Momsen och Kalmar län
Införandet av moms på hotell- och restaurangtjänster är ett mycket olyckligt beslut. Dels försämras balansen i handeln med utlandet i en utsträckning som kommer att få mycket allvarliga samhällsekonomiska effekter för vårt land. Dels drabbas landets turistnäring hårt. Eftersom turistnäringen finns företrädesvis i utsatta regioner får beslutet mycket allvarliga effekter ur regionalpolitisk synpunkt.
Det senare kan belysas med exemplet Kalmar län. Kalmar län är ett typiskt regionalpolitiskt problemområde. Länet är dessutom ett av våra främsta län ur turistsynpunkt. Mycket av ekonomi och utveckling genereras från en bas där turistnäringen utgör en betydande del.
För 1988 omsatte besöksnäringen i Kalmar län 1 179 000 000 kr med en beräknad sysselsättningseffekt för länet med 2 083 heltidstjänster. Det totala antalet direkt sysselsatta är betydligt fler eftersom många är deltidsanställda just inom denna sektor.
De totala skatteintäkterna genererat av besöksnäringen uppgår ungefär till 60,5 milj kr varav till landstinget går 27,7 milj kr och till kommunerna 32,8 milj kr.
Den kommersiella besöksnäringen i Kalmar län, dvs den som direkt kommer att beröras av den ökade momssatsen svarar för 71 procent av omsättningen. Detta innebär att 835 milj kr omsätts inom besöksnäringen som påverkas av samlad traditionell marknadsföring och är utsatt för marknadens känslighet.
En fördubbling av momssatsen på dessa tjänster innebär en belastning på näringen i länet med i runda tal 90 milj kr. Det innebär en belastning som kommer att medföra betydande svårigheter och problem för mycket lång tid framöver för länet. Helt klart står att delar av näringen kommer att slås ut med de följder det kommer att få för kommuner och för länet som helhet. Folkpartiets och socialdemokraternas momsskatteförslag i denna del kommer att slå mycket hårt och hänsynslöst mot Kalmar län och andra liknande län.
Effekter efter beslutet -- färre antal turister
Totalt minskade antalet gästnätter i Kalmar län med 272 221 gästnätter under 1990. Den största minskningen skedde för privata stugor, rum och stugbyar. Minskningen utgjorde 11,3 %. För camping redovisas en minskning med 8,5 %.
Utländska avbeställningar
Konsekvenserna av att momshöjningsbeslutet helt oförutsett ändrade spelreglerna på svensk rese- och konferensmarknad har blivit värre än vi befarade. Viktiga affärsförbindelser har brutits av utländska beställare.
Kraftigt resevalutautflöde
Resevalutauppgifterna visar för senast redovisade månad -- oktober 1989 -- ändå större underskott än tidigare. Underskottet var 1,5 miljarder, vilket är 0,4 miljarder mer än samma månad 1988.
Konsekvenser ännu ej tillfullo kända
Flertalet bedömare inom konferens- och resemarknaden är ense om att de verkligt allvarliga konsekvenserna av mervärdeskattehöjningen inte kommer förrän om ett par år. Planeringstiden på denna marknad är flerårig och beslut tas regelmässigt mer än ett år före evenemangstiden.
Den prisbild som 1990 års hemvändande kongress- och konferensdelegater fått av Sverige kommer att skada oss länge. Det gäller också de beslutande kongresskommittéernas intryck.
Det är av angivna skäl angeläget att vi med minsta möjliga tidsutdräkt kan komma ur den olyckliga situation som den svenska marknaden hamnat i. Konkurrerande länder och städer -- Helsingfors, Amsterdam, Genève, London, Berlin etc -- använder självklart Sveriges världshögsta konsumtionsskatt som argument i sin konkurrerande marknadsföring. Om beslutsändring inte aktualiseras förrän efter traditionell analys, baserad på något eller några års erfarenheter, kommer Sverige som res- och semestermål, och därmed svensk ekonomi, att långt in på 90-talet få dras med sådana skadeverkningar, som vi nu redan ser.
Kollision med EG istället för anpassning
Ytterligt anmärkningsvärt är att de två partierna folkpartiet och socialdemokraterna som genomdrivit beslutet inte tagit hänsyn till de diskussioner som vid beslutstillfället pågick inom EG.
Den 18 december -- 3 dagar efter majoritetens skattebeslut -- tog EGs ministerråd ett beslut att i två år uppskjuta försöken att enas om en harmonisering av momsen i de 12 EG-länderna. Samtidigt beslöts enligt massmediarapporteringen (Svenska Dagbladet den 20/12 med referens till Wall Street Journal) att EG-länderna skall ha som mål att hålla sig inom ramen 14--20 % om momssatserna ändras, och att man också åtagit sig att inte ändra momssatser så att dessa avviker mer än nu från eftersträvad ram.
Om majoriteten vid beslutstillfället var information om vilken vändning harmoniseringsdiskussionerna inom EG tagit och om den ambition som ligger bakom dessa, är det mycket svårt att förstå hur majoriteten kunde fatta det beslut som nu togs den 15 december. Hela idén med EG- harmoniseringen är att förhindra att gränshandeln på ett irrationellt sätt styrs av olika skattesatser. Detta gäller också i hög grad gränshandeln med turismtjänster. När svenska vintersportare idag p g a 23,46 % hotellmoms styr till hotellmomsfria Norge och Finland eller 10 %-momslandet Österrike är det precis sådana konsekvenser som man i EG-diskussionerna vill undvika. Situationen nu gör det mycket svårare att nå överenskommelser med EG där t.ex. ett land som Frankrike har en momssats på 5,5 %.
Likställdhet av exportnäringar
Den skattemässiga hanteringen av turismtjänster avviker radikalt från den momsfrihet som gäller för varuexport. En del av hotell- och restaurangmomshöjningens skadeverkningar skulle kunna elimineras om likställdhet vid export förelåg mellan området turism/reseliv och övriga exportnäringar.
Närmare utredning krävs för att se om en sådan förändring är möjlig och en analys av hur motsvarande frågor hanteras internationellt.
Enklast torde frågan kunna lösas för sådan försäljning som faktureras utländsk köpare och betalas från utlandet. Där kan direkta paralleller med varuexport göras.
En annan möjlighet kan vara att bygga på utländska besökares användning här i Sverige av utländska kreditkort. Internationellt förekommer -- låt vara kanske endast undantagsvis -- att utländsk köpare som betalar med internationellt kreditkort får konsumtionsskatten direkt avlyft, inte bara vid varuköp utan också vid restaurangkonsumtion. Problematiken i sin helhet bör snabbutredas.
Undantag från huvudregeln
Om inte vårt förslag om upphävande vinner riksdagens bifall föreslår vi i andra hand att vissa undantag från den allmänna regeln införes.
Riksdagsbeslutet i december förutsatte att utvecklingen uppmärksamt skall följas så att nödvändiga regionalpolitiska och andra åtgärder kan vidtagas därest förhållandena så påkallar.
Riksdagen bör därför nu hemställa hos regeringen om att nu återkomma till riksdagen med förslag till undantag från huvudregeln att ta ut full moms på hotell- och restaurangtjänster i sådana områden där sådana starka skäl föreligger för det.
Ett sådant generellt undantag borde vara de regionalpolitiskt utsatta regionerna som Kalmar län.
En tredje metod kan vara säsongmässiga undantag, exempelvis momsdispens för den tidsperiod då Sverige väsentligen utgör mål för turism från utlandet, primärt månaderna juni--september.
Dessa korrigeringar skulle något kunna mildra verkningarna av en i grunden felaktig åtgärd.
Slutord
Turismen i Kalmar län omsätter miljonbelopp och betyder tusentals helårsarbeten. Skattereformen slår synnerligen hårt mot en näring som skulle vara vårt ekonomiska framtidshopp. 25-procentig moms på camping och stuguthyrning -- samtidigt som priser för mat och resor rusar i höjden -- blir följden. Utlandsturisterna drivs från landet och de svenska turisterna väljer att turista utomlands. Vi bör i stället göra allt för att Sverige skall bli ett attraktivt land att semestra i.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att upphäva sitt beslut från den 15 december 1989 om en fördubbling av momssatsen för hotell- och restaurangtjänster och att tidigare momsskattenivå återinförs,
2. att riksdagen hos regeringen begär att en utredning tillsätts i syfte att utreda förutsättningarna för en likställdhet mellan området turism/reseliv och övriga exportnäringar vad avser momsskattereglerna.
3. att riksdagen -- om yrkandena 1 och 2 inte bifalls -- som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om undantag från den högre momssatsen i vissa fall.
Stockholm den 23 januari 1991 Agne Hansson (c) Marianne Jönsson (c)