Utgångspunkten för skattereformen har varit att 85 % av inkomsttagarna skall erlägga enbart kommunalskatt. För inkomster över 180.000 kr utgår därtill 20 % i statlig inkomstskatt.
För det stora flertalet inkomsttagare innebär detta att det för inkomståret 1991 skall bli rejäla skattesänkningar. Detta är också vad som den officiella presentationen av skattereformen förespeglat. I samband med att de preliminära skattesedlarna kommit ut har många inkomsttagare med B-skatt, trots att de upprättat preliminärdeklaration, upptäckt att den enda skillnaden 1991 jämfört med tidigare varit att de fått sin skatt höjd med 10 %. Detta jämfört med den slutliga skatten för förra året.
Den enda positiva effekten av skattereformen under detta år blir då att påslaget på den slutliga skatten stannar vid 10 % istället för som tidigare 20 %.
Även skatterådgivare är frågande inför beräkningssättet då informationen varit mycket bristfällig.
Genom konjunkturläget och den för exempelvis jordbruket ovissa situationen är det sannolikt att inkomstökningarna detta år blir klart lägre än tidigare. Det hade då varit ett minimikrav att det inte hade skett ett påslag på preliminärskatten med 10 % utan att skatteuttaget varit oförändrat eller sänkt med 10 %.
Genom att det nu tas ut ett fortsatt högt skatteuttag får många företagare och jordbrukare en försämrad likviditet under ett år då påkänningarna ändå kan beräknas bli stora. Staten kan precis som tidigare förbättra sin kassahållning till en låg kostnad.
Enligt vår mening skall B-skattebetalarna kompenseras för den uteblivna skattesänkningen. Det kan ske i samband med att den slutliga skatten fastställs. En lämplig metod är att de kompenseras i form av en höjd ränta på överskjutande belopp.
Med hänvisning till vad som anförts hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kompensation till inkomsttagare med B-skatt.
Stockholm den 25 januari 1991 Göran Engström (c) Kjell Ericsson (c)