Miljöavgifter erbjuder stora möjligheter att ta regionalpolitiska hänsyn. Bl.a. framhöll den regionalpolitiska kommitté, REK 87, i sitt betänkande SOU 1989:55 att det finns betydande skillnader mellan södra och norra Sverige när det gäller olika slag av miljöstörande utsläpp.
I södra Sverige är inflödet av nedfall från kontinenten stort. Men även de egna utsläppen är stora. Särskilt gäller det storstadsområdena. Att de utsläppen utgör en ringa del av nedfallet i den egna regionen hänger samman med att de sprids med vindarna. Den största delen hamnar i eller utanför Europa, men en stor del hamnar i andra delar av Sverige. I norra delen av Sverige däremot är de egna utsläppen små, bortsett från några avgränsade kustregioner. Inflödet av nedfall söderifrån hotar ändå miljön. I vårt land sker således en kontinuerlig övervältring av miljöbelastningen från söder till norr och även i vissa fall från kustland till inland.
De miljöavgifter på drivmedel, som riksdagen beslutat om, drabbar hårdast den befolkning som bor i de mest glesbefolkade områdena. Dessa områden belastas samtidigt med utsläpp från andra håll, vilka oftast är större än de egna utsläppen. Denna befolkning är också för sina kommunikationer i hög grad beroende av bilen. Landsbygdsbefolkningen är ofta helt beroende av bilen för sina kommunikationer och transporter, samtidigt som trafikintensiteten är så låg att någon förorening knappast kan vara aktuell.
Den regionalpolitiska kommittén föreslog införandet av regionaliserade miljöavgifter för att motverka övervältring av miljökostnader mellan olika delar av landet. Detta skulle innebära att regler och avgifter i de ekonomiskt starka delarna av landet, där mycket av utsläppen sker, kan sättas utan att hämmas av att samma regler och krav inte skulle kunna bäras av befolkningen i andra landsdelar. Inkomsterna från differentierade miljöavgifter skulle kunna användas för att förstärka utvecklingsinsatser i regioner som drabbats och drabbas av nedfall från luften.
Det är naturligtvis svårt att i praktiken fastställa miljöavgifters storlek utifrån här angivna förhållanden. De försök som har gjorts när det gäller att fastställa samhällsekonomiska kostnader till följd av miljöförstöring visar att resultaten varierar inom mycket vida intervall. Mot den bakgrunden framstår det som särkilt angeläget att frågan om differentierade miljöavgifter studeras ytterligare, gärna med praktiska försök. Försöken bör också omfatta dieseldrivna fordon och försök med etanoldrivna fordon. I dag förefaller det vara alltför höga kostnader att köra tunga fordon med etanol, varför någon form av kostnadsneutraliserng måste åstadkommas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om differentierade miljöavgifter.
Stockholm den 23 januari 1991 Ove Karlsson (s) Leo Persson (s) Bengt-Ola Ryttar (s) Axel Andersson (s) Nils-Olof Gustafsson (s) Bo Finnqvist (s) Bo Holmberg (s)