt till barnomsorg som skall tillgodoses,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att barnens rätt till omsorg på skolans område vad gäller skolmåltider, lokaler, arbetsmiljö och arbetsmaterial tillgodoses enligt vad i motionen anförts,5]
4. att riksdagen begär att regeringen tillsätter en utredning med uppgift att utreda och ge förslag till åtgärder som förhindrar sexuellt utnyttjande av barn i andra länder enligt vad i motionen anförts -- det gäller sådana handlingar som skulle varit kriminella om de utförts i Sverige,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att kortare arbetstid införs, i första hand för småbarnsföräldrar, med 20--30 timmars arbetsvecka, för att ge barnen deras rätt till att umgås med sina föräldrar,6]
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att all barnomsorg bör ske i rökfri miljö, speciellt om föräldrarna så kräver samt att passiv rökning i offentliga lokaler förhindras, barn skall inte behöva bli passiva rökare,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att åtgärder vidtas för att undvika att fler sjuka hus byggs och att de som finns saneras så att barn inte skall behöva bli sjuka på grund av dålig boendestandard,7]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att byggmästare eller motsvarande åläggs ett ansvar för att allergi- eller sjukdomsframkallande material inte får komma till användning vid byggnation och att fastighetsägare inte får hyra ut sjuka hus eller lokaler där förhållanden av osunt slag råder om barn skall vistas i lokalerna,7]
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att avglorifiering av alkoholbruket bör ske genom informationsverksamhet och opinionsbildning för minskad alkoholkonsumtion, speciellt bland skolungdomar och värnpliktiga,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att medel bör anslås för att intensifiera upplysningen om narkotika,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att barn i missbrukarfamiljer vid behov måste kunna söka skydd i någon form av jourverksamhet och att en verksamhet motsvarande den danska införs till att börja med i storstäderna; även organisationer som BRIS bör aktivt stödjas,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att statens, kommuners och landstings sparnit inte får försämra de handikappade barnens möjligheter till rehabilitering och teknisk hjälp och att de trots sitt handikapp måste få utvecklas maximalt efter sina förutsättningar,
10. att riksdagen begär att regeringen tillsätter en parlamentarisk kommitté med uppgift att komma med ett heltäckande förslag till lagstiftning om genteknik och angränsande områden inom bioteknik vilket har betydelse även för diskussionen kring fosterdiagnostiken,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att det skall finnas ansvarig utgivare för alla videogram för att man skall kunna stoppa videovåldet som är särskilt skadligt för barn,2]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att reklam inte skall sändas i TV, speciellt inte reklam som riktar sig direkt till barnen,2]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att motion och idrott som schemalagt ämne inte minskar,5]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att lika stora satsningar bör göras på flickidrotten som på pojkidrotten och att satsningar görs på bredd idrotten på elitidrottens bekostnad om pengarna inte räcker till båda,8]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att pengar tas från de statliga lotterierna till stöd åt föreningarna inom ungdomsidrotten för att stödja dessa i deras arbete för att få med de ''glömda'' ungdomarna i sin verksamhet,8]
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att analys blir gjord av bostadsbehovet bland bostadslösa ungdomar och att sedan åtgärder vidtas för att skapa små billiga bostäder samt ge natthärbärge för de akut bostadslösa ungdomarna,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sverige bör agera för att barn inte får tas ut som soldater och att barn inte får utnyttjas som arbetskraft i alltför tidig ålder samt att Sverige måste ändra lagen enligt FN- konventionen om barnens rättigheter vad gäller att Sverige idag tillåter att barn sätts i fängelse, något som FN- konventionen inte tillåter.9]
Stockholm den 14 januari 1991 Inger Schörling (mp) Claes Roxbergh (mp) Anita Stenberg (mp) Ragnhild Pohanka (mp) Kjell Dahlström (mp) Anna Horn af Rantzien (mp) Kaj Nilsson (mp) Gösta Lyngå (mp) Marianne Samuelsson (mp) Eva Goe s (mp)
1 1990/91:L404 2 1990/91:K409 3 1990/91:Fi408 4 1990/91:N414 5 1990/91:Ub804 6 1990/91:A717 7 1990/91:Bo511 8 1990/91:Kr504 9 1990/91:U672