Rörliga gränskontrollstyrkor inom tullverket infördes 1989 inom tullregionerna i Malmö och i Göteborg. De kallas styrka Syd och styrka Väst med huvudsaklig inriktning på narkotikabekämpning. Ett syfte med styrkorna är att kunna variera insatserna i tid och rum efter kontrollbehoven. Det första årets verksamhet visar att organisationsmodellen fungerat väl och under 1990 har 135 narkotikabeslag gjorts av dessa styrkor.
Inom östra regionen har en rörlig styrka, dock av betydligt mindre omfattning, inrättats på Arlanda. Även därifrån rapporteras goda erfarenheter. I östra regionen finns dock behov av en rörlig styrka som omfattar hela området. I dag finns omfattande färjeförbindelser mellan Stockholm och Finland, det finns en färjeförbindelse mellan Oxelösund och Gdansk, en mellan Stockholm och Leningrad och en alldeles nyinrättad förbindelse mellan Stockholm och Tallin. Narkotikapriserna i Sovjet är oerhört mycket lägre än i Sverige. De ökade förbindelserna med öst kan alltså medföra en ökad narkotikainförsel till vårt land.
Socialförvaltningen i Stockholm kan inte helt säkert säga att antalet missbrukare ökat under senaste tiden, men det finns tendenser till att så är fallet.
Det finns all anledning att vara vaksam på vad som kan hända med narkotikasituationen i takt med att förbindelserna österut ökar. Tullmyndigheterna måste därför kunna agera kraftfullt och flexibelt i de nya situationer som kan uppstå kring framför allt narkotikahandeln. Det finns därför all anledning att undersöka möjligheterna av att inrätta en gränskontrollstyrka i östra regionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en gränskontrollstyrka i östra tullregionen.
Stockholm den 25 januari 1991 Margareta Persson (s) Barbro Evermo Palmerlund (s) Stig Gustafsson (s) Anita Modin (s)