Förverkligandet av den inre marknaden och ett svenskt medlemskap i EG kommer att innebära stora förändringar för den svenska tullen. Den EG-debatt som förs i Sverige är tyvärr ofta full av missuppfattningar och många EG-frågor, t.ex. när det gäller tullmyndigheternas roll, är inte lösta inom EG. Det föreligger fortfarande oklarheter om hur de uppgifter som den fiskala gränskontrollen idag ombesörjer ska organiseras i EG. Vi vet inte hur t.ex. underlaget för aktuell import- och exportstatistik ska samlas in. Även i framtiden måste Sverige upprätthålla förutsättningar för en kvalificerad expertis i varukännedom och klassificeringsfrågor. Dessutom kommer förmodligen ursprungsfrågorna att få en stor betydelse när EG-varor ska urskiljas från övriga tullbehandlingen. Andra oklarheter är hur mervärdeskatteuppbörden på import ska hanteras samt om det är möjligt att harmonisera svenska spritpriser med EG med hänsyn till vår alkoholpolitik.
Mera markerad inom EG, men ej helt klarlagd, är synen på tullkontrollfrågorna. Bl.a. har ministerrådet särskilt markerat tullmyndigheternas viktiga roll när det gäller kampen mot illegal trafik med narkotika och andra för samhället känsliga varor. Ministerrådet understryker också att när kontrollåtgärder av särskilda skäl vidtas måste det ske diskret och på stickprovsbasis och endast vad gäller s.k. högriskobjekt. Samarbetet mellan tullmyndigheterna över gränserna och med andra lagövervakande myndigheter betonas också. Härutöver ska kontrollen vid de externa gränserna förstärkas.
Riksdagen har nu bemyndigat regeringen att lämna in en ansökan om medlemskap i EG. Med hänsyn till det som anförts ovan kommer ett sådant medlemskap att kraftigt förändra arbetsvillkoren för tullens personal. Det har dessutom gjorts en stor organisationsöversyn av tullen (TOR), som inte beaktat ett nära förestående medlemskap i EG. Tullens personal upplever med anledning av ovanstående en stor oro och villrådighet. Det finns en risk för att personal i tullen börjar se sig om efter andra arbeten i ett läge där tullen måste ha god kompetens och kunna visa att Sverige kan hantera kommunikation med tullen i EG och de svenska förhandlarna. Situationen blir naturligtvis särskilt allvarlig om strategisk personal börjar lämna tullverket.
För att få ett riktigt beslutsunderlag och för att stoppa den turbulens som för närvarande råder samt den ytterligare förvirring som kan komma att uppstå om TOR- utredningen genomförs samtidigt som en EG-anslutning närmar sig, hemställer undertecknade att tullens organisationsöversyn fryses. Nuvarande regioner och tullplatser bör tills vidare behållas med undantag för att lokal arbetsplatsorganisation successivt anpassas till en tulldatorisering.
Undertecknade hemställer även om tillsättande av en särskild tullkommission för att utreda hur tullen i Europa är organiserad eller ämnar förändra sin organisation samt lämna ett antal alternativa lösningar om hur svensk tullkontroll kan organiseras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om frysning av tullens organisationsöversyn samt tillsättande av en särskild tullkommission.
Stockholm den 18 januari 1991 Siw Persson (fp) Kjell-Arne Welin (fp)