Tullorganisationens framtida utformning och funktionssätt har varit föremål för utredning inom Generaltullstyrelsen. I utredningsarbetet har bl.a. Statskontoret varit representerat. I rapporten Tullverkets organisationsöversyn (TOR) som överlämnades till regeringen förra sommaren redovisas nytt förslag till organisation. Syftet med förslaget är att med hänsyn till tullens utökade arbetsuppgifter och belastning skapa en rationellare organisation som bättre tillvaratar begränsade resurser utan att kvaliteten på tullservicen efterges.
Förslaget till ny tullorganisation innebär i korthet att under Generaltullstyrelsen indela tullverket i fyra tullregioner med tulldirektion i varje region för regionala ledningsfunktioner och med ett operativt och administrativt stöd. Tullregionerna föreslås i sin tur indelas i 41 tulldistrikt med en tullkammare som har totalansvar för verksamheten i varje distrikt. Den nya organisationen som föreslås träda i kraft vid nästa årsskifte beräknas kunna innebära en minskning med 352 årsarbetstillfällen under fem år med början budgetåret 1991/92.
Trots att de flesta remissinstanser såväl som Riksrevisionsverket och Statskontoret redovisat avvikande mening till TOR-rapporten föreslår regeringen i budgetpropositionen att den nya organisationen genomförs från årsskiftet. För regeringens ställningstagande anges nödvändigheten av att nu lägga fast strukturen i tullverkets lokala och regionala organisation och undvika förseningar av detta arbete.
Från centerpartiet delar vi inte regeringens slutsatser och ställningstagande i frågan om den framtida tullorganisationen. Vi vill dock understryka att vi delar målsättningen och ambitionerna att skapa en effektivare och rationellare tullorganisation som kan upprätthålla en hög tullservice i hela landet. Men för att detta ska lyckas inom ramen för ett begränsat resursutrymme måste utgångspunkten vara att dels se hela tullorganisationen i en totallösning, dels frigöra mera resurser till den praktiska tullservicen och minimera administrationen.
Enligt vår uppfattning bidrar i stället TOR-förslaget till att öka byråkrati och administration genom bl.a. förslaget om fyra tullregioner med vardera egen tulldirektion. Vi delar i hög grad den kritik, de synpunkter och de förslag till ny organisation som bl.a. framkommit i Statskontorets yttrande till utredningen.
Med vår utgångspunkt att skapa mer resurser till den lokala tullverksamheten framstår behovet av att skapa en ökad integration mellan olika verksamhetgrenar inom tullen som nödvändigt. Den operativa myndigheten måste i så stor utsträckning som möjligt kunna inom sin resursram klara olika krav på kompetens, allsidighet och flexibilitet. Härigenom skapas också den högsta servicenivån och bästa handlingskraften.
De 41 organisatoriska enheter som TOR föreslår utgöra självständiga tullkammare kan till synes framstå som en betydande decentralisering av tullverksamheten. Enligt vår uppfattning kommer dock dessa enheter i många fall att vara alltför små för att på egen hand kunna uppfylla uppställda krav. I synnerhet som deras resurstilldelning i hög grad kommer att begränsas av de resurser som avsätts till de föreslagna tullregionerna. TOR-förslaget kommer i praktiken att innebära att dessa lokala tullmyndigheter tvingas söka och vara beroende av resurser från regional och central nivå.
Eftersom dessa regionala tullmyndigheter endast i undantagsfall avses delta i det operativa arbetet kommer resurserna där uppenbart att vara begränsade för understöd till de lokala enheterna. I stället för en byråkratisk treledsorganisation förordar centerpartiet att platta ut organisationen genom en tvåledsorganisation bestående av enbart ett antal tullkammare och centrala myndigheten Generaltullstyrelsen. Något som också ingick i regeringens direktiv till organisationsöversynen. För vår del tror vi att antalet tullkammare som självständigt kan upprätthålla de allmänna kraven på kompetens och flexibilitet rätt väl stämmer överens med de 15 enheter som Statskontoret föreslår i sitt yttrande. Dessa 15--20 tullkammare ska då ur behörighets- och ansvarssynpunkt jämföras med regeringens fyra regionala tullmyndigheter. Antalet tullstationer föreslås oförändrat.
Vårt förslag innebär minskad byråkrati och en längre gående decentralisering av befogenhet och ansvar till de operativa delarna av tullorganisationen, medan den organisatoriska överbyggnaden med funktioner som ledning, styrning, uppföljning och administration minimeras. Härigenom frigörs resurser till de lokala tullstationerna och tullverksamhetens övergripande mål såväl som näringslivets önskemål om en både snabb, smidig och effektiv tullkontroll uppnås. Med denna inriktning av organisationen samlas specialistfunktionerna i största möjliga utsträckning till tullkamrarna. Endast i ett fåtal fall kan resurser komma att behöva lånas från annan tullkammare. Sådana fall kan komma att gälla för de s.k. gränssköldsstyrkorna. Men genom att en större del av resurserna decentraliseras till tullkamrarna skapas också ett ökat resultatansvar för verksamheten.
Genom vårt förslag med en tvåledsorganisation renodlas rollerna och ansvarsfördelningen mellan central myndighet och de operativa enheterna. De övergripande lednings-, budgetoch policyfunktionerna placeras enbart till Generaltullstyrelsen.
Vi beräknar att det här redovisade förslaget väl ska kunna rymmas inom den budgetram som budgetpropositionen redovisar. De besparingar på en femårsperiod som TOR-rapporten angett, bör genom vårt förslag kunna uppnås genom minskad byråkrati och administrationsuppgifter. Genom en plattare organisation skapas en betydande besparingspotential genom att inga administrativa funktioner dubbleras i organisationen. Istället skapas utrymme för resursförstärkningar i de operativa enheterna.
Vårt förslag utgår ifrån att tullkamrarna resursmässigt blir någotsånär lika stora. Självfallet måste verksamhetens omfattning vara styrande för resurstilldelningen. En tullkammare i varje län bedömer vi dock -- med hänsyn till behovet och därmed resurstilldelningen -- skulle medföra alltför stor skillnad mellan tullkommunerna. I huvudsak kommer tullkamrarna geografiskt att väl överensstämma med kommun- och länsgränserna. Därmed skapas också goda förutsättningar för smidigt och enkelt samarbete med skatteförvaltning, polisväsende och kustbevakning. Behoven och tullservicens omfattning i Skåne, västkusten och Stockholm gör att här bör finnas flera tullkamrar.
Centerpartiet delar i hög grad de förslag som redovisats av Statskontoret på tullens framtida organisation. Vi vill i likhet med vad bl.a. Statskontoret framhållit att även Generaltullsstyrelsens framtida organisation och verksamhet explicit också borde bli föremål för översyn. I avvaktan på att också en sådan genomförs är vi för närvarande inte beredda att nu bifalla en ny organisation för tullen. Vi vill dock understryka att med hänsyn till det utredningsarbete och det underlag som bl.a. Riksrevisionsverkets och Statskontorets yttranden ger vid handen bör ett nytt organisationsförslag tillsammans med en översyn av Generaltullstyrelsen kunna ligga färdigt före årets utgång. Därmed bör en ny organisation kunna träda i kraft fr.o.m. 1 juli 1992.
Med hänvisning till vad som ovan anförts hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av en ny tullorganisation,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning om generaltullstyrelsens framtida roll och verksamhet,
3. att riksdagen beslutar senarelägga ikraftträdandet av en ny tullorganisation till den 1 juli 1992 i avvaktan på ytterligare utredning i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 25 januari 1991 Görel Thurdin (c) Gunnar Björk (c) Ivar Franzén (c) Rolf Kenneryd (c) Gunilla André (c) Larz Johansson (c) Håkan Hansson (c) Martin Olsson (c) Per-Ola Eriksson (c)