Regeringen har i budgetpropositionen sagt ja till tullverkets organisationsöversyn TOR. Omorganisationen skall inledas den 1 januari 1992 och vara genomförd under en femårsperiod.
För Kalmar län innebär förslaget stora försämringar. Ett tiotal tjänster kommer att försvinna. I Västervik finns i dag tre tjänster och dessa dras in den 1 januari 1992, när tullstationen föreslås läggas ner. Oskarshamns tullstation förvandlas till tullexpedition med en man från den 1 januari 1995. På distriktskontoret i Kalmar kan det bli en minskning med sex tjänster.
Tullverkets uppgifter
Tullverket har till uppgift att debitera, uppbära och redovisa tullar, skatter och avgifter som skall tas ut för varor vid införsel. Vidare skall tullverket övervaka att bestämmelserna efterlevs när det gäller införsel och utförsel av varor. Viss utrednings- och åklagarverksamhet ingår också i uppgifterna. Dessutom utövar verket uppsikt och kontroll över trafiken till och från utlandet och har även vissa andra övervakningsuppgifter. Inom tullkontrollen är narkotikabekämpningen ett högt prioriterat område.
Behov av tullverkets tjänster i Kalmar län
Kalmardistriktet är ett extremt långsträckt tulldistrikt. Det finns totalt 220 mil havskust inom distriktet.
Västervik
Trafiken på Västerviks hamn, uttryckt i antalet fartyg, ökar snabbt. 1988 redovisades 122 fartyg. 1989 var antalet 191 och 1990 var siffran över 400.
En betydande del av ökningen beror på det utökade handelsutbytet med länderna på andra sidan Östersjön. Särskilt ökar fartygstransporterna till och från Baltikum. På sista tiden förekommer också en hel del trafik med sovjetiska fiskefartyg. Fiskeberedningsfartyg med sovjetisk nationalitet ligger kvar inne i skärgården under en tid och bereder fisk från svenska trålare. Under december månad fanns femton sovjetiska fisketrålare i Västerviks hamn. Trafiken i fråga kräver förutom klarering av fartyg och last också en hel del tillsyn.
Västervik är huvudort i ett av vårt lands mest attraktiva skärgårdsområden. Här finns en stor och växande turism med ett starkt inslag av fritidsbåtar. Det förekommer en omfattande trafik av utländska fritidsbåtar. Kontrollen och tillsynen för att förhindra bl a sprit- och narkotikasmuggling ökar kraftigt. Att under dessa förutsättningar låta all tullpersonal försvinna anser vi oförsvarligt. I Västervik måste finnas personal med god kännedom om detta skärgårdsområde. Detta bör ges regeringen till känna.
Oskarshamn
I Oskarshamn tas enligt förslaget hela kontrollstyrkan bort. En man blir kvar för klarering. Oskarshamn är Kalmar läns största godshamn och utrikessjöfarten är den ojämförligt mest krävande inom distriktet. Kontrollverksamheten är betydande. Enmansbetjäning kommer inte att fungera. Fartygsklareringar kommer framdeles att öka när den planerade stora utbyggnaden av Södra Skogsägarnas massafabrik genomförs. Enbart där kommer antalet lastade fartyg i utrikestrafik att öka till ca 500 per år. Dessutom har Oskarshamn containertrafik med fartyg, inkommande samlastningstrafik med styckegods på lastbil m m och ett varv med utrikes trafik av fartyg som skall repareras. Detta innebär klareringar av kvalificerat slag. Oskarshamn behöver därför en tullexpedition.
Kalmar
I förslaget finns inga resurser för utredning och spaning. Den tullkriminalgrupp som finns i Kalmar föreslås försvinna. Att låta dess uppgifter övertas av övrig bevakningspersonal är ogörligt, då också denna grupp föreslås minska. Vi anser att tullkriminalgruppen måste bibehållas.
Förslaget innebär en mycket kraftig nedskärning av personal med kontrolluppgifter i Kalmar tulldistrikt. Den uttunning av personal som föreslås skulle innebära att hela kontrollstyrkan skulle finnas i Kalmar -- dvs i södra delen av ett extremt långt tulldistrikt. Alltför mycket tid skulle komma att ligga på transporter längs E 66. Vi anser att länets andel av de totala tullresurserna måste öka i förhållande till Generaltullstyrelsens förslag. En bibehållen tillsyn av länets långa kust kräver detta.
När det slutligen gäller förslaget till ny regional organisation avstyrker vi detsamma. Vi anser att det inte behövs någon mellannivå, utan förordar i stället en organisation med 24 lokala tullmyndigheter med anknytning till länsgränserna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen med avslag på prop. 1990/91:100, bil. 9 i denna del, som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utformningen av tullverkets organisation i Kalmar län.
Stockholm den 16 januari 1991 Marianne Jönsson (c) Agne Hansson (c)