Med genomförandet av socialtjänstreformen 1982 förändrades det sociala arbetet i grunden. En auktoritativ och i vissa stycken förtryckande lagstiftning ersattes av en lag som vilar på demokratiska och solidariska värderingar. Socialtjänstlagen betonar alla människors rätt till aktivt deltagande i samhällslivet och den tilltror alla människor möjligheter att utvecklas och att frigöra resurser både individuellt och i grupp. Socialtjänstlagen är unik därigenom att den inte bara riktar blicken mot påstått ofullkomliga individer utan den betonar också samhällets betydelse samt nödvändigheten av att livsvillkoren för utsatta grupper förbättras.
Med detta synsätt i botten framhåller lagen vikten av stöd till enskilda individer men också av arbete med allmänna och strukturella åtgärder.
Socialtjänsten skall -- så står det i lagen -- ''på demokratins och solidaritetens grund främja människors ekonomiska och sociala trygghet, jämlikhet i levnadsvillkor och aktiva deltagande i samhällslivet''.
Ett av de viktigaste verktygen för att uppnå dessa högt ställda mål är socialtjänstens medverkan i samhällsplaneringen.
Socialtjänsten skall enligt gällande bestämmelser i samarbete med andra samhällsorgan, organisationer, föreningar och enskilda främja goda miljöer i kommunerna.
Vi måste dock konstatera att det ännu återstår mycket att göra innan socialtjänsten fått det genombrott för förebyggande arbete som man räknade med. En av bristerna är att socialtjänstens möjligheter som medverkande i samhällsplaneringen inte tagits tillvara. Detta har under årens lopp framförts i ett flertal motioner. Riksdagen har i regel delat uppfattningen att detta är en fråga av stor vikt, men man har också regelmässigt hänvisat till att det handlar om ett område för vilket kommunerna bär ansvaret.
Sedan socialtjänstreformen genomfördes har ett omfattande förnyelsearbete av den offentliga verksamheten påbörjats i flertalet kommuner. Bl.a. berörs nämndorganisationen, och detta kan komma att påverka socialtjänstens möjligheter att medverka i samhällsplaneringen.
I årets budgetproposition aviserar socialministern sin avsikt att besluta om en översyn av socialtjänstlagen. Ett viktigt inslag i den översynen bör enligt vår uppfattning bli socialtjänstens roll i samhällsplaneringen. Därvid bör även frågan om hur socialtjänsten skall kunna medverka i samhällsplaneringen utan en socialnämnd belysas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i översynen av socialtjänstlagen bör ingå socialtjänstens roll i samhällsplaneringen.
Stockholm den 15 januari 1991 Sylvia Pettersson (s) Lena Öhrsvik (s) Ulla-Britt Åbark (s)