Innehåll
A Skattesystemet och den ekonomiska politiken3 1
Behovet av ett grönt skattesystem3 2
Ideologiska utgångspunkter3 2.1
Hushållning3 2.2
Ekologiska och sociala ramar3 2.3
Motiv för ändring av skattesystemet4 2.4
Beskattningens effekter för miljön5 2.5
Beskattningens effekter för människor5 2.5.1
Fördelningseffekter5 2.5.2
Dynamiska effekter av ändrade skatteregler5 2.5.3
Regionala effekter av ändrade skatteregler6 3
Principer i miljöpartiets skattepolitik6 3.1
Det totala skattetrycket6 3.2
Skatt på arbetsinkomster7 3.3
Skatt på konsumtion7 3.4
Skatt på kapitalinkomster7
B Detaljerade förslag, direkta skatter8 4
Skatteskalan, m.m.8 4.1
Inkomstskatten8 4.1.1
Skatteskala och grundavdrag8 4.1.2
Indexreglering av skatteskalan8 4.1.3
Extra avdrag för ''ej yrkesmässig verksamhet''9 4.2
Skatteregler för pensionärer10 4.2.1
Den särskilda löneskatten på vissa pensionsförmåner10 4.2.2
Pensionärernas beskattning10 4.3
Speciella regler för biståndsarbetare11 4.4
Skatterabatt för glesbygden11 5
Inkomst av tjänst m.m.11 5.1
Beskattningen av naturaförmåner11 5.1.1
Bilförmån11 5.2
Avdrag12 5.2.1
Bär-, svamp- och kottplockning12 5.2.2
Avdrag för resor mellan bostad och arbetsplats12 5.2.3
Arbetsgivares kostnader för organisationsverksamhet samt skattereduktion för fackföreningsavgift13 6
Inkomst av kapital13 6.1
Kapitalvinstbeskattningen13 6.1.1
Särskilt avdrag för småsparare13 6.1.2
Ränteavdragsbegränsningar13 6.1.3
Fastighetsbeskattning i fritidsområden14
C Detaljerade förslag, indirekta skatter15 7
Miljöriktig profilering av de indirekta skatterna15 7.1
Inflationsskydd av punktskatter, råvaruskatter och utsläppsskatter15 8
Energibeskattningen15 8.1
Råvaruskatter kontra mervärdeskatter15 8.2
Föreslagna skattesatser16 8.2.1
Fossila bränslen (olja, kol, naturgas, gasol)16 8.2.2
Torv och flis16 8.2.3
Vindkraft, solenergi och biobränslen16 8.3
Sammanställning av skattesatser16 8.4
Speciella förhållanden för elintensiv industri17 9
Beskattningen av trafiken17 9.1
Vägtrafikbeskattningen17 9.2
Skatten på flygtrafik18 9.3
Mervärdeskatt på kollektivtrafik18 10
Hushållens konsumtion18 10.1
Mervärdeskatten på mat18 10.2
Alkohol och tobak18 10.3
Reklam19 10.4
TV-reklam19 10.5
Förpackningsskatten19 10.6
Hotell och restaurang19
D Företagsbeskattning och kommunal beskattning20 11
Sänkta arbetsgivaravgifter20 12
Företagens avdragsrätter20 12.1
Avdrag för reklam20 12.2
Avdrag för konferenser och kurser20 13
Kvittning mellan förvärvskällor21 14
Kommunens beskattningsrätt21 14.1
Småskalighet och lokal företagsanknytning21 14.2
Det kommunala skattestoppet21
Hemställan21
A Skattesystemet och den ekonomiska politiken 1 Behovet av ett grönt skattesystem
Vid den reformering av inkomst- och företagsbeskattningen, som riksdagen beslutat om och som nu har trätt i kraft, missade utskottets majoritet ett utmärkt tillfälle att introducera ett skattesystem som kunde ha givit positiva effekter inom miljöpolitik, fördelningspolitik och regionalpolitik. Miljöpartiet de gröna anser därför att nuvarande skattesystem är otillfredsställande och bör omarbetas radikalt enligt de riktlinjer vi ger i denna motion. Vi anger först, i avsnitt A, den bakgrund mot vilken den ekonomiska politiken måste bedömas och föreslår därefter, i avsnitt B, de aktuella åtgärderna i fråga om ändring av den direkta beskattningen. I avsnitt C tar vi upp en del förslag angående den indirekta beskattningen och i avsnitt D ger vi vår syn på kommunal beskattning relativt statlig beskattning.
2 Ideologiska utgångspunkter 2.1 Hushållning
Den gröna rörelsen har uppstått som ett resultat av ökad insikt om världens utveckling. Speciellt arbetar miljöpartiet de gröna politiskt för ett samhälle som lever i ekologisk balans med miljön. Partiets konkreta handlingsprogram kan härledas ur fyra solidaritetsbegrepp: solidaritet med naturen och de ekologiska systemensolidaritet med kommande generationersolidaritet med utsatta grupper inom Sverigesolidaritet med människorna i u-länderna
Vår generation har ansvar för att föra livet vidare, för att ge kommande generationer minst lika stora möjligheter som vår egen att leva bra på jorden. Det viktigaste målet för politiken är att trygga livsförutsättningarna för nuvarande och kommande generationer inom de ekologiska ramarna. Särskilt viktigt är det att man har detta mål för ögonen vid utformandet av den ekonomiska politiken.
I kontrast mot en sådan målsättning har vår generation misshushållat med resurser, smutsat ner miljön och prioriterat kortsiktigt ekonomiska värden. Egentligen är detta en fortsättning av en utveckling som fortgått under några sekler, men det är först i våra dagar som de allvarliga konsekvenserna blivit tydliga.
2.2 Ekologiska och sociala ramar
Utgångspunkten för miljöpartiets ekonomiska politik är att vi människor måste hushålla med resurserna inom ramarna för vad som är ekologiskt möj- ligt så att livsvillkoren skall kunna tryggas såväl för nuvarande som för kommande generationer. Speciellt är följande viktigt när det gäller beskattningen: Konsumtionen av ändliga resurser måste avpassas så att vi inte nu förbrukar de resurser som framtida generationer skall leva av. Även användning av förnybara resurser måste hållas inom förnyelsens ramar. Föroreningen av mark, vatten och luft måste begränsas så att naturen åter kan fungera i balans och återvinna sin naturliga reningsförmåga. Människors möjlighet att skapa ett liv med hög livskvalité bör vara så hög som möjligt; detta gäller även ekonomiskt svaga grupper i vårt eget och i andra länder.
Därför är miljön det primära när det gäller de indirekta skatterna och låglöneprofilen det primära när det gäller inkomstskatten.
2.3 Motiv för ändring av skattesystemet
Det finns två utbredda, men felaktiga uppfattningar om relationen mellan ekonomisk tillväxt och livskvalité.
Den ena är att ekonomisk tillväxt sådan den avspeglas i bruttonationalproduktens ökning alltid leder till högre materiell standard för medborgarna, den andra är att högre materiell standard leder till högre livskvalité. Bruttonationalprodukten är ett otillräckligt mått på välståndet i ett land och hos dess medborgare.
Den andra missuppfattningen, nämligen att livskvalité kan mätas av materiell standard är ett arv från 1960-talet, då folk i allmänhet faktiskt trodde detta. Med en allt visare syn på livets värden, har en omvärdering börjat. Detta ligger i linje med miljöpartiets ideologi.
Miljöpartiet de gröna anser det mycket angeläget att få fram förslag på bättre mått än BNP för att mäta vad som verkligen är viktigt för ett lands och dess medborgares välbefinnande. Exempelvis inkluderar det av FN:s utvecklingsprogram föreslagna måttet på mänsklig utveckling såväl inkomst per capita som läskunnighet och förväntad livslängd.
Med detta mått ligger Sverige på andra plats bland världens länder, medan om endast BNP/capita räknas ligger Sverige på sjätte plats. Vi menar att även tillgångar som ökad fritid och ökad kontakt inom familjer borde inkluderas för att mäta livskvalitén hos ett folk.
När vi nu yrkar på en sänkning av skatten på arbete och samtidigt vill öka beskattningen av kapitalinkomster, energi, transporter och konsumtion, är det med en förväntan att människor skall handla på ett ansvarsfullt sätt, på ett sätt som grundar sig på förståelse av livskvaliténs förutsättningar. I stället för att öka sitt lönearbete för att driva upp sin materiella standard, kan många välja ökad fritid och ökade insatser inom den informella sektorn, dvs ägna mer tid åt familj, åt att hjälpa medmänniskor och åt andra obetalda sysselsättningar. Detta minskar penningekonomins betydelse till förmån för ökad livskvalité och ökad självtillit. Miljöpartiet de gröna anser att friheten för den enskilde att välja ett resurssnålt konsumtionsmönster inte skall missgynnas skattemässigt.
2.4 Beskattningens effekter för miljön
Skatter skall användas som styrmedel för att motverka misshushållning med resurser och miljö. Skatter på ändliga råvaruresurser måste höjas kraftigt för att minska överflödskonsumtionen av dessa. Miljöskatter och avgifter på miljöfarliga utsläpp m.m. måste också införas i större utsträckning och på ett mer konsekvent sätt. Den del av inkomsterna från sådana skatter som förväntas bestå under lång tid framåt bör användas till att sänka skatter på arbetsinkomster, både den direkta inkomstskatten och arbetsgivaravgifterna. En sådan överflyttning av skattebördan från skatt på arbete till skatt på naturresurser och miljöutsläpp gynnar en miljö- och resursvänlig konsumtion.
Det skall kosta att smutsa ner miljön eller att utarma resurserna. Det skall kosta så mycket att nedsmutsningen minskar drastiskt och att ett hushållande samhälle skapas.
En betydande del av inkomsterna från höjda skatter på ändliga råvaror och på miljöutsläpp ger emellertid endast intäkter i ett kort tidsperspektiv. Eftersom syftet med skatterna är att minska resursförbrukning och utsläpp, kommer en del av skatteinkomsterna att falla bort i takt med att detta verkligen sker. Den delen av skatteinkomsterna kan inte användas för den långsiktiga budgeten utan bör i stället utnyttjas för nya investeringar i miljövänlig teknik. Sådana satsningar bör avse järnvägsinvesteringar, utveckling av teknik för energisparande samt utnyttjade av förnybara energikällor.
2.5 Beskattningens effekter för människor 2.5.1 Fördelningseffekter
Skatterna bör användas som fördelningspolitiskt instrument. Detta har även tidigare varit syftet, men metoderna för att få fram ett utjämnande skattesystem har inte varit optimala. Det krävs för det första ett regelsystem som försvårar skatteundandragande. För det andra skall skatteskalan ha en god låglönestruktur, dvs de som har höga inkomster skall betala hög skatt och de som har små inkomster skall ha lägre skatt och därtill eventuellt bidrag. Det skall finnas valfrihet att leva med en låg formell arbetsinsats för den som är beredd att acceptera låg materiell standard.
Enligt de riktlinjer för beskattning som miljöpartiet de gröna antagit skall kapitalvinster beskattas minst lika hårt som arbetsinkomster. Detta är särskilt viktigt ur fördelningspolitisk synpunkt. Hittills gällande skatteregler har gjort det alltför lätt för personer med stora kapitalvinster att undvika eller minska sin beskattning. Löntagare som inte har samma möjligheter har fått bära en orättvist stor del av skattebördan. Detta är inte endast orättvist, det är också omoraliskt att skatteundandragande skall vara en lönande sysselsättning.
2.5.2 Dynamiska effekter av ändrade skatteregler
När vi nu yrkar på en sänkning av den direkta skatten på arbete och samtidigt vill öka beskattningen av kapitalinkomster, energi, transporter och konsumtion, är det för att ge människor valfriheten att handla på ett ansvarsfullt sätt, på ett sätt som grundar sig på förståelse av livskvaliténs förutsättningar. I stället för att öka sitt lönearbete och därigenom driva upp sin materiella standard, skall man kunna välja ökad fritid och ökade insatser inom den informella sektorn, dvs ägna mer tid åt familj, åt att hjälpa medmänniskor och åt andra obetalda sysselsättningar. Detta minskar penningekonomins betydelse till förmån för ökad livskvalité och ökad självtillit.
Det kan alltså väntas att människors handlingsmönster ändras vid en reform. Man räknar med två motverkande dynamiska effekter av en sänkning av marginalskatten:
Inkomsteffekten: människor kan välja mer fritid genom att en kortare arbetstid ger oförändrad nettoinkomst samtidigt som man själv kan minska effekten av höjningen av indirekta skatter genom en livsföring som hushållar med knappa resurser.
Substitutionseffekten: människor kan anse det lönt att öka sin insats av lönearbete eftersom de får behålla mer av extraförtjänsten. De kan därvid öka sin konsumtion.
Bägge dessa effekter är dynamiska, dvs de är ändringar som sker som en reaktion på förändringarna av skattereglerna. Där den första effekten överväger, får man en ökning av livskvalitén, där den andra effekten överväger, ökas den materiella förbrukningen.
Medan de för skattereformen ansvariga partierna ansåg att substitutionseffekten överväger är det miljöpartiets uppfattning att människors ökande förståelse för livets värden innebär att inkomsteffekten i själva verket överväger.
2.5.3 Regionala effekter av ändrade skatteregler
Miljöpartiet de gröna har målsättningen att människor skall kunna leva med hög livskvalité såväl på landsbygden som i tätorterna. Denna målsättning måste dock kombineras med de miljömässigt motiverade kraven att minska den industriella överhettningen och det totala transportarbetet. Skattepolitiken bör medföra en ökad belastning på bilismen i både tätort och glesbygd samt en minskning av de skattemässiga subventionerna av boendet. Den avvägning vi syftar till i våra detaljerade förslag skall vara både rättvis och konsumtionsbegränsande.
3 Principer i miljöpartiets skattepolitik 3.1 Det totala skattetrycket
Höga skatter betyder stark centralstyrning och maktkoncentration. Detta strider mot miljöpartiets krav på decentralisering, gräsrotsdemokrati och stor frihet för enskilda medborgare. Ett lägre skattetryck möjliggörs på sikt av de positiva effekterna av den gröna politiken: ökad informell omsorg, minskat vårdbehov, minskat behov av miljöåtgärder.
En höjning av det totala skattetrycket på kort sikt kan endast accepteras om avsikten är att förbättra miljön och hushållningen med resurser. Strävan på lång sikt skall vara att sänka det totala skattetrycket.
Angående fördelningen av skatterna mellan kommunal skatt och statsskatt anser vi att det kommunala skatteuttaget borde spela större roll än det statliga eftersom ett mer lokalt ansvarstagande är nödvändigt. Av samma anledning anser vi att staten inte skall genom skattestopp och liknande reglera den kommunala handlingsfriheten.
3.2 Skatt på arbetsinkomster
Beskattningen skall ge en jämnare fördelning av disponibla inkomster än idag. Målet för den ekonomiska politiken bör dock vara att främja en jämnare fördelning redan av bruttoinkomster.
Miljöpartiet de gröna anser att arbetsgivaravgifterna skall sänkas. Samtidigt skall energi- och råvaruskatter höjas. Detta innebär delvis en skatteväxling där skatten i vårt förslag tas på råvaror och andra ändliga resurser i stället för på arbete.
Arbetsgivaravgifterna skall differentieras regionalt för att ge glesbygden en bättre konkurrenssituation.
Löneförmåner bör beskattas till verkliga värdet. Att som nu ge en förtäckt lönedel, exempelvis i form av lågt beskattade firmabilar gynnar endast en konsumtion som annars kanske skulle ha betraktats som onödig.
Miljöpartiet de gröna föreslår minskade avdragsmöjligheter bl.a. för bilresor. Avdraget föreslås vara oberoende av vilket transportmedel man i själva verket använder. Det kan aldrig vara rätt att gynna valet av bil jämfört med kollektivtrafik. Dock har vi i våra förslag även beaktat förhållandena i sådana bygder som saknar underlag för kollektivtrafik.
3.3 Skatt på konsumtion
Tanken bakom beskattningen av konsumtion är att skatten dels skall vara en inkomstkälla för staten, dels ha en styrande verkan. Nödvändig konsumtion skall beskattas lågt medan för umbärliga varor skatten skall höjas i motsvarande mån. Speciellt i fråga om mervärdeskatten vill vi att basmat skall vara befriad från sådan. Detta skall kompenseras med höjning av skatten på övriga varor. Kultur bör inte beskattas.
3.4 Skatt på kapitalinkomster
Skatten på kapitalinkomster skall vara minst lika hög som på arbetsinkomster. Detta villkor uppfylls vid normal inflation av en 30-procentig skatt på kapitalvinster. Den alltför frikostiga avdragsrätten för realisationsförluster och räntor föreslås dock begränsad. Härvidlag måste ränteavdragen för boende fasas ut i långsam takt eftersom många blivit beroende av de direkta och indirekta subventioner som hittills understött bostadssektorn.
B Detaljerade förslag, direkta skatter 4 Skatteskalan, m.m.
4.1 Inkomstskatten 4.1.1 Skatteskala och grundavdrag
För att uppfylla de krav som motiveras av den önskade låglöneprofilen, måste skatteskalan innehålla ett väsentligt höjt grundavdrag samt en progressivitet i de högre inkomstlägena.
Den av folkpartiet och socialdemokraterna genomförda sänkningen av den statliga inkomstskatten kommer huvudsakligen höginkomsttagare till godo. Även de allra högsta inkomsttagarna har fått en marginalskatt av endast 50% (under förutsättning av en kommunalskatt om 30%). Detta kommer att innebära en kraftig höjning av den materiella konsumtionen för en grupp som redan levt mycket väl. Vi föreslår att detta misstag korrigeras genom att den högsta marginalskatten blir 60%. Samtidigt yrkar vi på en höjning av grundavdraget från 10 000 till 20 000 kronor.
Miljöpartiet de gröna föreslår följande skatteskala att införas från 1 januari 1992:
Grundavdrag: 20 000 kronor
För taxerade inkomster mellan 70 000 och 90 000 kronor skall grundavdraget trappas upp med 20% av inkomsten inom detta skikt till maximalt 24 000 kronor. För inkomster över 100 000 kronor trappas sedan grundavdraget åter ned med en sjättedel (16,67%) av den del av inkomsten som ligger över 100 000 kronor tills det åter blir 20 000 kronor vid en inkomst av 124 000 kronor.
Statlig skatt utgår på marginalen med följande procentsatser i skikten:
Beskattningsbar inkomst Taxerad inkomst Statlig skatt, %
0--104 000 20 000--124 000 0 104 000--150 000 124 000--170 000 5 150 000--210 000 190 000--230 000 20 210 000-- 230 000-- 30
En jämförelse mellan miljöpartiets förslag och det från 1 januari 1991 gällande systemet i olika inkomstlägen ges i nedanstående tabell:
Taxerad inkomst 50 000 100 000 150 000 200 000 250 000 300 000mp:s förslag:
lägre skatt 2 100 1 050 50 -- -- -- högre skatt -- -- -- 2 200 5 200 10 200 4.1.2. Indexreglering av skatteskalan
Miljöpartiet de gröna anser av principiella skäl att den automatiska indexregleringen av skatteskalan bör tas bort. En omfattande indexreglering av löner, skatter och bidrag skapar lätt spiraleffekter som försvårar ett aktivt bekämpande av inflationen. Om t ex arbetsmarknadens parter kommit överens om större löneökningar än samhällsekonomin tål skall de inte automatiskt kunna vara säkra på att skatteskalorna justeras efter detta. Sannolikt kommer det att bli nödvändigt att då och då justera skatteskalorna om vi får en fortsatt inflation, men detta är beslut som riksdagen bör fatta för varje tillfälle med beaktande av den då aktuella finanspolitiska situationen.
4.1.3 Extra avdrag för ''ej yrkesmässig verksamhet''
Miljöpartiet de gröna föreslår att ett extra avdrag på 10 000 kronor införs för ''ej yrkesmässig verksamhet'' enligt nedanstående riktlinjer. Regeringen bör låta RSV utarbeta detaljerade förslag till den exakta utformningen av ett sådant avdrag och återkomma till riksdagen i denna fråga.
Avdraget syftar till att uppmuntra olika slags aktiviteter som ligger utanför normalt förvärvsarbete. Miljöpartiet anser att det är positivt om människor utnyttjar sin fritid på ett aktivt och skapande sätt som berikar både dem själva och medför ett ansvarstagande för närmiljö och medmänniskor.
Exempel på sådana verksamheter kan vara aktiviteter som faller inom den skattemässiga definitionen för hobbyverksamhet, dvs verksamhet som bedrivs självständigt och varaktigt men saknar vinstsyfte. Även andra liknande aktiviteter som inte skattemässigt räknas som hobbyverksamhet kan ingå i begreppet ''ej yrkesmässig verksamhet''. Exempel på aktiviteter för vilka extra avdrag bör få göras är olika slag av hobbyaktiviteter, plockning av bär, svamp och kottar, biodling som sidoverksamhet, uppdrag som idrottsledare på fritid eller uppdrag som anhörigvårdare. Också olika slags kulturella insatser bör täckas av avdraget, t ex viss konstnärlig verksamhet, uppdrag som studiecirkelledare i liten skala, arvoden från tillfälligt författarskap, debattinlägg i tidningar, etc.
Problemet med beskattning av bär-, svamp- och kottplockning får härigenom en mer generell lösning än det nuvarande speciella undantaget.
Gemensamt för denna typ av aktiviteter är att de i allmänhet inte ersätter någon annans arbete. Däremot innebär det ett mycket värdefullt tillskott för samhället om många människor är beredda att på detta sätt skapa en ökad mångfald och att på fritiden utföra uppgifter till gagn också för miljö och andra människor.
För närvarande hamnar de här aktiviteterna vid beskattning i endera av två kategorier. Antingen, och det är kanske det vanligaste fallet, tar utövarna emot pengar eller bytestjänster ''utan kvitto'' och handlar då olagligt. Eller också tar de emot ersättning som inkomst av uppdragsverksamhet eller registrerar sig som företagare och redovisar inkomst av rörelse. Efter avdrag för socialavgifter och marginalskatt blir det ofta inte mycket kvar.
Inget av de här alternativen är särskilt lockande för de säkerligen ganska många personer som bedriver eller skulle vilja bedriva sådan här verksamhet i liten skala. Med stor säkerhet är det mycken nyttig verksamhet som aldrig blir utförd därför att folk inte gillar att vara olagliga och därför att verksamheten ger alldeles för litet om den redovisas lagligt. Detta kommer att gälla även med de nya lägre inkomstskattesatser som blir en följd av skattereformen.
Miljöpartiet de gröna anser att det skulle skapas starka, ur samhällets synpunkt positiva, ''dynamiska effekter'' i form av ökade informella aktiviteter av ovannämnda slag om det var möjligt att på ett lagligt sätt få motta vissa inkomster utan skatt och sociala avgifter. Detta kan ske genom rätt att göra ett extra avdrag för ''ej yrkesmässig verksamhet'' på 10 000 kronor.
Den exakta lagdefinitionen på vad som skall få räknas in under denna rubrik bör utarbetas av riksskatteverket på regeringens uppdrag och föreläggas riksdagen i form av ett särskilt förslag. En möjlighet när det gäller de aktiviteter som har klar karaktär av näringsverksamhet skulle eventuellt kunna vara att anknyta till ett nytt företagsbegrepp, ''miniföretag'', som bland annat föreslagits av Lars Ingelstam i boken ''arbetets värde och tidens bruk''.
Skattebortfallet till följd av ett avdrag för ''ej yrkesmässig verksamhet'' är givetvis mycket svårt att uppskatta. Troligen är det mindre än väntat på grund av att en betydande del av de aktiviteter som föreslås ingå idag bedrivs ''svart''. Vi har i vår sammanställning över skattereformens finansiering uppskattat skattebortfallet till 1 miljard kronor.
4.2 Skatteregler för pensionärer 4.2.1 Den särskilda löneskatten på vissa pensionsförmåner
Vi noterar att tekniska problem med den särskilda löneskatten nödvändiggjorde en senareläggning av denna till 1 juli 1991. Av finansieringsskäl är det ytterst viktigt att tidsförskjutningen blir så kort som möjligt. Vi vill i det sammanhanget påpeka det olämpliga i att besluta att de stora skattesänkningarna till höginkomsttagare skall träda i kraft redan vid årsskiftet, dvs innan finansieringen är klar. Miljöpartiet lade våren 1990 fram ett fullt finansierat skatteförslag och anser att det var ansvarslöst av socialdemokraterna och folkpartiet att driva genom sitt förslag att göra detta utan att full kostnadstäckning fanns.
Den höjning av arbetsgivaravgiften som socialdemokraterna och vänsterpartiet nu drivit igenom är ett speciellt olyckligt försök att lösa finansieringen i en situation när arbetslösheten är stigande. Som vi påpekar nedan bör arbetsgivaravgifterna i stället sänkas.
4.2.2 Pensionärernas beskattning
Målet för skattereformen bör vara att pensionärer så långt möjligt behandlas på samma sätt som löntagare och att de ekonomiska effekterna av reformen för pensionärer i olika inkomstlägen ungefär skall överensstämma med löntagarnas. Regeringens förslag till teknisk lösning uppfyller inte dessa krav och missgynnar kraftigt en grupp av pensionärer med låg ATP. Det gäller de pensionärer som har mellan ca 0,83 och 1,5 ATP-poäng. De får inte del av det höjda pensionstillskottet enligt regeringens förslag. Samtidigt betalar de så låg skatt att de får mycket obetydliga skattesänkningar. Eftersom basbeloppet enligt riksdagens beslut inte skall räknas upp med de prisökningar som följer av höjda indirekta skatter, mm i skattereformen kommer dessa pensionärer att under 1991 få en real minskning av sin inkomst.
Miljöpartiet de gröna kan inte acceptera de nu beslutade reglerna för pensionärernas beskattning och begär att regeringen återkommer med ett nytt förslag till teknisk lösning som tillgodoser det uppställda målet av neutralitet. En möjlig teknisk lösning skulle vara att i stället för en höjning av pensionstillskottet höja folkpensionen med motsvarande procenttal.
För att då inte hög-ATP-pensionärerna skall bli överkompenserade kunde i stället den procentsats av lön under aktiv tid med vilken ATP utgår (f n 60%) sänkas något.
4.3 Speciella regler för biståndsarbetare
Vissa biståndsarbetare erhåller speciella förmåner av tveeggad karaktär. Frånvaron av skatt och arbetsgivaravgifter gör det möjligt att anställa biståndsarbetare för en lägre summa än som annars skulle varit fallet. Som vi påpekar i vår motion angående socialförsäkringssystemet, har dessa personer emellertid inte det skydd som samhället erbjuder andra löntagare. I de fall inte redan internationella avtal tillämpas, föreslår vi därför att biståndsarbetare betraktas som skattskyldiga utlandssvenskar, dvs betalar skatt för gemensamt kommunalt ändamål.
4.4 Skatterabatt för glesbygden
För att transportsektorn skall betala sina samhällskostnader är det ofrånkomligt att levnadskostnaderna i glesbygd ökar mer än i tätorter. Speciellt är detta fallet som resultat av de internationellt framdrivna höjningarna av drivmedelskostnader och de höjningar av energiskatterna som vi föreslår. Miljöpartiet de gröna föreslår att en kompensation till glesbygdsboende görs i form av en skatterabatt om 2000 kr per person mellan 18 och 65 år och 1000 kr för övriga. För den som inte är skattebetalare, skall möjligheter finnas att få kompensationen kontant utbetald. Glesbygd bör i detta fall definieras enligt industridepartmentets definition.
5 Inkomst av tjänst mm 5.1 Beskattningen av naturaförmåner 5.1.1 Bilförmån
Den genom skattereformen införda differentierade förmånsbeskattningen av fri bil innebär att billigare bilar beskattas procentuellt hårdare än dyrare bilar. Eftersom billigare bilar i allmänhet är mindre och oftast mer bränslesnåla, innebär regeringens förslag i praktiken ett gynnande av större och mer bränsleförbrukande bilar. Detta är helt felaktigt mot bakgrund av de miljöpolitiska målen att minska energiförbrukning och luftföroreningar och kan endast uppfattas som ett förtäckt konkurrensstöd till svensk produktion av stora bilar.
Miljöpartiet de gröna föreslår därför som en akut åtgärd att förmånsvärdet av fri bil som inte är äldre än tre år sätts till 40% av nybilspriset. För äldre förmånsbilar bör procentsatsen sättas ned med 2% per år.
För att få en permanent lösning på problemet föreslår miljöpartiet de gröna att en översyn görs av hela tjänstebilssystemet och av beskattningen av förmånsbilar. Syftet med översynen skall vara att finna former för värdering av bilförmån som är riktig ur miljösynpunkt. Exempelvis bör bilar utrustade med katalysatorer gynnas relativt andra bilar.
En viktig princip skall vara att beskattningen av förmånen skall vara proportionell mot det privata användandet. Det torde exempelvis vara både enkelt och billigt att installera färdskrivare i de bilar det här är fråga om.
Principen för beskattning skulle då kunna utgå från att körning i tjänsten registreras på färdskrivaren och övrig körning räknas som privat, dvs utgör underlag för beräkningen av förmånsvärdet. Riksskatteverket bör få i uppgift att närmare utreda och föreslå regler av denna karaktär.
5.2 Avdrag 5.2.1 Bär-, svamp- och kottplockning
Miljöpartiet de gröna föreslår, som framgått av ovanstående, att frågan om bär-, svamp- och kottplockning får en mer generell lösning inom ramen för ett extra avdrag för ''ej yrkesmässig verksamhet'' varvid ett avdrag om 10 000 kr skulle kunna göras. Den nuvarande skattefriheten för inkomster under 5 000 kronor för bär-, svamp- och kottplockning är en viktig, om än tillfällig lösning som måste behållas tills frågan fått en mer permanent lösning. Det är viktigt att skogens naturtillgångar blir tillvaratagna. Skattefriheten har också en regionalpolitisk betydelse då den underlättar försörjningen i glesbygder.
5.2.2 Avdrag för resor mellan bostad och arbetsplats
Miljöpartiet de gröna anser att RINK:s ursprungliga förslag till förändrade regler för avdrag för kostnader för resor mellan bostad och arbetsplats skulle ha medfört betydande förenklingar för både skattskyldiga och skatteadministration. RINK:s förslag hade också den stora fördelen att avdraget skulle varit oberoende av vilket färdsätt man väljer för resan till arbetet.
Med hänsyn till att en stor del av taxeringsnämndernas, skattemyndigheternas och skattedomstolarnas arbete går åt till att pröva bl a tvåtimmarsregeln i det nuvarande avdraget skulle vårt förslag innebära en betydande administrativ förenkling och ge berörda myndigheter möjlighet att koncentrera sitt arbete på viktigare uppgifter.
De i skattereformen beslutade reglerna är även till nackdel ur miljösynpunkt då de uppmuntrar till bilåkande även där kollektiva färdalternativ finns och då de inte uppmuntrar samåkning.
I RINK-förslagets anda anser vi att följande modifikationer av reglerna är motiverade:
1/ avdraget skall endast gälla de delar som avståndet överstiger 1,5 mil (enkel resa) eftersom det är angeläget att inte uppmuntra tätortsbilismen. Någon prövning av tidsvinsten skall inte göras.
2/ det skall finnas ett maxbelopp av 30 000 kr för avdragets storlek.
3/ avdraget skall medges oberoende av vilket transportmedel som egentligen använts och oberoende av om samåkning förekommit. Denna regel torde vara fundamental för god miljöpolitik inom transportområdet.
Angående den sistnämnda regeln kan det påpekas att många skattebetalare i praktiken uppger att de använt egen bil även om samåkning förekommit. Sådan småskalig ohederlighet är inte till gagn för respekten för skattesystemet.
Om våra ovanstående förslag inte skulle accepteras av riksdagens majoritet på detta stadium, hemställer vi att förslaget ingår i underlaget för den utredare som i propositionen föreslås tillsättas med uppgift att se över reglerna för framtida utformning av avdraget.
5.2.3 Arbetsgivares kostnader för organisationsverksamhet samt skattereduktion för fackföreningsavgift
Avgifter till föreningar och andra sammanslutningar i vilka den skattskyldige är medlem är i princip inte avdragsgilla. Av likformighetsskäl anser vi att skattereduktionen för fackföreningsavgift skall begränsas. Avdraget är ett omotiverat avsteg från den princip som i övrigt varit vägledande vid beskattningen av arbetsinkomster. I konsekvens därmed bör också avdragsrätten för arbetsgivarens medlemsavgifter begränsas. Den avdragsgilla delen bör sättas till 40%.
6 Inkomst av kapital 6.1 Kapitalvinstbeskattningen 6.1.1 Särskilt avdrag för småsparare
Miljöpartiet de gröna vill verka för ett aktivt hushållssparande och ett breddat ägande i samhället. Vi anser därför att det var fel att i skattereformen helt ta bort grundavdrag och sparavdrag inom inkomstslaget kapital. Speciellt slog slopandet av avdraget om 1 600 kr från inkomst av kapital enligt vår mening alltför hårt mot småsparare. Det borde vara möjligt att hitta en metod som ger rimlig uppmuntran till småsparare utan att lämna möjlighet till skattearbitrage.
Vi föreslår ett sparavdrag om 30% av den del av kapitalinkomsterna (brutto, dvs före eventuella avdrag i detta inkomstslag) som understiger 6 000 kr. Tabellen visar utfallet av denna regel vid 8% ränta och 30% marginalskatt:
Kapital Ränta Avdrag Skatteminskning 20 000 1 600 480 144 50 000 4 000 1 200 360 80 000 6 400 1 800 540 100 000 8 000 1 800 540 6.1.2 Ränteavdragsbegränsningar
Miljöpartiet de gröna anser att ett tak för ränteavdrag bör finnas. Detta bör göras så högt att vanliga människors lån för rimligt boende inte försvåras, men inte så högt att det för välbärgade människor utgör en väsentlig möjlighet till skatteundandragande. Det i skattereformen beslutade beloppet om 100 000 kr per person, oberoende av boende, kommer enligt vår mening att å ena sidan vara så högt att det uppmuntrar konsumtion av dyrbara kapitalvaror, å andra sidan så lågt att det exempelvis drabbar ensamstående med barn som bor i genomsnittsvillor i större tätorter.
Miljöpartiet de gröna anser att på längre sikt bör räntor för privat konsumtion över huvudtaget inte vara avdragsgilla. I detta inräknas också räntor på bostadslån. Detta kan dock inte genomföras förrän efter en mycket lång övergångsperiod, sannolikt 10 år eller mer. Det fordrar också bättre bostadsfinansierings- och skattesystem som på ett rimligt sätt kan omfördela kostnaderna mellan nybyggda och äldre bostäder.
I avvaktan härpå bör avdragsreglerna för räntor vara så restriktiva som möjligt. Hänsyn måste dock tas till människor som under senare tid tagit lån; dessa får inte drabbas av alltför abrupta övergångar. Hänsynstagande till bostadslånen måste väga särskilt tungt. Utgångspunkten bör vara att även de som nyligen köpt ett äldre småhus i någon av de dyraste delarna av landet inte skall drabbas, ifall köpet avser ett någorlunda normalt hus.
Vårt förslag är därför att varje inkomsttagare medges ett avdrag om maximalt 30 000 kr för ränteutgifter Dessutom får ett hushåll dra av maximalt 90 000 kr för räntor på lån mot säkerhet i egenägd permanentbostad eller för räntor på privat lån med säkerhet i bostadsrätt för permanentboende. Med vårt förslag kommer alltså en ensam familjeförsörjare i en villa eller bostadsrätt att kunna göra ett avdrag om 120 000 kr medan ett par får dra av maximalt 150 000 kronor.
För boende i hyreshus blir avdraget maximalt 30 000 kr per person. Skillnaden motiveras av att för lån till hyreshus liksom gemensamma lån i en bostadsrättsförening gäller mer generösa regler för räntebidrag än när det gäller villor. Det av oss föreslagna ränteavdragstaket blir därför neutralt mellan boendeformerna medan nu gällande regler i realiteten innebär ett omotiverat gynnande av personer som bor i hyresrätt och delvis bostadsrätt.
Vi anser också att den nu införda regeln att räntor skall få dras till 70% över avdragstaket är dåligt motiverad. De farhågor som tidigare framförts om bl a svårigheter för riskkapitalförsörjning till mindre företag synes ju tillgodosedda genom de förslag om undantag för avdragstaket för aktieägartillskott till fåmansföretag som genomförts. Mot bakgrund härav föreslår miljöpartiet de gröna att inga ränteavdrag skall få ske över det ovan föreslagna avdragstaket.
Genom att man har ett nominellt belopp som avdragstak kommer inflationen att gradvis göra ränteavdragen mindre värdefulla. Därigenom blir de inte längre styrande för bostadspolitiken. Detta kommer också att ha en fördelningsmässigt positiv effekt eftersom höga avdragsmöjligheter oftast gynnar dem som har högst inkomster. Enligt vår uppfattning är det stötande att höginkomsttagare skall kunna ha större skattesubventioner än låginkomsttagare för sitt boende.
6.1.3 Fastighetsbeskattning i fritidsområden
Den nyligen beslutade fastighetstaxeringen ger särskilda problem i skärgårdar och andra områden, som är intressanta för fritidsbebyggelse. Vi anser att problemet är ytterst allvarligt för dem som berörs och att man måste beakta det faktum att varje hus har två olika marknadsvärden, ett högt värde som eftertraktat fritidshus och ett lägre värde som ortsbor har råd med; det finns ju också två distinkt olika marknader för sådana fastigheter. Taxeringsvärdet skall alltså vara annorlunda för ett hus som bebos av ortsbor än om det är ett fritidshus. Förhållandet mellan de två värdena bör fastställas för varje kommun och grundas på verkliga försäljningar. Regeringen bör snarast återkomma med förslag om hur denna fråga skall lösas.
En annan fråga gäller var beskattningen av fritidshus skall ske. Vi anser det helt naturligt att den kommun i vilken fritidshuset är beläget också får uppbära skatten. Det är där utgifter relaterade till den tillfälliga bosättningen uppkommer och det är där som myndigheterna gör investeringar till gagn för ägaren av fritidshuset.
C Detaljerade förslag, indirekta skatter 7 Miljöriktig profilering av de indirekta skatterna 7.1 Inflationsskydd av punktskatter, råvaruskatter och utsläppsskatter
Förutom mervärdeskatt föreslår vi på en rad områden punktskatter på råvaror, utsläppsskatter etc. som inte utgör en viss procent av ett marknadspris. Det är viktigt att dessa årligen automatiskt uppräknas med inflationen eftersom de annars kommer att urholkas. Så har exempelvis skett med bensinskatten under nästan hela 80-talet. Inflationsuppräkningen på de av oss föreslagna skattesatserna bör göras från och med år 1992.
8 Energibeskattningen 8.1 Råvaruskatter kontra mervärdeskatter
I en separat motion har vi redogjort för miljöpartiets syn på energibeskattningen. Denna innebär i korthet att energi bör beskattas med råvaruskatter på icke förnyelsebar energi samt med miljöskatter. En sådan energibeskattning drabbar all användning av icke förnyelsebara energiråvaror och sådan energianvändning som medför miljöproblem. Den uppmuntrar till utvecklande av teknik för effektiv energiomvandling och minskande utsläpp. Alla verksamheter som förbrukar energi drabbas lika och måste få samma sparincitament.
I samband med beslutet om mervärdeskatt sänkte riksdagen punktskatterna på el utan att införa råvaruskatter på energi, vilket innebär att incitamentet för elsparande inom industrin minskar. Vi anser detta helt ansvarslöst i rådande energisituation. Mervärdeskatt drabbar dessutom hushåll snarare än industrin, som ju får lyfta av sin mervärdeskatt.
Det vore rimligare om bördorna och sparincitamenten fördelades lika. Miljöpartiet de gröna anser att energi skall beskattas med råvaruskatter och inte med mervärdeskatt. Vi yrkar att regeringen utreder möjligheter till att lägga om beskattningen sålunda.
Om det skulle befinnas omöjligt för riksdagen att upphäva beslutet om mervärdeskatt på energi yrkar vi att i varje fall förnybara energikällor bör undantas. Det är viktigt att uppmuntra användning av biobränslen, vindkraft, solfångare m.m. Vi föreslår, och motiverar närmare, följande skatter i vår partimotion angående energipolitiken.
8.2 Föreslagna skattesatser 8.2.1 Fossila bränslen (olja, kol, naturgas, gasol)
De nuvarande punktskatterna avskaffas och ersätts av råvaruskatt 5,9 öre per kWh av bränslets energiinnehåll koldioxidskatt 25 öre/kg koldioxid från och med 1 juli 1991 (höjs med 10 öre per kg och år från och med 1992) svavelavgift 50 kr/kg svavelkväveavgift 40 kr/kg räknat som kvävedioxid
Utsläppsskatterna är räknade per kg utsläpp; deras inflytande på energipriser framgår för olika energikällor ur nedanstående tabell. Självklart skall även i fråga om utsläppsskatter neutralitet råda, dvs näringsliv och privatkonsumenter skall ha samma skattesatser.
Skatterna/avgifterna skall utgå även på fossila bränslen som används för elproduktion.
8.2.2 Torv och flis
För torv och flis uttas svavel- och kväveavgifter på samma sätt som för fossila bränslen. På längre sikt (ca 10 år) bör även torven betala koldioxidskatt.
8.2.3 Vindkraft, solenergi och biobränslen
För dessa ekologiska energislag bör ingen skatt uttas och restitution ges på inbetalad mervärdeskatt.
8.3 Sammanställning av skattesatser
Nedanstående tabell visar de totalt föreslagna punktskatterna på olika energislag från den 1 juli 1991 uttryckta i öre/kWh (exklusive kväveavgiften, eftersom intäkterna av denna föreslås fördelas tillbaka till producenterna samt exklusive svavelavgiften, eftersom denna varierar beroende på svavelinnehållet i bränslet). En tabell över föreslagna skatter för 1992 finns i miljöpartiets motion om energi.
Energiskatter, alla uttryckta i öre/kWh, 1 juli 1991:
Energislag Råvaruskatt Koldioxidskatt Totalskatt
Kol 5,9 8,0 13,9 Olja, EO5 5,9 7,2 13,1 Olja, EO1 5,9 7,2 13,1 Naturgas 5,9 5,0 10,9 Uran 9,0 9,0 Vattenkraft, äldre 8,0 8,0 Vattenkraft, nyare 7,0 7,0 Biobränslen 0 0 0 Vindkraft 0 0 0
8.4 Speciella förhållanden för elintensiv industri
Elintensiv industri har i dag nedsatta energiskatter enligt den så kallade 1,7%-regeln, dvs skatten får aldrig överstiga 1,7% av företagets försäljningssiffror. Miljöpartiet de gröna har tidigare kritiserat denna begränsning som, när väl en viss konsumtion uppnåtts, inte gynnar energisparande. Det är positivt att notera att en utredare nu tillsatts som skall redovisa sina överväganden senast 31 maj innevarande år. Vi lägger därför inte i dagens läge fram något förslag till skärpta regler.
Vi vill dock påpeka att den energiintensiva industrins förmåga att spara på energi är av vikt för den globala energikonsumtionen och den globala miljön. Regeringen bör därför bedriva ett aktivt arbete för att i internationella organ förmå andra länder att också överväga slopandet av subventioner till energikrävande industri. Detta bör framför allt framföras via FN, GATT och EFTA, där Sverige har inflytande.
9 Beskattningen av trafiken 9.1 Vägtrafikbeskattningen
I en särskild partimotion från miljöpartiet de gröna har vi diskuterat de miljömässiga problemen med bilismen och krävt att ekonomiska styrmedel används för att minska den. Här kan refereras att vi för vägtrafikens del från och med 1/1 1992 föreslåren koldioxidskatt på 35 öre/kg (vilket betyder 81 öre/liter bensin och 70 öre/liter diesel),en kväveoxidskatt på 60 kr/kg (vilket betyder 18 öre/liter bensin, motsvarande på kilometerskatten),en kolväteskatt på 36 kr/kg (vilket betyder 6 öre/liter bensin, motsvarande på kilometerskatten),en blyskatt på 50 öre/liter blyad bensin,en bensinskatt (kostnadsansvaret) på 2,66 kr/liter bensin och motsvarande uppjustering av kilometerskatten,en råvaruskatt på 5,9 öre/kWh för fossila bränslen (vilket betyder 59 öre/ liter bensin och 55 öre/liter diesel).
Därtill kommer den mervärdeskatt som riksdagen redan har beslutat och som utgick från och med 1 mars 1990.
Vi har ovan föreslagit en höjning av koldioxidskatten med 10 öre/kg. Vi anser att den bör höjas med ytterligare 10 öre per kg och år tills önskvärd styreffekt uppnås. Uppjusteringar av kolväteavgiften torde också kunna bli aktuella bl.a. med hänsyn till de tilltagande astmatiska besvären i städerna.
Vi har bedömt att dessa pålagor i sig kommer att medföra en minskad biltrafik med ca 15% till 1995. Det förutsätter dock en samtidig utbyggnad av kollektivtrafik som kommer att ta över denna trafik. Genom ytterligare åtgärder, bl.a. restriktioner mot bilism i storstäder, ändrade avdragsregler och ytterligare satsningar på järnväg och miljövänlig kollektivtrafik, kan man hoppas på att kunna minska biltrafikarbetet med 25 % till 1995.
Vidare föreslås att kilometerskatten räknas upp så att dels kostnadsansvaret för vägslitage m.m. täcks till 100 %, dels så att kostnadsanvaret för utsläpp av luftföroreningar ges samma värde som miljöskatterna ovan. Vi beräknar att detta medför att kilometerskatten behöver höjas med drygt 30 % och att detta för staten ger en skatteintäkt på ca 700 miljoner kronor.
Skattesystemet kan också användas till att direkt gynna de alternativ som behöver utvecklas särskilt snabbt. Vi anser därför att eldrift, biobränsledrift och vätgasdrift för motorfordon bör vara skattebefriad.
9.2 Skatten på flygtrafik
Det är nödvändigt att också flyget betalar sina miljö- och samhällskostnader både när det gäller resursförbrukning och i fråga om utsläpp.
Den nuvarande miljöskatten på flygets utsläpp av koldioxid, kväveoxider och kolväten bör skärpas till 35 öre/kg, 40 kr/kg respektive 24 kr/kg. Detta motsvarar vad vi ovan föreslagit för energisektorn. Flyget bör också belastas med skatt motsvarande den energibeskattning som de andra trafikslagen betalar på sitt bränsle. Med hänsyn till gällande internationella konventioner på luftfartens områden kan det vara nödvändigt att utforma denna beskattning på annat sätt än som direkt bränsleskatt. Vi anser att det är önskvärt att den föreslagna miljö- och energibeskattningen av flyg i första hand kommer till uttryck i differentierade landningsavgifter. Dessa landningsavgifter bör också differentieras så att regionalpolitiskt motiverat flyg i Norrland och på Gotland relativt sett gynnas i förhållande till annat flyg.
9.3 Mervärdeskatt på kollektivtrafik
Det var ett ytterst märkligt beslut som togs av folkpartiet och socialdemokraterna när mervärdeskatten breddades till att även omfatta kollektivtrafik. Negativa effekter gäller såväl miljöpolitiken som fördelningspolitiken och trafikpolitiken. Beslutet bör snarast hävas och mervärdeskatten avskaffas från och med 1 juli 1991. Flyget, som är gynnat både investeringsmässigt och skattemässigt, bör dock inte undantas från mervärdeskatt.
10 Hushållens konsumtion 10.1 Mervärdeskatten på mat
Som vi framhåller i en separat motion bör mervärdeskatten på basmat slopas. Samtidigt skall momsen på övriga varor höjas så att de totala momsintäkterna blir oförändrade.
10.2 Alkohol och tobak
Med hänsyn till de stora sociala problem och sjukvårdskostnader som orsakas av alkohol- och tobakskonsumtion bör en real skattehöjning ske på detta område. Vi föreslår att gällande skattesats för tobak höjs med 40%, skattesatsen för spritdrycker höjs med 20% samt skatten på vin, malt- och läskedrycker höjs med 10% allt från den 1/7 1991. Detta beräknas ge ca 2,2 miljarder kronor med en antagen konsumtionsminskning i storleksordningen 5--15%.
10.3 Reklam
Den kraftiga ökningen av reklamen i samhället innebär ett onödigt resursslöseri både direkt i form av arbetskraft, papper, mm för reklamproduktion och indirekt genom att den ytterligare driver på en ohejdad konsumtionsutveckling. Miljöpartiet de gröna har i en parallell motion utvecklat sin syn på hur beskattningen av reklamen bör ändras och samtidigt skärpas kraftigt. Vi föreslår att den nuvarande reklamskatten fördubblas från och med 1 juli 1991. Skattesatsen blir således 22% utom för annonser i tidningar, där den blir 8%. Skatten beräknas ge ökade intäkter med ca 0,8 miljarder vid en med ca 10% minskad reklammängd.
10.4 TV-reklam
Ett märkligt förhållande är att reklamen i de nyligen startade reklamkanalerna i TV inte beläggs med reklamskatt. För några år sedan föreslog reklamnämnden att reklam som förekommer i satellitkanaler som vidaresänds i kabelnät i Sverige skulle beläggas med reklamskatt. En särskilt utsedd person skulle svara för skattskyldigheten här i landet. Vi föreslår att så sker från 1 juli 1991 och att procentsatsen sätts till 22% i analogi med den av oss föreslagna generella reklamskatten.
10.5 Förpackningsskatten
Engångsförpackningar är en del av det system som utvecklats i industrisamhället enligt vilket råvaror förvandlas till avfall efter endast kortvarig nytta. Teknik finns att återanvända förpackningar och material i sådana, men metoderna måste göras ekonomiskt lönsamma. När det speciellt gäller dryckesförpackningar har ett delbetänkande av förpackningsutredningen avlämnats i oktober 1990. I detta har en tabell presenterats som ger förslag till olika skattesatser för olika stora förpackningar. Det tycks vara syftet att skatten per liter skall vara ungefär densamma. Vi ser snarare en resursbesparing i att ge större förpackningar en relativt sett lindrigare beskattning än små förpackningar. Miljöpartiet de gröna föreslår en skatt om en krona och tjugo öre per engångsförpackning av plast eller aluminium.
Vi anser dessutom att behovet av styrande skatter på pappoch pappersförpackningar skall diskuteras med målsättningen att även för dessa material sparsamhet skall uppmuntras. Det är viktigt att själva systemet för distribution av mejeriprodukter ändras i resursbesparande riktning.
10.6 Hotell och restaurang
Åtgärden att i skattereformen införa full mervärdeskatt för hotell- och restaurangtjänster var olycklig. Det har blivit alltmer så att familjer och turister undviker att äta på restauranger på grund av priset. Affärsfolk och andra som inte betalar sina måltider själva och vars företag har möjligheter att lyfta av mervärdeskatten kommer alltmer att dominera restaurangerna. Detta är olyckligt inte minst av sociala skäl.
Det skall också framhållas att priset på serverad mat till största delen består av arbetskostnad och endast i ringa grad representerar verklig resursförbrukning. Miljöpartiet de gröna yrkar på återinförandet av den reducerade momsen för hotell- och restaurangtjänster.
D Företagsbeskattning och kommunal beskattning 11 Sänkta arbetsgivaravgifter
Huvuddelen av de medel som inflyter genom höjda energiskatter, mm på icke momspliktiga användare föreslås användas till sänkta arbetsgivaravgifter.
Vi föreslår en sänkning av arbetsgivaravgiften med 10 procentenheter i hela Norrland, vissa kommuner i Dalarna och Värmland samt på Gotland. Denna sänkning motiveras också av regionalpolitiska skäl. Ett annat argument är att energiintensiv industri i huvudsak är lokaliserad utanför storstadsområdena och med en särskild koncentration till Norrland.
Vi föreslår också en sänkning av arbetsgivaravgifter i övriga Sverige utom storstadsområdena med 4 procentenheter. Detta skall ses som en skatteväxling mot de höjda energiskatterna. Utan denna skulle industrin drabbas alltför hårt. Värdet av en skatteväxling ligger i att energisparsamheten lönar sig bättre än om energiskatterna vore lägre och arbetsgivaravgifterna högre. I storstadsområdena genomförs samma sänkning för sjukvård, handikapp- och äldreomsorg.
12 Företagens avdragsrätter 12.1 Avdrag för reklam
I motiveringen ovan för höjd reklamskatt samt i en separat motion i ämnet har vi påpekat den enorma resursslöseri som vår tids reklamintensitet innebär. Detta uppmuntras inte minst av de frikostiga avdragsbestämmelser som företagen kan utnyttja. Miljöpartiet de gröna anser att frågan behöver utredas, varvid också den svåra gränsdragningen mellan konsumentinformation och konsumentpåverkan bör diskuteras.
12.2 Avdrag för konferenser och kurser
Även när det gäller konferenser och kurser har avdragsrätten varit alldeles för generell. Vi delar uppfattningen att informationsutbyte och utbildning hör till de aktiviteter för vilka ett företag borde få göra vissa avdrag. Dock anser vi att nuvarande system ofta uppmuntrar till slöseri med medel för att åtnjuta avdragsrätt inom företagsbeskattningen. Även i detta fall anser vi att frågan behöver utredas och klara gränslinjer definieras för vad som bör vara avdragsberättigade aktiviteter. Exempelvis anordnas ofta kurser i utlandet av svenska organisationer för svenska delegater och med svenska instruktörer. Detta innebär ett flagrant och omfattande energislöseri.
13 Kvittning mellan förvärvskällor
Ett särskilt problem uppkommer i fråga om kvittning mellan förvärvskällor, där behovet av att skydda mot skatteflykt måste vägas mot det behov som finns för små och för nystartade företag att en förlust i en sådan förvärvskälla skall kunna kvittas mot vinst i annan förvärvskälla. Vi anser att kvittningsrätt skall finnas upp till en viss gräns; speciellt är detta viktigt för glesbygden där småföretag är en ytterst viktig del av samhällsmönstret.
14 Kommunens beskattningsrätt 14.1 Småskalighet och lokal företagsanknytning
Dagens företagspolitik har ett grundläggande problem: den är för storskalig. Därutav följer ett antal konkreta delproblem, av vilka det viktigaste är att kommunerna får stora kostnader för de miljöproblem som industrierna förorsakar. Miljöpartiet de gröna anser att detta måste tas hänsyn till när det gäller närings- och skattepolitik. I fråga om näringspolitik skulle våra förslag, som presenterats i en särskild motion angående närfonder, ge en helt annan lokal anknytning för företag. När det gäller skattepolitiken anser vi att det är väsentligt att företagen ska betala skatt även till primärkommuner där man har verksamhet. Dessa kommunalskatter ska ersätta kommunerna för de kostnader man får på grund av företagets läge och verksamhet och dess anställdas utnyttjande av kommunala resurser. Sådan skatt skall inte baseras på vinst utan på företagets fastighetsinnehav och eventuellt antalet anställda. Vid införandet skall den statliga skatten minskas så att den totala skatten inte ökar. Sådana skatter kan motiveras av:
a) Fastighetsinnehav eller utnyttjande av mark och ev andra naturresurser, t.ex. vatten b) Utsläpp som drabbar kommunens innevånare och miljö
c) Den ökade trafikbelastning och motsvarande miljöförstöring och förslitning av naturresurser som företaget orsakar 14.2 Det kommunala skattestoppet
Miljöpartiet de gröna arbetar för en stärkt kommunal självstyrelse med egen beskattningsrätt. Vi räknar med att man kan lita på omdömet hos kommunernas väljare och ansvarsmedvetandet hos de förtroendevalda i kommunerna. Dessutom fordrar flexibiliteten i ekonomin att man vid omläggningar av kommuners och landstings aktiviteter kan variera beskattninguttaget.
Av princip anser vi alltså att det kommunala skattestoppet omedelbart skall hävas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skattens funktion i miljöpolitiken,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skattens funktion i fördelningspolitiken,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om dynamiska effekter av skattepolitiken,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regionala effekter av skattepolitiken,
5. att riksdagen beslutar att grundavdraget för inkomst av tjänst skall vara 20
000 kr.,
6. att riksdagen beslutar om ett förhöjt grundavdrag för taxerade inkomster mellan 70
000 kr. och 124
000 kr. i enlighet med vad som anförts i motionen,
7. att riksdagen fastställer de i motionen angivna procenttalen och brytpunkterna för statlig skatt fr. o. m. år 1992,
8. att riksdagen beslutar att skatteskalans brytpunkter ej skall vara indexreglerade,
9. att riksdagen hos regeringen begär förslag om utformning av ett extra avdrag för ''ej yrkesmässig verksamhet'' i enlighet med vad som anförts i motionen,
[att riksdagen hos regeringen begär ett nytt förslag om skatteregler och kompletterande åtgärder för pensionärer i enlighet med vad som anförts i motionen,1]
10. att riksdagen beslutar att sådana biståndsarbetare vilkas tjänstesituation inte regleras av internationella avtal skall jämställas med andra utlandssvenskar vad gäller skatter och sociala förmåner,
11. att riksdagen beslutar om skatterabatter till glesbygdsbor i enlighet med vad som anförts i motionen,
12. att riksdagen beslutar om skattemässig värdering av bilförmån i enlighet med vad som anförts i motionen,
13. att riksdagen hos regeringen begär en översyn av principerna för värdering av bilförmån i enlighet med vad som anförts i motionen,
14. att riksdagen beslutar om regler för avdrag för resor till och från arbete i enlighet med vad som anförts i motionen,
15. att riksdagen, vid avslag på moment 14, som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående direktiv för utredningen om framtida bilavdrag,
16. att riksdagen beslutar att reducera avdragen för arbetsgivares kostnader för organisationsverksamhet samt skattereduktionen för fackföreningsavgifter i enlighet med vad som anförts i motionen,
17. att riksdagen beslutar införa ett sparavdrag för småsparare i enlighet med vad som anförts i motionen,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om begränsningar i avdragsrätten för ränteutgifter,
19. att riksdagen hos regeringen begär förslag om annorlunda principer för beskattning av fastigheter för permanentboende i områden med fritidsbebyggelse i enlighet med vad som anförts i motionen,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att fritidshus bör beskattas i den kommun där de är belägna,
21. att riksdagen hos regeringen begär förslag om automatisk inflationsuppräkning av råvaruskatter och utsläppsskatter fr. o. m. år 1992 i enlighet med vad som anförts i motionen,
22. att riksdagen hos regeringen begär förslag till att ersätta mervärdeskatten på energi med en enhetlig råvarubeskattning i enlighet med vad som anförts i motionen,
23. att riksdagen beslutar om borttagande av nuvarande punktskatter på fossila bränslen från den 1 juli 1991,
24. att riksdagen beslutar införa en råvaruskatt på fossila bränslen motsvarande bränslets energiinnehåll samt koldioxidskatt enligt i motionen angivna skattesatser,
25. att riksdagen beslutar att den nuvarande skatten på elektricitet tas bort från den 1 juli 1991,
26. att riksdagen beslutar höja vattenkraftsskatten med 6 öre/kWh från den 1 juli 1991,
27. att riksdagen beslutar att det införs en skatt på uran motsvarande uranets energiinnehåll enligt i motionen angiven skattesats,
28. att riksdagen vid avslag på momenten 23--27 beslutar att förnybara energikällor undantas från mervärdeskatt på energi,
29. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att, i internationella organ, Sverige bör verka för slopande av subventioner till elintensiv industri,
30. att riksdagen hos regeringen begär förslag om höjda miljöskatter och energibeskattning av flyg från den 1 januari 1992 i enlighet med vad som anförts i motionen,
31. att riksdagen beslutar höja kilometerskatten från den 1 juli 1991 i enlighet med vad som anförts i motionen,
32. att riksdagen beslutar att momsbeläggningen av kollektivtrafiken snarast skall upphöra utom i fråga om flygtrafik,
33. att riksdagen beslutar om höjning av skattesatserna för sprit och tobak med 20
% resp. 40
% och på vin, malt- och läskedrycker med 10
% från den 1 juli 1991,
34. att riksdagen beslutar om fördubbling av reklamskatten från den 1 juli 1991,
35. att riksdagen beslutar att även TV-reklam skall omfattas av reklamskatt i enlighet med vad som anförts i motionen,
36. att riksdagen beslutar att en skatt av 1 krona 20 öre per förpackning skall tas ut på engångsförpackningar av plast eller aluminium utom på förpackningar för flytande mejeriprodukter,
37. att riksdagen hos regeringen begär utredning om beskattning av papp- och pappersförpackningar,
38. att riksdagen beslutar återinföra reduceringen av mervärdeskatt för hotell- och restaurangtjänster,
39. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sänkning av arbetsgivaravgifterna i vissa områden samt inom vården,
40. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avdragsrätt för reklamkostnader,
41. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avdragsrätt för kostnader för konferenser och kurser,
42. att riksdagen hos regeringen begär förslag om hur en begränsad kvittningsrätt skall kunna genomföras i enlighet med vad som anförts i motionen,
43. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunal företagsbeskattning,
[att riksdagen beslutar upphäva det kommunala skattestoppet.2]
Stockholm den 17 januari 1991 Inger Schörling (mp) Claes Roxbergh (mp) Gösta Lyngå (mp) Åsa Domeij (mp) Lars Norberg (mp) Kjell Dahlström (mp) Krister Skånberg (mp) Carl Frick (mp) Roy Ottosson (mp)
1 1990/91:Sf240 2 1990/91:Fi302