Hur stimulera utlänningars resande till Sverige?
Det i särklass allvarligaste inslaget i dagens ekonomiska kris i Sverige är att underskottet i vår bytesbalans stiger utomordentligt snabbt och i år beräknas uppgå till 60 milj.kr. -- motsvarande drygt 4% av landets bruttonationalprodukt. En minskning av detta underskott genom någon form av importrestriktioner är otänkbar, eftersom sådana skulle strida mot alla de internationella överenskommelser som Sverige högtidligen har anslutit sig till. Vad som återstår är följdaktligen att öka vår export!
Såväl priser som efterfrågan på våra tyngsta exportvaror -- pappersmassa, papper, bilar, stål och verkstadsprodukter -- faller idag starkt. Det är ytterst osannolikt att vårt land, med sitt höga kostnadsläge som ett allvarligt handikapp, under de närmaste åren framöver ska kunna öka sin export av dessa varor trots en internationell konjunktursvacka! Vi måste helt enkelt finna nya vägar än varuexport för att dra åt oss den utländska valuta som behövs för att minska det i längden katastrofalt höga bytesbalansunderskottet.
En sådan utväg -- och sannolikt den tyngsta på hela tjänstesidan -- vore att utöka utlänningars resande till vårt land! Alla vet vi, att vi sedan 30 år tillbaka i tiden har ett mycket stort -- och ständigt växande -- underskott i vad som något felaktigt kallas vår ''turistbalans''. Siffrorna över vad svenskarna spenderar utomlands och vad utlänningar betalar i Sverige framgår av nedanstående tabell, som i sin tendens är så tydlig att den nästan inte behöver kommenteras:
Tablå över reskostnader (alla tal i milj.kr.)
År Svenskars resekostnader utomlands Utlänningars utlägg under Sverigebesök Underskott i resekostnadsbalansen 1950 135 112 23 1960 456 349 107 1970 2.491 743 1.748 1980 9.346 4.062 5.284 1985 16.860 10.188 6.672 1987 23.989 12.889 11.100 1988 28.026 14.383 13.643 1989 32.032 16.400 15.632 1990 36.083 16.768 19.315 (prel) 1991 44.000 16.000 28.000 (uppsk.)
De senaste årens debatt om denna ogynnsamma utveckling har koncentrerats kring frågan om det riktiga eller det oriktiga i att höja momsen på våra hotell och restauranger från 13 till 25%. Nu är skattereformen genomförd, och det är dags att avsluta allt gnäll från oändliga mängder av särintressen, som alla önskar sig en återgång till det gamla! Ger man vika för ett sådant särintresse har man ytterst svårt att motivera varför man inte ska ge vika för ett annat, och diskussionerna hamnar lätt i en ond cirkel. Låt oss därför istället konstatera, att vi svenskar fått 70 miljarder kronor mera kvar i fickan per år efter skatt, och att vi med dessa pengar fått valfrihet att spendera dem på det sätt som passar var och en bäst. För att våra hotell, restauranger och hela vår turistnäring skall få en stor del av dessa nu ''lösa'' pengar, så måste man skärpa hela sin service -- från effektiv annonsering till en god kvalitet och med nya inslag av publikdragande arrangemang. De nya spelreglerna är idag givna: alla måste skärpa sig för att locka svenskarna att stanna i Sverige med de förutsättningar som nu gäller!
Nej, de stora greppen måste tas då det gäller att öka utlänningars resande i Sverige! Förutsättningarna härför är egentligen goda, vilket kan belysas med en uppräkning av relevanta fakta:
1. Ingen industri i världen uppvisar en så stark årlig ökning som ''besöksindustrin'' -- antalet turistresor stiger med 5% varje år sedan 20 år tillbaka! Besöksindustrin är idag -- med 102 milj.kr. anställda -- världens sysselsättningsmässigt största näringsgren.
2. Sveriges kapacitet att ta emot utländska resenärer är inte tillnärmelsevis utnyttjad: beläggningen i våra reseanläggningars bäddar ligger totalt runt 33%, och i många landsdelar ligger siffran så lågt som 23%. Utan tunga investeringar i hus och anläggningar kan vi alltså ta hand om mer än dubbelt så många utlänningar som idag -- om vi kan locka hit dem.
3. Vårt lands flora och fauna, vår kultur och vårt kulturarv, våra skogar, fjäll, sjöar och floder, vårt nordliga klimat med dess årstidsväxlingar -- allt bildar tillsammans ett besöksområde som borde kunna locka många fler utlänningar från världens många tättbefolkade områden till vårt land. Detta kan även saluföras under beteckningen ''Europas sista vildmark'' -- ett intressant begrepp som dock utesluter mycket av vår även för utlänningar intressanta kultur och historia.
Med de ovan angivna förutsättningarna är det i sanning anmärkningsvärt att Sveriges utländska turism praktiskt taget stått stilla och stampat under senare år -- världens ökade resande har gått oss förbi. Ett skäl härtill är sannolikt att vår marknadsföring inte varit långsiktig och att den bedrivits med för små resurser -- här erbjuder Irland ett framgångsrikt exempel på hur långt man kan nå med effektiv och intensiv marknadsföring. Inbyggt i nedan framförda förslag ligger därför en ökad satsning på systematisk marknadsföring, inom vilken viktiga händelser som Skansens hundraårsjubileum och vinterolympiaden i Lillehammer bör utnyttjas som speciella attraktioner.
Men man kommer inte ifrån, att huvudskälet till utlänningars motvilja mot att resa till Sverige (liksom för övrigt till Norge och Finland) ligger i våra för utlänningar absurt höga priser på framförallt restauranger, men även på hotell! Eftersom en utlänning oftast siktar på att besöka många platser under sitt besök i Sverige, kan enstaka hotell eller restauranger inte avhjälpa detta med isolerade prissänkningar: när det är hela vår besöksindustris kostnadsläge som är fel, hjälper punktinsatser inte: för att öka utlänningars lust att resa i vårt land, så måste hela vårt kostnadsläge ned ordentligt, tvärs över hela vår resemarknad!
Den kungsväg som därvid skulle kunna lösa prisproblemet vore att befria icke-nordiska medborgare från moms på de hotell och restauranger, som anslutit sig till ett momsåterbäringssystem. Ett sådant grepp vore inte så ologiskt och ''särintressebetonat'' som man i förstone tror! All export från Sverige är ju momsbefriad, och att sälja resetjänster till utlänningar innebär ju en export av tjänster för vilken en momsbefrielse förefaller logisk. I de flesta länder -- även i Sverige -- finns redan idag system, som innebär att turister som köper föremål, för ett visst minimivärde i efterhand får tillbaka den moms man lagt ut. Det finns idag företag i Sverige, som specialiserat sig på att för svenska storföretags räkning få återbäring på den moms företagens affärsresenärer lagt ut på mat, boende och resor i olika länder. På riksdagens bord ligger idag en proposition, som föreslår att samma möjlighet bör erbjudas utländska företag som har resenärer i Sverige. Varför bör denna möjlighet endast erbjudas till företag? Varför inte erbjuda den till alla besökare?
Den första invändningen mot ett sådant förslag gäller dess effekt på den svenska statens finanser! Om 1,4 miljarder kr. i moms faller bort, får vi då inte ett stort hål i budgetens inkomstsida? Svaret är definitivt nej -- inte om ett momsborttagande kombinerades med en verkligt offensiv marknadsföring! Det är genom vetenskapliga undersökningar fastställt, att 55% av vad en utlänning spenderar i vårt land så småningom hamnar i den offentliga sektorn. Ett momsbortfall om 1,4 miljarder kr. skulle alltså helt kompenseras om utlänningars resande ökades med 30%. Exemplet Irland visar att man där lyckats fördubbla turismen på fyra år -- med hänsyn till den enorma lediga kapacitet som våra hotell och restauranger har vore en sådan fördubbling inte otänkbar även här. I så fall skulle ett momsbortfall på 1,4 miljarder kronor kompenseras av kanske dubbelt så stora inkomster för det allmänna genom det ökade antalet utländska resenärer!
Ett borttagande av moms för icke-nordiska medborgare som reser i Sverige erbjuder inte några större tekniska svårigheter att ordna, i synnerhet inte om bortagandet endast skulle gälla hotell och restauranger anslutna till ett momsåterbäringssystem (och alltså inte bensin, biljetter, livsmedel o.d.). Sveriges turistråd har våren 1990 i detalj utrett hur ett sådant system skulle kunna se ut, och bl.a. presenterat tre olika tekniska lösningar på hur momsåterbäringen rent tekniskt skulle kunna läggas upp. Vissa ekonomiska beräkningar, som Turistrådet gjort, kommer till att ett momsåterbäringssystem sannolikt skulle förbättra vår bytesbalans med 1,2 miljarder kronor samtidigt som det allmännas totala skatteintäkt från icke- nordiska resenärer skulle bli oförändrad eller rent av något högre än idag (genom det ökade resandet).
Möjligheterna till fusk av svenska medborgare går att begränsa, dels genom ett i kortsystemet automatiskt inbyggt kontrollsystem som bygger på vad som rimligtvis kan användas inom Sverige under aktuell tidsperiod, dels genom att utlänningar vid betalning av notor måste visa upp pass eller annan legitimation (vilket ändå idag görs vid incheckning på hotell). Även om inte fusk kan uteslutas till 100%, så är möjligheterna till stora ''fuskförtjänster'' för svenska medborgare mycket begränsade.
Införandet av ett momsåterbäringssystem för icke- nordiska resenärer i Sverige (liknande system fungerar idag i Italien och Canada, och i Stockholm befintlig ambassad för EG har inte rest några invändningar mot ett svenskt motsvarande system) måste kombineras med en väsentligt intensifierad marknadsföring av Sverige som turistland (modell Irland). För att få påtagliga resurser härför borde alla till ett momsåterbäringssystem anslutna hotell och restauranger betala en viss del av sin momsbefriade omsättning -- säg 3% -- till en gemensam marknadsföringskampanj. Etablissemang som inte fullgjorde denna inbetalning skulle omedelbart uteslutas från deltagande i momsåterbäringssystemet, ett straff som även skulle kunna utnyttjas om någon systematiskt sökte utnyttja systemet för svenska medborgares förmån.
En marknadsföringskampanj med stora resurser borde kompletteras med andra åtgärder för att förbättra Sverige som turistland, exempelvis undervisning om turism i vanliga skolor, högre utbildning vid högskolor och universitet, broschyrer, massmediepropaganda, tävlingar mellan länen, turistguideundervisning, charterarrangemang (i fjol reste 1 340 000 svenskar ut med charter, men endast 960 in) och stödåtgärder till jubileer, stora idrottstävlingar osv.
I skatteutskottets betänkande om inkomstskatten för år 1990 m.m. (1989/90:SkU 10) framhöll utskottsmajoriteten att regeringen uppmärksamt borde följa upp de negativa effekter i konkurrenshänseende för vissa turistregioner som blir följden av ändrade regler för mervärdeskatteuttaget. Det bör emellertid framhållas att det förslag till momsåterbäring för icke-nordiska resenärers utlägg på hotell och restauranger som redovisas i denna motion är i god överensstämmelse med den momsbefrielse som gäller för vår exportsektor som helhet. Försäljning av turisttjänster borde kunna utvecklas till en av våra viktigaste exportnäringar.
Den nyligen tillsatta utredningen om turistnäringens utveckling (direktiv 1990/78 av den 20/12 1990) med tonvikt på turistrådets verksamhet bör även få till uppgift att utreda hur ett momsåterbäringssystem för icke-nordiska resenärers utlägg på hotell och restauranger i Sverige kan utformas och vilka konsekvenser en sådan momsåterbäring får på de totala skatteintäkterna och landets bytesbalans.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de ekonomiska förutsättningarna för en framtida positiv utveckling av turistnäringen.
Stockholm den 24 januari 1991 Lars De Geer (fp)