Enligt den ändrade lydelsen av 49 § uppbördslagen, som antogs 1990 i samband med den nya taxeringslagen, får skattemyndigheten medge skattskyldig anstånd med att betala skatt bl.a. om utgången av det tvistiga ärendet eller målet är oviss. Vidare finns det en s.k. obillighetsregel. Ett meddelat anstånd kan förenas med ett krav på säkerhet för anståndsbeloppet.
Generellt om regleringen
Utgångspunkten vid skatteuppbörden är att de skattekrav som den taxerande myndigheten beslutat skall drivas in, utan hänsyn till om den skattskyldige bestrider kraven. Det föreligger således en indrivningsbar fordran i och med att staten framställer sina anspråk i form av en taxering. Den som bestrider hela eller del av den påstådda skattefordran måste gå till domstol för att slippa ifrån fordringsanspråket och under tiden sådana processen pågår är den enskilde beroende av huruvida motparten beviljar anstånd. Normalt sett är det tvärtom. Den som fordrar något av någon annan måste först vända sig till domstol, därefter föreligger en indrivningsbar fordran. Under tiden sådana processer pågår finns särskilda rättsliga säkerhetsinstitut som kan tillgripas för det fall att man har anledning att befara att motparten försöker sabotera betalningsmöjligheterna.
I och med 1990 års taxeringsreform har möjligheterna att bevilja anstånd preciserats och i viss mån förbättrats. Men anståndsbesluten kan endast överklagas till länsrätt. Prejudikatbildning av regeringsrätten är därmed förhindrad.
Vidare görs undantag från den eljest rådande tvåinstansmöjligheten. Någon större förbättring i principiellt hänseende har därför inte skett. Det är fortfarande den skattskyldige som måste driva en process för att slippa ifrån ett skattekrav. Vidare är det den skattskyldiges motpart som i första hand vid anståndsprövningen skall företa en preliminär bedömning av utgången i målet, samtidigt som myndigheten intar partsställning i målet. Skattemyndigheten skall, enligt departementschefen, konstatera att sannolikheten för bifall bedöms vara lika stor som för avslag (prop. 1989/90:74 s. 340).
Särskilt om anstånd vid eftertaxering
Nackdelarna med den nyligen beslutade ordningen för anstånd blir särskilt påtagligt vad avser eftertaxeringsfall. Tidigare, då eftertaxering endast kunde beslutas efter talan hos domstol, hade denna fråga inte samma betydelse. Genom 1990 års taxeringsreform flyttades emellertid eftertaxeringsinstitutet till skattemyndigheterna, varvid samma myndighet kan eftertaxera och sedan vägra anstånd innan den enskilde fått frågan prövad av domstol. Det mest problematiska med reglernas utformning är emellertid att det vid eftertaxering är svårt att rättsligen bevilja anstånd. Genom att beviskraven vid eftertaxering är högre än vid den ordinarie taxeringen (mycket sannolikt resp. sannolik) är det nästan omöjligt för en skattemyndighet att samtidigt eftertaxera, och därvid finna att de faktiska omständigheterna är mycket sannolika, och sedan bevilja anstånd, vilket fordrar att sannolikheten för bifall av den enskildes besvär är lika stor som avslag. Endast i de fall skattemyndigheten finner att det är en svår rättslig fråga (med lika stor sannolikhet för båda bedömningarna) kan anstånd medges med de ovan nämnda reglerna. De torde emellertid inta vara huvuddelen av de tvistiga fallen, utan snarare är det vanligen fråga om olika bedömning vad avser de faktiska omständigheterna. (Se vidare Hultqvist/Silfverberg, Anstånd med skatt vid eftertaxering, Juridisk Tidskrift 1990.)
Det är förmodligen inte avsikten att det skall vara svårare att erhålla anstånd vid eftertaxering än vid ordinarie taxering, men detta blir innebörden av de nyligen antagna lagändringarna. I stället bode det förhålla sig tvärtom, särskilt med hänsyn till att eftertaxering är en mer ingripande åtgärd och att den normalt sker flera år efter taxeringsåret. För att särskilt undvika de negativa effekterna ur rättssäkerhetssynpunkt, när eftertaxeringsinstitutet flyttas från domstolarna till skattemyndigheterna, bör anstånd vara regel vid skattemyndighets eftertaxering.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändringar i uppbördslagen vad avser anstånd vid eftertaxering i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 16 januari 1991 Rune Backlund (c) Britta Bjelle (fp) Anders G Högmark (m) Siw Persson (fp) Filip Fridolfsson (m)