Riksdagen tog beslut om ansvaret för service och vård till äldre och handikappade m.m. under hösten 1990.
Syftet med förändringen var att skapa klara ansvarsförhållanden och ändamålsenliga förutsättningar för att utveckla samhällsinsatserna efter de målsättningar som riksdagen tidigare lagt fast i fråga om samhällets äldreomsorg.
Kommunerna har ansvaret för den sociala hemtjänsten. För den enskilda människan har den sociala hemtjänsten stor betydelse när behov föreligger av vård och omsorg. Nu utökas kommunens möjligheter till en klarare helhetssyn på de insatser som den enskilda människan behöver både när det gäller behovet av omsorg och vård och på nivåerna av behovet.
I beslutet som riksdagen tog behandlades även förtroendenämndernas verksamhet. Något ställningstagande förelåg inte om kommunala förtroendenämnder utan förväntas behandlas i anslutning till frågan om permanentning och utbyggnad av nu gällande lagstiftning om de landstingskommunala förtroendenämnderna.
Förtroendenämndernas uppgifter är att främja kontakterna mellan patienterna och hälso- och sjukvårdspersonalen, samt förmedla den hjälp som förhållanden påkallar.
Nämnden har en stor betydelse för den enskilda människan. En situation kan lätt uppstå då man har ett behov av stöd från en 'utomstående''.
Vi anser därför att frågan om kommunala förtroendenämnder snarast borde övervägas för beslut.
Den sociala hemtjänsten är integrerad i den öppna vården. För att den bästa helhetssynen skall uppnås bör den sociala hemtjänstens verksamhet ingå i en kommande kommunal förtroendenämnds ansvarsområde. Det blir enklare för den enskilda människan. Och det underlättar för nämnden att vidtaga de åtgärder som behövs i det enskilda ärendet.
Med hänvisning till det anförda hemställs att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den sociala hemtjänstens verksamhet bör ingå i den kommunala förtroendenämndens ansvarsområde.
nStockholm den 11 januari 1991 Ingegerd Anderlund (s) Margit Sandéhn (s)