Många glesbygdskommuner och/eller utflyttningsorter har de senaste åren gjort allt större satsningar på turism. De har varit livligt påhejade, inte minst av statens turistråd. Staten har för övrigt även inrättat en deltidsprofessur för att poängtera att man fäster stor vikt vid turism som näring. Många av våra större städer har även de senare åren gjort stora satsningar inom denna näring, som fått allt större betydelse.
När turistnäringen och restaurangerna ålades att betala full moms på alla serverings-, camping- och hotelltjänster, slog man samtidigt undan underlaget för att de satsningar som man tidigare gjort i branschen skulle hålla. Turism är den näringsgren som de senaste åren expanderat även i Sverige.
Uttalanden från såväl hotell- som restaurangbranschen visar att omsättningen nu sjunker drastiskt, att utländska turister minskat sina resor till det dyra Sverige eller kortat av vistelsen. Ett antal reportage från Ryttar-VM visade med all önskvärd tydlighet många hästintresserade ungdomars stora sorg och förtvivlan över att de bara hade råd att stanna några dagar eftersom Sverige var så dyrt. Framför allt klagade man på att mat och husrum, något som man ju inte kunde spara på, var så kostsamt.
Det blir alltså allt svårare att sälja Sverige som turistland. Det har även för svenskar blivit allt dyrare och omöjligare att kunna kosta på sig turistresor i Sverige. Restaurangkonsumtionen gick redan i höstas ned med över 12 procent och man började att varsla om uppsägningar av personal. I dag är många i branschen arbetslösa och konkurserna har ökat lavinartat.
Om vi på allvar menar att Sverige skall kunna behålla sin turistnäring, är det hög tid att återställa momsen till den gamla skalan. Det är samhällsekonomiskt slöseri att anläggningar står tomma och att hotell- och restaurangpersonal avskedas och att småföretagare, som satsat på turisttjänster av olika slag tvingas i konkurs liksom att anläggningar av skilda slag får förfalla. Det verkar som om allt fler svenskar på grund av skattehöjningen har valt att turista utomlands -- och att utländska turister skrämts av de höga svenska priserna kan konstateras. Dessa marknadseffekter leder till försämrad bytesbalans.
I Bergslagen har man satsat hårt på småföretagande -- inte minst inom turistnäringen. Omstruktureringen av den tidigare så ensidigt tunga gruv-, stål- och verkstadsindustrin slog mycket hårt i många av de gamla bruksorterna. Utflyttningen var för en del orter förödande stor. De kommunala serviceorganen blev för stora, lägenheter stod tomma, småhus blev svåra att sälja, skatteunderlaget krympte etc. I flera av kommunerna drog man då igång utbildning i ''att starta eget''. I Hallstahammar, en av de tidigast och hårdast drabbade kommunerna, inrättades även en turismlinje på gymnasieskolan för att kunna tillgodose kraven på denna sorts utbildning för alla dem, som sedan skulle dra igång och samordna satsningar på turism som näring. Många arbetstillfällen skapades.
I Västmanland satsade såväl landsting som kommuner på att ''sälja'' länet som turistlän. Gamla industrianläggningar rustades upp för visningsbruk, småindustri och hantverk etablerades i närheten. Båtturer på Strömsholms kanal återupptogs. Paketresor med rundturer togs fram, etc. Många av dessa satsningar visade sig till en början vara goda. Många fler arbetstillfällen än beräknat kom till, inte minst på den privata sidan. Nu slås mycket av detta i spillror, redan innan det fått riktigt full genomslagskraft. Detta kan bli ett bekymmer för framtida nysatsningar inom denna näringsgren. Vem skall våga satsa så stort igen? Framför allt har många kvinnor satsat på turistnäringen.
Ytterligare en effekt av den nya momsen är att ungdom inte längre har råd att gå ut på restaurang eller dansställen med förtäring av olika slag eftersom det är för dyrt att både betala inträde, mat och dryck. I allt större utsträckning samlas de före restaurangbesöken hemma hos någon och dricker sprit, vin eller öl till priser som restaurangerna eller dansställena inte alls klarar konkurrensen med. Man dricker mer än man skulle ha gjort annars. Bråk och störningar ökar på detta sätt och man motverkar en sund alkoholpolitik.
Skattetrycket måste sänkas. Man borde kunna börja med ''turistskatten''.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att de tidigare reduceringsreglerna för mervärdeskatt vad gäller hotell- och restaurangnäringen återinförs den 1 juli 1991,
2. att riksdagen beslutar att motsvarande reduceringsregler skall gälla för inrikes persontransporter fr.o.m. den 1 juli 1991.
Stockholm den 25 januari 1991 Birgit Henriksson (m) Karin Falkmer (m)