I propositionen föreslås vissa tekniska justeringar av reglerna för förmögenhetsbeskattningen och smärre justeringar av den så kallade begränsningsregeln, som för övrigt inte anpassas till de nya inkomstskattereglerna.
Den remissbehandlade departementspromemorian (Ds 1990:91) ''Reformerad förmögenhetsbeskattning'', refereras i propositionen. Förslagen i denna promemoria innebar att inom ramen för ett oförändrat högt förmögenhetsskatteuttag skärptes beskattningen av kapital nedlagt i produktion medan kapital i form av finansiella placeringar fick sänkt skattebelastning i viss utsträckning. Vid remissbehandlingen erhöll promemorian välförtjänt, skarp kritik. Regeringen har mot den bakgrunden avstått från att nu lägga förslag om skärpning av förmögenhetsskatten på arbetande kapital.
I de länder som har förmögenhetsskatt motiveras denna oftast med att förmögenhetstillgångar skulle ha särskilt hög skattekraft. Några bärande argument för denna uppfattning finns emellertid inte. En förmögenhet uppkommer oftast genom sparade förvärvsinkomster, som redan beskattats en gång. Förmögenhetsskatten beräknas som en andel av tillgångens värde, men är i realiteten en extra skatt på den avkastning som redan beskattas betydligt hårdare än i flertalet andra länder.
Förmögenhetsskatten i Sverige är i förhållande till andra länder extremt hög. I tabellen nedan redovisas gränsen för uttag av förmögenhetsskatt samt den högsta skattesatsen i Sverige och i de närmaste EG-länderna.
Förmögenhetsskatten i Sverige och de närmaste EG- länderna
Land: Högsta skattesats: Gräns för uttag (SEK):
Sverige 3 % 800 000 Danmark 2,2 % 1 300 000 Belgien Finns ej -- Nederländerna 0,8 % 495 0001) Tyskland 0,5 % 1 000 0001) Frankrike 1,1 % 4 200 000 Storbritannien Finns ej -- 1) För familjer med två vuxna och två barn
Källa: Ekonomifakta, SAF
Förmögenhetsskatten ger särskilt stora negativa effekter vid beskattningen av så kallat arbetande kapital. Den leder till minskad soliditet och tillväxtkraft i mindre och medelstora företag och minskar intresset för nyinvesteringar och nyföretagande. Moderata samlingspartiet har under lång tid föreslagit att skatten på arbetande kapital helt slopas.
Skilda underlag för beskattning av olika förmögenhetstillgångar leder emellertid till snedvridningar, bland annat i form av förändrade prisnivåer för olika tillgångar. Detta problem löses enklast genom att förmögenhetsskatten successivt slopas i sin helhet. Risken för snedvridningar under några få år med olika beskattningsunderlag är mycket liten eftersom det är känt att skatten helt slopas inom en begränsad tid.
Vi föreslår att riksdagen beslutar slopa förmögenhetsskatten på arbetande kapital redan för beskattningsåret 1991. Sambeskattningen av förmögenhet bör samtidigt slopas. Regeringen får sedan återkomma med förslag om ett successivt slopande av förmögenhetsskatten inom tre till fyra år.
I avvaktan på att förmögenhetsskatten slopas helt måste den så kallade begränsningsregeln anpassas till de nya inkomstskattereglerna. I propositionen föreslår regeringen att det totala uttaget av skatt på inkomst också i fortsättningen skall kunna uppgå till 75 procent. Det innebär att för många -- inte minst ägare och delägare i mindre och medelstora företag -- kommer marginalskatten även framdeles att kunna vara 75 procent. Detta motverkar syftet med marginalskattereformen och kommer att ytterligare missgynna expansion av existerande företagande och nyföretagande i Sverige.
Vi föreslår därför att riksdagen beslutar sänka spärrbeloppet i lagen om begränsning av skatt från 75 procent till 50 procent. De förändringar av beräkningsgrunden som föreslås i propositionen kan leda till skärpt beskattning. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag till regler som inte i sig skärper skatteuttaget.
Det torde ankomma på vederbörande utskott att utarbeta erforderlig författningstext.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar slopa förmögenhetsskatten på arbetande kapital med verkan från 1991,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag om slopad sambeskattning av förmögenhet med verkan från 1991,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag om successivt slopad förmögenhetsskatt i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen beslutar att spärrbeloppet i lagen (1970:172) om begränsning av skatt i vissa fall sätts till 50
%,
5. att riksdagen hos regeringen begär förslag om ändring av beräkningsgrunderna i lagen (1970:172) om begränsning av skatt i vissa fall i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 17 april 1991 Bo Lundgren (m) Hugo Hegeland (m) Karl-Gösta Svenson (m) Knut Wachtmeister (m) Nils Fredrik Aurelius (m) Ingegerd Troedsson (m) Margit Gennser (m)