Östergötland hör inte till landets mest försurade områden. Ändå finns det klart försurningsdrabbade områden, som kräver insatser. Dit hör bl a länets norra delar med kalkfattiga marker. Länsstyrelsen har efter sjöundersökningar bedömt att 30--50 procent av länets sjöar är försurade eller hotade av försurning. Omedelbara åtgärder krävs därför.
I länet pågår ett arbete med provtagningar och kontroller. Sex referenssjöar kontrolleras tre gånger årligen. Det redovisade behovet av insatser motsvarar 2,4 milj. kr. för kalkningsinsatser. Länet ansökte om dessa medel men erhöll endast 0,5 milj. kr. Dessa pengar räcker inte ens till att kalka om tidigare kalkade vatten. Kritiska värden har redan uppmätts och det finns risk för att försurningssituationen förvärras ytterligare.
Riksdagen beslutade våren 1990 att en svavelskatt skulle införas. Skatten skulle tas ut på olika svavelhaltiga bränslen. Beräkningar visade att skatten skulle inbringa ett par hundra miljoner årligen. Skatten -- som tillkom på initiativ av socialdemokraterna och folkpartiet -- skall användas för att finansiera skatteomläggningen. Detta är enligt vår uppfattning principiellt felaktigt.
Det rimliga är att de som släpper ut svavel skall vara med och bekosta reparationen av de skador som utsläppen förorsakar. Därför bör svavelskatten omvandlas till en svavelavgift. Syftet med avgiften skall i första hand vara att tvinga ned utsläppen till den nivå som naturen tål.
Vi anser att de pengar som kommer in skall öronmärkas för olika miljöförbättrande ändamål. I första hand skall pengarna användas till sjö- och skogsmarkskalkning.
I praktiken skulle detta förslag -- som moderaterna hela tiden har förespråkat -- leda till att kalkningsbehovet i Östergötland skulle kunna tillgodoses.
Kalkningen är en viktig del av svenskt miljövårdsarbete och många gånger t.o.m. enda räddningen för vårt sjöekosystem. Det är därför viktigt att varje län får möjlighet att sätta in de nödvändiga motåtgärderna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag om att svavelskatten omvandlas till en svavelavgift i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 24 januari 1991 Mona Saint Cyr (m) Carl G Nilsson (m)