Centrala beslut i Sveriges riksdag påverkar många delar av vårt land negativt. Det må gälla bensinpriser eller moms. Det må gälla skattelagstiftningen totalt sett eller regionalpolitik, bostadspolitik eller jordbrukspolitik.
Många kommuner i vårt land befinner sig i samma situation som Kinda kommun i södra Östergötlands skogsbygd. Det är kommuner med ett alltjämt dominerande inslag av jord och skog. Det är kommuner, som under åren lärt sig att satsa på många små företag för att bli mindre sårbara, då ett dominerande storföretag lägger ner verksamheten.
Kinda kommun har alltjämt ett jordbruk, som svarar för vart femte arbetstillfälle i kommunen. Det är de små jordbrukens kommun, men där finns i gengäld skog. 80 procent av kommunens landareal täcks av skog. Kindaborna oroar sig idag över jordbrukets framtid i dessa delar av länet. De kommunansvariga, som delar denna oro, har redan tidigt öppnat kommunen för turistnäringens satsningar. Naturen erbjuder ypperliga rekreationsmöjligheter och stora skönhets- och kulturvärden. Turismen är därmed ett komplement till de dominerande basnäringarna, om vilkas utveckling man idag står avvaktande.
Vad händer då inom turistservicesektorn? Jo, internationellt har turismen ökat i en takt på 12,7 procent i genomsnitt. Beloppsmässigt motsvarade den 2,1 miljarder dollar år 1950. 1989 var motsvarande siffror 209 miljarder. Turismen svarar idag för hela 10 procent av världens samlade bruttonationalprodukt.
I Sverige har man avstått från att dra nytta av sin andel av denna expansion. Riksdagsbeslutet våren 1990 om turistmomsen har tvärtom kommit att spärra denna inkomstkälla för ett stort antal svenska kommuner. Statens turistråd har konstaterat, att antalet turistövernattningar 1990 efter beslutet minskade med 8 procent. Samhällsekonomiskt är detta betänkligt. Regionalpolitiskt är det ödesdigert, speciellt kombinerat med den arbetslöshet, som nu förestår. Sverige behöver tvärtom all den stimulans, som denna servicenäring förmår utveckla både nationellt och internationellt. Här har statsmakterna stäckt en näring,som i många kommuner just börjat komplettera andra näringar, som krympt av strukturella skäl.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om turistnäringens ökade betydelse för de små jordbrukskommunerna och beskattningens negativa konsekvenser ur regionalpolitisk synvinkel.
Stockholm den 10 januari 1991 Mona Saint Cyr (m)