I budgetpropositionens bilaga 9 föreslås en förändrad organisation inom tullverket. Denna förändring skulle för Gotlands del innebära en nedskärning av antalet tjänster från nuvarande 12 till 7, alltså nästan en halvering. Länsstyrelsen har i sitt remissyttrande över TOR-förslaget bestämt avstyrkt en sådan kraftig nedskärning. Gotland är den del av Sverige som ligger närmast de baltiska republikerna. Den politiska och ekonomiska utvecklingen i Baltikum har inneburit ökade möjligheter till kontakter. Önskan att utnyttja dessa möjligheter är också påtagligt stor.
Under förutsättning att utvecklingen i Baltikum återgår till normaliserade förhållanden kommer en utökning av antalet trafiklinjer också att bli aktuella. De två senaste årens förändrade förhållanden kan illustreras av att antalet inklarerade baltiska fiskefartyg till Gotland år 1989 var noll medan under förra året 1990 hela 175 baltiska fiskefartyg anlöpte Gotland.
Många fiskefartyg transporterar också passagerare. Allt fler fritidsfartyg av olika nationaliteter anlöper också nu Gotland efter att ha besökt baltisk hamn -- sommaren 1990 ett femtiotal.
Överhuvudtaget kommer den ökade fritidsbåtstrafiken till utländska Östersjöhamnar att kräva ökade kontrollresurser. Risken för en ökad narkotikasmuggling är stor och enligt polismyndigheten tillverkas t ex illegal amfetamin i Polen avsedd bl a för den svenska marknaden.
Turistnäringen är viktig för sysselsättningen på Gotland och under de senaste åren har kryssningstrafiken till Gotland ökat markant. Visby är numera Nordens största kryssningshamn. Statliga medel har möjliggjort att ytterligare en kryssningskaj har kunnat tas i anspråk. I juni 1990 startade försöksverksamhet med en ny flygförbindelse Visby--Hamburg, inte bara för att öka turismen under sommaren utan också som en möjlighet för det gotländska näringslivet att nå nya marknader. Totalt sett har således de internationella kontakterna ökat avsevärt, vilket egentligen skulle motivera en ökad resurstilldelning.
Sedan problemet med gränsdragningen öster om Gotland lösts finns möjlighet till oljeprospektering längre ut i Östersjön än tidigare. Försök till utvinning av olja i Östersjön av andra stater än Sverige kommer också att innebära en ökad belastning på gotländska hamnar av utländska fartyg. Kontrollstrategiutredningen gör bedömningen att övervakningstjänsten bör öka. Länsstyrelsen anser det vara mycket viktigt att tillräckliga resurser finns för att tullen på Gotland i samarbete med andra myndigheter kan övervaka militära skyddsområden, fartygsrörelser längs kusten, skyddsvärda natur- och kulturobjekt m m. All indragning av kustvan personal är till nackdel för totalförsvaret.
Ett förverkligande av den inre marknaden och ett svenskt medlemskap i EG kommer med nödvändighet att innebära stora förändringar för svensk tull. Det föreligger fortfarande oklarheter om hur de uppgifter som den fiskala gränskontrollen idag ombesörjer skall organiseras i EG. Ministerrådet har särskilt markerat tullmyndigheternas viktiga roll när det gäller kampen mot illegal trafik med narkotika och andra för samhället känsliga varor. Kontrollen vid de externa gränserna skall förstärkas. Ett eventuellt medlemskap i EG kommer att kraftigt förändra arbetsvillkoren för tullen.
TOR-utredningen har inte beaktat den förändring som ett EG-medlemskap skulle innebära, varför nuvarande organisation bör bibehållas tills vidare. För Gotlands del är nedskärning av personal nu mycket olycklig, inte minst med tanke på att gränsen i Östersjön alltid kommer att vara en s k extern gräns. Vi föreslår därför att tullverkets organisation på Gotland bibehålls på oförändrad nivå.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tullverkets organisation på Gotland bibehålls.
Stockholm den 22 januari 1991 Gunhild Bolander (c) Ulla Pettersson (s)