I enlighet med vad som gäller inom EG är försäkringstjänster undantagna från mervärdebeskattning.
I samband med skatteomläggningen har mervärdeskattebasen breddats och regeringens möjligheter att förordna om ytterligare undantag från skatteplikt slopats.
Detta leder till kostnadsfördyringar för försäkringsföretagen i Sverige. Det innebär att mervärdeskatten snedvrider konkurrensen i jämförelse med vad som gäller för försäkringsföretagen i EG.
Enligt försäkringsrörelselagen får inte sak- och livförsäkring drivas i samma bolag. Likaså måste fondanknuten livförsäkring (s k unit linked) drivas i särskilt bolag. Vidare får försäkrings- och bankrörelse inte drivas i samma bolag.
Ett försäkringsföretag som tillhandahåller sina kunder försäkringstjänster enligt vad ovan angivits måste således dela upp sin verksamhet på flera bolag. Det får givetvis till följd att de administrativa rutinerna avseende de olika bolagens verksamhet av effektivitetsskäl utförs för allas räkning av ett av bolagen i ägargruppen.
Vid den interna fördelningen av dessa gemensamma administrativa kostnader uppkommer från den 1 januari 1991 en mervärdebeskattning avseende ifrågavarande tjänsteprestation.
Denna skattebelastning kan endast undvikas genom att varje bolag i gruppen själv svarar för sina administrativa rutiner. Det innebär givetvis en ineffektiv lösning av problemet.
Inom EG har det skapats åtgärder för att eliminera denna form av intern beskattning. Det får till följd att mervärdeskatten snedvrider konkurrensen med utländska försäkringsföretag.
Eftersom försäkringsföretagen enligt lag är skyldiga att bedriva sin verksamhet i olika bolag är det orimligt att utlösa en mervärdebeskattning i samband med att gemensamma administrativa kostnader avseende dessa bolag skall fördelas.
I syfte att skapa konkurrensneutralitet på det internationella planet för i Sverige verksamma försäkringsföretag föreslår vi att lagen om mervärdeskatt avseende denna typ av interna tjänster hänföres till icke yrkesmässig verksamhet.
Det torde ankomma på utskottet att utarbeta erforderliga författningsändringar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att försäkringsföretagens fördelning av gemensamma administrativa kostnader mellan de bolag i en ägargrupp som bildats i enlighet med försäkringslagens bestämmelser skall hänföras till icke yrkesmässig verksamhet.
Stockholm den 23 januari 1991 Karl-Gösta Svenson (m) Ingegerd Troedsson (m)