Det råder för närvarande en villrådighet inom det värmländska jordbruket. Det livsmedelspolitiska beslut som riksdagen antog i början av juni i fjol ger klart besked om omställningens villkor och ersättningsbelopp. Man överlåter till jordbrukaren att söka rätt bland alternativa markanvändningsidéer. Möjligheten finns också att fortsätta med spannmålsodling, vall och annan normal markanvändning i jordbruket.
Många upplever framtiden i värmländskt jordbruk som ett vanskligt lotteri. Att plantera barrskog på åkermarken kan ge barnbarnen hyggliga inkomster om 60--80 år. Så länge dröjer det innan investeringen är lönsam. Fram till gallringen är det endast utgifter.
Odling av energiskog, energigrödor och industrigrödor är vanliga diskussionsämnen. Ingen kan med säkerhet säga någonting om ekonomin i sådan markanvändning. Avsättningsmöjligheterna är på de flesta håll i landet små. Framtidsprojekten kan te sig lockande -- allt från kommunala värmeverk till inhemska bildrivmedel som etanol och metanol. Dagens odlingsproblem finner dock ingen lösning i luftiga projekt som kräver speciella skatteförmåner och rikhaltiga subventioner.
Hoppet står till bönderna
Vad Värmlands befolkning och turister vill hoppas på är att jordbrukens ägare fortsätter att bruka jorden på sätt som skett i århundraden. Därtill vill man hoppas att minst lika många jordbrukare och andra landsbygdsbor som i dag fortsätter att hålla kreatur, hästar, får och andra djur som kräver vall eller odling. Eljest kommer ännu mera av landskapet att slya igen eller förmörkas av granskog.
Alternativ energiskog ger knappast ett vackert kulturlandskap, så som Värmland fortfarande har och som betyder så mycket för turistnäringen. Däremot bör industrigrödor och energigrödor vara ett mycket gott alternativ ur skönhetsperspektiv. Förutsättningen är emellertid, som vi nyss framhöll, att det finns avsättning och lönsamhet.
När det gäller spannmålsodling är det problem med lönsamheten på de flesta håll i Värmland. Att det över huvud taget odlats spannmål norr om Vänerbäckenet beror främst på jordbrukares och andra markägares känsla för att bruka åkern och hålla omgivningen öppen och vacker.
Skattefrågor styr i landskapet
Här har kvittningsrätten i skatteavseende mellan olika förvärvskällor betytt mycket i Värmland. Förluster i spannmålsodlingen har kunnat dras av i deklarationen mot inkomst från annan förvärvskälla. Men med den s.k. skattereformens okänslighet för landsbygdens problem gäller inte längre denna kvittningsrätt.
Följden kan nu bli att gran- eller energiskog kommer att förstöra det hittills öppna odlingslandskapet.
Denna hotbild kan dock ännu så länge undanröjas genom återinförande av kvittningsrätten. Vi moderater begär en sådan ändring i skattelagstiftningen. Detta bör ges regeringen till känna.
Mjölken sinar
Även animalieproduktionen visar nu en starkt negativ bild. Mjölkbesättningarna minskar i antal. Mejerihanteringens framtid i länet diskuteras. Mjölkproducenterna frågar sig och omgivningen om det finns någon framtid för deras näringsfång i Värmland.
Dessvärre är det regering och riksdag som har svaret. Skulle det s.k. Norrlandsstödet försämras för värmländskt vidkommande försvinner en ännu större del av mjölkproducenterna i länet. Även slakteriet i Kil hotas då.
Den aviserade propositionen om Norrlandsstödet måste bli positiv för Värmland.
Levande landsbygd kräver sund politik
En förutsättning för att landsbygden skall leva, som slagordet lyder, är att människor kan bo där och har råd att bo där. Vidare ska det finnas utvecklingsmöjligheter. Detta är i högsta grad politiska frågor. Socialdemokratisk politik har i flera decennier styrt bort människor från landsbygden och jordbruket. Detta har skett medvetet. Välståndsutvecklingen skulle ske i städer och större tätorter.
Samtidigt skulle jordbruket strukturrationaliseras till ständigt större enheter. KR- och senare SR-jordbruk blev dock aldrig till välsignelse för vare sig landsbygden, matpriserna eller de jordbrukare som välsignades av Storebror Staten.
Jordförvärvslagen har i decennier spelat en negativ roll för landsbygden. Detta bekräftas i professor Sören Wibes utredning, refererad i bl.a. en särskild motion till årets riksdag av undertecknade. Jordförvärvslagen har påskyndat avfolkningen. Vi moderater har alltid motsatt oss förvärvsprövning för fysiska personer. Vi begär att denna förvärvsprövning upphör senast vid kommande årsskifte. I nämnda motion hemställer vi om ett tillkännagivande till regeringen.
Att utvecklas på landet
Att bo på landsbygden är en livsform. En mycket positiv sådan. Många, många fler vill helst bo på landsbygden. Vi moderater vill skapa förutsättningarna. Med våra förslag till åtgärder och lagändringar kan man bättre ta tillvara landsbygdens utvecklingsmöjligheter. Dessa finns i jordbruket, i skogsbruket och särskilt hos människorna själva. Initiativkraften måste lockas fram. Det bör vara möjligt att stimulera en stor del av den värmländska landsbygdens befolkning att pröva idéer som kan ge ökade inkomster.
Exempel på extrainkomster
Samtidigt som jordbrukaren och skogsbrukaren söker nya inkomstkällor i en mer differentierad produktion i jordbruket är det angeläget att en mängd annan företagsamhet kommer igång på landsbygden. För lantbrukare är det lönsamma kombinationssysselsättningar som måste skapas. Här borde hemslöjden ha sin givna plats. Den för numera en tynande tillvaro i Värmland men inte för att den är dålig utan därför att det är för få som tillverkar hemslöjdsartiklar i länet.
Det leder till att Värmland inte får någon profil på detta område vilket i sin tur leder till vikande efterfrågan.
Stimulans för hemslöjden
Hemslöjden måste i första hand ses som en hobbyverksamhet. Därmed bör en del av inkomsten vara skattefri, så som gäller för viss inkomst av försäljning av vilda bär, svamp och kottar. En sådan skattebefrielse bör även gälla hemslöjdare. Eftersom hemslöjdsverksamheten numera har så ringa omfattning i vårt land skulle en viss skattefrihet knappast innebära något inkomstbortfall för stat och kommun.
Snarare skulle det stimulera till ökad tillverkning och försäljning av hemslöjd, vilket skulle bli till gagn för hela samhället. Med en växande hemslöjdsverksamhet ökar givetvis också statens och kommunernas skatteinkomster.
Odling i nedlagda stallar
Hemslöjden är ett exempel på extrainkomster av mera traditionell art. Numera finns en mängd andra projekt av mindre omfattning realiserbara för den som disponerar lokaler och/eller mark. Ett exempel är svampodling inomhus. En lantbrukarhustru i Fryksdalen i Värmland hör till dem som lyckats utomordentligt bra med champinjonodling i stallarna i gårdens ekonomibyggnad.
Man har upphört med mjölkproduktionen. Men ett hundratal aveslfår tar vara på betet runt gården och bibehåller det öppna kulturlandskapet. När det gäller svampodlingen har lantbruksnämndens avdelning för landsbygdsutveckling varit till hjälp i starten. Det är ett gott praktiskt exempel på att staten bör satsa på sådan landsbygdsutveckling i stället för på strukturbyråkrati, förvärvshinder och egna affärer med statens pengar i en jordbank.
Ser möjligheter i stället för hinder
Vi ska ge ytterligare exempel på hur företagsamma personer på landsbygden ser möjligheter i stället för hinder. Champinjonodlaren i Fryksdalen kastar inte bort den inköpta stallhalmen efter att den använts till odlingen. I stället läggs den i säckar och säljs som jordförbättringsmedel.
Det går också att bedriva fårskötsel utan egna eller arrenderade marker. Ett par unga kvinnor på den värmländska landsbygden leasar ut får som betesdjur! Affärsidén är ''betestjänst med får som håller marken ren från sly och därmed kulturlandskapet öppet''.
Vad vi vill framhålla med denna skildring i en riksdagsmotion är att politikerna ska styra så litet som möjligt även på landsbygden. I stället underlätta för boendet och utvecklingen av såväl jordbruk och skogsbruk som gamla verksamheter. Lantbruksnämndernas omgestaltning inom länsförvaltningen bör helt inriktas på utveckling av odlingar och kombinationsverksamheter. Möjligheten ska samtidigt ges till lämpliga hushållningssällskap att överta verksamheten med visst samhällsstöd.
I Värmland bör lantbruksskolan Lillerud utgöra en lämplig plats som ett utvecklingscentrum för landsbygd.
Vad vi här anfört om landsbygdsutveckling m.m. bör ges regeringen till känna.
Miljardbelopp extra till vägar och kommunikationer
För att landsbygden ska kunna utvecklas krävs naturligtvis en god s.k. infrastruktur. Dit hör skolor, serviceinrättningar av olika slag samt -- inte minst -- vägar och goda kommunikationer.
I flera parti- och kommittémotioner från moderata samlingspartiet läggs förslag på dessa områden. Bl.a. föreslår vi att två miljarder kronor anslås utöver regeringens budgetförslag till förbättringar och nybyggnationer av vägar runt om i landet. Därtill ytterligare en extra halv miljard till förbättrade kommunikationr.
Vi vill i denna motion understryka det stora behov av vägförbättringar och vägbyggnation som finns i Värmland. Det är avgörande för bl.a. skogsbrukets transporter liksom för landsbygdens utveckling och framtid i Värmland.
Detta bör ges regeringen till känna.
Skogens betydelse
En styrka för jordbruksnäringen och landsbygden i Värmland har varit och är skogen. Flertalet lantbrukare är också skogsbrukare. Tack vare kombinationen har man kunnat fortsätta att driva även olönsamt jordbruk.
Det har hela Värmlands befolkning och tillresande turister glädje av. Hittills har lantbrukaren-skogsbrukaren bjudit på detta. I fortsättningen ska vi inte räkna med att någon har råd att bjuda på odlad åkermark och slyrensning.
Skogen och skogsbruket har stor betydelse för hela Värmland och dess befolkning. Skogsindustrin ger en omfattande sysselsättning. Den skulle inte finnas i Värmland om inte skogsråvaran fanns där. Men skogsägarna, som oftast är egna skogsbrukare, är dels hårt insnärjda av regleringar, dels pressade av skogsbeskattningen.
Vi anser att skogsvårdslagens krav på avverkning och ransonering är negativa och irrationella. Vi föreslår ett avskaffande. Skogsägaren ska, enligt vår mening, fritt få utforma skogsskötseln inom de ramar som ställs av landskapsvårdens och naturvårdens krav.
Vi föreslår således att lagstiftningen därutöver slopas. Detta bör ges regeringen till känna.
Skogsvårdsavgiften bort!
Skogsvårdsavgiften är en orättfärdig skatt som slår hårt mot den enskilde skogsägaren. Den hämmar utvecklingen av det svenska skogsbruket. Skogsnäringen får betala skogsvårdsavgift för hela den tid plantorna växer fram till dess slutavverkningen sker. Det är en tidsrymd på 70--80 år. Ackumulerat blir det mycket stora pengar under skogens produktiva tid. Det blir helt enkelt en form av straffskatt.
Vi föreslår att skogsvårdsavgiften halveras under kommande budgetår samt därefter helt avskaffas.
Bygg fritt på landet!
På landsbygden finns gott om utrymme för bebyggelse. Men regleringar och förbudslagar utgör ofta en snårskog av hinder. Redan före PBL fanns så mycket hinder för byggande av villor på landsbygd att det blev enklare att bygga eller köpa hus i tätort. Vi moderater vill ha bort hindrande regler i PBL och skriva in i lagen att det ska finnas en generell rätt att bygga utanför detaljplan.
Denna generella byggrätt bör omfatta såväl fritidshus som villor för året-runt-boende. Detta bör ges regeringen till känna.
Byggnadsnämnden ska endast kunna uppställa krav på placering och utförande. Dessa betydande lättnader i PBL och byggbestämmelser kommer, så snart de genomförs, att leda till ökat bostadsbyggande på landsbygd. Detta skulle få starkt positiv betydelse i Värmland. När den jordbrukande befolkningen minskar i antal är det endast inflyttning av människor som kan åstadkomma en bibehållen eller rent av förbättrad service och infrastruktur på landsbygden. Nybyggnation där barnfamiljer flyttar in på landet ger grannar åt lantbrukare och räddar ofta handelsbod och annan service.
Turismen i Värmland
Turismnäringen bör omfatta hela Värmland. Vi har i en särskild motion föreslagit högre beloppsgräns för den skattefria intäkten vid uthyrning av fritidshus. Det skulle starkt öka utbudet på övernattningsstugor och därmed gagna Sverigeturismen som helhet.
Vad vi särskilt vill framhålla i denna landsbygdsmotion är det stora sportfiskeprojektet Laxfond Vänern. Projektet är numera väl känt i riksdagen och i regeringskansliet. Vi ska här inte beskriva det närmare. Däremot framhålla den stora betydelse en starkt utvecklad fisketurism får för stora delar av Värmland. Ett omfattande sportfiske över Vänern och vid dess stränder kommer att leda till nya verksamheter och därmed ny sysselsättning i samtliga tre län runt Vänern.
Fisketurismen kommer sannolikt också att främja turismnäringen i övriga Värmland där tillgången på sportfiskevatten är mycket god. De anslag som staten genom länsstyrelserna givit Laxfond Vänern kan förväntas generera turistökning i större geografisk omfattning.
Vi föreslår att regeringen inom budgetramen för länsanslagen ökar anslagen till de tre Vänerlänen med totalt tio miljoner kronor för budgetåret 1991/92 samt framlägger för riksdagen förslag om fortsatt finansiering i fonduppbyggnaden i projektet Laxfond Vänern.
Bort med turistmomsen!
När det gäller turismen föreslår vi i en särskild motion ang. arbetsmarknad och näringsliv i Värmland att ''turismmomsen'' återgår till den nivå hotell- och restaurangtjänster tidigare hade. Det innebär en 40- procentig sänkning av denna moms, vilket starkt underlättar för svensk turismnäring som blivit hårt drabbad av den s.k. skattereformen med dess momsbreddning och starkt höjda resekostnader.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att kvittningsrätten mellan olika förvärvskällor skall återinföras,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jordbrukets situation och behov i Värmland,1]
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag om införande av ett skattefritt grundbelopp för inkomster från egen tillverkning av hemslöjdsalster,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statliga insatser för landsbygdsutveckling,2]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökade anslag till vägförbättringar och vägbyggnationer i Värmland,3]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder, bl.a. vissa ändringar i PBL, för att underlätta byggande av villor och fritidshus på landsbygden,4]
3. att riksdagen beslutar halvera skogsvårdsavgiften under kommande budgetår samt därefter helt avskaffa densamma, vilket finansieras genom motsvarande minskning av eventuell bidragsgivning till skogsbruket,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avreglering i skogsbruket genom revidering av skogsvårdslagen,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av 10
000
000 kr. extra ur länsvisa anslagsramen till de tre länen som är engagerade i Laxfond Vänern, samt förelägger riksdagen förslag till finansiering för ytterligare två år.2]
Stockholm den 25 januari 1991 Göthe Knutson (m) Gullan Lindblad (m)
1 1990/91:Jo251 2 1990/91:A505 3 1990/91:T380 4 1990/91:Bo545