Det är numera en allmänt accepterad princip att domstolar och beskattningsmyndigheter i tillämpningen av svensk skattelagstiftning tillåter sig extensiv tolkning av lagtexten. Detta innebär bland annat att skattedomstolarna kommit att ändra innebörden av svensk skattepraxis i sådan omfattning att någon egentlig kunskap om avancerade skattefrågor inte längre finns tillgänglig för de skattskyldiga.
Exempel på det som nu anförts låter sig lätt ges.
Det område som är svårast för enskilda att förstå i vad avser skattelagstiftningens tillämpning är gränsdragningen mellan rörelsekostnad och kapitalförlust. Nyligen har medborgarna i vårt land upprörts av att en rörelseidkare efter en mycket väl dokumenterad stöld, i vad avser tillvägagångssätt och tillgripna värden, belastats ett belopp motsvarande det vid stölden tillgripna värdet såsom uttag ur rörelsen. Därutöver har den skattskyldiga ålagts att utgiva arbetsgivarvgift för det belopp som sålunda beskattats hos rörelseidkaren som uttag. För medborgarens rättskänsla torde det framstå såsom oacceptabelt att en rörelseidkares förluster på detta sätt föranleder tung beskattning mot rörelseidkaren snarare än rätt till avdrag för förlust i rörelsen.
Andra exempel på utveckling av skattepraxis som på likartat sätt faller utanför medborgarnas rättsmedvetande är den förändring av skattepraxis som skett i domstolarna med hänvisning till sidoliggande omständigheter. Såväl inom gåvo- som inom inkomstskatteområdet förekommer att skattedomstolarna för sitt beslut gör sig beroende av bedömningar som utgår från rent ''affärsmässiga'' prövningar. Framför allt gäller detta uttagsbeskattningar vid omstruktureringar i koncerner. Regeringsrätten har i sådana sammanhang givit utrymme för tolkningar som vilar på en regeringsrättens prövning av de affärsmässiga skälen för omläggningen av en koncerns organisation.
Det framstår såsom oacceptabelt ur lagstiftarens synpunkt att grundvalen för tillämpning av skattelagtiftningen söker så långt från det verkliga tillämpningsområdet.
Det är rimligt och nödvändigt att lagstiftaren behåller kontrollen över skattelagstiftningens tillämpning. Behovet härav förstärks dels genom förekomsten av den häri redovisade utvecklingen av praxis i skattemål, vidare dels genom förekomsten av en mot den skattskyldige riktad generalklausul.
Inom skatterättens område konfronteras statens fiskala intressen ofta med den enskildes äganderätt. Gränsdragningen mellan konfiskation och beskattning ter sig för den enskilde svår att urskilja. I politisk debatt och agitation har under senare år ofta jämförelsen mellan beskattning och konfiskation gjorts. Särskilt uppmärksammat är härvidlag den socialdemokratiska regeringens åtgärd att genomföra så kallad engångsbeskattning av pensioner.
Det enda verkligt grundlagsenliga skydd mot övergrepp i skattelagstiftningen och i tillämpningen av skattelagstiftningen som finns är förbudet mot att skattelagstiftningen eller dess tillämpning gives retroaktiv verkan. Det förefaller uppenbart att grundlagsskyddet måste utvecklas så att den enskilde skyddas mot rent konfiskatoriska konsekvenser av skattelagstiftningen eller dess tillämpning.Skattelagstiftningen måste kompletteras med regler av innebörd att gränslinjen mellan kapitalförlust och omkostnad i rörelsen dras på sådant sätt att även förluster, som skall betecknas i strikt teoretisk mening som kapitalförluster, godtas såsom avdrag som kostnader vid beskattningen av näringsverksamhet.För att bevara och utveckla förutsebarheten bör skattelagstiftningen tillföras en generellt tillämpbar regel av innebörd att blott grunder, som framgår av lagstiftningens ordalydelse och/eller förarbeten får utnyttjas vid lagstiftningens tolkning.I skattelagstiftningen bör införas en generell regel som skyddar mot sådan utveckling av lagstiftningens innehåll, genom utveckling av rättspraxis, att vissa grundläggande värden såsom skyddet av äganderätt och behovet av rättssäkerhet, vilka säkerställs i Europarådskonventionen, inarbetas i skattelagstiftningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till lagstiftning i syfte att öka rättssäkerheten på skatteområdet.
Stockholm den 23 januari 1991 Nic Grönvall (m)