Sverige ger i praktiken i dag ett rejält regionalpolitiskt stöd till Åland genom reglerna för skattefri försäljning. Detta är fullständigt omotiverat.
Den inomsvenska trafiken på internationellt vatten borde få möjlighet att konkurrera om de stora inkomster som den omfattande konferensverksamheten alstrar. Man kan fråga sig varför dessa medel, oftast spenderade av svenskar, inte kan få bättre möjlighet att stanna i de svenska företagen.
Om Gotlandstrafiken kunde servera skattefri mat och dryck ombord skulle Gotlandstrafiken kunna konkurrera till exempel med Ålands- och Finlandstrafiken. Stora delar av de medel som spenderas på konferenser skulle kunna stanna i landet om de spenderades på resor till Gotland där det går svenskflaggat tonnage istället för att till stora delar gå till finska, polska och tyska företag.
Genom den rådande 24-timmarsregeln skulle detta minska den mängd alkohol som tas i land. De inomsvenska turerna är kortare än 24 timmar och skattefrihet skulle endast gälla det som intas på båten. Allt som tas i land måste då förtullas. De inkomster av försäljning av alkohol och cigaretter som säljs i taxfree-butikerna och nu tillfaller våra grannländer vid dessa konferens- och persontrafikresor skulle istället tillfalla Systembolaget och Tobaksmonopolet. Om någon nedgång i de totala inköpen av alkohol och tobak skulle märkas är tveksamt. Däremot är sannolikheten stor för att den totala konsumtionen av skattefri alkohol och skattefria cigaretter skulle gå ner.
Det finns ett klart samband mellan attraktiviteten hos färjetrafiken och möjligheterna till skattefri förtäring. Det kan konstateras på linjen Helsingborg--Helsingör där inte heller skattefria varor kan tas i land.
Gotlands beroende av jordbruk är större än riksgenomsnittet. Det är svårt att få företag att etablera sig där. Gotlands regionalpolitiska problem kommer sannolikt inte att minska. Om skattefri försäljning skulle tillåtas ombord skulle andelen konferensresor till Gotland med största sannolikhet öka så att det skulle bära sig att låta färjorna gå från Stockholm. Detta skulle vara påtagligt bättre för trafikfrekvensen än att som nu avgå från Nynäshamn.
Avståndet från Stockholm gör att Gotland tidsmässigt passar för konferensresor. Nya konferenshotell skulle växa upp i Visby och Gotland skulle kunna bli mindre beroende av regionalpolitiskt stöd. Det kunde bli en varaktig lösning på Gotlands problem om åretruntturismen tilläts växa sig stark på detta sätt.
Metoden används för att klara motsvarande problem på grund av likartade geografiska förhållanden i andra länder, till exempel i Frankrike, England, Tyskland och Finland. Mellan Gotlands motsvarighet i Medelhavet, Korsika, och Frankrike råder skattefrihet. Så även mellan Hamburg och Helgoland och mellan England och Kanalöarna. Mellan Åbo och Mariehamn går färjan två timmar inomskärs varvid skattefri servering sker. Taxfree-butiken öppnar däremot inte förrän på internationellt vatten. Skattefri servering sker således mellan finska hamnar. Det vore ekonomiskt förnuftigt av Sverige att tillämpa motsvarande regler.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förslag till skattefri servering i Gotlandstrafiken.
Stockholm den 11 januari 1991 Charlotte Cederschiöld (m)