1. Sammanfattning
Det behövs en ny inriktning av kampen mot alkohol- och drogmissbruk. I föreliggande motion presenteras dels vår alkoholpolitiska inställning, dels vår narkotikapolitik.
Vad gäller en förändrad alkoholpolitik föreslås i motionen en lång rad åtgärder. Åtgärderna inriktar sig främst på den grupp överkonsumenter som består av 10 procent av befolkningen men som konsumerar 50 procent av alkoholen. Den nuvarande fixeringen vid en minskning av totalkonsumtionen av alkohol är, enligt vår mening, inte verkningsfull. Bland de krav som framförs finns en förändrad och förbättrad informations- och opinionsbildning, en politik som innebär att familjen stärks, ett tydliggörande av skolans roll för att minska rekryteringsunderlaget till missbruk och en förändring av den nuvarande LVU-lagen. Vidare föreslås att regeringen får i uppdrag att återkomma med förslag som innebär en liberalisering av bestämmelser för utskänkningstillstånd.
När det gäller vård och behandling av alkohol- och narkotikamissbrukare föreslås att den av regeringen tilltänkta beredningen för översyn av socialtjänstlagen också får i uppdrag att se över lagen om vård av missbrukare. På narkotikaområdet betonas faran med de nya syntetiska drogerna.
Betydelsen av de insatser som görs av ideella organisationer vad gäller såväl vård som hjälpinsatser för alkohol- och narkotikamissbrukare understryks.
Det internationella samarbetet i kampen mot narkotikan är av stor vikt. Situationen i Colombia och de åtgärder som har satts in för att på olika sätt försöka begränsa exporten av framför allt kokain belyses, liksom de svåra miljökonsekvenser narkotikahandeln medför.
2. Inledning
Det råder en bred enighet i vårt land om att kampen mot alkohol- och narkotikamissbruk tillhör de viktigaste socialpolitiska uppgifterna. Inte minst på narkotikaområdet är kraftfulla åtgärder allt angelägnare, då rapporter visar att narkotikamissbruket ökar allt snabbare, med alla de negativa konsekvenser detta medför.
En ytterligare dimension av missbruket av såväl alkohol som narkotika är spridningen av HIV. Tidigare har det främst varit intravenösa narkotikamissbrukare som utsatt sig för smittrisker. På senare tid har dock alkoholens betydelse i sammanhanget kommit allt mer i förgrunden. Den ökade spridningen av HIV bland heterosexuella kan säkerligen delvis förklaras med oförsiktighet kombinerad med förtäring av alkohol.
Trots att ansvariga myndigheter är överens om att alkoholoch narkotikamissbruk är ett allt större problem saknas fullt tillräkneliga siffror på hur omfattande missbruket av alkohol respektive narkotika är.
Som exempel på bristen på aktuella uppgifter kan nämnas att det inte genomförts någon nationell kartläggning av antalet narkotikamissbrukare sedan 1979. Antalet storkonsumenter av alkohol uppges ibland vara 300 000 och ibland 600 000, och sjukvårdskostnaden för alkoholrelaterade sjukdomar beräknas till mellan 50 och 100 miljarder kronor. Någon enhetlig och säker statistik finns inte tillgänglig.
Mot denna bakgrund är det därför viktigt att regeringen ges i uppdrag att se till att den information och de kunskaper som finns aktualiseras och sammanställs för att på så sätt garantera att de resurser som behövs används på rätt sätt. Speciell uppmärksamhet bör riktas mot barn och ungdomar.
3. Missbruket och dess sociala konsekvenser
Kring missbrukarna i vårt land finns kanske upp till en miljon människor: hustrur, män och inte minst barn. För dessa är varje tal om social trygghet, välfärd och respekt ett rent hån.
Inte minst drabbas barnen hårt. Det är inte ovanligt att mycket små barn får ta ett alltför stort ansvar för hem och hushåll, då den ene, eller båda, föräldrarna är missbrukare. Dessa barn får inte den trygghet och den omvårdnad de har all rätt att kräva. De tillåts inte vara barn, utan tvingas ta den vuxnes ansvar alldeles för tidigt. Tidigare har missbruk främst ansetts vara en manlig företeelse. På senare år har dock antalet kvinnliga missbrukare ökat vilket ytterligare förvärrat barnens situation.
Barnens situation är kanske ännu svårare i familjer med s.k. ''dolt missbruk'', d.v.s. familjer som utåt sett fungerar bra, men där missbruket döljs inom husets väggar. Barn i sådana familjer känner sig ofta tvingade att på sina föräldrars vägnar dölja missbruket för släktingar och vänner. Studier visar på en skrämmande psykisk och fysisk misshandel av dessa barn.
Forskning och erfarenhet visar att barn i missbrukarfamiljer dels drabbas emotionellt negativt, dels löper en större risk än andra barn att själva hamna i missbrukssituationer.
Vår utgångspunkt är att dessa familjer måste få det stöd och den hjälp de behöver. Vi återkommer därför senare i denna motion med förslag till åtgärder som kan göra detta möjligt.
Moderata samlingspartiet har också i ett flertal år, senast i en partimotion från 1990 (1989/90:So226), krävt att den kunskap som redan i dag finns om barn i missbrukarhem sammanställs och utvärderas. Vi upprepar detta krav och anser att regeringen bör ta initiativ till att detta görs. Regeringen har i budgetpropositionen föreslagit att 8 miljoner kronor ställs till socialstyrelsens förfogande för kompetenshöjande åtgärder i arbetet med och för utsatta barn. Vi förutsätter att dessa medel avsätts bl.a. till den av oss föreslagna utvärderingen.
4. Alkoholkonsumtion och narkotikamissbruk
Det är viktigt att göra klart att det finns en fundamental skillnad mellan alkoholkonsumtion och missbruk av narkotika. Alkohol kan konsumeras utan vare sig medicinska eller sociala konsekvenser.
Alkoholmissbruk innebär att den enskilde individen inte längre kan kontrollera sin konsumtion, vilket leder till negativa konsekvenser för såväl den enskilde som hans eller hennes omgivning.
Varje icke-medicinskt motiverad konsumtion av narkotika å den andra sidan måste klassificeras som rent missbruk, då den redan i mycket små doser snabbt leder till omfattande skador av såväl fysisk som psykisk natur. Dessutom leder narkotikabruk ofrånkomligt till brottslighet av olika slag. Därför måste allt icke-medicinskt bruk av narkotika vara förbjudet och bekämpas.
I den svenska drogdebatten har denna distinktion mellan alkohol och narkotika inte gjorts tydlig nog. Detta har gjort att alkoholkonsumtion många gånger betraktats på i princip samma sätt som narkotikamissbruk. Vi anser detta vara fel.
5. Alkoholpolitiken
Åtgärder för att minska alkoholkonsumtionen måste vidtas på såväl kort som lång sikt. Vi menar också att den politik som bedrivits i Sverige i alltför hög utsträckning koncentrerats till den s.k. totalkonsumtionen. Detta har inneburit att det verkliga problemet, nämligen den grupp som överkonsumerar, inte uppmärksammats i tid. Som vi påvisar nedan finns det inget entydigt samband mellan totalkonsumtion och alkoholskador. Självfallet är det viktigt att minska konsumtionen av alkohol, men fixeringen vid totalkonsumtionen har ofta lett till felaktiga prioriteringar och åtgärder.
Det är viktigt att de åtgärder som vidtas för att minska alkoholkonsumtionen inte uppfattas som trakasserier av den övervägande del av befolkningen som inte har några problem med sin alkoholkonsumtion. Därför avvisar vi förslag och tankar om motbok, strängare utskänkningstillstånd, högre åldersgränser, mindre ölburkar och dylikt. För att åtgärder skall vara verkningsfulla krävs acceptans från en bred opinion.
Det är desto viktigare att framhålla detta som allt fler internationella undersökningar tyder på att rigorösa förbud, ransoneringar och restriktioner ingalunda leder till minskat missbruk. Tvärtom visar erfarenheterna att detta kan leda till ökad kriminalitet, ökat alkoholmissbruk och inte minst kraftigt ökat narkotikamissbruk.
å Grönland tiodubblades t.ex. narkotikafallen under alkoholransoneringen 1972--1982, stölder och inbrott ökade och socialfallen blev fler. Undersökningar från USA har visat att stater med de hårdaste restriktionerna (Mississippi, Utah, Kentucky och Georgia) också hade de värsta alkoholproblemen. Alaska, Vermont, Wisconsin och Nevada med de mjukaste regleringarna hade också mindre alkoholrelaterade problem än andra stater. Ytterligare exempel, från Québec i Canada, kommer att redovisas längre fram i motionen.
Det gäller i stället att mobilisera människornas egen ansvarskänsla -- för sig själva och sin omgivning.
6. Åtgärder på lång sikt
Som nämnts ovan är det viktigt att de åtgärder som vidtas på såväl lång som kort sikt finner förståelse hos den breda allmänheten. I och med att det i dag finns en stor kunskap om de medicinska och psykiska skador en alltför stor konsumtion av alkohol kan leda till, finns också en bra grund för åtgärder som är nödvändiga för att hjälpa och stötta dem som redan befinner sig i ett missbruk, men också för att minska 'rekryteringsbasen'' för nya missbrukare.
6.1 Information och opinionsbildning
Det viktigaste instrumentet vad gäller den senare gruppen är och förblir opinionsbildning och information. Inom många andra områden har information och aktiv upplysning visat sig mycket effektivt. Ett bra exempel på detta är den omfattande antirökkampanj som bedrevs främst i slutet av 1970-talet. Resultatet har blivit en kraftig minskning av rökningen bland de ungdomar som var föremål för denna information.
Erfarenheter från denna och liknande kampanjer bör sporra till efterföljelse även vad gäller alkoholens skadeverkningar.
Det är viktigt att informationen om alkoholen är baserad på fakta och kunskap. Därför är det väsentligt att sådan sammanställs och utvärderas för att på ett effektivt sätt kunna användas i opinionsarbetet. Samtidigt är det centralt att den information som ges inte uppfattas som förbudsivrande och förmynderi. Erfarenheterna visar nämligen att sådan information ofta inte ger den tilltänkta effekten utan i stället får människor att utestänga budskapet.
Barn och ungdomar har ofta förebilder. Det gäller kanske främst de egna föräldrarna, men också idrottsstjärnor, rockmusiker och andra artister. Därför är det viktigt att dessa ställer upp som positiva förebilder.
6.2 Stärk familjen
Familjen måste stärkas. Det måste vara möjligt för föräldrar att ge sina barn den kärlek, omtanke, stöd och ledning som varje barn har rätt till, och som i sin tur leder till att barnen växer upp till trygga och harmoniska människor.
Dessa förutsättningar är i dag starkt begränsade genom skattesystemets orimliga belastning på de enskilda familjerna och det rådande barnomsorgsmonopolet, som innebär att föräldrarna inte har någon möjlighet att själva bestämma hur omvårdnaden av de egna barnen skall ordnas.
Genom våra förslag om sänkt skattetryck, barnomsorgsstöd och valfrihet i barnomsorgen ges föräldrarna valmöjligheter till gagn för de egna barnen och för familjen som helhet.
I detta sammanhang är det också viktigt att framhäva det tankemönster som är alltför utbrett i vårt land, nämligen att någon annan tar över ansvaret i och med att skatten är betald. Alla måste känna ansvar och hjälpa, stötta och säga ifrån när människor är på väg in i missbruk, innan det är för sent. Här spelar den ''lilla världen'' -- familjen, vänner, arbetskamrater -- en viktig roll, som inte kan övertas av det offentliga.
Samtidigt är det viktigt att det offentliga, när den lilla världen inte är tillräcklig, eller kanske inte längre finns, är beredd och har förmågan att hjälpa och stötta. Kommunernas socialassistenter och annan personal som är utbildad för detta, måste ges större möjligheter att rycka in preventivt i familjer där det håller på att gå snett, eller att hjälpa människor som redan är alkoholiserade. Genom till exempel ett sänkt skattetryck minskar belastningen på socialtjänstens personal för administrerande av socialbidrag till förmån för hjälp åt dem som verkligen behöver socialtjänstens kvalificerade insatser.
6.3 Skolans roll
Varje barn är unikt och oersättligt. De har alla olika förutsättningar och möjligheter. Detta måste också respekteras och tas hänsyn till i skolan, där barn och ungdomar i mycket stor utsträckning präglas.
Många elever ''hänger inte med'' under den känsliga högstadietiden, vilket gör att de försöker hävda sig, ofta genom bruk av alkohol och ibland t.o.m narkotika.
För att undvika detta är det viktigt att skolan har tid och möjlighet att ta hänsyn till varje enskild elev. Skolan måste uppmärksamma och hjälpa elever som riskerar att komma efter och ge dessa stöd och hjälp. Samtidigt måste skolan garantera alla elever ordentliga baskunskaper innan de går vidare.
Många av de problem som vissa ungdomar har bottnar i hemförhållanden. Detta får dock inte hindra skolan att i samarbete med hemmet och socialvården försöka lösa problem. Hem, skola och socialvård måste också i samverkan bekämpa normlöshet i form av skolk, mobbning, utstötning och bristande hänsyn till andra. Krav måste kunna ställas och efterföljas.
6.4 Förändrad LVU-lag
Vi har ovan redovisat att barn som växer upp i missbrukarhem ofta befinner sig i en mycket utsatt situation. Av den anledningen är det väsentligt att dessa barns situation uppmärksammas och åtgärdas på ett så tidigt stadium som möjligt. I samband med propositionen om en förändrad LVU-lag (1989/90:28) krävde vi att delar av den gamla barnavårdslagen åter skulle gälla. Det handlade främst om lagens 26 §, vilken innebar att de sociala myndigheterna i samarbete med familjen hade en reell möjlighet att på ett tidigt stadium gå in och hjälpa och stötta familjer där barnen riskerade att råka illa ut fysiskt eller psykiskt.
Lagen var konstruerad så att åtgärderna vidtogs i samråd med den enskilda familjen. Åtgärderna vidtogs dessutom stegvis, och inleddes med att de sociala myndigheterna i samarbete med familjen lade upp planer på åtgärder som syftade till att stötta familjen. Hjälpte inte detta fanns det möjlighet för barnavårdsnämnden att komma med förmaningar och eventuellt varningar till familjen. Ledde inte de tidigare åtgärderna till önskat resultat kunde de sociala myndigheterna lämna föreskrifter om barnets levnadsförhållanden. I fjärde hand var det möjligt för nämnden att beordra övervakning av det enskilda barnet. Först som en sista åtgärd kunde beslut om omhändertagande bli aktuellt.
Genom denna lag visade myndigheterna att man var mån om att bevara och respektera familjen som en enhet och arbeta för att familjen själv skulle kunna förbättra sin situation. Föräldrarna var t.ex. medvetna om att åtgärderna riskerade att trappas upp om ingen förändring till det bättre skedde. Det fanns härigenom en möjlighet att på ett tidigt stadium rädda barn från att brytas ner såväl fysiskt som psykiskt.
I dag kommer socialnämndernas åtgärder och agerande ofta överraskande och mestadels dessutom för sent.
Vi menar därför att regeringen vid direktiven till den parlamentariska arbetsgrupp som skall se över socialtjänstlagen skall lägga till krav på översyn av LVU med beaktande av ett återinförande av barnavårdslagens 26 §.
7. Totalkonsumtionen
I Sverige har de åtgärder som vidtagits för att minska alkoholkonsumtionen i mycket stor utsträckning varit inriktade på totalkonsumtionen, som internationellt sätt ligger på en låg nivå (se tabellen nedan). Detta har inneburit att det verkliga problemet, nämligen den grupp som utgör ca tio procent av befolkningen men som konsumerar 50 procent av all alkohol, har åsidosatts.
Att konsumtionen av alkohol i Sverige internationellt sett är låg framgår tydligt av nedanstående tabell över försäljningen av alkohol i olika länder.
Att notera är att ovan redovisade tabell visar försäljning av alkohol, vilket förklarar att t.ex. Luxemburg ligger så högt upp.
Att notera är att ovan redovisade tabell visar försäljning av alkohol, vilket förklarar att t.ex. Luxemburg ligger så högt upp.
Det finns en i stort sett enig expertis som hävdar att en låg och måttlig konsumtion av alkohol inte är skadlig. Bland annat har professor David H. Ingvar redovisat forskningsresultat som påvisar att en konsumtion på ca 7 gram ren alkohol per dag är riskfri. Det motsvarar 15 cl starksprit eller 1 flaska vin per vecka. Per år innebär detta 32 liter vin!
En låg totalkonsumtion behöver inte heller automatiskt resultera i lägre sjukvårdskostnader och en lägre dödlighet i alkoholrelaterade sjukdomar. Undersökningar i bl.a. Sverige och Storbritannien visar att det inte finns ett klart samband mellan totalkonsumtion och alkoholskador. Dödligheten i levercirros, en sjukdom som ofta förknippas med alkoholkonsumtion, är i Sverige ca 12 på 100 000 personer och i Storbritannien ca 4 på 100 000. Samtidigt är totalkonsumtionen ren alkohol i Sverige ca 5,5 liter medan den i Storbritannien är ca 7,1 liter (uppgifterna avser år 1986). Här finns en alltför stor skillnad mellan resultaten för att man generellt skall kunna påstå att lägre totalkonsumtion automatiskt leder till lägre dödlighet i alkoholrelaterade sjukdomar.
Centreringen kring totalkonsumtionsbegreppet måste därför överges till fördel för åtgärder riktade mot överkonsumtionen.
7.1 Québec visar vägen
Staten Québec i Canada är intressant att studera ur alkoholpolitisk synvinkel. Staten är franskspråkig och kulturen i mycket hög utsträckning påverkad av Frankrike. Men vad gäller dryckesvanor kan konstateras att Québec tidigare visade påfallande likheter med andra länder i den norra delen av världen som Finland, Island, Norge, Sovjetunionen och Sverige. Det är dessa länder som ligger i det så kallade 'vodkabältet'', där spritförtäring dominerat på ett sätt som är främmande för resten av världen.
Likheterna mellan Sverige och Québec gör det intressant att studera vad vi har att lära av deras erfarenheter.
Québec anammade fram till 1977/78 principen om totalkonsumtionens grundläggande betydelse. Man införde därför förbud, sanktioner, restriktioner och ökade skatterna kraftigt på alkoholen. Liksom i Sverige förde man en mycket restriktiv politik vad gäller näringsställens möjligheter att erhålla serveringstillstånd för alkohol. Resultatet blev att konsumtionen ökade stadigt, framför allt genom en allt mer omfattande hembränning.
1977 liberaliserade regeringen i Québec alkoholpolitiken. Det året fanns det t.ex. 348 ''systembolag'' i hela staten. 13 år senare finns det över 10 000, varav många har öppet veckans alla dagar. Antalet näringsställen i staten med utskänkningstillstånd är i dag drygt 24 000, mot i Sverige 5 800.
Under de 13 år som denna liberala politik bestått har alkoholkonsumtionen minskat med 21,8 procent! Den totala konsumtionen ligger i Québec på 5,88 liter 100 procent alkohol per år, mot ca 5,5 liter i Sverige. Skillnaden är försumbar.
Hur har man lyckats så väl i Québec? Först och främst förenades den mer liberala inställningen med en omfattande kampanj riktad speciellt till ungdomar mellan 15 och 18 år, men stora kampanjer har också riktats till vuxna. Syftet med kampanjerna har varit att ''avmystifiera'' alkoholen. Från ansvarigt håll har man hävdat att det inte är konsumtionen som sådan som är farlig, utan dryckesvanorna och dess sociala konsekvenser. Som ett exempel har det statliga monopolet genomfört landsomfattande kurser i vinprovning och kunskap om vin.
Utöver detta har Québec det lägsta antalet alkoholskador och det lägsta antalet brott där alkohol är inblandad i hela Canada.
Erfarenheterna från Québec är så positiva och lovande att vi anser att resultaten bör studeras noggrant för att kunna appliceras även i vårt land.
7.2 Liberalare utskänkningspolitik
Det vore närmast självbedrägeri att tro att en starkt restriktiv politik gentemot näringsställens möjlighet att servera alkoholhaltiga drycker skulle ha någon som helst inverkan på den totala alkoholkonsumtionen. Speciellt inte som vi vet att endast ca tolv procent av alkoholförtäringen i Sverige sker på restauranger och andra offentliga inrättningar.
Dessutom sker denna konsumtion i offentlig lokal under ordnade och kontrollerade former, vilket innebär att överkonsumtionsrisken minskar.
Vi ser det som positivt att människor får ökade möjligheter att umgås och träffas på restauranger, pubar och barer. Självfallet behöver detta inte ske tillsammans med alkohol. Men samtidigt är alkohol en sällskapsdryck med mycket lång historia även i vårt land. Kan vi därför ''avmystifiera'' alkoholkonsumtionen, även på restauranger, har vi nått långt.
Vi föreslår därför att reglerna för utskänkningstillstånd förändras. Först och främst skall tillstånd i princip ges när någon söker det. Tillståndsprövningen skall ske av kommunerna. Om tillstånd trots allt inte ges skall det vara möjligt för näringsidkare att få ärendet prövat av länsstyrelsen. Vid tillståndsgivning skall inte överetablering beaktas, då detta är en sak för den fria marknaden, d.v.s. de enskilda människorna, att avgöra. Samtidigt skall regler om mattvång och tidsbegränsningar av utskänkning (exempelvis förbud att servera alkohol före klockan tolv på dagen och efter klockan ett på natten) tas bort.
Det krångel och den byråkrati som följer av den detaljerade reglering som gäller för restaurangnäringen bör begränsas. Det är också en rättssäkerhetsfråga för dem som söker sin utkomst inom denna bransch. Den som driver en restaurangrörelse kan i dag redan på grund av misstankar om skattebrott eller brister i bokföringen få sitt serveringstillstånd indraget. Det kan inte accepteras att den som söker eller innehar ett serveringstillstånd kan riskera att utsättas för godtycke och fråntas sina utkomstmöjligheter på vaga grunder.
Vi vill erinra om att Brottsförebyggande rådet och alkoholhandelsutredningen (SoU 1985:15) anfört betänkligheter mot att använda alkohollagstiftningen i kampen mot den ekonomiska brottsligheten.
Europadomstolen fattade den 7 juli 1989 ett beslut i ett ärende där misstanke om brott mot skattebrottslagen förelåg (Dom nr 4/1988/148/102). Med sex röster mot en beslutade domstolen att brott i civilmål förelåg gentemot artikel 6 § 1 i konventionen. Sverige ådömdes att betala 60 000 kronor för kostnader och expenser.
Regeringen har nu aviserat en proposition i alkoholfrågan våren 1991. Vi förutsätter att de av oss påtalade viktiga rättssäkerhetsfrågorna beaktas i ett kommande lagförslag. När det gäller rätten till serveringstillstånd bör det vara en persons lämplighet att sköta en restaurangverksamhet med avseende på ordning, nykterhet och trevnad som skall vara utslagsgivande vid bedömningen.
8. Vård av alkoholmissbrukare
Stöd-, vård- och/eller behandlingsinsatser för alkoholmissbrukare måste ges i ett så tidigt skede av missbruket som möjligt. Därför är det viktigt att under sekretess ge akt på tidiga symptom på alkoholskador vid läkar- och hälsoundersökningar för att i tid kunna ge den enskilde det stöd han behöver.
Alkoholvården i Sverige är i dag i alldeles för hög utsträckning koncentrerad på dem som har ett långt missbruk bakom sig. För dessa är vårdinsatser ofta inte lika meningsfulla, och det tar framför allt resurser från missbrukare i initialskedet. För gruppen grava alkoholmissbrukare är det mer meningsfullt att satsa på inackordering, sysselsättning och gemenskap. Här vill vi framhäva de insatser som de frivilliga organisationerna, t.ex. Frälsningsarmén och stadsmissionen, gör för denna grupp alkoholmissbrukare, speciellt i storstäderna.
Vi har ovan kritiserat att socialtjänsten sällan har tillräcklig tid och tillräckliga resurser att satsa på sin 'hårda kärna'', d.v.s. på dem som verkligen behöver hjälp och stöd men som inte är tillräckligt röststarka för att hävda sin rätt. Det är dessa människor som främst behöver det kunnande och det engagemang som duktiga socialtjänstemän besitter. Vi hänvisar till vad som sagts ovan om möjligheter att frigöra resurser för att ge socialtjänsten bättre möjlighet att satsa på denna grupp.
Utöver detta föreslår vi en ny LVM-lag.
Under flera år har vi kritiserat att den nuvarande LVM- lagen inte ger tillräckliga möjligheter att på ett tidigt och mer effektivt sätt gripa in för att hjälpa missbrukare.
Liksom vi ovan krävt av en ny LVU-lag måste en ny LVM-lag kunna kombinera frivilliga åtgärder och tvång. Familjens, vänners och arbetskamraters möjligheter till stöd och hjälp måste också förstärkas.
Vi föreslår att stöd och behandling sker på tre nivåer:
1) frivilliga åtgärder inom ramen för socialtjänstens bestämmelser,
2) övervakning och andra föreskrifter som sociala nämnden ålägger missbrukaren, och som sista möjlighet 3) frihetsberövande.
Dessutom är det viktigt att en ny LVM-lag ger möjlighet till s.k. kontraktsvård och till längre sammanhängande vårdperioder.
Vi förordar att den aviserade parlamentariska beredningen för översyn av socialtjänstlagen får tilläggsdirektiv som innebär en översyn också av LVU- och LVM-lagen, i enlighet med vad vi just skisserat.
Inriktningen bör vara på missbrukare som befinner sig i initialskedet av missbruket. Dessutom krävs ett fördjupat samarbete mellan polisen och de sociala myndigheterna, något som länge efterlysts från främst polisens sida.
Det är över huvud taget viktigt att samarbetet mellan olika myndigheter förstärks. Det gäller, utöver polisen, också skola, kriminal- och narkomanvården och domstolarna.
9. Narkotikapolitiken
I den moderata partimotionen förra året om åtgärder mot alkohol- och drogmissbruket (1989/90:So226) redovisades att narkotikaproblematiken fått ytterligare en dimension genom de s.k. designade drogerna. Narkotikalangarna och de som profiterar på missbrukarna ligger hela tiden steget före polis och myndighet. Inget tyder på att denna utveckling avtagit det senaste året.
Massmedia skriver inte lika mycket om de designade drogerna, om acid-klubbar och om det allt mer utbredda missbruket på ''innekrogar'' och tillfälliga diskotek. Därmed kan man lätt få uppfattningen att de nya drogerna inte längre är ett problem.
Verkligheten ger dock inga belägg för detta. Narkotikamissbruket sprids fortfarande i Sverige på ett lika oroväckade sätt som tidigare. Inte minst är detta fallet bland yngre människor.
Syntetiska droger börjar få ett allt starkare fotfäste, och ''uppfinningsrikedomen'' vad gäller att modifiera molekyler för att på så sätt komma runt förbud men samtidigt behålla de narkotiska effekterna blir allt större och snabbare. Utvecklingen i USA visar detta med all tydlighet.
Vi upprepar därför vårt tidigare krav att regeringen snarast bör ge socialstyrelsen i uppdrag att med högsta prioritet följa utvecklingen såväl nationellt som internationellt för att på så sätt, utan onödiga dröjsmål, kunna föra upp designade droger på listan över narkotiska preparat.
Ett växande problem, som tyvärr kommit i skymundan, är bruket av benzodiazepiner och andra liknande, lugnande preparat. För många är dessa verkningsfulla och nödvändiga mediciner, men för en växande grupp har konsumtionen förändrats till ett missbruk. Preparaten har blivit droger. Detta problem måste noga följas och uppmärksammas.
10. Preventiva åtgärder
Den mest centrala uppgiften för att minska narkotikamissbruket är att minska rekryteringsunderlaget. Detta arbete måste främst koncentreras till ungdomar genom aktivt fältarbete. Skillnaden mellan bruk av legala rusmedel som alkohol och illegala måste tydliggöras inte minst genom att varje icke-medicinskt bruk av narkotika kriminaliseras, och ett utökat samarbete måste också skapas på lokal nivå mellan representanter från de sociala myndigheterna, polis, Hem och Skola, elever och fritidsföreningar. Deras uppgifter skall vara att kontinuerligt följa den lokala utvecklingen inom narkotikaområdet och gemensamt kunna påverka den på ett tidigt stadium.
På länsnivå bör en motsvarande organisation byggas upp för att samordna narkotikabekämpningen så att inga ärenden 'faller mellan stolarna''. Denna samordning på såväl lokal som regional nivå är så viktig att den bör prioriteras.
De frivilliga insatser som spontant kommit till stånd, typ 'A Non Fighting Generation'' och ''Farsor på stan'' har genom sina breda kontaktnät också stor möjlighet att hjälpa till i detta arbete.
11. Åtgärder mot narkotikamissbruket
Ett av skälen till det utbredda narkotikamissbruket i Sverige, trots omfattande kunskap om narkotikans fruktansvärda effekter, är den flummentalitet som rådde under 1960- och -70-talen. Då ansågs vissa former av narkotikamissbruk som mindre farliga och accepterades därför också delvis. Vi moderater var ytterst kritiska redan då. Vi kan bara konstatera att vi hade rätt i vår kritik. Det är viktigt att de misstag som då begicks inte upprepas.
HIV har dessutom gett narkotikamissbruket en ny, allvarlig dimension, som gör kampen ännu mer angelägen.
Kampen mot narkotikan måste ses ur två perspektiv. Det ena är det rent kriminalpolitiska, det andra det sociala. Vad gäller det tidigare hänvisar vi till särskild kommittémotion.
Vad gäller det senare måste det i sin tur också ses ur två perspektiv. Det är dels det preventiva arbetet, dels åtgärder för att hjälpa och behandla missbrukare av narkotika.
12. Hjälp och stöd åt missbrukare
För de allra flesta missbrukarna är vård det enda sättet att komma ifrån missbruket. Vi har i annan motion krävt att innehav och bruk av narkotika skall kunna straffas med fängelse. Ett sådant straff skall kunna kombineras med vård, om det anses vara det bästa sättet att bryta den straffades missbruk. För att möjliggöra detta krävs förändringar av de nuvarande sociala lagarna.
Det vi ovan föreslagit gällande en ny LVM-lag gäller självfallet, och kanske i ännu högre utsträckning, narkotikamissbrukare.
13. Stöd åt enskilda initiativ
Ideell verksamhet och enskilda vårdinitiativ i kampen mot alla former av drogmissbruk, alkohol- såväl som narkotikamissbruk, kan aldrig underskattas. All erfarenhet visar att alternativa behandlingsformer och det engagemang som där kommer till uttryck bör stimuleras och uppvärderas.
Ett av de största problemen i dagens system är de alltför långa väntetiderna för de personer som behöver vård och rehabilitering beroende på en stor brist på behandlingshem m.m. Socialtjänsten hinner inte och den enskilde missbrukaren hamnar i en svår situation, som kan leda till att han eller hon förlorar sin motivation.
Dessa brister går delvis att lösa genom att stat och kommun mer regelbundet och mer konsekvent använder sig av de enskilda organisationernas möjlighet att erbjuda vård- och behandlingsplatser.
Organisationer som LP-stiftelsen, Daytop, Narconon, Hassela, Länkrörelsen, AA (Anonyma Alkoholister), Frälsningsarmén, de speciella organisationerna för HIV- smittade narkomaner m.fl. har alla olika grund och skilda metoder. Men de har ett gemensamt. De kan redovisa goda rehabiliteringsresultat. Ett exempel är att hela 60 procent av de personer som behandlats enligt Minnesotamodellen (Hazeldonmetoden) kommit ur sitt missbruk.
14. Internationellt samarbete 14.1 Inledning
I det föregående har vi redovisat vår syn på åtgärder för att på olika sätt minska narkotikamissbruket i vårt eget land. Samtidigt har det blivit allt tydligare att vi i Sverige aldrig kan lösa narkotikaproblemen bara genom att agera på hemmaplan. Internationellt samarbete blir allt viktigare.
Redan i förra årets partimotion (1989/90:So226) krävde moderata samlingspartiet ökade internationella insatser. Där redovisades också att moderata samlingspartiet redan har agerat internationellt genom International Democrat Union för att på ett konkret sätt och i samarbete med andra länder gemensamt bekämpa narkotikahandeln.
Vi krävde också att Sverige dels initierar en diskussion inom ramen för det nordiska samarbetet syftande till en harmonisering av de nordiska ländernas antinarkotikalagar, dels att Sverige på europeisk nivå kräver diskussion om införande av en alleuropeisk narkotikabekämpningsenhet liknande den amerikanska EPIC-organisationen (El Paso Intelligence Service).
Sverige bör också via Förenta nationerna arbeta för att ge ökad prioritet till sociala och ekonomiska omställningar för människor i sådana utvecklingsländer som i dag är beroende av narkotikaodling.
Denna sistnämnda åtgärd har blivit allt mer angelägen. Redan i dag deltar Sverige i sådana projekt i främst Colombia, som ju är en av världens största producenter av kokain. Men det är inte bara i Sydamerika som det förekommer en omfattande odling och produktion av narkotika. Även i Asien är problemen omfattande och på senare år har vi i Sverige märkt av de stora amfetaminfabrikerna i Polen och Nederländerna.
Ytterligare ett problem som måste uppmärksammas på internationell nivå är de s.k. transitländerna, d.v.s. de länder som själva inte producerar narkotika men som används som transitländer för narkotikan på väg till Nordamerika och Europa. Det gäller t.ex. länder som Panama och Mexico.
Att behovet av åtgärder är stort och att dessa måste intensifieras visades med all tydlighet då riksdagens socialutskott i augusti 1990 genomförde en studieresa i Colombia. För att understryka nödvändigheten av att agera mot narkotikan i alla tre leden -- produktion, distribution och konsumtion -- vill vi redogöra för erfarenheterna i Colombia av narkotikans förödande effekter såväl på människor som på miljön.
14.2 Bakgrund till situationen i Colombia
Narkotikan hotar människors liv och hälsa. Narkotikaprofitörena hotar också på sikt hela den sociala, ekonomiska och demokratiska utvecklingen i flera länder, inte minst i tredje världen. Hanteringen ger förskräckande exempel på den miljöförstöring, den rättslöshet och det våld som en hämningslös narkotikahandel för med sig.
På 1970-talet gick bönderna i Cauca-området över till kokaodling för att tillgodose den ökande utländska efterfrågan. Utvecklingen blev snabb. Stora arealer togs i bruk för denna synnerligen lönsamma odling. Tidigare användes bladen (i oförädlat skick) från den vilt växande kokabusken endast för husbehov.
Man hade upptäckt att bladen kunde förädlas genom kemiska processer. Kokainet urlakas med hjälp av starka lösningsmedel. Verkningsgraden kan förstärkas genom kemiska tillsatser. Det går åt 300 kg blad för att få fram 3 kg pasta, som i nästa steg av den kemiska processen ger 1 kg rent kokainpulver. Men ett kilo kokain kostar 300 gånger mer än 300 kilo kokablad.
I Andernas djungel har ett stort antal laboratorier byggts upp av de maffialigor som organiserat distributionen till konsumentländerna. För att skydda produktionen förläggs laboratorierna till mycket svårtillgängliga trakter och bevakas av tungt beväpnade gerillagrupper.
År 1984 dödade knarkligorna en minister. Då uppmanade regeringen bönderna att sluta odla. Men eftersom man sedan länge slutat att odla kaffe och priset dessutom fallit, skulle en återgång till kaffeodling leda till ren misär.
Problemen fortsatte att växa i styrka. Maffian har genom 'metallernas lag'' (bly eller silver, skjutas eller mutas) fortsatt sin verksamhet. Men efter det att flera personer nära maktens centrum mördats -- en justitieminister, en riksåklagare och förra hösten den liberale presidentkandidaten Luis Carlos Galan -- har presidenten Virgilio Barco förklarat krig mot narkotikamaffian.
Regeringen har med andra ord tvingats att börja slåss för sin fysiska och politiska överlevnad sedan hundratals domare, polismän, journalister och många andra prominenta personer brutalt och arrogant mördats av knarklangarna.
14.3 Kokan hotar miljön
Det alltmer utbredda odlandet av koka orsakar stora miljöproblem. Jorderosionen ökar på grund av att regnskogen bränns ner för att ge plats för odlingarna. Kemikalier och lösningsmedel som används vid tillverkningen av kokapasta förgiftar vattendragen. Flygbesprutningar förvandlar djungeln till öken. Vid själva odlandet utnyttjas bekämpningsmedel mot insekter och mot sjukdomar.
För att framställa 6 000 ton pasta krävs det 57 miljoner liter fotogen, 32 miljoner liter svavelsyra, 16 ton osläckt kalk, 3 200 ton toalettpapper. 6,4 miljoner liter aceton och lika mycket toluen. Avloppen från laboratorierna går direkt ut i naturen.
Många djurarter i vattendragen har redan försvunnit enligt en rapport från Andinska juristkommisionen.
14.4 FN har ingripit
År 1985 startade FN via UNFDAC (FN:s fond för åtgärder mot narkotika) ett projekt som syftade till att få bönderna att odla andra grödor. Man började i det hetaste området med 4 kommuner. Nu omfattar projektet 10 kommuner (ca 2870 familjer). Varje familj har i genomsnitt 6 medlemmar.
Projektet består av 5 olika komponenter:
1. Rådgivning om nya grödor och traditionella grödor, som t.ex. kaffe.
2. Förbättrad infrastruktur. Vattenkanaler, vägar, broar, m.m.
3. Organisation av samarbetet. Bildandet av 'vänskapsgrupper'' etc.
4. Stöd till befolkningen. Hälsovårdsprogram, utbildning, familjeplanering, fritidsaktiviteter, m.m.
5. Landsbygdsutveckling. Kommunikationer, regionalpolitik, butiker, eldistribution, teleförbindelser m.m.
Kokaodlingarna är ojämnt fördelade över landet. UNFDAC:s ersättningsodlingar finns i områden som har den största koncentrationen kokaodlingar. De utvalda områdena har också stor befolkning.
I dessa områden planeras och genomförs en samordnad landsbygdsutveckling som skapar grundförutsättningar för förbättrade levnadsvillkor såväl ekonomiskt, socialt som kulturellt. Insatserna görs såväl inom jordbruk, kommersialisering, kommunikationer, sjuk- och hälsovård som utbildning.
Insatserna på lokal nivå måste kompletteras med insatser på regional nivå där koka inte odlas men där behovet av landsbygdsutveckling är lika stort. Detta är nödvändigt för att förebygga och på sikt helt förhindra att de illegala odlingarna utökas. Antalet ersatta hektar koka ses som resultat av genomförd utveckling.
Bondebefolkningens organisering, initiativ och ansvarstagande för utvecklingen är projektets ryggrad. Projektets personal (agronomer, ingenjörer, socialarbetare, veterinärer m fl) bosätter sig större delen av projekttiden bland bondebefolkningen.
Fördelarna att ha FN-organisationen som administrativ enhet har visat sig vara avsevärda. Varje vecka sker en uppföljning, koordinering samt självkritisk analys av gjorda projektinsatser. De regelbundna tekniska och sociala insatserna planeras på en tio år lång projekttid.
14.5 Sverige deltar
Statsmakterna i Sverige beslöt 1989 att ge 15 miljoner kronor till UNFDAC. FN:s generalförsamling har proklamerat perioden 1991--2000 som FN:s årtionde mot narkotikamissbruk. I deklarationen ingår en uppmaning till i-länderna att ge u-länderna ekonomiskt och tekniskt stöd till en omläggning av jordbrukets produktion. Medlemsländerna är enligt dokumentet eniga om att ''skydda mänskligheten mot narkotikans gissel och den illegala handeln med narkotika''.
Sverige har således valt att i första hand inrikta sitt åtagande på FN-projektet i Colombia.
14.6 Resultat
Till de största framgångarna för Cauca-projektet hör att bönderna har organiserat sig i arbets-, produktions- och kommersialiseringsföreningar. Det är bönderna som formulerar och driver utvecklingsprocessen.
Man har dessutom satsat på särskilda ''kvinnoprojekt''. Utplacering av spisar är ett exempel. Pälsdjursuppfödning ett annat.
Bönderna har fått lära sig att höja produktiviteten genom att exempelvis använda kompost som gödning, att bevattna på rätt sätt m.m. Med dagens metoder ger kaffeplantorna en nästan dubbelt så stor skörd jämfört med tidigare förhållanden.
Vidare har man utvecklat nya produkter, som tidigare inte var kända, som t ex animaliefoder. Man har lärts att distribuera och marknadsföra på rationellt sätt. Bönderna har bildat distributionsföreningar, som tidigare var ett okänt begrepp.
Bland mångfalden av aktiviteter kan nämnas att 35 km väg har byggts med hacka och spade som viktigaste redskap. Tre jordbruksindustrier har byggts och en fjärde projekteras. Över 700 familjer har deltagit i ett utbildnings- och hälsoprogram som bland annat omfattar byggandet av ett trettiotal skolor, hälsocentraler, apotek, kommunala butiker och fritidsanordningar, såsom lekplatser m.m.
Projektet har bidragit till en pacificering av områden som anses som mycket konfliktfyllda. Där finns kokahandlare, gerillagrupper, narkotikapolis och militär.
Mer än 1 000 hektar koka har ersatts med odlingar av legala produkter som sockerrör, jordnötter, sötpotatis, bönor, kaffe, kakao, bananer och många andra frukter. Det betyder att mer än 1/4 av den totala arealen koka i södra Cauca-länet har blivit ersatt genom FN-projektet. Verksamheten har nått en anmärkningsvärd framgång efter en relativt kort period.
14.7 Slutsatser
Hela kedjan, från produktion, via distribution till konsumtion måste attackeras. Insatserna skall samordnas. Kampen måste vara uthållig!FN-projektet i Colombia är framgångsrikt och värt fortsatt och utökat stöd under en lång tidsperiod framöver. Ersättningsodlingar är den enda framgångsrika lösningen för Latinamerika.Multilaterala biståndsinsatser har större förutsättningar att lyckas än bilaterala.Marknaden i västvärlden måste utrotas med mer verkningsfulla åtgärder. Lagstiftningen måste skärpas.Informationsinsatser och opinionsbildning måste förstärkas.
De erfarenheter vi redovisat ovan visar på ett tydligt sätt vikten av beslutsamhet och en vilja att verkligen se de problem narkotikan för med sig. Genom ett utökat internationellt samarbete och genom att utnyttja olika länders erfarenheter inom detta område förstärks möjligheterna att vinna kriget mot en av världens största industrier. Regeringen bör således få i uppdrag att på alla internationella plan verka för insatser enligt de riktlinjer som vi redovisat i motionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av sammanställning och utvärdering av alkohol- och narkotikamissbrukets medicinska, ekonomiska och sociala skadeverkningar med särskilt beaktande av barns och ungdomars situation i missbrukarhem,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om information och upplysning om drogmissbruk och dess skadeverkningar,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att stärka familjen,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skolans ansvar att förebygga att ungdomar får missbruksproblem,1]
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av alkoholpolitiken,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheterna att på svenska förhållanden applicera internationella erfarenheter av en förändrad alkoholpolitik,
6. att riksdagen hos regeringen begär förslag på en förändrad lagstiftning rörande utskänkningstillstånd i enlighet med vad som anförts i motionen,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vården av alkoholmissbrukare,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att den aviserade beredningen av socialtjänstlagen bör ges tilläggsdirektiv rörande en översyn av nuvarande LVU- och LVM-lagarna i enlighet med vad som anförts i motionen,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förtecknande av förbjudna narkotiska preparat,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om benzodiazepiner och andra lugnande preparat,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anlitande av ideella organisationer i vårdarbetet,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om internationellt samarbete på alla nivåer i kampen mot narkotikan.
Stockholm den 17 januari 1991 Sten Svensson (m) Gullan Lindblad (m) Görel Bohlin (m) Charlotte Cederschiöld (m) Hans Dau (m) Ingvar Eriksson (m) Karin Falkmer (m) Margit Gennser (m) Ann-Cathrine Haglund (m) Ingrid Hemmingsson (m) Ing-Britt Nygren (m) Bertil Persson (m) Mona Saint Cyr (m) Per Stenmarck (m) Karl-Gösta Svenson (m) Ingegerd Troedsson (m) Göran Åstrand (m)
1 1990/91:Ub217