Det finns starka skäl för att öka användningen av ekonomiska styrmedel i miljöpolitiken:det måste löna sig att välja lösningar som är bättre ur miljösynpunkt för såväl företag som enskilda,miljöskadliga beteenden måste kosta så mycket att de upplevs som ekonomiskt orimliga även i det korta perspektivet om vi ska kunna åstadkomma en omställning bort från dagens etablerade miljöfarliga lösningar till något bättre,starkare incitament behövs för att utveckla miljöbättre alternativ på alla områden -- i en marknadsekonomi är prissignalen avgörande för att ge denna impuls,en effektiv resursanvändning förutsätter att priset återspeglar den totala samhällsekonomiska belastningen.
Sambandet mellan ekonomisk politik och miljöpolitik är som framgår av uppräkningen ovan mycket starkt. Med en miljöinriktad beskattning och andra ekonomiska styrmedel kan det som är samhällsekonomiskt lönsamt också göras lönsamt för den enskilde. Därigenom uppnår man en bättre resurshantering vilket i sig medför att behovet av exploatering av ändliga resurser och ekosystem minskar.
Vi vill särskilt framhålla att ekonomiska styrmedel har fördelen att kunna påskynda utvecklingen i miljöanpassad riktning även där tillräckligt bra teknik inte finns från början. Det alltför vanliga problemet i nuvarande miljölagstiftning är ju att kommersiellt tillgängliga bästa teknik är otillräcklig med hänsyn till naturens krav. Ekonomiska styrmedel kan på ett verksamt sätt överbrygga detta problem.
Ekonomiska styrmedel i miljöpolitiken bör ses som ett komplement till miljölagstiftning, information, utbildning m m. Kan miljö- och hälsofarliga ämnen förbjudas helt är det i regel att föredra. Avsikten med dessa förslag är alltså inte att ersätta befintlig lagstiftning, utan att istället stärka den.
Sedan miljöpartiet de gröna kom in i riksdagen 1988 har användningen av miljörelaterade skatter och miljöavgifter ökat. Skattereformen kan ses som ett steg, dock helt otillräckligt, i denna riktning. Särskilt viktigt är miljöavgiftutredningens arbete som redan delvis omsatts i konkreta beslut. Miljöpartiet har en ledamot i utredningen fr.o.m. våren 1989 (efter det att första delbetänkandet var lagt). Utredningen gick dessvärre inte tillräckligt långt i de flesta av sina konkreta förslag, och på en rad områden valde utredningen att avstå från att lägga förslag.
Vi anser att det nu är hög tid att gå vidare! I den här motionen föreslår vi konkreta åtgärder som bör vidtas det närmaste året.
Med ekonomiska styrmedel menar vi i denna motion miljöskatter, miljöavgifter, panter och överlåtbara köplicenser. Även andra skatte- och finanspolitiska åtgärder kan ha stor betydelse för miljöpolitiken. Sådana frågor tar vi upp i främst partimotionerna om den ekonomiska politiken.
1. Miljöskatter
Miljöskatter skiljer sig i princip från de övriga grupperna genom att vara just skatter, dvs intäkterna går in i statsbudgeten och ingår i den allmänna utgiftsprioriteringen. I miljöpartiets budgetförslag prioriteras miljörelaterade utgifter, särskilt på energi- och trafikområdet, så starkt att intäktsökningarna från miljöskatterna till stor del går tillbaka till miljöåtgärder. Intäktsökningarna går också till att sänka arbetsgivaravgifterna, och ingår därmed i en skatteväxling som förskjuter beskattningen från arbete till konsumtion och förbrukning.
a) Koldioxidskatt 1990 infördes en koldioxidskatt på fossila bränslen. Nivån sattes till 25 öre/kg koldioxid. Undantag gjordes dock för fossila bränslen som används till elproduktion. Skälet till detta var en rädsla för kraftiga elprishöjningar. Förutsättningarna för sådana prishöjningar är dock att kraftproduktionen i framtiden till betydande del sker med olja, kol eller fossilgas.
Vi anser att koldioxidskatten bör höjas med 10 öre/kg koldioxid för varje år tills avsedd effekt uppnås. Höjningen motiveras av att de globala klimatförändringar som kommer av den tilltagande koldioxidhalten i atmosfären leder till stora miljöskador, allvarliga rubbningar i möjligheterna att bedriva ett produktivt jordbruk och att många människor hotas av svält. Vi föreslår därför att koldioxidskatten höjs till 35 öre/kg från den 1 januari 1992. Dessutom bör skatten inflationsuppräknas varje år -- annars skulle den styrande effekten snabbt urholkas.
Vi anser också att undantaget för elproduktion är ologiskt och omotiverat. Ologiskt för att varje tillskott av koldioxid till atmosfären är lika allvarligt. Omotiverat för att elpriset bör tillåtas öka med hänsyn till behovet av bättre energihushållning och behovet av att gynna elproduktion från flödande energikällor. Ur marknadsekonomisk synpunkt är det också viktigt att prissignalen verkligen motsvarar den samhällsekonomiska kostnaden. Skulle viss industri få svårigheter på grund av att det ökande elpriset försämrar den internationella konkurrensförmågan, vilket i sin tur sammanhänger med att konkurrerande industrier i andra länder inte belastas med lika hög skatt, bör vissa skatterabatter till utsatt industri kunna utgå.
I sammanhanget kan noteras att en betydande minoritet i miljöavgiftutredningen och bl.a. en majoritet i miljödelegationen för Sundsvall--Timrå (SOU 1990:59) anser att även kraftproduktion ska beläggas med koldioxidskatt. Även inom EG övervägs en koldioxidskatt som även ska gälla kraftproduktion.
Miljöavgiftutredningen har studerat möjligheten att relatera nybilsskatten (bilaccisen) till bränsleförbrukningen, dvs koldioxidutsläppen. Samma utredning har föreslagit att bilaccisen ska differentieras i olika miljöklasser på grundval av utsläpp av andra miljöfarliga ämnen. Vi instämmer i utredningens uppfattning att bilaccisen bör differentieras med hänsyn till fordonens miljöegenskaper. Systemet bör dock vara enkelt och ha god styrförmåga vilket inte är fallet med utredningens förslag. Med hänsyn till att denna fråga torde återkomma i vårens miljöproposition så avstår vi ifrån att här lägga något konkret förslag.
b) Kostnadsansvaret för trafiken
I det s.k. kostnadsansvaret i bensin- och kilometerskatten ingår bl.a. miljökostnader. Dessa skatter är således delvis att betrakta som miljöskatter. Enligt vår bedömning har inte full hänsyn tagits till miljökostnaderna i kostnadsansvaret i vare sig bensinskatten eller kilometerskatten. Såväl försurningen som skador på byggnadsverk och växtlighet tilltar ju. Vägtrafikens utsläpp sker dessutom inne i tättbebyggda områden och drabbar därmed såväl människors hälsa som byggnader värre än vad utsläpp från t.ex. fjärrvärmeverk gör. Vägtrafikens utsläpp bör därför belastas med en högre miljöavgift.
Vi föreslår en höjning av bensinskatten med 24 öre/liter och att faktorn för kväveoxid- respektive kolväteutsläpp i kilometerskatten höjs till 60 kr./kg NOx respektive 36 kr./kg CH. För närvarande inräknas i kilometerskatten endast en faktor för kväveoxider på 15 kr./kg och miljöavgiftutredningen har föreslagit att den ska höjas till 25 kr./kg. Skälet till detta är att utredningen inte ansett att åkerinäringen kan acceptera en större höjning i nuläget.
Skattedifferensen mellan blyad och oblyad bensin kan sägas utgöra en särskild blyskatt. Differensen är idag 24 öre/liter och är egentligen en rabatt för blyfri bensin. Det är angeläget att snabbt få bort miljögiftet bly ur bensin. Blyfri bensin är också en förutsättning för effektiv rening. Högoktaniga blyfria bensinkvalitéer finns numera att tillgå. Vi föreslår därför att blyad bensin beläggs med en extra miljöavgift på 50 öre/liter. Den nuvarande skatterabatten på blyfri bensin kan därmed tas bort.
Även flyget har tilldelats ett visst kostnadsansvar för sitt miljöfarliga utsläpp i och med den särskilda miljöskatten för inrikes flyg. Vi anser dock att denna miljöskatt är satt alltför lågt -- nivån för kväveoxider bör sättas till 40 kr./kg och för kolväten till 24 kr./kg (att jämföra med nuvarande nivå som är 25 kr./kg för kväveoxider och kolväten tillsammans). Vi anser också att i princip allt flyg bör omfattas av miljöskatten. Vi ser gärna också att den särskilda miljöskatten ersätts av miljöanpassade landningsavgifter, dock under förutsättning att dessa avgifter sätts tillräckligt högt.
Det är i sammanhanget viktigt att svenska regeringen driver frågan om att ge nationer rätt att införa miljöavgifter på flyg. Kan internationella miljöavgifter införas vore det naturligtvis ännu bättre.
c) Svavelskatt
Tanken med den nuvarande skatten på svavelinnehåll i brännoljor med svavelhalter överstigande 0,1 vikt-% var ursprungligen att det skulle var en miljöavgift för svaveldioxidutsläpp. Tanken är genomförd i så måtto att restitution erhålls för svavel som inte släpps ut i miljön. Men avgiften går in i statskassan som vilken skatt som helst, och bör därför också benämnas skatt.
Den nuvarande skattenivån är satt till 30 kr./kg svaveldioxid. Med hänsyn till att försurningsskadorna fortfarande tilltar i landet anser vi att ambitionsnivån borde ligga betydligt högre. Vår bedömning är att skattenivån borde höjas till 50 kr./kg svaveldioxid. Med hänsyn till att möjligheter till rening är goda och att en rad svavelfattiga alternativ finns att tillgå, bör detta vara en rimlig ambitionsnivå.
d) Inflationsuppräkna miljöskatter
Miljöskatternas syfte är dels att i sig styra mot mer miljöanpassade alternativ, dels att delvis finansiera statens kostnader såväl för att reparera miljöskador som för att stimulera utveckling av alternativ. Eftersom miljöskatter är punktskatter i fasta belopp verkar inflationen urholkande på styreffekten. Skall miljöskatter styra som förutsetts så måste de inflationsuppräknas varje år.
Vi anser att koldioxidskatten, svaveldioxidskatten och trafikens kostnadsansvar skall inflationsuppräknas varje år.
2. Miljöavgifter a) Fosfor
Fosfor är en ändlig naturresurs. Tillgångarna är tämligen begränsade. Detta motiverar en råvaruskatt på fosfor i syfte att motverka onödigt slöseri. Fosforutsläpp och visst läckage till sötvatten och brackvatten kan orsaka algblomning, syrebrist och fiskdöd. Vattenreningsverken renar i sitt kemiska steg avloppsvattnet främst från fosfor, vilket kan ge en viss uppskattning av miljökostnaden för fosforutsläpp.
För närvarande finns en miljöavgift på 1,20 kr./kg fosfor i handelsgödsel men däremot inte i andra produkter som t.ex. tvättmedel. Vi anser att avgiften ska gälla alla fosforprodukter. Avgiftens höjd bör också löpande omprövas i syfte att uppnå tillräcklig styreffekt.
Avgiftsinkomster bör dels gå tillbaka till jordbruket i den mån avgiften härrör från handelsgödsel, dels bör avgiftsmedlen gå till kemikaliefonden (se nedan). Avgiftsmedlen ska helst användas så att även de motverkar samma miljöproblem som avgiften.
b) Kväve i handelsgödsel
Kväveläckaget till havet har till betydande del sitt ursprung i konstgödningen med kväve. Det är därför befogat med en miljöavgift på kväve i konstgödsel. Avgiften bör sättas högt, till 20 kr./kg kväve redan 1991/92. Skälet till så stor och snar höjning är den påbörjade avregleringen. Avgiften bör i sin helhet återföras till bönderna främst genom ett generellt arealbidrag.
Anledningen till att avgifterna i sin helhet bör återföras till jordbruket är jordbrukets ekonomiskt pressade situation. Avgiften underlättar dessutom omställningen för jordbruket när de interna regleringarna tas bort eftersom den bidrar till att minska veteöverskottet.
c) Bekämpningsmedel
Bekämpningsmedel mot svampar, insekter och ogräs är så gott som undantagslöst miljögifter. Ämnenas själva syfte är ju att döda någon form av organismer. I många fall är bekämpningsmedlen onödiga i den meningen att behovet kan undvikas genom andra åtgärder. I andra fall kan särskilt miljöfarliga bekämpningsmedel ersättas med andra mindre miljöfarliga (substitution). En bra utformad miljöavgift stimulerar såväl en försiktigare hantering som substitution.
För närvarande finns en avgift på bekämpningsmedel som används i jordbruk. Denna bör bibehållas och utvecklas så att en högre avgift läggs på farligare substanser och så att även andra bekämpningsmedel avgiftsbeläggs. Ett fullt utvecklat system förutsätter dock att kemikalieinspektionen blir färdig med sin klassificering, vilket torde dröja ännu något år.
Vi föreslår ett förenklat system: herbicider 100 kr./ha-dos insekticider, nematocider, fungicider 200 kr./ha-dos övriga 30 kr./kg aktiv substans
De avgiftsmedel som avser jordbruket bör återföras genom det tidigare nämnda arealbidraget. Övriga avgiftsmedel bör tillgodoräknas miljöfonden (se nedan).
d) Träskyddsmedel
Träskyddsmedlen kan betraktas som en särskild form av bekämpningsmedel. Medlen används till att förhindra svampangrepp i trävirke. Vanligen finns föreningar av tungmetaller i dessa medel, tungmetaller som ofta är allvarliga miljögifter. En mycket stor del av arsenikspridningen, och en betydande del av kromspridningen i miljön kommer från träskyddsmedel.
Miljöavgiftutredningen har föreslagit miljöavgifter på träskyddsmedel. Vi stödjer i princip förslaget. Eftersom regeringen förväntas förelägga detta för riksdagen i en särskild miljöproposition under våren 1991 avstår vi nu att lägga något preciserat förslag.
e) Obevuxen åker
Miljöavgiftutredningen tog fram ett förslag till miljöavgift på vintertid obevuxen åker i syfte att minska kväveläckaget till havet. Utredningen visade på att en sådan avgift skulle kunna ge goda effekter eftersom åkrar som är nakna under en längre tid kan läcka avsevärda mängder kväve till omgivande vatten -- och därigenom så småningom hamna i havet. Detta är en viktig orsak till problem med algblomning, syrebrist och fiskdöd på den svenska västkusten.
Utredningens majoritet lade dock inget förslag och ville att lantbruksstyrelsen skulle utreda vidare.
Vi anser dock att ett system med miljöavgifter är att föredra i detta fall. Vi föreslår att en avgift på 100 kr./ha och månad i Götalands kustbygder och på 70 kr./ha och månad i Götalands övriga jordbruksbygder bör införas. Sydsvenska höglandet bör dock i sin helhet undantas från avgiften. Avgiften ska gälla åker som varit obevuxen i minst en månad och enbart gälla jordbruksföretag med mer än 5 ha åker.
Avgiftsmedlen ska betalas tillbaka till bönderna. Det kan ske genom bidrag till odling av mellangrödor, vilket då ytterligare skulle förstärka effekten av att hålla marken bevuxen.
f) Kadmium i gödsel
Ett partiellt kadmiumförbud råder i landet. Förbudet är dessvärre otillräckligt. Särskilt uppseendeväckande är den snabba ökning av kadmiumhaltiga batterier som sker helt oreglerat (se nedan, pantsystem).
Vi anser det också upprörande att kadmiumhaltig fosforgödsel sprids på åkrarna. Ett strikt gränsvärde på max 30 g Cd/ton P i handelsgödsel bör införas fr.o.m. den 1 januari 1992. Dessutom bör en miljöavgift på 50 kr/g Cd införas den 1 januari 1992.
Avgiften bör gå till miljöfonden (se nedan).
g) Klor
Klor i olika former används i stor skala för blekning av pappersmassa. En del pappersmassefabriker läcker ut avsevärda mängder av klororganiska föreningar till främst vattenmiljön. Bland dessa ämnen finns en rad miljögifter. Ett faktum är att ryggkrökning och andra deformationer är vanliga hos fisk i närheten av massafabriker med klorblekning, och expertis har satt detta i samband med just kloranvändningen.
Klor är ett oönskat och i regel onödigt miljögift. Papper kan blekas på andra sätt, och höggradig blekning är i regel onödig. För att påskynda avvecklingen av klor bör en miljöavgift läggas på själva insatsvaran, dvs. i regel klorgas och klorat, som köps in till blekeriet. Avgiftsnivån bör vara hög. Vi föreslår att avgiften sätts till 10 kr./kg klorgas, 3 kr/kg klordioxid och 14 kr./kg hypokloritjon.
Med hänsyn till att den berörda industrin har gjort stora investeringar i att få ner de klororganiska utsläppen nyligen, och att teknik för att erhålla tillräckligt blekt massa för att kunna sälja i stor skala utomlands för närvarande saknas, så bör anläggningar som underskrider 0,4 kg AOX tills vidare undantas från avgift. I takt med att bättre teknik utvecklas bör denna tröskel kunna sänkas successivt.
h) Klorerade lösningsmedel
Miljöavgiftutredningen lät utreda möjligheterna att belägga vissa lösningsmedel med miljöavgifter. Utredningen fann att de tre vanligaste klorerade lösningsmedlen bör beläggas med avgifter i syfte att påskynda den av kemikalieinspektionen planerade avvecklingen av dessa ämnen. Vår uppfattning är att de bör avvecklas helt före år 1995.
Regeringen torde återkomma i frågan i miljöpropositionen under våren 1991, varför vi nu avstår från att lägga färdiga förslag. Vi vill dock redan nu framhålla att utredningen inte hade tid och möjlighet att tillräckligt penetrera möjligheterna att använda ekonomiska styrmedel på lösningsmedel och andra kemiska varor. Vi anser att det är angeläget att sådana möjligheter ytterligare undersöks och prövas.
i) Avfall
En avgift på 200 kr./ton osorterade sopor som inlevereras till deponi bör införas.
Vi föreslår också att avfallsavgiften ska gälla sopor som går till förbränning på samma villkor som för dem som går till deponi. Avgiftsnivån bör dock sättas till 160 kr./ton eftersom askan deponeras och därigenom också belastas av avgiften.
Avgiften bör höjas successivt och om möjligt differentieras så att avfallsvolymerna och avfallets giftighet minskas. I ett andra steg bör avgiften höjas till 500 kr./ton den 1 januari 1993 (400 kr./ton för det som går till förbränning). Det kan också vara befogat med en högre miljöavgift för visst industriavfall. Kravet på ''renhet'' hos fraktioner som befrias från avgift måste också successivt skärpas.
Avfallsavgifterna bör gå till en särskild fond som skall underlätta utvecklingen av återvinningsmarknaderna, utveckling av viss teknik m.m.
j) Engångsförpackningar
Användande av engångsartiklar innebär resursslöseri och en oftast helt onödig belastning av miljön. Särskilt uppseendeväckande är det med den omfattande användningen av engångsförpackningar i vår kultur. I de allra flesta fall bör engångsförpackningarna kunna ersättas med returförpackningar. Användning av pantsystem underlättar en hög returgrad.
Som ett första steg bör en hög miljöavgift läggas på engångsflaskor av glas, plast och metall.
k) Återföringen av avgiftsmedlen
Vi föreslår här att avgiftsmedlen återförs genom en miljöfond, en avfallsfond, en kollektivtrafikfond samt inrättandet av ett arealbidrag för jordbruket. Därigenom fås en direkt koppling mellan avgift och åtgärd, och avgiftens styreffekt kan i väsentlig grad förstärkas. Detta innebär naturligtvis att avgifternas belastande effekter snabbare minskar i takt med att miljöbelastningen minskar.
MILJÖFONDEN (alt kemikaliefonden) byggs upp av miljöavgifterna på kadmium, klor, fosfat (utom handelsgödsel), vissa träskyddsmedel och lösningsmedel,samt nettointäkterna från avgifterna på nickel-kadmiumbatterier (se nedan). Avgifterna beräknas inbringa ca 1 miljard kronor första året, för att sedan minska i takt med att den miljöfarliga hanteringen minskar.
Miljöfonden ska kunna bidra till att åtgärda gamla miljöförsyndelser där ingen direkt ansvarig som kan klara av det finns till hands. Fonden ska vidare kunna ge investeringsbidrag till miljöbättre teknik och till utvecklingsprojekt för att få fram mer miljöanpassade alternativ.
AVFALLSFONDEN byggs upp av avfallsavgifterna och miljöavgifterna på engångsförpackningar. Fonden beräknas ta in kring drygt 1 miljard kronor första året.
Avfallsfonden ska hjälpa återvinningsmarknaden att kunna ta hand om alla de utsorterade fraktioner som en utökad källsortering medför. Det rör sig dels om teknikutveckling, dels om att utveckla marknaden i sig. Fonden ska också kunna ge investeringsbidrag till bra system för utökad källsortering och till avfallssnål teknik.
KOLLEKTIVTRAFIKFONDEN byggs upp av ''miljödelen'' i kostnadsansvaret som idag ingår i främst bensinskatten och kilometerskatten. Även en del av koldioxidskatten bör kunna tas in i kollektivtrafikfonden. Detta innebär att dessa delar bryts ut som miljöavgifter och således inte längre tillfaller statskassan. I gengäld fås ett system som tillförsäkrar den miljövänliga järnvägs- och kollektivtrafiken investeringsmedel. Fonden skulle därigenom erhålla ca 7 miljarder kronor första året. Intäkterna skulle successivt minska i takt med att vägtrafiken minskar.
Med hänsyn till budgettekniska svårigheter med en särskild kollektivtrafikfond baserad på delar av benfintlig bensinoch kilometerskatt m.m. bör regeringen återkomma till riksdagen med ett förslag. Fonden bör dock inte bli permanent -- när trafiksystemen väl miljöanpassats bör pengarna kunna återgå till den normala budgetprocessen.
Fonden ska användas till investeringar i markbunden och miljöanpassad kollektivtrafik. Främst gäller det investeringar i järnvägar. Investeringsbidrag till miljöanpassade bussar och annan miljöanpassad kollektivtrafik, liksom till nya regionaltåg och annan rullande materiel, bör kunna komma ifråga.
AREALBIDRAGET skall gå till all jordbruksmark i landet. Det bekostas främst av miljöavgifterna på handelsgödsel och bekämpningsmedel. Detta är en viktig del av miljöpartiets jordbrukspolitik och förslaget utvecklas i detalj i vår jordbrukspolitiska motion.
3. Pantsystem a) Batterier
Uppladdningsbara slutna nickel-kadmiumbatterier bör redan den 7 januari 1991 beläggas med en miljöavgift på 0,5 kr./g batterivikt. Avgiften bör höjas till 1 kr./g batterivikt den 1 januari 1993.
Samtidigt bör återlämningspremier på slutna nickel- kadmiumbatterier införas. Vi ansluter oss till förslaget i miljöavgiftutredningen, dvs. 10 kr. för enstaka celler och batterier, 50 kr. för kassetter, packar samt varor med fast monterade batterier.
Såväl avgiften som återlämningspremien bör omprövas och förändras så att avsedd styreffekt uppnås, dvs snabb introduktion av miljöbättre alternativ. Nickel- kadiumbatterier bör i förlängningen helt förbjudas.
b) Livsmedelsförpackningar
För närvarande finns pantsystem för vissa dryckesglas och aluminiumburken. Vi anser att dessa pantsystem bör utvecklas till att gälla fler livsmedelsförpackningar. Sålunda kan glasburkar för livsmedel standardiseras och ingå i ett pant/retursystem.
Engångsförpackningar bör samtidigt beläggas med en hög miljöavgift.
c) Bildäck, smörjoljor, katalysatorer och transportfat
En rad andra produkter torde lämpa sig för ökad återvinning genom t.ex. pantsystem. Det gäller bl.a. bildäck, smörjoljor, katalysatorer från vägfordon och transportfat.
En lämplig nivå för en pant på smörjoljor bör vara 700 kr./kubikmeter.
d) Varor med kvicksilverinnehåll
Varor innehållande kvicksilver som kan ersättas med miljöbättre varor ska förbjudas enligt substitutionsprincipen i lagen om kemiska produkter. I de fall alternativ ännu inte finns kan pantsystem vara ett sätt att effektivt förhindra att kvicksilvret kommer ut i miljön.
Lysrör och lågenergilampor av lysrörstyp innehåller en mindre mängd av kvicksilver. Dessa bör därför samlas in och kvicksilvret återvinnas. Genom att pantsystem på dessa borde detta väsentligt kunna underlättas.
4. Överlåtbara köplicenser a) Handelsgödselkväve
Som alternativ till fortsatta miljöavgifter lät miljöavgiftutredningen utreda möjligheten att istället skapa ett system av överlåtbara köplicenser för handelsgödselkväve. Staten skulle varje år ge ut ett antal köplicenser som motsvarar den totala mängd kvävegödsel som kan tolereras av främst miljöskäl. Genom att minska den totala mängden utgivna köplicenser kan kväveläckaget generellt sett dämpas.
Köplicenser bör enligt vår mening fördelas efter arealen brukad jordbruksmark, dvs. såväl åker som äng, över hela landet. Vi anser inte att man skall gödsla ängsmark, snarare tvärtom, men genom att räkna in ängsmarken i underlaget erhålls en positiv fördelningseffekt som gynnar djurhållning och ängsbruk. Licenserna erhålls till en låg kostnad som endast motsvarar administrationen av systemet. Licenser som inte lösts ut förfaller.
Köplicens bör krävas för att få köpa handelsgödselkväve. Köplicenserna skall kunna överlåtas, dvs. det är tillåtet att sälja och köpa licenser efter eget gottfinnande.
Ett sådant system skulle innebära att marknaden själv sätter priset för köplicenserna. I praktiken skulle bönder i norra delen av landet, bönder i mindre gynnade jordbruksbygder, och bönder som företrädesvis har extensiv betesdrift gynnas genom att de säljer en stor del av sina köplicenser. Köplicenserna fungerar därmed också som omfördelare av resurser inom jordbrukarkollektivet från de som använder mycket handelsgödselkväve till de som använder lite.
Ett system med sådana köplicenser skulle ersätta miljöavgifterna på handelsgödselkväve. System med köplicenser bör kunna införas före 1995.
Med hänvisning till det anförda hemställs
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att snabbt utveckla ekonomiska styrmedel i miljöpolitiken,1]
1. att riksdagen beslutar att koldioxidskatten höjs till 35 öre/kg för budgetåret 1991/92,
2. att riksdagen beslutar att koldioxidskatt skall tas ut även vid kraftproduktion,
3. att riksdagen beslutar att koldioxidskatten skall inflationsuppräknas varje år,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om eventuella industripolitiska stöd,
5. att riksdagen beslutar att bensinskatten höjs med 24 öre/liter som en följd av utökat kostnadsansvar för utsläpp av luftföroreningar,
6. att riksdagen beslutar att kilometerskatten höjs så att kostnadsansvaret för kväveoxidutsläpp motsvarar 60 kr./kg och så att kostnadsansvaret för kolväteutsläpp motsvarar 36 kr./kg,
7. att riksdagen beslutar att införa en särskild skatt på blyad bensin och att skattenivån för budgetåret 1991/92 sätts till 50 öre/liter,
8. att riksdagen beslutar att höja miljöskatterna/avgifterna för flyget i enlighet med vad som anförts i motionen,
9. att riksdagen beslutar att miljöskatten på svaveldioxidutsläpp höjs till 50 kr./kg,
10. att riksdagen beslutar att miljöskatten på svaveldioxidutsläpp skall inflationsuppräknas varje år,
11. att riksdagen beslutar att de i ''kostnadsansvaret'' ingående miljöskatterna i bensinskatt och kilometerskatt skall inflationsuppräknas varje år,
12. att riksdagen hos regeringen begär förslag om miljöavgift på all betydande fosforförbrukning i enlighet med vad som anförts i motionen,
13. att riksdagen beslutar att miljöavgiften på kväve i handelsgödsel höjs till 20 kr./kg kväve för budgetåret 1991/92,
14. att riksdagen beslutar införa miljöavgifter på bekämpningsmedel i enlighet med vad som anförts i motionen,
15. att riksdagen hos regeringen begär förslag om ett mer differentierat förslag till miljöavgifter på bekämpningsmedel i enlighet med vad som anförts i motionen,
16. att riksdagen hos regeringen begär förslag till miljöavgift på obevuxen åker i Götaland i enlighet med vad som anförts i motionen,
[att riksdagen beslutar att miljöavgifterna som tas ut på jordbruket skall återföras i form av arealbidrag i enlighet med vad som anförts i motionen,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att ett gränsvärde på 30 g kadmium/ton fosfor bör införas för handelsgödsel,1]
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöavgift på kadmium i fosfatgödsel,
18. att riksdagen beslutar att miljöavgift på klor till klorblekning skall införas i enlighet med vad som anförts i motionen,
19. att riksdagen hos regeringen begär förslag till miljöavgifter på lösningsmedel i enlighet med vad som anförts i motionen,
20. att riksdagen beslutar att en avfallsavgift på 200 kr./ton skall införas på osorterade eller bristfälligt sorterade sopor som läggs på deponi, i enlighet med vad som anförts i motionen,
21. att riksdagen beslutar införa en avfallsavgift på 160 kr./ton på osorterade eller bristfälligt sorterade sopor som förbränns, i enlighet med vad som anförts i motionen,
22. att riksdagen hos regeringen begär förslag om miljöavgifter på engångsförpackningar i enlighet med vad som anförts i motionen,
[att riksdagen beslutar att en miljöfond inrättas i enlighet med vad som anförts i motionen,1]
[att riksdagen beslutar att en avfallsfond inrättas i enlighet med vad som anförts i motionen,1]
[att riksdagen hos regeringen begär förslag om en kollektivtrafikfond i enlighet med vad som anförts i motionen,2]
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöavgift och återlämningspremie för nickel-kadmiumbatterier, samt att detta införs fr.o.m. den 1 juli 1991,
[att riksdagen hos regeringen begär förslag om en total avveckling av nickel-kadmiumbatterier,1]
[att riksdagen hos regeringen begär förslag till pantsystem på bildäck,1]
[att riksdagen hos regeringen begär förslag till pantsystem på förbrukade katalysatorer från vägfordon,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett pantsystem omgående bör införas på smörjoljor och att en lämplig pant vore 700 kr./kubikmeter,1]
[att riksdagen hos regeringen begär förslag till pantsystem på kvicksilverhaltiga varor i enlighet med vad som anförts i motionen,1]
[att riksdagen hos regeringen begär förslag till ett system med överlåtbara köplicenser för handelsgödselkväve i enlighet med vad som anförts i motionen.1]
nStockholm den 18 december 1990 Roy Ottosson (mp) Åsa Domeij (mp) Gösta Lyngå (mp) Carl Frick (mp) Hans Leghammar (mp) Kjell Dahlström (mp) Ragnhild Pohanka (mp) 1 1990/91:Jo728 2 1990/91:T205