Miljöavgifter även på industriprocesserna!
Numera beläggs utsläpp av svaveldioxid, kväveoxider och koldioxid av miljöskatter eller miljöavgifter. Principen är att varje utsläpp av luftföroreningar skall kosta lika mycket oavsett hur det sker. Därigenom gynnas systematiskt sådan verksamhet som är bättre miljöanpassad och utsläppen kan effektivt minskas utan en omfattande och hämmande detaljreglering.
Systemet med miljöskatter och avgifter är dessvärre ofullständigt genomfört. Sålunda har kostnadsansvaret för utsläpp av kväveoxider från vägfordon och flyg inte höjts till samma nivå som gäller för utsläpp från större energianläggningar; sålunda är t.ex. det s.k. kostnadsansvaret i kilometerskatten satt till 15 kr/kg NOx, att jämföra med avgiften på större energianläggningar som är 40 kr/kg NOx. Kraftverk slipper helt betala koldioxidskatten. Industriprocesser är befriade från såväl koldioxid- och svavelskatten som kväveoxidavgiften.
Jag anser att dessa undantag snarast möjligt bör tas bort. Trafiken skall i sitt kostnadsansvar betala samma skatt/avgift som större energianläggningar. Kraftverk skall beläggas med samma skatter/avgifter, och detsamma bör gälla även industriprocesser. Miljöpartiet har i sina trafikpolitiska, energipolitiska och skattepolitiska partimotioner föreslagit en sådan normalisering för trafik och energi.
Miljöavgiftutredningen gjorde några smärre försök vad gäller att hitta rimliga miljöavgift/skattesystem även för industriprocesser vad gäller koldioxid, svaveldioxid och kväveoxider. Det visade sig snabbt att de berörda företagen inte förmådde att ekonomiskt bära en direkt miljöbeskattning av sina luftföroreningsutsläpp -- såvida de inte kompenseras på något sätt. Det visade sig också vara svårt att finna ett enkelt och enhetligt avgiftssystem med full återföring. Emellertid kan också sägas att utredningen inte hade tid och resurser att tillräckligt noggrant penetrera frågan. Sålunda bör det vara möjligt att t.ex. lägga avgifter på de utsläpp som SSAB gör i Luleå, och sedan i huvudsak återföra pengarna på grundval av mängden producerat råstål. Därmed uppkommer ett ekonomiskt incitament för stålverket att minska sina utsläpp med bibehållen produktion.
Vi anser att frågan närmare bör utredas i syfte att ta fram ett förslag till avgifter/skatter/återföringssystem för processutsläpp av koldioxid, svaveldioxid och kväveoxider. Regeringen bör sedan återkomma till riksdagen med ett sådant förslag.
Vi anser också att det är av största vikt att frågan tas upp i internationella sammanhang, i synnerhet i anslutning till den pågående integreringen i Väst- och Centraleuropa. Målsättningen bör vara att utveckla ett internationellt miljöavgiftssystem.
Slutligen så är det viktigt att regeringen inom GATT tar upp frågan om subventioner av elproduktion och processindustri. I flera av våra konkurrentländer förekommer omfattande indirekta eller direkta stöd till sådan verksamhet. Ibland har dessa formen av att hushållen via sitt elpris subventionerar industrin. Kolbrytning i Tyskland och kärnkraft i Frankrike är exempel på verksamheter som subventioneras. Detta är naturligtvis en bidragande orsak till att svenska industriers internationella konkurrenskraft försvagas. Det försämrar också möjligheterna att utveckla ekonomiska styrmedel i svensk miljöpolitik.
Med anledning av vad som ovan anförts hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att frågan om miljöavgifter och miljöskatter på utsläpp från industriprocesser bör utredas närmare,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till miljöavgiftssystem på koldioxid, svaveldioxid och kväveoxider från industriprocesser,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att utveckla ett internationellt miljöavgiftssystem,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att subventioner till kraftproduktion och processindustri bör tas upp i GATT- förhandlingar.1]
Stockholm den 22 januari 1991 Roy Ottosson (mp) Lars Norberg (mp) Åsa Domeij (mp) Gösta Lyngå (mp)
1 1990/91:N447