Bevissäkringslagen ersatte genom beslut 1975 lagen om handräckning vid taxeringsrevision. Syftet med lagen var att på ett smidigare sätt säkra bevismedel, d.v.s. räkenskapsmaterial och annat bevismedel, som det åligger skattskyldig eller avgiftsskyldig att tillhandahålla för granskning. Säkerhetsåtgärderna är beslag, försegling och eftersökning. Beslut kan i vissa fall fattas utan att kontakt i någon form dessförinnan tagits med den som berörs av åtgärden.
Bevissäkringslagen har utsatts för mycket kritik under årens lopp med hänsyn till att det föreligger stora risker för att rättssäkerheten kan eftersättas vid tillämpning av denna lag. Exempel finns på hur den drabbat oskyldiga människor mycket hårt och att de dessutom inte fått skälig ersättning för uppkomna skador och förluster. Kritiken mot lagen ledde till smärre ändringar fr.o.m. den 1 januari 1988. Ändringarna innebar dock endast införande av en proportionalitetsregel, förstärkt skydd för intrång i bostad och förstärkt skydd för känsliga uppgifter. Även efter dessa ändringar i lagen kvarstår riskerna för att den kan tillämpas så att rättssäkerhetssynpunkterna eftersätts.
Som jag och andra framhållit i tidigare motioner är det inte tillfredsställande att skattemyndigheterna enligt bevissäkringslagen har möjlighet att med tvång bereda sig tillträde till privata utrymmen. Vitesföreläggande torde i de flesta fall vara tillräckligt för att förmå sådana deklarations- och uppgiftsskyldiga som inte är misstänkta för brott att lämna ifrån sig material för granskning. I de fall vitesföreläggande inte visar sig tillräckligt är det befogat att låta skattemyndigheterna efter prövning av domstol och via handräckning av kronofogdemyndighet få tillgång till önskat material. Vid misstanke om skattebrott bör det vara tillräckligt med de regler som gäller för genomförande av husrannsakan.
Enligt min mening är det principiellt fel att skattemyndigheterna med tvång får bereda sig tillträde till privata utrymmen. Eftersom bevissäkringslagen inte svarar mot de krav på rättssäkerhet som måste ställas och eftersom andra lagar ger möjlighet till ingripanden i speciella fall bör riksdagen besluta att upphäva bevissäkringslagen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att upphäva bevissäkringslagen (1975:1027) för skatte- och avgiftsprocessen.
Stockholm den 23 januari 1991 Martin 0lsson (c)