Bristen på sparande i Sverige, tillsammans med vårt höga kostnadsläge, väntas i år leda till ett underskott i vår bytesbalans gentemot utlandet på mellan 50 och 60 miljarder kronor, eller nära 4 procent av vår årliga bruttonationalprodukt. I detta läge måste självklart alla rimliga åtgärder för att stödja den svenska exportindustrin vidtagas av regering och riksdag, vid risk att dagens bytebalansunderskott blir bestående eller t.o.m. fortsätter att stiga.
Under år 1990 tillverkades i Sverige 3,8 miljoner ton handelsfärdigt stål, varav hela 2,7 miljoner ton exporterades. Om hänsyn tages till importerade insatsvaror utgör den svenska stålindustrin den näst efter skogsindustrin största intjänaren av utländsk valuta, vilket framgår av denna tabell, avseende år 1987:
nBortfall av export och tillkommande import utan svensk tillverkning
Skogsindustri 50 miljarder Järn och stål 18 -''- Gruvor 4,5 -''- Kemisk industri 7,5 -''-
Den svenska stålindustrin har idag strukturrationaliserats i så hög grad som det är möjligt inom landet Sveriges gränser. I stort sett finns bara en tillverkare av varje produkt. Den ytterligare strukturrationalisering som med säkerhet erfordras måste ske över vårt lands gränser, ett exempel finns därvidlag redan i fusionen Uddeholm -- Böhler från Österrike. Då sådana fusioner kommer till stånd, blir jämförelser mellan produktionskostnaderna i olika länder omedelbart aktuella. Med sedan årsskiftet föreliggande engergiskatter och miljöföreskrifter kommer svensk stålindustri att bli allvarligt handikappad, vilket framgår av nedanstående tabell:
nEnergiskatt per ton handelsfärdigt stål, SEK/ton
1990 1991 Sverige 115 140 Nederländerna 12 Västtyskland 4 Storbritannien 9 Frankrike 0 Föreslagen nivå för EG 11 Sverige,enbart specialstål 265 360
Anledningen till den mycket höga beskattningen för svenskt specialstål är den att detta stål har ett så högt kilopris att den för ordinärt stål gällande maximigränsen för beskattning i förhållande till faktureringsvärdet (under utredning, nu gällande maximiskatt 1,7 procent) ej heller endast delvis träder i kraft vid tillverkning av specialstål.
Ändamålet med denna motion är emellertid ej att ändra på de nya energi- och miljöskatterna i Sverige, utan blott att se till att de tillämpas på ett sådant sätt att vår exporterande järnhantering skadas så litet som möjligt -- vid risk att den eljest vid kommande fusioner kommer att successivt förflyttas ur landet, till länder med bättre ekonomiska förutsättningar för ståltillverkning.
Den första fråga som därvid måste behandlas utgör den nyss nämnda maximigränsen för energiskatter i relation till faktureringen, f.n. 1,7 procent (endast viss del av energiskatten får dock utnyttjas enligt denna regel, utom ifråga om elskatten som får utnyttjas fullt ut). Denna regel håller ej för en granskning vare sig enligt Gatt:s eller EG:s bestämmelser, enär den enligt dessa kommer att tolkas som en ren subvention av stålindustrin, vilket är förbjudet. Därför har också den s.k. Hjalmarssonska utredningen tillsatts, med direktiv att omarbeta gällande bestämmelser. Rätten till återbäring av energiskatter över 1,7 procent av faktureringsvärdet måste då utbytas mot en rätt att dra av delar av erlagd energiskatt, på samma sätt som mervärdeskatten idag är avdragsgill. Detta är helt tillåtet enligt såväl Gatt som EG, och kan genomföras så att industrin i sin helhet betalar samma summa energiskatt som idag -- alltså kostnadsneutralt för statsbudgeten.
Nästa fråga är av mera teknisk natur, och gäller tillåten mängd stoftutsläpp från stålugnar i olika länder. Utan några som helst direktiv från vare sig regering eller riksdag har idag det svenska naturvårdsverket skärpt de svenska bestämmelserna så att de är helt ur linje med vad som gäller i utlandet, där stålindustrin dessutom oftast ligger i tättbebyggda områden jämfört med läget i Sverige. Läget framgår av nedanstående tabell:
n Utsläpp i milligram per Land normalkubikmeter (nm3s) 700 Taiwan 200 Sydkorea 100 Australien, Indien 50 Brasilien, Spanien, USA, Storbritannien, Västtyskland 10 Finland, Frankrike 2 Sverige, enligt koncessionsnämndens beslut för Avesta (tidigare lägsta värde 10 mg/nm3 för Smedjebacken)
Till saken hör att emissionerna av stoft såväl till luft som till vatten i den svenska stålindustrin reducerats med hela 98 procent sedan år 1970. Kostnaderna för att ta bort resterande 2 procent av stoftutsläppen från våra stålugnar blir astronomiska. Redan att gå ned från nuvarande 10 mg/nm3 till 5 skulle kosta 800 milj.kr. i investeringar och 300 milj.kr. i årlig ökning av driftskostnaderna, siffror som bör jämföras med en beräknad vinstnivå för hela hanteringen om 400 milj.kr. för år 1991. Sådana krav på reducerade stoftutsläpp från den svenska järnhanteringen skulle drastiskt reducera möjligheterna att tillverka stål i Sverige, och i kommande fusionsförhandlingar med utländska företag göra att de svenska förhandlarna skulle tvingas arbeta med ''bakbundna armar''.
Om det vore så att de nuvarande stoftutsläppen från de svenska järnverken representerade en verklig hälsorisk för de omkringboende, så skulle denna motion aldrig skrivits. Men det är ett ovedersägligt faktum att detta stoft huvudsakligen innehåller kalcium (ett gödningsämne) och vanlig rost, vilket senare visserligen är rödfärgat men absolut ej medför några nu kända hälsorisker för omgivningen. Det kan inte vara rimligt att det svenska naturvårdsverket utan medicinskt tvingande orsaker skärper den svenska stålindustrins stoftutsläppsnormer så att industrin inte längre kan verka inom landet. Innan naturvårdsverket tillämpar sådana skärpta normer borde verket vetenskapligt motivera varför dessa normer är nödvändiga i Sverige. En sådan motivering är desto viktigare, som föroreningshalten i mossmarker runt den svenska järnhanteringen gått brant nedåt under de senaste 20 åren, vilket ifråga om kadmium och krom framgår av bifogade kartor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att genom tilläggsdirektiv ge den sittande utredningen om nuvarande maximigräns om 1,7 procent av faktureringen som maximalt uttag av energiskatt i uppdrag att därtill utforma det nya systemet på ett sådant sätt att en del av erlagd energiskatt får avdragas precis som mervärdeskatten,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att uppdra åt naturvårdsverket att göra en vetenskaplig utredning angående det hälsomässiga behovet av att införa stoftutsläppsgränser som ligger 80 procent lägre än de lägsta som tillämpas i något annat ståltillverkande industriland.1]
Stockhom den 23 januari 1991 Lars De Geer (fp) Karin Falkmer (m)
1 1990/91:Jo776