1.Inledning
Handikappade finns i alla samhällsgrupper och deras livssituation växlar på samma sätt som andra människors. För folkpartiet liberalerna är det viktigt att prioritera arbetet med att ge handikappade rätten till ett så fullvärdigt liv som möjligt.
De handikappades livssituation i Sverige i dag skall inte jämföras med hur de handikappade hade det förr i tiden, eller hur de har det i andra länder. Deras livsvillkor måste alltid jämföras med villkoren för dem som inte är handikappade. Vår målsättning är att minimera skillnaderna i livsvillkor mellan handikappade och icke- handikappade.
Varje människa har rätt att vara oberoende, att själv få bestämma över sitt liv. Detta är en liberal grundtanke. Principen måste även omfatta människor med handikapp. Vår handikappolitik syftar till att så långt som möjligt undanröja de svårigheter och hinder som förorsakas av handikappet. De valmöjligheter som en icke-handikappad har när det gäller utbildning, fritidssysselsättning, arbete och bostad måste i största möjliga utsträckning också finnas för den som är handikappad.
Förbättringar för handikappade har skett. Vi har glädjande nog fått se en del av våra initiativ förverkligade. Fortfarande finns dock stora brister: flertalet saknar möjlighet att påverka sitt eget personliga stöd, många handikappade saknar tillträde till arbetsmarknaden eller till annan sysselsättning, levnadsvillkoren för familjer med handikappade barn är svåra, de handikappades boendevillkor är ofta undermåliga, riksdagsbeslutet om att kollektivtrafiken skulle vara handikappanpassad i slutet av 1980-talet har inte förverkligats, möjligheten till funktionella hjälpmedel är ofta begränsad.
Regeringen är inte okunnig om dessa brister. Trots detta lyser reformerna med sin frånvaro i årets budgetproposition. De handikappade hör fortfarande till det glömda Sverige.
Handikappolitiken spänner över ett vitt område och förväntas tillgodose behov hos människor vars önskemål är högst varierande. Människor med olika handikapp har olika stödbehov. Därför måste handikappolitiken präglas av flexibilitet och inriktas på att skapa möjligheter -- att öka valfriheten.
I denna partimotion ger vi förslag till betydande reformer inom handikappolitiken. 1989 års handikapputredning överväger dessutom att föra fram förslag till utökad rättighetslagstiftning för olika handikappgrupper. Vi avvaktar därför utredningens betänkande inom detta område. I andra motioner från folkpartiet liberalerna för vi fram ytterligare ett antal förslag om förbättringar för de handikappade.
2. Personlig assistans
Varje människa har rätt att vara oberoende. För att en person med funktionshinder skall få möjlighet till detta måste det personliga stödet ges ökad prioritet.
Samhällets service och vård måste syfta till att stärka de handikappades integritet, trygghet och valfrihet. Det krävs aktiva åtgärder för att dessa mål skall kunna förverkligas. Att få välja och själv utforma det personliga stödet är en viktig förutsättning för att handikappade skall få inflytande över sitt eget liv.
Barn med handikapp måste t.ex. kunna tillgodogöra sig undervisning och fritidsaktiviteter på samma villkor som andra barn. En förutsättning för att detta mål skall kunna förverkligas är kontinuitet. Ett barn med svårt handikapp är beroende av ständig hjälp från någon som känner honom eller henne väl.
Vuxna handikappade har behov av stöd i en mängd olika situationer. Det måste finnas personal tillgänglig på platser där den handikappade befinner sig under dagen.
Den handikappade möter i dag ständigt nya människor, som skall bistå med hjälp. Dessutom måste den dagliga livsföringen schemaläggas i detalj för att det vid varje tidpunkt och på varje plats skall finnas möjligheter att få den hjälp som behövs. Det leder till stora problem för den som har svårt att göra sig förstådd.
Handikappade måste kunna få personliga vårdare eller assistenter, människor som de lär känna och har förtroende för. Det är viktigt inte minst för barn med handikapp att assistenterna knyts till den handikappade själv och inte till olika verksamheter. Assistenterna skall också kunna anställas direkt av familjen eller, om det är en vuxen person, av den handikappade själv. Det måste i så fall vara på familjens eller den enskildes eget initiativ.
Möjligheten för de direkt berörda att i dag få bestämma vilken person som skall ge hjälp och service tillgodoses i mycket liten omfattning. Enligt 1989 års handikapputredning är det endast 8% av de svårt funktionshindrade som kan påverka vem som skall ge hjälp och service i deras hem i mycket privata situationer.
Stödformerna i dag kännetecknas av en betydande splittring. En stor del av det personliga stödet till de handikappade lämnas av hemtjänsten. Personligt stöd lämnas också av arbetsmarknadsverket, nämnden för vårdartjänst, landstingen, barnomsorgen och från skolhuvudmännen. Kännetecknande för de olika insatserna är att graden av personlig anknytning varierar. Reglerna är olika och en och samma person kan få personligt stöd från olika huvudmän.
Kostnaderna för dessa stödinsatser belastar främst kommunerna, men i varierande grad. I en kommun kan det finnas få personer med behov av omfattande stödinsatser. I en annan lika stor kommun kan det finnas flera som behöver hjälpen. Har kommunen en svag ekonomi kan det påverka dess benägenhet att ge det stödet. Särskilt för små kommuner kan stora problem uppstå, om det finns många invånare med behov av hjälp.
Kommunerna har olika förutsättningar att ge god service och omsorg. Fattiga kommuner och kommuner med stor andel äldre torde i dag ofta ha stora svårigheter att svara för en god service och omsorg. Riksdagen har nyligen beslutat att kommunernas ansvar för äldre och de handikappades stöd, service och boende skall öka och tydliggöras. Statsbidragen till kommunerna för denna verksamhet kommer att läggas om och bli mer behovsrelaterade än tidigare. Detta ökar kommunernas förutsättningar att ge en flexibel och och mer anpassad service.
Inom handikappomsorgen är rätten till personlig assistans ett av flera prioriterade områden för folkpartiet liberalerna. Det finns grupper av handikappade som har mycket omfattande behov av stöd och assistans. Det är viktigt att denna grupp garanteras denna rätt oavsett var i landet de bor. Detta stöd kan eventuellt finansieras via socialförsäkringen. Inom socialförsäkringen finns bl.a. förmånerna handikappersättning, vårdbidrag och närståendepenning. Försäkringskassan har genom handläggningen av ärenden om handikappersättning och vårdbidrag erfarenhet av att bedöma stöd- och hjälpbehov.Inom socialförsäkringen finns bl.a. förmånerna handikappersättning, vårdbidrag och närståendepenning. En finansiering via socialförsäkringen garanterar en mer jämlik fördelning av det personliga stödet och bör därför studeras närmare.
Ett intressant projekt för att skapa alternativ till hemtjänsten och öka valfriheten för människor med funktionshinder startades inom ramen för det s.k. STIL- projektet i januari 1987. Projektet har nu permanentats.
STIL:s grundtanke är att människor med behov av personlig assistans är de bästa experterna på sina egna behov, och bättre än någon annan kan avgöra när, hur och av vem de vill ha sin service.
Projektet innebär att de resurser som i vanliga fall används till hemtjänst, ledsagarservice, arbetsbiträde m.m. läggs i en pott och disponeras av den funktionshindrade för anställning av egna assistenter.
Systemet med personliga assistenter är från liberala utgångspunkter mycket tilltalande. Den enskilde får större möjligheter att själv forma sin vardag. Självständighet och rörelsefrihet ökar. Beroendet av myndigheter och stela rutiner blir mindre. STIL-projektet ligger helt i linje med folkpartiet liberalernas ambition att förbättra livsbetingelserna för dem som lever i det glömda Sverige och måste därför utvidgas.
3. Familjer med barn som har handikapp
Förr tog samhällets institutioner hand om de flesta barn med utvecklingsstörning och andra grava handikapp. Det var sällsynta undantag att barnen bodde kvar hos sina föräldrar och syskon. Vår tids handikappade barn växer däremot som regel upp med sina familjer eller, vid mycket svåra handikapp, i familjehem, grupphem eller elevhem. Det är en riktig utveckling som måste fortsätta.
Normaliseringen ställer krav på att stat, landsting och kommuner tar sitt ansvar för att kompensera barnets handikapp. Den enskilda familjen måste få resurser och stöd att kunna leva ett så normalt liv som möjligt.
Erfarenheten visar att levnadsvillkoren för familjer med handikappade barn oftast är mycket ansträngda. Varannan familj med ett gravt handikappat barn får nästan aldrig sova en hel natt och det gäller inte bara en övergångsperiod utan under årtionden.
Många tror att situationen lättar med åren. Det kan stämma för en del, men ofta blir det tvärtom tyngre för varje år som går. Vården blir mer krävande -- oron för hur det skall bli ''sedan'' ökar. Den sociala isoleringen blir allt större.
Många familjer tvingas förändra sitt förvärvsarbete. Framför allt gäller det kvinnorna. I familjer med utvecklingsstörda barn får oftast mödrarna ändra sina arbetsförhållanden. Många kvinnor slutar helt att förvärvsarbeta.
Även på syskonen ställs det stora krav. Många föräldrar till barn som har grav utvecklingsstörning anser att syskonen dagligen utsätts för orimliga krav.
Varje familj är unik. Därför kan samhällets stöd inte stöpas i samma form. Insatserna måste knytas till den enskilda familjen. Valfriheten är en viktig utgångspunkt för folkpartiet liberalernas förslag om hur stödet bör utformas i framtiden.
Valfriheten stärker den enskilda familjens integritet. Det är familjens behov, som skall vara styrande. Familjen skall inte behöva känna sig prisgiven åt myndigheternas godtycke.
Förenta nationernas generalförsamling har antagit en konvention om barnets rättigheter. Sverige har nyligen ratificerat denna. Konventionen innehåller bestämmelser avsedda att tillförsäkra barn grundläggande rättigheter och att bereda barn skydd mot övergrepp och utnyttjande.
Av konventionens artikel 23 framgår att barn med handikapp liksom alla andra barn har rätt till ett fullvärdigt och anständigt liv, innebärande bl.a. ett aktivt deltagande i samhället. Det är viktigt att svensk handikappomsorg på alla punkter kan leva upp till konventionens krav.
3.1 Bättre avlastning till föräldrar med handikappade barn
Föräldrar med handikappade barn skall själva få avgöra hur de vill att stödet från kommun, landsting och stat skall utformas. Ett bra stöd till föräldrar med handikappade barn skall präglas av respekt för deras sätt att se på sin egen familjesituation och inriktas på att hjälpa dem att finna sin egen väg. Samhället skall inte lägga några moraliska värderingar på olika vårdformer. De familjer som inte orkar att på heltid sköta om sitt handikappade barn i hemmet skall inte skuldbeläggas. Samhället måste verka för bra lösningar på grundval av vad varje familj anser vara det bästa för sitt barn.
Ett stort problem för familjer med gravt handikappade barn är den stora avsaknaden av avlastningshem eller boendeformer som kvalitativt uppfyller de krav som föräldrarna med rätta ställer.
Omsorgslagen föreskriver att vårdhem för barn och ungdomar avvecklas. Vi tycker att det är rätt att avveckla den gamla sortens institutioner. Även om de allra flesta barn med handikapp kan bo hos sina föräldrar får det inte innebära att kvalificerade hjälpinsatser för dessa barn inte byggs ut. Vissa barn behöver under kortare eller längre perioder hjälp med såväl vård som boende. Utvecklingen av sådan vård har inte skett i önskad takt.
De flesta föräldrar som efterfrågar institutionellt stöd önskar att få samarbeta med en mindre grupp av vårdpersonal. Ofta kan de möta upp till ett 50-tal personer vid sina vårdkontakter. Dessa föräldrar vill inte heller erbjudas familjehem, eftersom detta upplevs som att samhället anser att de kan ersättas av andra föräldrar med större förmåga att ta hand om barnet.
Om det handikappade barnet garanteras plats på ett kvalificerat korttidshem/elevhem orkar föräldrarna med samvaro i hemmet i perioder. Vid ett stabilare hälsoläge kan dessa perioder förlängas. Vi anser därför att tillgången till avlastningshem för föräldrar med handikappat barn måste öka.
Föräldraföreningen ALF -- Anpassade Lösningar för Flerhandikappade -- arbetar aktivt för att samhällets stöd till familjer med handikappade barn skall ges en mer flexibel och anpassad form i enlighet med de berörda familjernas behov. Det är viktigt att kommuner, landsting och stat är lyhörda för de önskemål som dessa föräldragrupper ställer.
3.2 Förbättra vårdbidraget
Att vårda ett handikappat barn hemma ställer stora krav på familjen. Ofta måste någon av föräldrarna avbryta sitt förvärvsarbete, vilket kan leda till en svår ekonomisk situation. Vårdbidraget är en ersättningsform inom folkpensioneringen som förälder har rätt till för barn som är i behov av särskild tillsyn eller vård under längre tid. I december 1989 utbetalades ca 14 900 vårdbidrag. Omräknat till ''hela'' vårdbidrag var antalet 10 700.
Vårdbidraget uppgår från den 1 januari 1991 till 2 basbelopp. Detta innebär att helt vårdbidrag för 1991 uppgår till 64 400 kr. Denna ersättning är otillräcklig.
Det är därför angeläget att det sker en höjning av vårdbidraget. Folkpartiet liberalerna anser att grunden för ett helt vårdbidrag skall höjas till 2,5 basbelopp. För den enskilda familjen skulle detta innebära att ett helt vårdbidrag under budgetåret 1991/92 skulle uppgå till 80 500 kr. om året, dvs. en förbättring med drygt 1 341 kr. i månaden. En höjning av vårdbidragen enligt vårt förslag skulle för budgetåret 1991/92 öka utgifterna med 212 milj.kr. Denna höjning inkluderar också en motsvarande höjning av ferievårdsbidraget.
3.3 Skilj merkostnadsersättningen från vårdbidraget
En del av vårdbidraget kan utgå som skattefri merkostnadsersättning. Det förutsätter att merkostnaderna uppskattas till minst 18 procent av ett basbelopp. Av de utbetalade vårdbidragen under budgetåret 1989/90 utgjorde ca 7 procent skattefri merkostnadsersättning. Detta motsvarade 52 milj.kr. De föräldrar som erhåller skattefri merkostnadsersättning har ofta barn som är gravt handikappade. Vårdbidraget är ATP-grundande inkomst. Det gäller dock inte den del av vårdbidraget som utgår som skattefri merkostnadsersättning. Den praktiska innebörden av detta är att föräldrar med mycket gravt handikappade barn kan få lägre ATP eftersom det ofta är just dessa som får en stor del av bidraget som merkostnadsersättning.
Vi anser att dessa regler bör ändras. Merkostnadsersättningen till föräldrar som vårdar ett handikappat barn bör i princip jämställas med handikappersättningen.
Handikappersättning är en skattefri ersättning för merkostnader p.g.a. handikapp. Den ges till personer som fyllt 16 år och handikappet måste ha inträffat före 65 års ålder. För att man skall kunna få ersättningen måste funktionsförmågan vara nedsatt och väntas bli bestående under viss tid.
Vårdbidraget bör ändras så att det alltid i sin helhet utgår som en skattepliktig ersättning och är ATP-grundande. Vårdbidraget bör därmed i ökad utsträckning utgöra en ersättning för utfört arbete. Merkostnadsdelen bör ses som förenat med barnets handikapp och därför utgå i form av ersättning för de merkostnader som handikappet medför. Merkostnadsersättningen bör utgå utöver vårdbidraget enligt liknande principer som handikappersättningen. Vi föreslår därför att riksdagen ger regeringen i uppdrag att återkomma med ett förslag om detta.
3.4 Förtidspensionera inte ungdomar som studerar
När det handikappade barnet fyller 16 år övergår vårdbidraget till barnet i form av pension och eventuell handikappersättning.
Även om barnet studerar utgår ersättning till barnet i form av förtidspension. Folkpartiet liberalerna hävdar att detta är fel. Riksdagen bör uttala att förtidspensionering av ungdomar som studerar bör undvikas.
Om barnet fortsätter att studera borde eventuellt vårdbidraget till vårdnadshavaren förlängas eller någon form av studiestöd ges. Detta borde kunna ske på liknande villkor som barnbidraget förlängs så länge ett barn studerar i grundskolan och studiebidrag utgår för gymnasiestudier. Denna åtgärd skulle rimma väl med vårt krav om att ungdomar som studerar inte skall förtidspensioneras. När det blir dags för dem att komma ut i arbetslivet skall deras försörjningsmöjligheter prövas. Folkpartiet liberalerna föreslår att regeringen ges i uppdrag att komma med ett förslag om hur vårdbidraget kan förlängas eller hur en form av studiestöd kan införas för den aktuella gruppen.
Ekonomiska faktorer får inte utgöra ett hinder för handikappade ungdomar att flytta från föräldrahemmet till eget boende. Den förälder som vårdar ett handikappat barn under 16 år har som sagt rätt till vårdbidrag. Därefter utgår förtidspension och handikappersättning till det handikappade barnet. Den som vårdar barnet förlorar kanske sin enda inkomst.
Detta kan medföra problem i strävan att ge handikappade ett eget boende och ett mer självständigt liv. Om barnet flyttar hemifrån kan den ekonomiska situationen för föräldrarna bli ansträngd. Familjer med handikappade barn måste därför ges betydande möjligheter att leva ett så normalt liv som möjligt. Det är angeläget att båda föräldrarna skall kunna förvärvsarbeta om de så önskar. Båda föräldrarna bör ges möjligheter till att ha kontakten kvar med arbetsmarknaden under barnets uppväxt. Stödet från stat och kommun måste i högre utsträckning möjliggöra att föräldrarna kan fortsätta att arbeta utanför hemmet.
3.5 Förbättra den tillfälliga föräldrapenningen
I dag kan tillfällig föräldrapenning utges för vård av barn som fyllt 12 men inte 16 år i de fall barnet på grund av sjukdom, psykisk utvecklingsstörning eller annat handikapp är i behov av särskild tillsyn eller vård. Detta behov upphör dock inte när barnet blir 16 år. Vi anser därför att tillfällig föräldrapenning skall kunna utges även för hemmaboende handikappat barn som studerar på högst gymnasienivå då föräldern på grund av barnets sjukdom måste avstå från förvärvsarbete.
3.6 Lek som träning
Leken har en central betydelse i alla barns liv. Den fungerar som drivkraft i utvecklingens tjänst. Barnet får i leken stimulans och motivation för att gå vidare i sin utveckling. Den tidiga stimulansen är viktig för alla barn men speciellt för barn med handikapp. Det gäller att ta vara på alla möjligheter till utveckling för att förhindra eventuella sekundära handikapp. För föräldrar och syskon erbjuder leken en naturlig gemenskap och möjlighet till träning av det handikappade barnet. Men barn med handikapp behöver ofta särskilda leksaker som passar just deras träning genom lek.
Det handikappade barnet kan få tillgång till pedagogiska leksaker på olika sätt: genom att låna dem på lekotek, genom barnhabilitering och hjälpmedelscentral eller genom att föräldrarna köper dem.
Nya lekotek bör startas, så att alla familjer med handikappade barn, oavsett var i landet de bor, kan få tillgång till pedagogisk rådgivning och möjlighet att låna lekmaterial.
Lekoteken måste ha tillräckliga resurser så att de kan föra ut sin kunskap till förskole- och lågstadiepersonal. Lekoteken har också en viktig roll att spela i den samordnade barnhabiliteringen.
3.7 Hjälp barn med MBD
Barn med handikappet MBD (minimal brain dysfunktion) måste uppmärksammas mer. Dessa barn kännetecknas av att de har motoriska svårigheter, koncentrationssvårigheter och svårigheter vid inlärning. Uppfattningen om dessa orsaker varierar, men mycket tyder på att det rör sig om någon lindrig hjärnskada. Det finns dock inga belägg för att barnen är underbegåvade.
Dessa barn får lätt stämpeln att de är ''ouppfostrade och bråkiga''. Barnen kan vara mycket påfrestande för sin omgivning. De mognar inte i samma takt som sina jämnåriga, men de flesta kommer under gynnsamma förhållanden så småningom i kapp. MBD-symtomet växlar under barnets uppväxt. Det lilla barnet kan ha sömnsvårigheter. Mycket ofta utmärks beteendet av överaktivitet, en ständig aktivitet utan mål.
Perceptionsstörningarna medför att de har svårt att sålla bland intryck och blir på så vis lätt överstimulerade. Bristande koncentration, sent tal, agressivitet är utmärkande för dessa. I skolan uppstår ofta anpassnings-, läs- och skrivsvårigheter. Problemen kan växa bort när barnen blir större. Men tiden fram till dess är mycket krävande för omgivningen.
Familjer som har barn med MBD måste få ett bättre stöd från samhället. För detta krävs att den personal som kommer i kontakt med barn som har MBD får erforderlig utbildning och information om dessa barns särskilda behov. Berörda myndigheter måste initiera insatser på området.
4. Stöd till föräldrar med funktionshinder
Det finns en allt större grupp föräldrar som har något funktionshinder. En stor del av dessa föräldrar har emellertid svårigheter att få adekvat assistans och bra hjälpmedel för att klara föräldraskapet på samma villkor som icke funktionshindrade.
Kunskapen om dessa föräldrars situation är bristfällig. Det finns inte riktlinjer för t.ex. hemtjänst och färdtjänst specifikt för dessa föräldrars behov. Många föräldrar med funktionshinder har i dag betydande svårigheter att ge sina barn den kontinuitet och den trygghet ett barn behöver.
Föräldrar med funktionshinder måste få bättre stöd för att kunna uppfylla sitt föräldraskap. Om ett barn med funktionshindrade föräldrar skulle bli socialt handikappat, har det inte fått sina grundläggande rättigheter tillgodosedda. Detta beror inte på att föräldrarna är olämpliga som föräldrar, utan på att samhället inte förmått ge föräldrarna det stöd de behövt för att överbrygga sitt funktionshinder. Riksdagen bör därför begära en översyn av stödet till föräldrar med funktionshinder.
5. Bättre stöd till människor som tillhör små och mindre kända handikappgrupper
Någon enhetlig statistisk uppföljning av hur stora olika handikappgrupper är finns inte. De data som tas fram är inte jämförbara. Uppgifterna är framtagna med olika grad av tillförlitlighet och vid olika tidpunkter. Ibland avser de ett begränsat åldersintervall eller bygger på olika synsätt rörande vad som anses vara funktionshinder.
Denna brist i statistiken kan delvis förklaras av att det kan vara svårt att göra gränsdragningar för människor med olika grad av funktionshinder. Graden av handikapp kan vara olika och variera i olika skeden av livet. Många människor kan dessutom ha två eller flera funktionshinder samtidigt.
1989 års handikapputredning har i sitt kartläggningsbetänkande (SOU 1990:19) konstaterat att kunskapen om små och mindre kända handikappgrupper är ett hinder i arbetet för att bättre kunna tillgodose deras behov av hjälp och stöd. Problemen kan också, enligt utredningen, förklaras av otydliga ansvarsförhållanden som hör ihop med att bl.a. socialtjänst, habilitering och rehabilitering sällan eller aldrig möter vissa handikappgrupper.
De särskilda behoven hos människor som tillhör små och mindre kända handikappgrupper är av både medicinsk, social och psykologisk karaktär.
Medicinskt föreligger svårigheter för läkare och annan personal att ställa rätt diagnos och känna till speciella komplikationer. Möjligheten att följa med i den vetenskapliga utvecklingen avseende behandling m.m. kan också vara begränsad.
Sociala och psykologiska hinder utgörs av det faktum att den enskilde och dennes närmaste ofta är ensamma i sin situation. De har inga andra att utbyta erfarenheter med. Berörda personalkategorier är ofta dåligt insatta i den speciella problematiken och känner ofta själva en otillräcklighet.
Det är därför viktigt med en viss samordning för att tillgodose behovet av information, kunskap och kontakter. En bas för en sådan verksamhet kan vara den regionindelning som finns inom sjukvården. För vissa grupper kan det i stället vara lämpligt att resurserna koncentreras till en eller två platser i landet. Det övergripande planeringsansvaret för dessa enheter bör finnas hos en myndighet, t.ex. socialstyrelsen, medan själva verksamheten kan drivas av sjukvårdshuvudmännen.
I denna motion föreslår vi att det inrättas (5.1) centra för barn med ovanliga handikapp och (5.2) centra för hjärnskador.
5.1 Barn med ovanliga handikapp
För familjer med barn som har ovanliga handikapp uppstår speciella problem. Exempel på sådana handikapp är cystisk fibros, barnreumatism, tarmsjukdomar och muskeldystrofi. Dessa sjukdomar är så pass ovanliga att kunskapen hos t.ex. lärare, vårdpersonal m.fl., som kommer i kontakt med barnet ofta är dålig. Detta innebär att förståelsen för barnets speciella problem blir bristfällig och att föräldrarna får ett dåligt stöd när det gäller att ta hand om barnet.
Det är viktigt att det ges förutsättningar att bygga upp specialistkompetens inom dessa handikappområden. Vi föreslår därför att träningscentra för barn med ovanliga sjukdomar inrättas. Under kommande budgetår föreslår vi att 15 milj.kr. avsätts till detta ändamål. Dessa skall kunna fungera som ett stöd för föräldrarna under barnets uppväxt och ge kunskap i de fall kompetens hos andra instanser saknas. Ett exempel på ett sådant träningscenter är Frambu Helsecenter i Norge.
Frambu är ett informations- och behandlingscenter för många olika grupper med mindre kända handikapp. Det ägs av en stiftelse och vistelser där finansieras via socialförsäkringen. Centret erbjuder en rad olika aktiviteter och organiserar vistelser, lägerveckor och kurser för personer med samma diagnos m.m.
5.2 Hjärnskadecentra
Hjärnskador är en icke ovanlig konsekvens av såväl olycksfall som sjukdomar i centrala nervsystemet. Antalet hjärnskador anges till över 20 000 per år i landet varav något hundratal är av omfattande art. Den sjukvård vi har i Sverige innebär att vi ofta kan rädda livet på personer med svåra skallskador. Däremot finns stora brister när det gäller diagnostik och rehabilitering. Det gäller särskilt sådana skador som leder till kognitiva störningar, t.ex. koncentrationsproblem och bristande språkfunktioner. Om diagnostiken är bristfällig är det också svårt att sätta in adekvata åtgärder.
Alltför många människor ådrar sig i dag också ryggmärgsskada i samband med t.ex. trafik- och dykolyckor. Det är viktigt att de får möjlighet till snabb rehabilitering i en bra miljö.
Frykcentret i Värmland, som drivs i enskild regi och tar emot patienter remitterade från hela landet, har nått mycket goda behandlingsresultat. Vid sidan av den rehabiliterande verksamheten erbjuder de social gemenskap och spännande fritidsverksamhet. Det finns behov av flera sådana centra i Sverige. Skapandet av dessa bör därför stimuleras.
Riksdagens socialutskott har dessutom vid flera tillfällen konstaterat, senast i betänkande 1989/90:SoU17, att vården av de svårt hjärnskadade patienterna är mycket eftersatt. Några åtgärder med anledning av detta har inte vidtagits.
Vi föreslår nu att resurserna för detta eftersatta vårdområde förbättras. För detta ändamål vill vi anslå 15 milj.kr. för att inrätta ett center för diagnostik och rehabilitering av vissa svårdiagnostiserade hjärnskador. Det får ankomma på regeringen att närmare överväga huruvida verksamheten skall ges ett centralt eller regionalt huvudmannaskap.
6. Bygg ut tolkverksamheten
Sedan 1982 har hälso-och sjukvårdshuvudmännen ansvar för tolktjänst till döva, gravt hörselskadade och dövblinda. I samband med att detta ansvar överfördes ökades statens ersättning till landstingen inom ramen för sjukförsäkringen för att täcka vissa delar av landstingens kostnader för tolktjänst. I sjukvårdshuvudmännens ansvar ingår att tillhandahålla tolk oavsett om uppdraget ingår i deras betalningsansvar eller om det är debiteringsbart. Fr.o.m. 1990 ingår även gruppen gravt talskadade i sjukvårdshuvudmännens ansvarsområde.
I princip finns inga begränsningar i möjligheten att få tolktjänst. I praktiken är dock tillgången på tolkar begränsade. Alla beställningar kan inte tillgodoses.
Hälso- och sjukvårdens kostnader för tolktjänster uppgick till ca 35 milj.kr. under år 1989. Därutöver debiterade sjukvårdshuvudmännen tolktjänster till myndigheter, skolor, organisationer samt enskilda arbetsgivare omfattande ca 10 milj.kr.
Under 1990 har socialstyrelsen gjort en kartläggning av landstingens tolkverksamhet. Kartläggningen pekar på att det finns behov av ca 100 nya tolktjänster för att på ett acceptabelt sätt tillgodose behoven. Detta motsvarar i princip en utbyggnad av verksamheten med 50 procent.
Vi föreslår att ersättningen till sjukvårdshuvudmännen för tolktjänst för 1992 ökas med 15 milj.kr. för att åstadkomma denna nödvändiga ambitionshöjning av tolkverksamheten.
7. Utbildning åt alla
Inom den obligatoriska skolan skall alla barn kunna delta i undervisningen oavsett om de har ett handikapp eller ej. I dag integreras också allt fler handikappade barn i den vanliga skolundervisningen. Denna integrering måste fortsätta.
Beroende på handikappets art och skollokalernas tillgänglighet varierar dock handikappades undervisningsstandard. Ibland saknas exempelvis möjligheter för den handikappade att delta i alla ämnen. Det händer t.ex. ofta att rörelsehindrade barn ''slipper'' idrott under förevändning att han/hon har sjukgymnastik. Andra har befriats från slöjd därför att slöjdsalen inte varit tillgänglig för rullstolar.
Utbildning för psykiskt utvecklingsstörda barn och ungdomar ges i särskolan. I den obligatoriska delen av särskolan ingår grundsärskolan och träningsskolan. Den senare är avsedd för dem som inte kan tillgodogöra sig undervisningen i grundsärskolan.
Sedan den 1 juli 1988 har vuxna psykiskt utvecklingsstörda rätt till vuxenutbildning inom ramen för särvuxutbildningen. SärVux syftar till att ge vuxna psykiskt utvecklingsstörda möjlighet att skaffa sig kompetens som motsvarar den som ges i grundsärskolan.
Det finns oroande signaler om att särvuxutbildningen inte i tillräcklig utsträckning kommer de utvecklingsstörda till del. Antalet undervisningstimmar som tilldelats är otillräckligt. För närvarande finns det medel avsatta för ca 54 000 undervisningstimmar, medan behovet för att riksdagens beslut från år 1988 skall kunna förverkligas uppskattats till 100 000. Därför föreslår vi att nuvarande SärVux tillförs ytterligare 30 milj.kr. för att kunna nå upp till beslutat antal undervisningstimmar.
Undervisning på träningsskolenivå ger oftast enbart möjlighet till en mycket begränsad intellektuell träning. För de utvecklingsstörda kan den likafullt vidga deras möjligheter att leva ett rikt och aktivt liv.
Det är fel att utvecklingsstörda i princip inte får delta i samma utbildning mer än en gång. Mot bakgrund av att samhället snabbt förändras och att utvecklingsstörda många gånger mognar sent och har dåligt minne, bör de kunna få gå en utbildning mer än en gång för att repetera eller bättra på sina kunskaper.
Vi har tidigare föreslagit att rätten till undervisning inom SärVux skall gälla också på träningsskolenivå. Riksdagen har ställt sig bakom detta förslag. Regeringen tillsatte år 1988 därför SärVuxkommittén. Kommittén har avlämnat sitt slutbetänkande ''Vidgad vuxenutbildning för utvecklingsstörda'' (SOU 1990:11) som publicerades i februari 1990. Kommittén ger förslag till utbildningsmöjligheter för utvecklingsstörda som är jämförbara med de olika utbildningsformer som erbjuds andra vuxna. Kommittén anser att utvecklingsstörda skall ha möjlighet att få grundläggande undervisning relaterad till den enskildes förutsättningar. Särvux bör utvidgas till att även omfatta utbildning på träningsskolenivå. Kommittén föreslår vidare att vuxna skall ges möjlighet att erhålla yrkesutbildning inom yrkessärskolan. Kostnaderna för detta beräknas till 41 milj.kr. De utvecklingsstörda på träningsskolenivå har under lång tid väntat på att få rätt till undervisning inom SärVux. Utredningens förslag bör genomföras så snabbt som möjligt och de beräknade resurserna bör tillskjutas. Vi reserverar medel för detta i vårt budgetalternativ.
8. Sysselsättning åt alla
Flera utredningar har sedan 1940-talet uttalat sig om arbetets värde för människor med funktionshinder som en produktiv resurs för samhället. Trots ambitionen i sådana uttalanden och trots tillkomsten av många arbetsmarknadspolitiska åtgärder saknar många människor med handikapp en plats på arbetsmarknaden. Det gäller särskilt människor med omfattande funktionshinder.
Under 1989 förelåg en närmast paradoxal situation. Antalet långtidssjukskrivna var 150 000 och antalet förtidspensionärer var rekordhögt, ca 350 000. Samtidigt rådde det inom stora delar av arbetsmarknaden brist på arbetskraft. Vid arbetsförmedlingarna var antalet kvarstående sökande med arbetshandikapp varje månad ca 30 000.
Denna situation pekar på att oavsett konjunkturförhållandena möter människor med handikapp betydande hinder när det gäller att få en plats ute på arbetsmarknaden.
Hur stor andel av dem med förtidspension/sjukbidrag som saknar regelbunden sysselsättning är inte känt. Till skillnad från andra grupper med omfattande funktionshinder har omsorgslagens personkrets genom rätten till daglig verksamhet en form av ''sysselsättningsgaranti''. Ca 16 000 av de psykiskt utvecklingsstörda vuxna har någon daglig verksamhet.
Ansträngningarna för att bereda handikappade tillträde till arbetsmarknaden måste intensifieras inom flera områden. Ansvar för detta måste tas inom både social- och arbetsmarknadspolitiken.
8.1 Socialpolitiken och arbetsmarknadspolitiken
Till de allmänna målen enligt socialtjänstlagens portalparagraf hör att främja människors aktiva deltagande i samhällslivet. En central uppgift är att främja den enskildes rätt till arbete, bostad och utbildning. Enligt 21
§ i SoL har socialnämnden en skyldighet att verka för att människor som möter betydande svårigheter i sin livsföring skall beredas ''meningsfull'' sysselsättning.
1989 års handikapputredning har dock konstaterat att 72 % av de svårt funktionshindrade har varken arbete eller annan daglig sysselsättning. Utredningen har vidare konstaterat att 7 av 10 kommuner har bristfällig kännedom om svårt funktionshindrades behov. Dessa fakta pekar på att målen i SoL inte förverkligats.
Inom arbetsmarknadslagstiftningen finns lagen om anställningsfrämjande åtgärder (främjandelagen), lagen om anställningsskydd och arbetsmiljölagen som har betydelse för att stärka eftersatta gruppers ställning på arbetsmarknaden.
Främjandelagen innebär att arbetsmarknadsmyndigheterna ges möjligheter till inflytande över företagens personalpolitik. Syftet är bl.a. att stärka ställningen på arbetsmarknaden för arbetstagare med nedsatt arbetsförmåga. Denna lag har dock haft ytterst begränsad effekt.
8.2 Mer konkreta och kraftfulla åtgärder
För att underlätta strävandena att bereda handikappade arbete finns bl.a. lönebidrag. I oktober 1990 sysselsattes 45 200 personer med lönebidrag. För många handikappade är lönebidrag ett bra sätt att få fotfäste på arbetsmarknaden.
Antalet arbetshandikappade vid Samhall var 30 434 i slutet av juni 1990. Enligt Samhalls beräkningar innebär varje anställning en samhällsekonomisk vinst på drygt 25 000 kr. Det är glädjande att inom ramen för Samhall förenas personlig välfärd med samhällsekonomiska besparingar.
Samhall har i samråd med arbetsmarknadsstyrelsen föreslagit att fler arbetshandikappade bör beredas arbete inom Samhall under budgetåret 1991/92. Regeringen har dock inte föreslagit att verksamheten skall öka. Vi anser att verksamheten vid Samhall har en stor betydelse för de arbetshandikappade och bör därför ökas. Vi föreslår att verksamheten för budgetåret 1991/92 utökas med 450 000 arbetstimmar. För detta ändamål föreslår vi att medel motsvarande 50 milj.kr. tillförs.
Av dem som arbetade inom Samhallgruppen i juni 1990 hade 6 896 personer pensionssamordning, dvs de hade förtidspension eller sjukbidrag. Det är förståeligt att människor som utför ett arbete anser att den ersättning de får skall vara lön och inte pension. Vi föreslår därför att de som arbetar inom Samhallkoncernen skall uppbära lön för det arbete de utför istället för pension.
Vi har från folkpartiet liberalernas sida ofta pekat på att samtidigt som de resurser som avsätts för att bereda handikappade arbete har varit starkt begränsade, har ingen sådan begränsning funnits när det har gällt resurserna för förtidspensionering.
Möjligheter har nu införts att föra över resurser från socialförsäkringssektorn till arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Detta möjliggörs till viss del genom vilande förtidspension som ett instrument i rehabiliteringsprocessen. I december 1990 hade 305 616 förtidspension och 55 740 hade sjukbidrag. Lönebidrag för förtidspensionerade kan utgå med ett bidrag upp till halva kostnaden för lön och sociala avgifter. Det är viktigt att detta instrument ges en aktiv tillämpning.
Arbetshjälpmedel utgör en viktig del för handikappade inom arbetslivet. Dessa hjälpmedel kan ofta vara en förutsättning att komma in i arbetslivet och därigenom bli självförsörjande. Alternativet för många skulle annars vara sysslolöshet med förtidspension. Regeringen föreslår i årets budgetproposition att anslaget till arbetshjälpmedel för handikappade skall minskas med 75 milj.kr. Detta förefaller vara en onödig försämring för de handikappade, eftersom det egentligen inte medför några besparingar för samhället. Fler handikappade hamnar utanför arbetslivet. Detta ökar antalet som får förtidspension. Vi föreslår att 75 milj.kr. återförs till detta ändamål.
För de handikappade ungdomarna är insatserna vid övergången från skola till arbetsliv av avgörande betydelse för att de skall få ett fotfäste på arbetsmarknaden. Det gäller bl.a. möjligheten till vägledning inför yrkes- och studieval, möjligheten att pröva olika arbetssituationer, tillgång till hjälpmedel, personlig assistans och psykosocialt stöd.
Många ungdomar med omfattande funktionshinder har ofta begränsade möjligheter att genom praktiskt sommararbete skaffa erfarenheter av arbetslivet. Det beror inte enbart på svårigheter att hitta ett sommararbete. Problemen utgörs också av att det är svårt att förena insatser från olika verksamheter under en begränsad tid, såsom färdtjänst, arbetsbiträde och arbetstekniska hjälpmedel. Möjligheten till ett sommararbete är oftast en självklarhet för flertalet andra ungdomar. Denna möjlighet ger dem ett försprång in i arbetslivet.
Mot bakgrund av att de handikappade ungdomar som avslutat en utbildning har stora svårigheter att komma ut på arbetsmarknaden bör arbetsförmedlingarna aktiveras mer i detta arbete. Arbetsförmedlingarna och skolans syo- funktionärer bör i större utsträckning samarbeta om de handikappade ungdomarnas möjlighet att komma ut på arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingen bör ges ett ansvar att följa de handikappade ungdomar som avslutat sina studier.
Handikappades svårigheter att komma ut i arbetslivet har flera orsaker. En del beror på omgivningens negativa attityder till att anställa handikappade. Men själva handikappet kan i vissa fall medföra att den handikappade periodvis har hög frånvaro. Detta är ytterligare en faktor som försvårar inträdet på arbetsmarknaden. Ett sätt att lösa detta vore att flera handikappade fick möjlighet att dela på ett heltidsarbete. Om t.ex. två eller tre personer delade på en heltidstjänst skulle frånvaron bli mindre kännbar för arbetsgivaren och flera handikappade skulle kunna känna en arbetsgemenskap. Det finns givetvis ett antal praktiska frågor förknippade med en sådan delning av arbete. Men denna konstruktion skulle kunna vara värdefull för de handikappade och bör därför prövas.
Våra förslag om förbättringar för arbetshandikappade finns också i en speciell kommittémotion från folkpartiet liberalerna.
9. Aktiv fritid
Såväl den offentliga sektorn som det privata näringslivet investerar i dag stora belopp på verksamheter för människors fritid. Det sker därför att fritiden intar en allt viktigare plats i människors liv. Det finns emellertid ingen allmän insikt om att detta gäller även människor med funktionshinder.
Idrott och friluftsliv är för många människor en avkopplande fritidssysselsättning. Detta gäller också handikappade. De handikappade stöter dock ofta på svårigheter i sin utövning av idrott och friluftsliv. Verksamheten måste därför ges bättre förutsättningar.
Tillgängligheten till lokalerna måste bli mer anpassad för de handikappade. Det krävs i regel relativt enkla förbättringsarbeten för att även äldre idrottsanläggningar skall bli mer handikappvänliga. Vid fördelning av tävlings- och träningstider måste större hänsyn tas till handikappidrottens särskilda behov.
Möjligheten för vissa grupper av handikappade att bada är mycket begränsad. Simbassänger saknar ofta en sittlift som möjliggör för rörelsehindrade att använda dem. Detta borde vara obligatoriskt vid alla allmänna bad. De som lider av vissa muskelsjukdomar och ledsjukdomar t.ex. reumatiker kan enbart bada i vatten med en temperatur på lägst 34°C. De allmänna baden bör regelbundet erbjuda dessa grupper en möjlighet att få bada.
Det är viktigt att riksförbundet för handikappidrott får fortsatt stöd för sin verksamhet men dessutom bör andra organisationer få ökat stöd för den verksamhet som syftar till att integrera handikappade i den normala verksamheten. Exempel på sådana organisationer är scouterna, ridfrämjandet och friluftsfrämjandet. Riksdagen har beslutat att 50 milj.kr. av Tipstjänsts vinst skall avdelas till idrott. Det vore angeläget att en del av dessa medel kommer de handikappades idrotts- och friluftsverksamheter till del.
De handikappade måste få större möjlighet att ta del av kulturutbudet. De måste också få större möjlighet att visa och sprida sina alster. Kommunerna har ett stort ansvar för att möjliggöra detta. T.ex. bör kommunerna aktivt medverka till att olika handikappgrupper kan ställa ut sin konst.
Stiftelsen för lättläst nyhetsinformation (LL-stiftelsen) har till uppgift att ge ut en nyhetstidning för begåvningshandikappade samt ombesörja utgivning av lättlästa böcker. Verksamheten syftar till att förbättra de handikappades kulturella situation. Stiftelsen bildades efter ett enhälligt riksdagsbeslut den 1 januari 1987. Verksamheten har inte kunnat leva upp till den av riksdagen beslutade nivån. Detta påverkar stiftelsens framtida möjligheter till utveckling. I årets budgetproposition föreslås att LL-stiftelsen under kommande budgetår skall ges ett anslag på 7 634 000 kr. Vi anser detta vara otillräckligt och föreslår därför att verksamheten tillförs ytterligare 500 000 kr. under budgetåret 1991/92.
9.1 Stöd de handikappades rekreationsanläggningar
Handikapporganisationerna driver i vissa fall hotell eller rekreationsanläggningar för sina medlemmar. Dessa anläggningar dras dock med betydande ekonomiska svårigheter. Hotellens syfte är att ge personer med funktionshinder samma möjligheter som andra till en meningsfull semester/rekreation.
F.n. utgår stöd till två handikapporganisationer för kostnader för rekreationsanläggningar. Dessa är De handikappades riksförbund, DHR, och Synskadades riksförbund, SRF. Men även Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU, driver en rekreationsanläggning. De har inför kommande budgetår äskat om statsbidrag till sin anläggning i Mättringe. Men i propositionen nämns inget om detta.
Samhället bör bättre stödja denna verksamhet med ekonomiska medel så att verksamheten inte behöver minska. I budgetpropositionen för år 1991/92 föreslås ett anslag på 2 454 000 kr. Detta är inte tillräckligt. Vi anser att även RBU bör få ett statsbidrag för sin anläggning i Mättringe. Vi föreslår att statsbidraget till rekreationsanläggningar ökas med 2 milj.kr., i förhållande till regeringens förslag.
10. Ett bra boende
En handikappad är oftast mer beroende av god bostadsstandard än andra därför att han/hon tillbringar mer av sin tid i bostaden. Det kräver att bostaden är planerad och anpassad efter den boendes behov. Men en stor del av vårt bostadsbestånd, både vad gäller småhus och flerfamiljebostäder, är fortfarande svårtillgänglig för rörelsehandikappade.
Bostaden och dess miljö har en avgörande betydelse för handikappades möjligheter att delta i samhällslivet. Bostadsmiljön skall stimulera till aktiviteter i och utanför bostaden. Behovet av anpassning och tillgänglighet får inte stanna vid bostaden och det hus den är inrymd i. Man skall i största möjliga utsträckning kunna förflytta sig utomhus i närmiljön, vilket betyder att inte annat än oundgängliga trappsteg bör finnas, marken bör vara hårdgjord på lokalvägar och stigar och eventuella bilhinder utformade så att man kan passera med rullstol. Tillgängligheten med bil är viktig för dem som är beroende av bil för att kunna komma ut. Lägenheter och bostadsområden måste planeras med hänsyn till människor med handikapp.
Enligt omsorgslagen har vissa handikappade givits laglig rätt till eget boende eller gruppboende. Det är landstingen som skall sörja för att lämpliga bostäder finns tillgängliga. Det är viktigt att landstingen ser till att ungdomar med funktionsnedsättningar kan flytta hemifrån vid samma ålder som andra ungdomar. Detta måste ske på ett sådant sätt att både föräldrar och barn kan känna sig trygga.
Utgångspunkten måste vara att erbjuda handikappade vanliga bostäder som är utformade utifrån vars och ens behov. Vid planeringen av handikappades boende måste risken för isolering uppmärksammas. Bland annat därför kan kollektiva boendeformer vara ett bra alternativ och möjligheten till sådant boende skall finnas för dem som så önskar. Det kollektiva boendet kan utformas som en grupp privata bostäder kring vissa gemensamma utrymmen.
10.1 Utveckla de handikappades boende
För stora grupper handikappade är boendet inte löst på ett lämpligt sätt. Många av de handikappade är i behov av att bo i kollektiva boendeformer. Under senare år har det skett en avveckling av institutioner. Utbyggnadstakten av alternativa boendeformer har dock gått långsamt.
Alla människor -- även de som behöver omfattande stöd, hjälp och vård i sin dagliga livsföring -- skall ha rätt till en egen bostad. Detta slog riksdagen fast i maj 1985. Regeringen beslutade därefter att inrätta en boendeservicedelegation vid bostadsdepartementet för att under en femårsperiod stimulera utbyggnaden av samordnad boendeservice samt att värdera och sammanställa erfarenheter från olika försök.
För ändamålet har delegationen disponerat 100 milj.kr. Sammanlagt 103 utvecklingsarbeten har satts igång med stöd av det statliga bidraget. Ett övergripande mål för delegationens arbete har varit att främja och underlätta för äldre, handikappade och långtidssjuka att leva ett så normalt liv som möjligt i vanliga bostäder. Delegationen har nyligen avslutat sitt arbete. I Ds 1990:87 redovisar delegationen sina erfarenheter av utvecklingsarbetet. Den konstaterar att det är svårt att precisera i vilken utsträckning syftet att underlätta äldres och handikappades boende uppnåtts, men kan peka på några positiva exempel. Delegationen har erfarit att verksamheten i projekten framför allt varit inriktad på äldre med ett relativt mindre behov av stöd.
Handikapporganisationerna uppfattar enligt rapporten inte att de i önskvärd omfattning har medverkat i de olika utvecklingsarbetena. Delegationen konstaterar vidare att det för äldre och handikappade kan vara ett problem att inflytandet utövas i form av ett allmänt kollektivt boendeinflytande knutet till området. När det gäller personlig service och vård är det viktigt att som individ ha ett direkt inflytande.
Behovet av kollektiva boendeformer som är individuellt anpassade är stort bland de handikappade. Detta bekräftar även boendeservicedelegationens arbete. Gruppboende är ofta en bra boendeform. Tillgången på dessa är ibland en förutsättning för att den handikappade skall kunna flytta ut från föräldrahemmet vid vuxen ålder. Bristen på platser inom gruppboende är dock stort. Kommunerna måste ta krafttag för att bygga ut denna boendeform.
Vi har varit pådrivande i arbetet för att tillförsäkra olika grupper rätt till ett bra och ändamålsenligt boende. Riksdagen har nyligen i samband med den ändrade ansvarsfördelningen inom äldreomsorgen beslutat att införa ett speciellt stimulansbidrag för att påskynda utbyggnaden av nya boendeformer för psykiskt sjuka och fysiskt handikappade. För detta ändamål skall staten avsätta 100 milj.kr. om året under fem år.
11. Bättre bilstöd
Ett nytt och bättre bilstöd till handikappade genomfördes den 1 oktober 1988, detta sedan folkpartiet liberalerna under lång tid drivit på. I dessa regler finns dock vissa brister, som måste rättas till.
Reglerna innebär bl.a. att även handikappade som inte förvärvsarbetar eller studerar nu har möjlighet att erhålla bilstöd. För denna grupp gäller dock att de inte får förnyat bilstöd efter 49 års ålder. Motsvarande begränsning finns inte för dem som fått bilstöd på grund av arbete eller studier och som sedan får förtidspension. De kan få förnyat stöd tills de fyller 65 år. En sådan skillnad mellan de olika grupperna är enligt vår mening inte motiverad. Detta krav förde vi fram för ett år sedan. Detta resulterade i att regeringen gavs i uppdrag att utvidga den förmånsberättigade personkretsen. Vi utgår ifrån att regeringen skyndsamt handlägger frågan, så att även förtidspensionärer som aldrig kommit ut på arbetsmarknaden och som har erhållit bilstöd före 49 års ålder skall kunna få förnyat bilstöd upp till 65 års ålder.
För att kunna få bilstöd krävs att den handikappade själv kan köra bilen. Alternativet för dem som saknar körkort är färdtjänsten, vilket i många fall kan vara mer kostnadskrävande än en egen bil som körs av en annan person. Vi anser därför att det skall vara möjligt att göra undantag från kravet på eget körkort för att erhålla bilstöd om det bedöms att det innebär lägre kostnader än färdtjänst. Regeringen bör ges i uppdrag att återkomma till riksdagen med förslag härom.
Bestämmelserna i 2 § första stycket i förordningen om bilstöd till handikappade tillämpas i dag med betydande godtycke. Armamputerade, personer som är armsvaga och kortvuxna får i vissa fall avslag på sina ansökningar med motiveringen att funktionshindret inte är särskilt omfattande. Vi anser därför att en översyn av dessa regler är nödvändig.
I den nya lagen sägs i 5 § att ''bidrag lämnas till förälder med handikappat barn, under förutsättning att föräldern sammanbor med barnet och har behov av ett fordon för förflyttning tillsammans med barnet''. Alla gravt handikappade barn bor dock inte hos sina biologiska föräldrar. En del bor hos fosterföräldrar. Fosterföräldrar kommer inte i åtnjutande av bilstöd, även om alla andra villkor för stödet är uppfyllda. Reglerna bör ändras så att även fosterföräldrar som bedöms att under mycket lång tid vårda ett handikappat barn kommer i åtnjutande av bilstöd. För övriga fosterföräldrar måste kommunen ge ett erforderligt stöd vid bilanskaffning.
12. Handikappanpassa kollektivtrafiken och öka samordningen med färdtjänsten
Riksdagen antog år 1979 en lag om handikappanpassad kollektivtrafik (1979:558). Det var den dåvarande folkpartiregeringen som lade fram detta lagförslag. I samband med detta uttalade riksdagen att ett visst angivet ramprogram i princip borde kunna genomföras under en tioårsperiod. Detta beslut fattades för mer än tio år sedan, men nästan inget har hänt för att öka tillgängligheten för de handikappade i kollektivtrafiken.
Det är i många fall att föredra att handikappade människor kan använda den allmänna kollektivtrafiken istället för färdtjänsten. Det ger den handikappade ökad frihet och blir på sikt billigare.
De framsteg som hittills gjorts är dock otillräckliga. Några nämnvärda åtgärder för att t.ex. göra det möjligt för rullstolsburna handikappade att åka buss eller tåg har inte genomförts. En av orsakerna till detta kan vara att de specialdestinerade bidragen till kommunal färdtjänst motverkar andra åtgärder som underlättar handikappades förflyttning, t.ex. anpassning av kollektiva färdmedel.
I samband med det trafikpolitiska beslutet 1988 avsattes 50 milj.kr. för bidrag till investeringar för att öka handikappanpassningen i lokal och regional kollektivtrafik. Det har framkommit att dessa medel inte kommit till användning. Endast 35 miljoner av medlen hade förbrukats fram till våren 1990. Detta pekar på att transportrådet som fördelar medlen länsvis inte arbetat tillräckligt aktivt för att stimulera trafikhuvudmännen att öka handikappanpassningen.
Transportrådets rapport 1990:3 innehåller en utvärdering av hittills gjord handikappanpassning av kollektivtrafiken. Transportrådet framhåller i rapporten att beslutet från 1979 inte genomförts. Man pekar på att detta till viss del kan bero på frågans komplexitet. Att genomföra förändringar som till viss del förutsätter en mental beredskap tar tid. Att bygga in nya komponenter i gamla beprövade system kräver ofta följdförändringar i både det aktuella färdmedlet och i det trafiksystem som färdmedlet verkar i. Men rådet konstaterar också att det inte finns någon genväg. Det framtida arbetet med att handikappanpassa kollektivtrafiken måste fullföljas enligt riksdagens intentioner.
Nu planeras en avveckling av transportrådet och den överordnade rollen för handikappanpassningen av kollektivtrafiken skall övertas av trafiksäkerhetsverket. Övriga myndigheter inom kommunikationsområdet föreslås inom sina respektive verksamhetsområden få ett ansvar för handikappanpassningen. Kostnaderna för åtgärderna skall rymmas inom myndigheternas och trafikföretagens ordinarie ramar.
Mot bakgrund av nu gällande lagstiftning, transportrådets utvärdering och behoven gör vi bedömningen att insatserna för handikappanpassning av kollektivtrafiken måste förstärkas och mer samordnas med andra åtgärder som rör handikappades kommunikationer.
Färdtjänsten skall ses som ett komplement till kollektiva färdmedel och underlätta resandet för personer med förflyttningssvårigheter. Lokal färdtjänst ges av primärkommunerna med vissa undantag och utgår som ett bistånd enligt socialtjänstlagen. Färdtjänsten berättigar i regel inte till resor inom det egna länet. Detta är en brist, eftersom kommunerna har olika storlekar och servicen som efterfrågas finns inte alltid inom kommunens gränser.
Riksfärdtjänsten syftar till att möjliggöra för gravt handikappade att företa längre resor inom landet till normala kostnader. Berättigade till riksfärdtjänst är personer som på grund av sitt handikapp och brist på tillgängliga trafikmedel måste resa på ett dyrare sätt än normalt. Transportrådet, TPR, har ansvaret för riksfärdtjänsten. Samhällets kostnader för färdtjänst har ökat kraftigt, och uppgår nu till ca 2 milj.kr.
I årets budgetproposition föreslås att TPR skall avvecklas och att frågor rörande riksfärdtjänst förs över till kommunerna fr.o.m. den 1 januari 1992.
Anledningen till att utgifterna för färdtjänst ökat kraftigt kan delvis förklaras av att riksdagens beslut från år 1979 om att kollektivtrafiken skulle handikappanpassas inte förverkligats. Det är fortfarande så gott som omöjligt för en rullstolsburen att åka kollektivt.
Alla typer av färdtjänst bör ses som ett komplement till kollektivtrafiken för dem som inte kan utnyttja denna. Det är därför fel att en del av färdtjänsten utgör ett bistånd enligt socialtjänsten. Detta är ett föråldrat synsätt.
Färdtjänsten, såväl den som f.n. utgår enligt socialtjänstlagen som riksfärdtjänsten, bör ges samma huvudman som den övriga kollektivtrafiken. Samordningen mellan de olika sektorerna måste öka och anpassningen av kollektivtrafiken till de handikappades behov fullföljas. Vi föreslår därför att regeringen ges i uppdrag att komma med förslag till hur ett samlat huvudmannaskap för färdtjänst och övrig kollektivtrafik skall genomföras.
13. Tekniska hjälpmedel
Brister i miljön och omgivningen förvärrar handikappet och gör livet besvärligt. Men allt fler av dessa svårigheter kan kompenseras med olika typer av hjälpmedel. Bra och ändamålsenliga hjälpmedel ökar de handikappades oberoende och kan på sikt medföra en samhällsekonomisk besparing.
Problemen och bristerna beträffande hjälpmedelsförsörjningen är dock flera:informationen om vilka hjälpmedel som finns är bristfälligbristande produktutvecklingkonkurrensen mellan tillverkarna av hjälpmedel är oftast obefintligdet förekommer oftast ingen uppföljning av att hjälpmedlen fungerar återanvändning av hjälpmedel sker i mycket begränsad omfattning
Ansvaret för att tillhandahålla hjälpmedel är splittrat på flera olika huvudmän. Hälso- och sjukvården har ett betydande ansvar inom detta område. Men även arbetsmarknaden, socialtjänsten och utbildningssektorn har ett visst ansvar för att tillhandahålla tekniska hjälpmedel.
Inom landstingen finns det också ofta problem med hjälpmedelsförsörjningen. Det har förekommit att handikappade har blivit ordinerade ett visst hjälpmedel men inte fått det därför att hjälpmedelsanslaget redan varit slut. Man har då gett besked att den handikappade får vänta till nästa budgetperiod för att kunna få sitt hjälpmedel. Det är orimligt att långa väntetider ibland förekommer innan den behövande kan få sitt hjälpmedel.
Tekniska hjälpmedel har stor betydelse för en handikappad människas levnadsvillkor. Det måste därför i princip vara lika självklart att få hjälpmedel som det är att få medicin.
Det övergripande ansvaret för hjälpmedelsverksamheten bör inte vara uppsplittrat på flera huvudmän. Staten bör ges ett övergripande ansvar med klart uttalade riktlinjer för verksamheten samt ett betydande kostnadsansvar.
I samband med att riksdagen beslutade om en ändrad ansvarsfördelning inom äldreomsorgen beslutades att en parlamentarisk utredning skulle tillsättas. Utredningen skall ha i uppdrag att överväga vilka åtgärder som behöver vidtas på hjälpmedelsområdet i och med att ett kommunalt hälso- och sjukvårdsansvar införs. Utredningen skall även överväga vilket ansvar staten bör ha inom området.
För att möjliggöra idrott och friluftsliv för handikappade krävs tillgång på olika hjälpmedel som specialkonstruerad skidutrustning, anpassade kanoter m.m. Här är det viktigt att tillvarata de handikappades och ledarnas erfarenheter och stimulera utvecklingen av bättre hjälpmedel.
13.1 Den nya teknikens möjligheter
Datateknikens och informationsteknologins snabba utveckling påverkar livsvillkoren för många människor, i både positiv och negativ riktning. För människor med funktionshinder är detta ännu mer påtagligt. Den nya tekniken för att rationalisera och förbättra servicen för flertalet kan för handikappade skapa nya problem. Kösystemen på post och bank är exempelvis inte utformade för synskadade. Ökad abstraktion i många situationer i det dagliga livet och i arbetet drabbar allt fler förståndshandikappade.
Samtidigt skapar datateknik och informationsteknologi möjligheter att överbrygga många typer av handikapp och utgör fantastiska verktyg för att ge handikappade möjlighet till att leva ett mer fullvärdigt liv, stimulans till arbete och kommunikation med andra människor. Tekniken har redan tagits i bruk av många handikappade och Sverige har länge legat långt framme på detta område.
Syntetiskt tal, automatiska dokumentläsare, alternativa tangentbord, röststyrning och texttelefon är exempel på mikrodatorbaserade handikapphjälpmedel som kommit fram genom bl.a. svensk utveckling. Det är viktigt att denna utveckling får fortsatt stöd, samtidigt som samarbete bör sökas med andra länder som också har eller kan ta fram kvalificerad teknik.
Ännu har dock mycket litet av den nya teknikens alla möjligheter tagits i bruk. På vissa områden finns lösningar som kan tas fram relativt snabbt, på andra kan vi i dag bara ana möjligheterna. Bristande kunskap och fantasi gör att det kommer att ta tid att få fram lösningar. Systematiskt och tålmodigt arbete kommer dock efterhand att ge goda resultat.
Den offentliga informationen måste bli tillgänglig i största möjliga utsträckning för människor med handikapp. För att möjliggöra detta så har den nya tekniken en stor betydelse.
13.2 Handikappinstitutet
Handikappinstitutet, som är samhällets centrala organ för hjälpmedelsfrågor, bör ha en central och pådrivande roll inom hjälpmedelsverksamheten. Institutet finansierar sin verksamhet främst genom bidrag från den allmänna sjukförsäkringen och genom egna intäkter. Staten och Landstingsförbundet är gemensamt huvudmän för institutet.
Kraven på Handikappinstitutet har blivit allt större samtidigt som dess resurser minskat. Som en följd härav har antalet tjänster vid institutet minskat och inom de olika verksamhetsgrenarna har nedskärningar av servicenivån varit nödvändig. Handikappinstitutet bör garanteras bättre ekonomiska och personella resurser vilka åtminstone följer kostnadsutvecklingen. Handikappinstitutet bör därför ges ökade medel via statsbudgeten. Under budgetåret 1991/92 vill vi anslå ytterligare 10 milj.kr. till institutets verksamhet.
14. Stöd för förbättring 14.1 Rehabilitering
Med rehabilitering menas alla åtgärder som syftar till att ersätta, förbättra eller helst återställa kroppsfunktioner som försämrats genom sjukdom eller annan skada. Genom exempelvis träning skall man försöka återfå största möjliga fysiska, psykiska eller sociala funktionsnivå.
All rehabilitering måste utgå från den handikappades individuella behov och förutsättningar och ta hänsyn också till förmågan att fungera i samhället. Alla handikappade som är i behov av behandling måste få det oavsett om det föreligger möjlighet till förbättring eller om det endast är fråga om bibehållande av funktioner.
Många handikappade behöver vid sidan om en kontinuerlig rörelseträning regelbundna intensivperioder någon gång per år på rehabiliteringsklinik med möjlighet till sjukgymnastik och genomgång av hjälpmedel.
Medicinsk rehabilitering skall sättas in så snart det akuta sjukdomsskedet är över och bestå av åtgärder för att motverka kvarstående funktionsnedsättningar. Rehabilitering kan också vara social och yrkesinriktad och avse exempelvis bostads- och arbetsplatsanpassning, studierådgivning, arbetsträning m.m.
Inom det medicinska rehabiliteringsområdet finns det idag stora brister. 1989 års handikapputredning har konstaterat att det enbart finns 16 medicinska rehabiliteringskliniker fördelade på 14 huvudmannaområden. Resurserna för rehabilitering inom sjukvården är begränsade och ojämnt fördelade. Utredningen konstaterar vidare att långvårdskliniker används i stor omfattning även för rehabilitering av yngre personer. Möjligheten till medicinsk rehabilitering bör finnas hos varje sjukvårdshuvudman.
14.2 Habilitering
Habilitering avser åtgärder för att barn, som från födsel eller unga år på grund av sjukdom eller skada behöver anpassning, så långt handikappet tillåter skall kunna fungera normalt, fysiskt, psykiskt och socialt. Habilitering betyder således att utveckla en förmåga som tidigare inte funnits. Alla barn som är i behov av habilitering måste kunna få det.
Insatserna kan vara olika som t.ex. sjukgymnastik och stöd från logopeder, psykologer, arbetsterapeuter, läkare etc. Genom att dessa resurser samordnas når man bättre kvalitet, dessutom slipper föräldrarna och barnet ha kontakt med många olika instanser som kanske är belägna långt från varandra.
Riksförbundet FUB har intervjuat 40 familjer med utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna i fem olika landsting för att se hur de upplever det stöd habiliteringen ger. Resultatet har sammanställts i rapporten ''Utvecklingsstörda i habiliteringen 1990''. Rapporten drar slutsatsen att många föräldrar till utvecklingsstörda upplever brister i samhällets stöd till habilitering. Bland annat framförs att familjerna saknar kontaktperson, uppsökande verksamhet från habiliteringen, hjälp och rådgivning samt framför allt att de saknar specialistinsatser och information.
Även vuxna handikappade har behov av en samordnad habilitering. I dag upphör oftast inskrivningen i den samordnade habiliteringen i tjugoårsåldern. Detta är dock en känslig fas när den unge handikappade skall flytta ut till eget boende och skapa sig en egen tillvaro och identitet. Här kan en samordnad vuxenhabilitering göra stora insatser med praktiskt och psykologiskt stöd. Därför bör en samordnad habilitering också erbjudas vuxna.
15. Omsorgslagen
Den nuvarande omsorgslagen trädde i kraft den 1 juli 1986 och ersatte då en omsorgslag från 1967/68. Den lagen präglades av regler om institutioner och åtgärder oberoende av den enskildes samtycke. 1989 års handikapputredning har i sitt kartläggningsbetänkande konstaterat att omsorgslagen som trädde i kraft 1986 har stor betydelse för sin personkrets.
I omsorgslagen tillförsäkras psykiskt utvecklingsstörda personer som på grund av hjärnskada, föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom, har fått ett betydande och bestående begåvningshandikapp samt personer med barnpsykoser rätt till vissa särskilda omsorger. 1989 års handikapputredning har dock konstaterat att många inom gruppen, trots gällande lagstiftning, har lägre standard än andra. Detta gäller främst boendet och tillgången till personligt stöd.
Lagen ger bl.a. rätt till rådgivning och personligt stöd samt daglig verksamhet för dem som inte arbetar eller utbildar sig. Vidare ger den psykiskt utvecklingsstörda barn rätt till korttidsvistelse utanför det egna hemmet och bostad i familjehem eller elevhem. Vuxna har rätt till boende i gruppbostad om de inte kan bo helt självständigt. Det är angeläget att ge en bredare krets handikappade del av dessa omsorger.
En utvidgning av omsorgslagens personkrets bör i första hand omfatta barn upp till 20 år som till följd av omfattande funktionshinder har betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed behov av ett särskilt stöd. En utvidgning med denna avgränsning skulle medföra att personkretsen skulle öka med ca 10 000 personer.
1989 års handikapputredning har till uppgift att bedöma behovet av omsorger för andra grupper av handikappade än dem som f.n. omfattas av omsorgslagen. Utredningen beräknas enligt uppgift komma med sitt förslag i denna del under innevarande kalenderår. Vi avvaktar därför utredningens förslag.
16. Internationell solidaritet
Under senare tid har vi genom massmedia fått nya uppgifter om de vidriga och omänskliga förhållanden som råder för de handikappade i de f.d. kommunistländerna i Central- och Östeuropa. Bilder från rumänska barnhem har skakat många. Men glädjande nog är viljan och intresset att förbättra de handikappades förhållanden där påtaglig. Detta engagemang är ett tecken på att synen på funktionshindrade har utvecklats till en stark känsla av solidaritet.
Inom kommunistdiktaturerna har handikappade människor i stor utsträckning saknat rätten att tillhöra samhällsgemenskapen. Människor med funktionshinder var en skamfläck för kommunismen och måste därför göras osynliga och glömmas. Även vår handikappomsorg kännetecknades tidigare av samma synsätt. Bakom denna förändring i vårt samhälle ligger decennier av ideellt och politiskt arbete. Detta engagemang har resulterat i förändrade attityder och förbättrade levnadsvillkor för de funktionshindrade.
Inom de fallna kommunistdiktaturerna påbörjas nu arbetet med att ur ruinerna bygga människovärdiga och tryggare samhällen. För att förbättra de handikappades villkor i Öst- och Centraleuropa måste ett betydande arbete bedrivas med att ändra inställningen till människor med olika funktionshinder. I detta attitydpåverkande arbete kan och bör vi delta genom att informera om vår handikappolitik. Även det faktum att Sverige har ratificerat FN-konventionen om barnets rättigheter förpliktigar oss att bedriva internationellt samarbete inom detta område. I konventionens artikel 23, som behandlar de handikappade barnens rätt, står att konventionsstaterna i en anda av internationellt samarbete skall främja utbyte av lämplig information på området.
För att möjliggöra detta internationella samarbete med de f.d. kommunistländerna i Öst- och Centraleuropa bör även handikapporganisationerna ges ett bättre ekonomiskt stöd för detta behjärtansvärda arbete. I årets budgetproposition föreslås en viss utökning av organisationsstödet. En del av ökningen avser att ge organisationerna ekonomiska förutsättningar för att öka sitt arbete inom det internationella området. Detta är ett bra initiativ från regeringens sida. Men vi vill ytterligare tillföra handikapporganisationerna 15 milj.kr. under budgetåret 1991/92 som skall användas för att utveckla samarbetet med Central- och Östeuropa. Förslag om detta framläggs i en annan motion till detta riksmöte.
17. Organisationsstöd
Handikapporganisationernas verksamhet har haft en avgörande betydelse för dagens handikappolitik. De första handikapporganisationerna bildades redan under slutet av 1800-talet, med uppgift att ge hjälp och stöd åt medlemmarna. Verksamheten var bl.a. inriktad på att underlätta för medlemmar att få sysselsättning och att garantera en någorlunda dräglig försörjning vid sjukdom och arbetslöshet.
Handikapporganisationerna har i dag ca 450 000 medlemmar och verksamhet i ca 3 000 lokala och regionala föreningar. Organisationerna bedriver centralt, regionalt och lokalt samhällspåverkande och intressepolitisk verksamhet, anlitas som remissinstanser och är företrädda i olika utredningar. En växande aktivitet är utöver medlemsstöd även information om handikapp till olika utbildningsverksamheter, samhällsorgan och enskilda.
Handikapporganisationerna har höga kostnader för sin verksamhet bl.a. därför att många av de personer de organiserar har olika slag av funktionshinder. Av detta följer att verksamheten måste ha en hög grad av anpassning. Det handlar bl.a. om att informationen måste anpassas till de speciella krav som ställs, för att kunna underlätta ett aktivt deltagande. Handikapporganisationerna drabbas också av betydande kostnadsökningar p.g.a. momsbreddningen i samband med skatteomläggningen.
Innevarande budgetår har 35 handikapporganisationer erhållit statligt stöd. I budgetpropositionen föreslås en ökning av organisationsstödet till handikapporganisationerna med drygt 21 milj.kr. till drygt 100 milj.kr.
Vi anser inte denna höjning tillräcklig för att handikapporganisationerna skall ges reella möjligheter att driva sin verksamhet. Vi föreslår därför ytterligare 25 milj.kr. i bidrag till handikapporganisationer.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om handikappades möjlighet att få personliga assistenter (rubrik 2),
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bättre avlastning till föräldrar med handikappade barn (rubrik 3.1),
[att riksdagen beslutar om en ändring av beräkningsgrunden för vårdbidrag så att det utgår med 2,5 basbelopp vid helt vårdbidrag (rubrik 3.2),1]
[att riksdagen för budgetåret 1991/92 på socialdepartementets anslag C 3 Vårdbidrag för handikappade barn anslår ytterligare 212 milj.kr., dvs. 1
082
000
000 kr. (rubrik 3.2),1]
[att riksdagen hos regeringen begär förslag till ett system där merkostnadsdelen av vårdbidrag skiljs ut från vårdbidraget (rubrik 3.3),1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förtidspensionering av handikappade ungdomar som studerar bör undvikas (rubrik 3.4),1]
[att riksdagen hos regeringen begär förslag till ett system till ersättning då ett handikappat barn/ungdom studerar på grundskole- eller gymnasienivå så att förtidspensionering kan undvikas (rubrik 3.4),1]
[att riksdagen beslutar att tillfällig föräldrapenning skall utgå till föräldrar som tillfälligt tvingas avstå från förvärvsarbete för att vårda sjukt hemmaboende, vuxet handikappat barn som studerar på högst gymnasienivå (rubrik 3.5),1]
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hjälp till barn med MBD (rubrik 3.7),
4. att riksdagen hos regeringen begär en översyn av stödet till föräldrar med funktionshinder (rubrik 4),
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de små och mindre kända handikappgrupperna (rubrik 5),
6. att riksdagen beslutar om inrättande av ett träningscenter för barn med ovanliga handikapp (rubrik 5.1),
7. att riksdagen för budgetåret 1991/92 anslår 15 milj.kr. under särskilt anslag för inrättandet av center för barn med ovanliga handikapp (rubrik 5.1),
8. att riksdagen beslutar om inrättande av ett centrum för diagnostik och rehabilitering av vissa svårdiagnostiserade hjärnskador i enlighet med vad som anförts i motionen (rubrik 5.2),
9. att riksdagen för budgetåret 1991/92 anslår 15 milj.kr. under särskilt anslag till inrättande av ett centrum för diagnostik och rehabilitering av vissa svårdiagnostiserade hjärnskador (rubrik 5.2),
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tolkverksamheten (rubrik 6),
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att särvuxutbildningen måste komma alla berättigade till del (rubrik 7),2]
[att riksdagen beslutar att särvux även skall omfatta undervisning på träningsskolenivå och att vuxna även skall få delta i yrkessärskolan (rubrik 7),2]
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sittliftar vid allmänna bad (rubrik 9),
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de handikappades möjligheter till deltagande i kulturaktiviteter (rubrik 9),
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om LL-stiftelsens behov av ökat ekonomiskt stöd (rubrik 9),3]
[att riksdagen för budgetåret 1991/92 under utbildningsdepartementets anslag H
12 Bidrag till Stiftelsen för lättläst nyhetsinformation och litteratur anslår ytterligare 500
000 kr., dvs. 8
134
000 kr. (rubrik 9),3]
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de handikappades rekreationsanläggningar (rubrik 9.1),
n14. att riksdagen beslutar att öka anslaget till rekreationsanläggningar för handikappade med 2
000
000 kr. (rubrik 9.1),
15. att riksdagen för budgetåret 1991/92 under socialdepartementets anslag G
7 Kostnader för viss verksamhet för handikappade punkt 8 Bidrag till rekreationsanläggningar anslår ytterligare 2
000
000 kr., dvs. totalt 44
748
000 kr. (rubrik 9.1),
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående undantag från kravet på eget körkort som krav för erhållande av bilstöd (rubrik 11),
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bestämmelserna för att erhålla bilstöd (rubrik 11),
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheten för fosterföräldrar till handikappade barn att erhålla bilstöd (rubrik 11),
[att riksdagen hos regeringen begär ett förslag till hur ett gemensamt huvudmannaskap för kollektivtrafik och färdtjänst skulle kunna organiseras (rubrik 12),4]
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den nya teknikens möjligheter (rubrik 13.1),
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Handikappinstitutets resurser (rubrik 13.2),
21. att riksdagen för budgetåret 1991/92 till socialdepartementet på ett speciellt anslag anvisar ytterligare 10 milj.kr. till Handikappinstitutet (rubrik 13.2),
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att möjlighet till medicinsk rehabilitering bör finnas hos varje sjukvårdshuvudman (rubrik 14.1),
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående behovet av en samordnad barn- och vuxenhabilitering (rubrik 14.2),
24. att riksdagen för budgetåret 1991/92 till socialdepartementets anslag G
10 Bidrag till handikapporganisationer anvisar ytterligare 25 milj.kr. (rubrik 17).
Stockholm den 17 januari 1991 Bengt Westerberg (fp) Birgit Friggebo (fp) Kerstin Ekman (fp) Jan-Erik Wikström (fp) Karl-Göran Biörsmark (fp) Charlotte Branting (fp) Christer Eirefelt (fp) Sigge Godin (fp) Elver Jonsson (fp) Lars Leijonborg (fp) Ingela Mårtensson (fp) Daniel Tarschys (fp) Anne Wibble (fp) Barbro Sandberg (fp)
1 1990/91:Sf231
2 1990/91:Ub221
3 1990/91:K806
4 1990/91:T904