Genom riksdagens beslut har från och med 1 januari 1991 införts moms på veterinära tjänster. Enligt regeringens proposition 1989/90:111 ''Reformerad mervärdeskatt'' m.m. kapitel 2.2 s. 86 gäller att mervärdeskatten skall gynna samhällsekonomisk effektivitet, innehålla så få indirekta eller dolda subventioner som möjligt, vara enkel att tillämpa för myndigheter och skatteskyldiga samt vara fördelningspolitiskt acceptabel. På s. 87 i propositionen diskuteras undantagen från skatteplikt: ''Andra undantag -- exempelvis när det gäller social omvårdnad, sjukvård och utbildning -- fyller en funktion som komplement till samhällets direkta bidrag till dessa verksamheter. Vissa andra undantag är väl motiverade av administrativa förenklingsskäl.''
Den veterinära verksamheten berörs av ett flertal lagar och förordningar som t.ex. djurskyddslagen, epizootilagen, läkemedelsförordningen och livsmedelslagen. Veterinäryrket är också knutet till legitimation och behörighet att utöva veterinäryrket m.m. Till detta följer en lång rad författningar utfärdade främst av lantbruksstyrelsen och livsmedelsverket.
Distriktsveterinärorganisationen är statlig och veterinärerna följer en av regeringen fastställd taxa (veterinärtaxeförordningen 1975:539). Finansieringen av organisationen sker via budgetmedel, nyss nämnda taxa, statlig djursjukvårdsavgift enligt § 8A veterinärtaxeförordningen m.m. Det finns således redan en skatt/avgift på tjänster som distriktsveterinärerna utför. Djursjukvårdsavgiften erläggs av djurägaren vid varje besök som veterinären företar. Riksskatteverket har i skrivelse 1990-12-12 till länsskattemyndigheten beslutat att distriktsveterinärerna får anses bedriva sin verksamhet under former jämförliga med näringsverksamhet. Skattskyldighet till mervärdeskatt bör enligt riksskatteverket därmed föreligga. Förutom att det är svårt att förstå att en statlig tjänsteman kan åläggas att redovisa moms har det uppkommit en mängd problem när det gäller att tillämpa riksskatteverkets beslut.
Med hänvisning till s. 87 i propositionen, citerad ovan, finns klara motiv för att veterinära tjänster skall undantas från skatteplikt. Momsen på djursjukvård drabbar särskilt vården av sällskapsdjur eftersom ägarna av sällskapsdjur i flertal fall inte kan lyfta av momsen. Redan nu har djursjukhusen svårt att finansiera sin verksamhet. De är i stor utsträckning beroende av gåvor, donationer, och kommunala bidrag för att kunna överleva och erbjuda service dygnet runt.
Genom att inte omfatta veterinära tjänster i begreppet sjukvård och omvårdnad utan jämställa veterinära tjänster med rena privata konsumtionstjänster motverkar riksdagens beslut intentionerna i lagstiftningen om djurens hälso- och sjukvård. Ekonomiskt svaga djurägare kommer att dra sig för att söka vård för sina djur av ekonomiska skäl. Detta går stick i stäv mot den nya djurskyddslagen, som föreskriver att djur skall skyddas inte bara mot lidande utan även mot sjukdom. Beslutet bör därför ändras så att även veterinära tjänster undantas från momsplikt.
Med anledning av ovanstående yrkas att sista meningen i § 8 punkt 1, lagen 1968:430 om mervärdeskatt, utgår. Ett nytt stycke bör tillföras § 9 punkt 1 enligt följande: Undantaget avser även djurhälso- och djursjukvård utförd av veterinär. Med djurhälso- och djursjukvård förstås vård utförd av veterinär eller under veterinärt ansvar. I djurhälso- och djursjukvård ingår åtgärder att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och skador på djur. Veterinär tillsyn och kontroll ingår även, liksom tjänster som utförs av veterinär eller under veterinärt ansvar inom den livsmedelskontroll som är reglerad av livsmedelsverkets författningar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i lagen om mervärdeskatt att veterinära tjänster undantas från momsplikt.
Stockholm den 18 januari 1991 Carl G Nilsson (m)