Centern har i en partimotion med anledning av regeringens proposition om ändrad ansvarsfördelning inom äldreomsorgen yrkat avslag på huvudmannaskapsförändringen. Vi står fast vid våra tidigare redovisade principiella invändningar. Det nu fattade beslutet om en organisatorisk förändring löser inte alls de växande problem som uppstått inom äldreomsorgen samt hälso- och sjukvården.
Centern anser att kommuner och landsting måste få frihet att själva komma fram till väl anpassade lokala lösningar. Därefter skall lokala avtal träffas. Genom de förändringar som genomförts har ansvarsgränserna mellan huvudmännen visserligen flyttats, men gränsdragningsproblem kvarstår ändock.
De förslag till ekonomiska regleringar som nu presenteras i propositionen understryker starkt vår tidigare kritik. Närmare 600 tvistefrågor har hänskjutits för avgörande till central nivå. Regeringen anvisar nu ett mycket komplicerat system med skatteväxling, utjämning mellan länens kommuner och statliga ersättningar. En mycket viktig del återstår emellertid att redovisa, nämligen den kommunala skatteutjämning, som är under utredning. En stor riksdagsmajoritet har uttalat sig för att enkla, ej detaljdestinerade ersättningar skall reglera statens ekonomiska relationer med kommunerna. Centern finner det högst anmärkningsvärt att regeringen i detta skede lägger fram ett ytterst krångligt och byråkratiskt system. Ett system som riskerar att drabba framför allt små kommuner med stor andel äldre ytterst hårt.
Eftersom regeringens förslag varken är enkelt, väl avvägt eller har beaktat valfrihetsfrågorna för den enskilde kan centern inte bifalla förslaget i dess nuvarande skede.
Redan nu står det klart att den av kommunerna övertagna verksamheten kommer att medföra kostnader som inte täcks av nuvarande avtal. Det finns således starka skäl att redan den 1 januari 1992 genom en utvärdering klarlägga de ekonomiska konsekvenserna och behovet av justering av systemet.
Vi yrkar även att man i den kommande kommunala skatteutjämningen beaktar de kostnader som uppstår vid övertagandet av äldreomsorgen.
Boende
De som är över 75 år konsumerar ungefär 40 procent av sjukvårdens resurser. Det beror ofta på att den s k vårdkedjan inte fungerar. Boendeformer som ålderdomshem saknas allt för ofta. Dessa utgör en viktig länk i omsorgskedjan mellan hemmaboende och långvård.
Med anledning av bl a centermotioner fattade riksdagen beslut om att statliga bostadslån till nybyggnad och ombyggnad av ålderdomshem skulle utges. Tyvärr har det dock visat sig att information och kunskap om det nya systemet och om intentionen bakom riksdagsbeslutet inte når ut till kommuner och andra berörda.
Vår grundläggande tanke om livskvalitet är att även en svårt sjuk och dement skall kunna behålla sitt värde som människa och få behålla ett eget hem i äldrevården även efter en flyttning till kollektivt boende.
Många äldre behöver en annan omvårdnad då hemmaboendet med hemtjänst inte längre fungerar. Det är inte acceptabelt att man tvingas använda de dyraste sjukvårdsplatserna som hotell därför att det inte finns ålderdomshem, gruppboende, sjukhem och liknade omsorg i tillräcklig omfattning.
Det är angeläget att kommuner och landsting får möjlighet att utveckla boendeformer anpassade efter lokala behov och förhållanden. Det regelverk som bl a bostadslåneförordningen ställer upp när det gäller gruppboende och som låser fast bostädernas utformning och gruppernas storlek återstår att avveckla.
Socialsutskottet har enats om att ställa sig bakom krav som går ut på att regelsystemet -- låneregler och statsbidragsbestämmelser -- för gruppboende för senildementa skall ses över. Utskottet uttalade att det när det gäller gruppbostäder för åldersdementa inte sällan är motiverat och dessutom ur medicinsk synpunkt lämpligt att efterge kravet på att dessa bostäder skall ha kokmöjligheter. Ett enigt utskott framhöll också att det finns skäl att skapa större frihet vad avser antalet platser som kan medges inom en och samma gruppbostad och att även möjligheterna till samlokalisering av olika gruppbostäder skulle kunna behöva vidgas. Dessutom fastslog utskottet att stimulansbidrag och bostadslån borde kunna utgå även om avsteg görs från ålderdomshemsstandarden. Eftersom detta inte tydligt framgår av den nu aktuella propositionen finner vi det angeläget att riksdagen återigen slår fast behovet av ett förenklat regelsystem när det gäller olika boendeformer för äldre.
Det stimulansbidrag som skall utgå vid nybyggnad och ombyggnad av lokala sjukhem och andra särskilda boendeformer för service och omvårdnad med 50 000 kr per enkelrum bör enligt vår uppfattning utgå som ett generellt bidrag till kommunerna för att tillgodose de äldres varierade behov av särskilt boende.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår propositionen med hänvisning till vad i motionen anförts vad gäller den ekonomiska regleringen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avstämning av utfallet av reformen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett förenklat regelsystem för olika boendeformer för äldre,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stimulansbidraget för ny- och ombyggnad av lokala sjukhem.
Stockholm den 8 maj 1991 Ulla Tillander (c) Karin Israelsson (c) Rune Backlund (c) Rosa Östh (c) Göran Engström (c) Roland Larsson (c) Marianne Jönsson (c) Kersti Johansson (c)