I budgetpropositionen har regeringen behandlat tullverkets framtida organisation utifrån det utrednings- och remissarbete som förevarit. Jag tänker inte gå närmare in på förslaget, utan föra ett resonemang utifrån effekter för Örnsköldsviks del. Regeringen har i budgetpropositionen angivit att det som skall avgöra lokaliseringar av tullexpeditioner är att ''det är trafikens och näringslivets behov av tullinsatser samt statsmakternas krav på en effektiv och rationell klarerings- och kontrollverksamhet hos tullverket som bör vara styrande för hur tullverksamheten organiseras och lokaliseras''.
Det förslag som legat till grund för diskussioner och som generaltullstyrelsens utredning TOR stått bakom skulle betyda mycket negativa effekter för Örnsköldsviks del. Kontroll- och bevakningsverksamheten blir kraftigt eftersatt i Örnsköldsvik om förslaget genomförs. Förslaget går ut på att 9 personer i Örnsköldsvik ersätts av 6 personer i Umeå. Förslaget visar inte vad det skulle innebära att göra tvärtom.
I budgetpropositionen uttrycks att generaltullstyrelsen inte helt delar TOR:s förslag och att man vill frigöra resurser för att kunna bygga upp ytterligare en rörlig kontrollstyrka, förlagd till Norrland. Var den skall ligga eller vad detta skulle betyda för Örnsköldsvik framgår inte, eftersom regeringen anser att generaltullstyrelsen skall avgöra lokaliseringsorter.
Örnsköldsvik har ett betydligt större godsflöde och fartygsanlöp än Skellefteå och Umeå, om man ser till handelstrafikens omfattning. Örnsköldsviks kommun har, näst Gävle, de största hamnarna i Norrland vad avser handeln med ett godsflöde om ca 2 miljoner ton per år och ca 600 fartygsanlöp i Örnsköldsviks respektive Husums hamnar. Redan idag hjälper tullen i Örnsköldsvik Umeås tullverk med kontroll av Rundvik som ligger lika långt från Örnsköldsvik som från Umeå.
Tullen i Örnsköldsvik har idag att se till att ca 40 import- och exportregleringar efterlevs, bestämmelser om miljöfarligt gods, övriga kemiska produkter, kontroll av handel med utrotningshotade djur samt införsel av levande djur och växter, utförsel av krigsmateriel etc.
Med tanke på Örnsköldsviks tullstations betydelse för skogs- och verkstadsindustrin i området och med tanke på att sysselsättning i statlig verksamhet här ligger under riksgenomsnittet bör Örnsköldsviks tullexpedition finnas kvar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bibehållandet av tullexpeditionen i Örnsköldsvik.
Stockholm den 18 januari 1991 Görel Thurdin (c)