Moms på energi måste slopas och ersättas av punktskatter på energi som styr i miljövänlig riktning och premierar dem som satsar på miljövänlig, förnybar energi enligt statsmakternas intentioner för att på sikt växla över från kärnkraft till ett inhemskt uthålligt och säkert energisystem.
Motverkar tidigare uppsatta mål
Riksdagsbeslutet att belägga fjärrvärme och inhemska energislag med moms är mycket olyckligt. Det motverkar riksdagens energipolitiska målsättning att komma bort från kärnkraften som energikälla och ersätta importerad ändlig energi med inhemsk förnybar energi. Det motverkar de miljöpolitiska strävandena att minska de farliga utsläppen. Det ger ökad belastning på bytesbalansen och det tar bort viktiga arbetstillfällen lokalt som skulle kunna skapas om avsättning skapades för alternativ energi, t ex i form av biobränslen.
Fjärrvärme är ett av våra absolut renaste och bästa uppvärmningsalternativ med verkningsgrader på omkring 80 procent räknat hos konsumenten. Det kan t ex jämföras med kärnkraftsoch kondenskraftsel där verkningsgraden ligger på ungefär hälften. Fjärrvärmeanläggningar är det enda energiförsörjningssystem där biobränslet, vårt inhemska bränsle, har fått en ordentlig framgång.
Denna framgång har biobränslet fått därför att kommuner och enskilda har varit beredda att investera och satsa på denna energiform. Det har krävt stora ekonomiska insatser, investeringar som man beräknat ha gjort för framtiden. Därför dras många fjärrvärmeanläggningar med tunga kapitalkostnader som måste tas ut via energipriset. Eftersom momsbeläggning på fjärrvärme omfattar moms på alla kostnader inklusive kapitalkostnaderna som kan uppgå till 45 procent av det totala konsumtionspriset försämrar detta mycket drastiskt fjärrvärmens konkurrenskraft och framförallt på fliseldade verk.
Kalmar län föregångare som straffas
I Kalmar län finns gott om skogsråvara för fliseldade värmeverk. Därför har också många kommuner i Kalmar län tidigt uppmärksammat statsmakternas önskan att övergå till denna form av miljövänlig och ur alla synpunkter riktiga energiförsörjning. Dessa kommuner känner sig nu grundlurade av folkpartiet och socialdemokraterna som genomdrivit riksdagsbeslutet att momsbelägga fjärrvärmen.
Fjärrvärmens otillräckliga konkurrenskraft är en direkt följd av att riksdag och regering inte infriat givna löften om att med skattesystemet korrigera de låga världsmarknadspriserna på eldningsolja. Nu följs detta svek upp med ytterligare en kraftig försvagning av konkurrenskraften för de alternativa bränslena genom momsbeslutet.
Beräkningar från Västerviks kommun visar att fjärrvärmetaxan blir 25 procent högre än kostnaden för enskild oljeuppvärmning när moms nu tillkommit på den flisbaserade fjärrvärmen. Det är en helt omöjlig konkurrenssituation. Den kommer att få till följd att allt fler går över till oljeuppvärmning. Även kommunernas egna värmeverk kan tvingas över till olja i stället för flis som bränsle när det är omöjligt att ta ut så höga kostnader för flisbaserad fjärrvärmeproduktion och när det inte är möjligt att subventionera fjärrvärmen med kommunala medel på grund av det skattestopp som finns och med den besvärliga kommunalekonomiska situation som råder.
En fördyring av det slag som nu inträffat genom moms på fjärrvärme kommer således att innebära att oljevärme och elvärme ökar i omfattning. Belastningen på miljön ökar, bytesbalansen försämras, viktiga lokala arbetstillfällen försvinner och de energipolitiska målen i övrigt kommer att motverkas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att upphäva sitt tidigare beslut om införande av moms på energi och fjärrvärme så att dessa undantas från momsbeskattning.
Stockholm den 10 januari 1991 Agne Hansson (c) Marianne Jönsson (c)