För drygt ett år sedan genomfördes vad som då sades vara århundradets skattereform. Sverige skulle få ett modernt skattesystem, mycket av alla besynnerliga regler och komplicerade anvisningar som tidigare fanns skulle tas bort, skatterna skulle vara enkla, generella och lätta att förstå och tillämpa.
Med stigande förvåning har man under det gångna året kunnat ta del av riksskatteverkets tillämpningsbestämmelser. Nya bestämmelser har införts och ett nytt skattekineseri av sällan tidigare skådat slag har konstruerats. Reglerna för mervärdeskatt på trafikflygplan, försvarets flygbränsle och förmånsbeskattning av representationsmåltider kan räcka som exempel.
Följderna av riksskatteverkets ambitioner har nu visat sig -- närmare en miljard kronor i extra kostnader för att bland annat administrera det nya systemet. Den njugghet som finansdepartementet visat mot andra verksamheter har inte återfunnits i den egna petitan -- i stället tilldelas skatteväsendet 860 milj. kr. i nya anslag.
Den bantning av statlig administration som förutsätts ske inom hela statsförvaltningen gäller inte för skatteindrivningen.
Närmare en miljard kronor i ökade kostnader för att registrera och beskatta befolkningen leder till en total kostnad av över 5 miljarder kronor.
Av de mer anmärkningsvärda kostnadsökningarna kan nämnas:
De direkta kostnaderna för det förenklade skattesystemet beräknas till nästan 110 milj. kr.
För överföringen av folkbokföringen till skatteväsendet, som tidigare motiverats med att kostsamt dubbelarbete därigenom skulle undvikas, begärs 90 milj. kr. enbart för nya datasystem samt 231 milj. kr. för drift.
För fastighetstaxeringen begärs på motsvarande sätt 22,3 milj. kr. i projektanslag och den nya summariska processen, som skulle innebära stora lättnader för rättsväsendet, kräver 9,2 milj. kr. bara i terminalutrustning och 36,2 milj. kr. i driftskostnader.
De ändrade organisationsformerna kräver stora fysiska omflyttningar och enbart detta beräknas kosta 50 milj. kr.
I den allmänna anda av besparingar och rationaliseringar som nu skall råda i statens verksamhet vore det rimligt att även skattemyndigheterna följer de riktlinjer som gäller för annan verksamhet. Genom ändringar av de egna reglerna kan säkert stora förenklingar genomföras och besparingar uppnås utan att rättssäkerheten för allmänheten blir lidande.
Anslaget till skatteväsendet bör därför begränsas till en uppräkning motsvarande inflationen -- dvs. ungefär 10 % -- och de ökade anslag som i vissa fall erfordras får då täckas genom besparingar genom rationaliseringseffekter för andra verksamheter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen begränsar anslagsökningen för budgetåret 1991/92 för skatteförvaltningen och exekutionsväsendet (Litt. B) till sammanlagt 450 milj.kr.
Stockholm den 15 januari 1991 Tom Heyman (m)