Alkohol, tobak och turism
Turism innebär att se och njuta av andra orter än vardagens. Turism innebär att möta andra människor och kulturer. Turism innebär att koppla av från vardagens stress. Det finns så mycket positivt i turismen, så mycket som höjer livskvalitén för människor.
En märklig koppling har uppstått mellan turism och försäljningen av alkohol och tobak i och med att skattebefrielse erhålls på en del färjeleder. Detta sker samtidigt som världshälsoorganisationen satt som mål att alkoholkonsumtionen skall minskas med 25% fram till år 2000 och samtidigt som det blir allt klarare att tobaksbruket är en av huvudorsakerna till en alltför tidig död hos många människor. Man uppmuntrar alltså medvetet hälsoskador för att stödja turistnäringen som egentligen borde ha andra och mer positiva funktioner.
Konkurrensneutralitet
Frågan ställs på sin spets när vissa färjelinjer erhåller klassifikation som lång rutt, dvs tillstånd till skattefri försäljning, medan andra liknande rutter inte får sådana tillstånd. Ett flagrant exempel på detta är det olyckliga beslut som regeringen nyligen gjort att omklassificera Ystad--Rönne-leden till lång rutt medan motsvarande inte gjorts för leden Simrishamn--Allinge.
Förslag
Miljöpartiet de gröna föreslår att beslutet om att förklara Ystad--Rönne som lång rutt rivs upp av två anledningar: hälsoskadorna av alkohol och tobak bör inte uppmuntras skattevägen konkurrensneutraliteten gentemot Simrishamn--Allinge bör återställas
Dessutom föreslår vi att övriga beslut om att förklara internordiska färjeleder som långa rutter omprövas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att färjeleden Ystad--Rönne förklaras som kort rutt i skattehänseende,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att internordiska färjeleder bör förklaras som korta rutter.
Stockholm den 22 januari 1991 Gösta Lyngå (mp) Anna Horn af Rantzien (mp)