Enligt omsorgslagen (1985:568) har personer som är utvecklingsstörda rätt till vissa omsorger utöver dem som alla medborgare har rätt till enligt socialtjänstlagen (SoL) och andra lagar. Dessa särskilda omsorger ska vara kostnadsfria.
En särskild omsorg är boende i gruppbostad. För kost och logi har huvudmannen rätt att ta ut en skälig ersättning. Denna ersättning är preciserad i 7 § omsorgsförordningen (1986:565) till 10 procent av basbeloppet. Detta innebär att utvecklingsstörda i år betalar en helinackorderingsavgift på 3 220 kronor per månad.
I målen för de särskilda omsorgerna, omsorgslagens 3 §, syftar dessa till att ge psykiskt utvecklingsstörda möjlighet att leva som andra och i gemenskap med andra. Omsorgerna ska vara till för att utveckla den enskildes resurser. Verksamheten ska vara grundad på respekt för den enskildes självbestämmande och integritet.
Mot den bakgrunden ter sig det s k 10-procentsmålet som föråldrat. Det är en kvarleva från den tid då institutioner var utvecklingsstörda människors normala livsmiljö. Ett liv så likt andra människors som möjligt förutsätter givetvis att man själv betalar sin hyra och sina övriga levnadskostnader och själv bestämmer hur man vill använda sina inkomster. Att den som är utvecklingsstörd måste få hjälp att sköta sin ekonomi och få stöd i olika valsituationer är en självklarhet.
I syfte att förverkliga omsorgslagens intentioner har vissa landsting utformat regler om självhushåll i gruppbostäder. Det innebär i korthet att den utvecklingsstörde betalar den faktiska hyran för sin lägenhet, själv står för inredningen av den och själv betalar ett belopp till den för gruppen gemensamma hushållskassan. I vissa fall debiteras även hyreskostnaden för andelen i vissa gemensamma utrymmen och för möbleringen av dessa.
Enligt uppgift har reglerna om självhushåll utfallit väl och rimmar bra med lagens målformulering. Problemet är att detta inte står i överensstämmelse med omsorgslagen och omsorgsförordningens regler om avgifter. Det finns därför en risk att juridiska instanser, i händelse av ett överklagande, ser mer till lagens bokstav än till de mål som lagstiftaren har preciserat i omsorgslagen.
Vänsterpartiet anser att regelverket måste ses över så att mål och medel stämmer överens. Det behövs en samlad översyn av de bestämmelser som i dag reglerar utvecklingsstörda personers ekonomiska förhållanden. Men vid en sådan översyn måste följande synpunkter beaktas:
Det går inte att blunda för att 10-procentsregeln utgör ett ekonomiskt skyddsnät som inte utan vidare kan tas bort. Men sedan regeln utformats har detta skyddsnät kompletterats genom att utvecklingsstörda pensionärer på samma sätt som alla andra har fått rätt till kommunalt bostadstillägg (KBT).
På grund av 10-procentsregeln ska KBT i princip lämnas endast för den del av avgiften som beräknas utgöra hyran. Vissa försäkringskassor lämnar trots detta KBT för de faktiska boendekostnaderna när de utvecklingsstörda hyresgästerna debiteras hyror enligt självhushållsprincipen.
KBT skulle kunna utgöra det ekonomiska skyddsnät som den utvecklingsstörde behöver för att man ska kunna gå över till ett system med faktiskt hyresuttag enligt ett bruksvärdeshyressystem. Detta är av flera skäl för närvarande inte möjligt.
Ett skäl är den stora skillnaden mellan kommunerna när det gäller KBT-reglerna. Vissa kommuner följer strikt de regler som staten har lagt fast när det gäller statsbidragen till KBT. Andra kommuner ersätter 100 procent av de faktiska bostadskostnaderna, så när som på de första 80 kronorna. I kommuner med lågt KBT skulle det vara omöjligt för den utvecklingsstörde att med sin inkomst betala kostnaderna för en egen lägenhet i en nybyggd gruppbostad. Han eller hon skulle bli beroende av socialbidrag för sin dagliga livsföring vilket vi anser vara helt oacceptabelt.
Ett annat skäl är att det finns ganska många utvecklingsstörda som förvärvsarbetar men som ändå behöver bo i en gruppbostad. Dessa personer har som regel en låg inkomst. Det bostadsbidrag som de kan få ut är mycket sämre än KBT. För dem fyller 10-procentsregeln f n en viktig funktion. Också många av dessa personer skulle bli beroende av socialbidrag för sin dagliga livsföring, om självhushållsprincipen tillämpas utan att något annat skyddsnät skapas.
Ett tredje skäl är att 10-procentsregeln sätter ett tak inte bara för bostadskostnaden utan också för vad som får tas ut i kostnader för andra hushållsgemensamma kostnader. Också i detta avseende utgör regeln ett skyddsnät som inte utan vidare kan avvaras.
I den översyn av regelsystemet som vänsterpartiet förordar bör det också övervägas om det är rimligt att den utvecklingsstörde betalar kostnaderna inte bara för sin lägenhet och dess inredning utan också kostnaderna för de gemensamma delarna av gruppbostaden. Vi vill att principen ska vara att de särskilda omsorgerna blir avgiftsfria, dvs det som utgör det speciella med boendeformen gruppboende nämligen de gemensamma utrymmena ska vara avgiftsfria.
Översynen bör göras skyndsamt så att de omsorgshuvudmän som nu tillämpar självhushållsprincipen inte tvingas återgå till de förlegade och institutionspräglade bestämmelserna om en maximerad inackorderingsavgift. Redan nu vore det möjligt att medge dispens från 10- procentsregeln för de utvecklingsstörda som dels uppbär pension, dels bor i kommuner med ett KBT som täcker bostadskostnaden upp till den bruksvärdeshyra som en lägenhet i en gruppbostad kostar. En sådan dispensmöjlighet borde tills vidare kunna införas i omsorgsförordningen i avvaktan på resultatet av en mer samlad översyn.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen begär att regeringen tillsätter en utredning med uppgift att göra en samlad översyn av omsorgslagen i enlighet med vad i motionen anförts om avgifter för gruppboende m.m.,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring i omsorgslagen om dispens från 10-procentsregeln i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 21 januari 1991 Margó Ingvardsson (v) Berith Eriksson (v) Gudrun Schyman (v) Jan-Olof Ragnarsson (v)