Innehållsförteckning
I.
Utgångspunkter3 1.
Vänsterpartiets skatteprinciper3 2.
Skatteomläggningen4 2.1
Skattepakten mellan socialdemokraterna och folkpartiet4 2.2
Myter om skatteomläggningen4 3.
Fördelningspolitiska frågor5 3.1
Allmänna synpunkter5 3.2
Skatteomläggningens konsekvenser för kvinnorna7
II.
Skattepolitiska beslut våren 19917 4.
Inkomstbeskattning8 4.1
Nya skiktgränser från 19928 4.2
Slopade grundavdrag över 180 000 kr.8 4.3
Beskattning av förmånsbil9 5.
Företagsbeskattning9 5.1
Skatteutjämningsreserven10 5.2
En allmän översyn av företagsbeskattningen10 5.3
Särskild skatt på finansiella företag11 5.4
Avdragsrätt för konferenser etc.12 6.
Socialavgifter13 7.
Skatt på egendom och kapital15 7.1
Särskild skatt på fastighetshandel15 7.2
Tak för ränteavdrag15 7.3
Förmögenhetsskatt16 7.4
Stämpelskatt16 7.5
Slopad fastighetsskatt i allmännyttan16 8.
Indirekt beskattning16 8.1
Matmomsen17 8.2
Moms på kollektivtrafik17 8.3
Beskattning av fastighetsarbeten17 8.4
Energi och miljöskatter18 8.5
Differentierad moms och punktskatter19 8.6
Beskattning av alkohol och tobak19 8.7
Reklamskatten20 9.
Pensionärernas skatteförhållanden20 9.1
Marginalproblemet20 9.2
Skatteomläggningen20 10.
Sverige och EG21 10.1
EG och skatterna21 10.2
Vänsterpartiets överväganden23
Hemställan24
I. Utgångspunkter 1. Vänsterpartiets skatteprinciper
Vänsterpartiet verkar för en rättvis skattepolitik. Det innebär ett skattesystem som utgår från principen om skatt efter bärkraft. I motion till riksmötet 1989/90:Sk81 redovisade vänsterpartiet förslag för hur skattesystemet borde reformeras. Vänsterpartiet står fast vid de principer som redovisades i den motionen.
Vänsterpartiet arbetar för att den skattepolitik som redovisades i Sk81 skall få ett sådant opinionssstöd att vänsterpartiets alternativ kan vinna majoritet i riksdagen. För närvarande finns få tecken som tyder på att detta skall kunna bli verklighet redan under innevarande riksmöte. Därtill fordras troligen ett eller flera mellanliggande val så att opinionen kan avspegla sig i valresultat och mandat.
Då vänsterpartiets skattealternativ fått avslag av den majoritet som råder till nästa val upprepar vi inte samtliga förslag i denna motion. Vi redovisar i stället grundläggande principer för hur vänsterpartiet vill reformera skattesystemet, samt lägger förslag inom områden, där det är särskilt motiverat med omedelbara förändringar.
Vänsterpartiets skatteprinciper som de redovisades i motion 1989/90:Sk81 är följande:
Skattesystemet har två grundläggande uppgifter.
1 Skatterna skall finansiera de offentliga utgifterna.
2 Skatterna skall utjämna skillnader i inkomster och förmögenhet.
Skatteintäkterna ger samhället medel att finansiera den offentliga sektorns skydd och service samt resurser till långsiktiga investeringar. Skattemedlen ger också samhället möjlighet att föra över pengar till personer och hushåll med låga inkomster.
Vpk menar att en reform för ett rättvist skattesystem skall utgå från följande principer:
-- Ökad skatt på produktionen. Frågan om skatt på företagens nyttjande av produktionsresurser bör prövas vidare.
-- Nya finansieringsformer för kommunsektorn, sänkta och utjämnade kommunalskatter. Detta förutsätter en bättre kommunal skatteutjämning, och ökade statsbidrag till kommunsektorn, liksom en breddad skattebas för kommunerna.
-- Mindre skatt på arbete, progressiva inkomstskatter, ett riktmärke bör vara att normala inkomster inte träffas av en högre marginaleffekt än ca 50 %. För verkliga höginkomsttagare kan ett marginalskattetak på ca 70 % vara rimligt.
-- Ökad skatt på kapital. På sikt skall rätten till skatteavdrag för ränteutgifter avskaffas. Detta förutsätter ett nytt system för boendefinansiering. Sparande gynnas genom att ränteavdrag ej medges. Kapitalinkomster beskattas efter progressiv skala.
-- Skattesystemet bör grundas på reala principer. En real kapitalbeskattning gör att skalan kan höjas och sparandet kan skyddas mot inflation.
-- Differentierade indirekta skatter. Lägre skatt på basvaror och slopad moms på mat. De indirekta skatterna kan då breddas och omfatta fler tjänster och varor.
-- Skatten på energi utformas efter miljöpolitiska mål. Energiskatterna utgör en del av den samlade skattebasen, medan miljöavgifter viks för satsningar inom miljöområdet.
2. Skatteomläggningen 2.1 Skattepakten mellan socialdemokraterna och folkpartiet
Under 1991 träder det nya skattesystemet i kraft. Denna skatteomläggning utgår från en politisk uppgörelse mellan regeringen och folkpartiet. Vänsterpartiet stödde ej denna överenskommelse.
Möjligheten fanns för regeringen att söka nå en uppgörelse med vänsterpartiet utifrån de riktlinjer som vänsterpartiet redovisade i sin skattepolitiska motion. Vänsterpartiet konstaterar att den socialdemokratiska regeringen valde att i stället lägga om skattesystemet utifrån en skattepolitisk pakt med folkpartiet.
Det är vänsterpartiets mening att skatteomläggningen bör rivas upp och justeras i enlighet med de riktlinjer som vänsterpartiet redovisat. Det är vänsterpartiets föresats att detta skall bli verklighet under kommande riksmöten så att skattesystemet kan utformas efter principen om skatt efter bärkraft.
Som påpekats ovan kan det ta tid att genomdriva ett fördelningspolitiskt riktigt skattesystem. Vissa ändringar i rättvis riktning är emellertid särskilt viktiga. I denna motion är vår framställning koncentrerad till några sådana punkter.
Att minska marginaleffekterna för inkomsttagare i låga eller normala inkomstlägen var och är riktigt. Att skapa rakare och mer enhetliga regler som minskar möjligheterna till skatteundandragande är vettigt. Att sänka skatten på arbete och öka skatten på kapital är utmärkt.
Men det är inte rimligt att gå från en ytterlighet till en annan. Det var inte nödvändigt att gå från uppemot 50 % i marginalskatt för låginkomsttagare som tjänar 100 000 kr. om året, till endast 50 % i marginalskatt för dem som tjänar 100 000 kr. i månaden.
Folkpartiet förlorade valet 1988 på sin skattepolitik. Trots detta drev socialdemokraterna igenom folkpartiets skatteförslag. Det är möjligt att den socialdemokratiska ledningen trodde att man genom skatteuppgörelsen skulle skapa en fast allians med folkpartiet, allt i syfte att trygga regeringsmakten. Alla eventuella sådana planer spräcktes dock när skattereformen var i hamn. Folkpartiet skrev istället hösten 1990 kontrakt med moderaterna.
2.2 Myter om skatteomläggningen
Det hävdas ibland att Sverige genom skatteomläggningen fått ett rakt och enhetligt skattesystem där de flesta skatter tas ut med 30 %. Men talet om det enhetliga skattesystemet på 30 % är i mångt och mycket en myt.
Inkomstbeskattningen blir 30 % för de flesta inkomsttagare om kommunalskatterna sammantaget råkar vara 30 %. Skillnaderna mellan högsta och lägsta kommunalskatt varierar i i själva verket med mellan 6 och 7 kr.
Kapitalbeskattningen sägs bli 30 %. I verkligheten finns en rad undantag, beskattningen är lägre t.ex. för allemansfonder, pensionsfonder och reavinstbeskattning, dessutom finns specialregler som sänker skattesatsen för aktier. Allt detta gör att det är lika riktigt att tala om 30 % i kapitalbeskattning som undantaget i stället för regeln.
Företagsbeskattningen sägs vara 30 %. Genom införandet av den särskilda skatteutjämningsreserven ligger det effektiva genomsnittliga skatteuttaget på ca 20 %.
Vänsterpartiet menar att skattereformen bör rivas upp -- så att skattesystemet kan läggas om i den riktning som vänsterpartiet redovisat.
Vänsterpartiet förespråkar en strikt kapitalbeskattning på 30 %. Vänsterpartiet vill ha en företagsbeskattning på 30 % utan särskild skatteutjämningsreserv, så att företagsskatten verkligen blir 30 %. Även det är en internationellt sett låg inkomstbeskattning av företag.
Vänsterpartiet menar att det är rimligt att ha en inkomstbeskattning som ger högre marginaleffekter än 50 % för höginkomsttagare. Vänsterpartiet har föreslagit 60 % vid en årsinkomst på 240 000 kr. och 70 % vid 300 000 kr. Vänsterpartiet kan diskutera justeringar av de av oss föreslagna skiktgränserna, men 50 % som högsta gräns ger sneda fördelningseffekter.
3. Fördelningspolitiska frågor 3.1 Allmänna synpunkter
Vänsterpartiet ser skattepolitiken i ett fördelningspolitiskt perspektiv. Vänsterpartiet vill fördela inkomster och resurser bland annat enligt följande:
Från
Kapital Höginkomsttagare Privat konsumtion Konsumtion
Till
Arbete Låginkomsttagare Gemensam konsumtion Investeringar
Det har gjorts gällande att socialdemokraternas och folkpartiets skatteomläggning är fördelningspolitiskt neutral. Det finns till och med de som hävdar att omläggningen betyder att låginkomsttagare vinner medan höginkomsttagare förlorar. Så är inte fallet.
Den ''rena'' marginalskattesänkningen ger den som tjänar ca 150 000 kr. en skattesänkning på ca 10 000 kr. Den som tjänar det dubbla, det vill säga 300 000 kr., får en skattesänkning på det tredubbla, det vill säga ca 30 000 kr. Detta är en orättvis jämförelse enligt skatteomläggningens förespråkare. Den ''formella'' orättvisan skall uppvägas av andra åtgärder enligt socialdemokraterna och folkpartiet.
I början på 80-talet gjorde socialdemokraterna och folkpartiet också upp om marginalskattesänkningar. Då liksom nu skulle vinsterna för de bäst ställda motverkas genom andra åtgärder, avdragsbegränsningar etc. Till en del fungerade detta, men slutomdömet kan utläsas ur den statliga långtidsutredningen (LU).
''Inkomstfördelningen före och efter skatt reducerades påtagligt mellan 1982 och 1985. Skattesystemets omfördelande förmåga minskade. En bidragande orsak till detta kan ha varit skattereformen 1983--1985...'' och LU fortsätter: ''Sammantaget hade skatter och transfereringar en något mindre omfördelande effekt 1987 än 1982.'' (LU sid 364.)
På samma sätt kommer det att gå nu. Vänsterpartiet påstår inte att alla kommer att förlora på skattereformen. Vi vet att många kommer att vinna privatekonomiskt på den sänkta inkomstbeskattningen, medan andra förlorar. Vänsterpartiets kritik gäller i stället bl.a. att höginkomsttagarna kommer att vinna mest på omläggningen, medan man finner de flesta förlorarna bland låginkomsttagarna.
Detta påtalades redan under utredningsarbetet och redovisades i bilagor till betänkandet från utredningen om reformerad beskattning (RINK).
''Hushåll med hög bruttoinkomst per konsumtionsenhet ökar sin disponibla inkomst mest.'' (RINK bilaga 8 sid 4)
I de flesta fördelningspolitiska studierna av skatteomläggningen har skattebetalarna delats in i 10 s.k. deciler. De med de lägsta inkomsterna placeras i decil 1 och de högsta inkomsterna återfinns i decil 10. Regeringsföreträdare brukar av olika skäl hävda att full hänsyn ej skall tas till utfallet för decil 1. Om såväl decil 1 som 10 räknas bort finner man trots det att skatteomläggningen slår ojämnt.
Vid en jämförelse mellan medelinkomsttagare och höginkomsttagare i regeringens proposition 1989/90:100 framgår följande. Medelinkomsttagarna i decil 5 beräknas öka sin disponibla inkomst med 2,3 %, medan höginkomsttagarna i decil 9 ökar sin disponibla inkomst med 4,5 %. Således 2,2 % bättre till de bäst ställdas fördel. (Prop 1989/90:110 sid 636, tab 9.12)
Regeringen hävdar att skatteomläggningen får ett godtagbart fördelningspolitiskt utfall genom att inkomstomfördelningen från de sänkta marginalskatterna motverkas av en ökad kapitalbeskattning. Det är korrekt att den breddade kapitalbeskattningen motverkar skattereformens sneda fördelningseffekter, men som framgår ovan räcker inte detta för att skapa fördelningspolitisk neutralitet. Målet kan inte heller begränsas till ett nollsummespel. Efter 80-talets omfördelning behöver Sverige en rättvis skattereform, som omfördelar skatteuttaget från låginkomsttagare till höginkomsttagare.
Regeringen överväger dessutom att lägga förslag om sänkt kapitalbeskattning. Detta framgick bl.a. vid skatteutskottets utfrågningar i samband med skatteomläggningen. På en fråga från moderaternas representant om regeringen hade beredskap att snabbt sänka skatterna på kapital, svarade finansminister Åsbrink följande.
''Jag kan alltså mycket väl tänka mig att vi inom en inte alltför avlägsen framtid får vara beredda att se över kapitalbeskattningen i ett internationellt sammanhang.'' (1989/90:SkU30 bilagor sid 289)
I klartext, som ett led i EG-integrationen planerar regeringen att sänka kapitalbeskattningen. Om detta sker, kommer talet om att fördelningskraven i skattesystemet tillgodoses genom en ökad kapitalbeskattning att förlora än mer i trovärdighet.
3.2 Skatteomläggningens konsekvenser för kvinnorna
Merparten av kvinnorna kommer att förlora på skatteomläggningen. Det finns från regeringens sida en förhoppning om att skatteomläggningen kommer att leda till ett ökat arbetsutbud från kvinnornas sida, från deltid till heltid.
Denna förhoppning visar brist på kunskaper om vilka faktorer som styr kvinnors lönearbete. För det första har kvinnorna ofta så låga löner, att även ett heltidsarbete ligger under gränsen där skattelättnaderna får påtaglig effekt. Det extra grundavdrag som införts ger för många enbart kompensation för de skattehöjningar som gjorts i syfte att finansiera skatteomläggningen
Sänkta marginalskatter är inte ett kvinnokrav. De flesta kvinnor föredrar en daglig arbetstidsförkortning. En utökning av arbetstiden ställer bl.a. följande krav på samhället.Utbyggd barnomsorg. Många deltidsarbetande löser idag sin barnomsorg själva, genom att pussla ihop arbetstiderna.Bättre kollektivtrafik. Det är främst kvinnor som åker kollektivt till arbetet. Heltidstjänster. En stor del av tjänsterna inom den offentliga sektorn är idag inrättade som deltidstjänster och det är knappast praktiskt möjligt att utöka sin arbetstid.
Det kan visa sig att ''Århundradets skattereform'' också blir ''Århundradets kvinnofälla''.
Regeringen har tillsatt en särskild kommitté för att göra en fördelningspolitisk utvärdering av skattereformen. I propositionen 1989/90:110 fanns inga särskilda överväganden om hur skatteomläggningen skulle påverka kvinnornas ekonomiska situation. I propositionen om jämställdhetspolitiken inför 1990-talet fastslogs en rad krav. Bl.a. skall statliga utredningar i ökad utsträckning analysera sina förslag ur jämställdhetsperspektiv. Så har ej skett i skatteutredningarna och inte heller i regeringens proposition 1989/90:110 om reformerad inkomstbeskattning.
Den kommitté som skall utvärdera de fördelningspolitiska konsekvenserna av skatteomläggningen bör därför ges direktiv om att särskilt beakta skatteomläggningens resultat för inkomstfördelningen mellan könen.
II. Skattepolitiska beslut våren 1991
Vänsterpartiet kräver att skatteomläggningen rivs upp och justeras i enlighet med de principer som redovisats ovan. Vänsterpartiet verkar i alla fora för att stärka opinionen för en sådan rättvis skattereform. Det är vänsterpartiets föresats att skapa ett så brett stöd för en rättvis skattereform att en majoritet i riksdagen kan besluta om en skattepolitik byggd på principen skatt efter bärkraft.
Under innevarande riksmöte finns ingen sådan majoritet. Skattepakten mellan folkpartiet och socialdemokraterna kommer att bestå fram till dess en aktiv opinion för en rättvis skattepolitik avspeglat sig i val. Vänsterpartiet upprepar därför inte i denna motion samtliga krav som vänsterpartiet redovisade i sin skattepolitiska motion 1990/91:Sk81. Dessa krav är behandlade och avvisade av riksdagen under våren 1990 och i några fall så sent som hösten 1990.
Inom några områden är det dock uppenbart att skattereformen bör justeras omedelbart för att inte uppenbara skevheter skall bestå, främst på det fördelningspolitiska området. Nedan redovisar vänsterpartiet förslag till beslut som riksdagen bör fatta under våren 1991.
4. Inkomstbeskattning 4.1 Nya skiktgränser för 1992
En skattepolitik byggd på principen skatt efter bärkraft kräver en progressiv inkomstbeskattning. För närvarande finns endast en skiktgräns vid 20 % statlig skatt och 170 000 kr. om året i beskattningsbar inkomst. Detta motsvarar 180 000 kr. i taxerad inkomst vid ett grundavdrag på 10 000 kr. Vänsterpartiet föreslår att den statliga inkomstskatten för inkomståret 1992 höjs vid inkomstgränsen 240 000 kr. i taxerad inkomst. Den statliga inkomstskatten över denna gräns sätts till 30 %. Marginalskatten blir då 60 % vid en kommunalskatt på 30 %. Inkomstförstärkningen av den förhöjda marginalskatten kan för budgetåret 1991/92 beräknas till ca 2,5 mdr kr.
4.2 Slopade grundavdrag över 180 000 kr.
Grundavdragets syfte är att lindra skattebelastningen för mycket låga inkomster. Detta avspeglas också i beslutet att låta grundavdraget höjas inom vissa lägre inkomstskikt.
Vänsterpartiet föreslår i enlighet med detta synsätt att inte något grundavdrag medges för taxerade inkomster över 180 000 kr. För att det slopade grundavdraget över 180 000 kr. inte skall ge upphov till en alltför hård tröskeleffekt krävs en avtrappning av grundavdraget. Vänsterpartiet föreslår att grundavdraget trappas av från en inkomst på 140 000 kr. för att vara 0 vid en inkomst på 180 000 kr.
Att slopa grundavdraget för inkomster över 180 000 kr. ger påtagliga skatteinkomster. Dessa kan beräknas till en helårseffekt på 9.6 mdr för 1992, eller 4.8 mdr för budgetåret 1991/92.
Inkomstförstärkningen kommer främst att falla ut i kommunsektorn och bidrar till att stabilisera den mycket ansträngda ekonomiska situationen för kommunerna. På grund av den fördröjning som finns i överföringen av skatteintäkter från staten till kommunerna faller dock inte inkomsterna omedelbart ut till kommuenrna.
Staten bör därför förskottera de skatteintäkter som det slopade grundavdraget skapar i den kommunala skattebasen redan under budgetåret 1991/92, dvs med 4.8 mdr.
Inkomstförstärkning skall ses som ett ''ekonomiskt stödpaket till kommunsektorn''. I andra motioner har vänsterpartiet angivit de områden som skall finansieras ur det kommunala stödpaketet, det vill säga bl.a. till sjukvården för en övergång till tjänstgöring var tredje helg 2 mdr, för satsningar inom hemtjänsten 1 mdr, för utbyggd barnomsorg 1.1 mdr, till kommunala bostadstillägg 0.6 mdr.
4.3 Beskattning av förmånsbil
Beskattningen av förmånsbil/tjänstebil är en uppenbar brist i skattesystemet. Under våren 1990 lyckades Volvo och SAAB genom påtryckningsarbete dessutom ändra de föreslagna reglerna så att deras s.k prestige-bilar gynnades gentemot andra alternativ.
Utformingen av tjänstebilsbeskattningen gör att personer som har denna förmån i princip kan köra bil gratis för privatändamål. Förmånen utgår främst till personer i arbetsledande ställning, dvs oftast till höginkomsttagare. Idag finns det ca 200 000 tjänstebilar i trafik. En mycket stor del av dessa är koncentrerade till storstadsregionerna. Områden där trafik och miljöproblemen är särskilt påtagliga.
Hösten 1990 föreslog vänsterpartiet att riksdagen skulle begära förslag från regeringen i syfte att minska eller eliminera de skattefria förmånerna vid innehav av tjänstebil.
Skatteutskottets majoritet avslog kravet och angav följande skäl: ''Det finns enligt utskottet inte någon anledning att göra ändringar i de beslut som riksdagen fattat så sent som i juni i år'' (1990/91:SkU10 sid 171).
Resonemanget är ohållbart. Att ett felaktigt beslut fattats nyligen är inget motiv för att låta skevheterna bestå. I en reklambroschyr från ett bilföretag anges följande: ''Sänkningen av marginalskatten till 50 % har gjort att förmånsbil blir billigare netto att köra 1991 jämfört med 1990.'' Påståendet är tyvärr korrekt.
Vänsterpartiet föreslår återigen att riksdagen hos regeringen begär förslag i syfte att minska eller eliminera de skattefria förmånerna i samband med innehav av s.k. förmånsbil/tjänstebil. Åtgärden kommer att ge ökade skatteintäkter. Det främsta skälet är dock de positiva miljöeffekter som nås genom ett minskat privat gratis nyttjande av tjänstebilarna.
5. Företagsbeskattningen
För att trygga en stabil ekonomisk utveckling och full sysselsättning krävs att industri och andra näringar kan skapa vinster, som ger utrymme för investeringar och konsumtion.
I vänsterpartiets motion om den ekonomiska politiken på medellång sikt från hösten 1990, uttrycks detta på följande sätt. ''Integrationen i världsekonomin gör att vinstläget i Sverige inte i längden kan avvika påtagligt från det i omvärlden. En för låg vinstnivå leder till att investeringar istället söker sig utomlands.''
Om inte vinstläget påtagligt bör avvika, gäller det också den svenska företagsbeskattningen. Svenska företag har länge haft en mycket förmånlig beskattning. Den formella skatten före skatteomläggningen var dryga 50 %. Genom en rad reserveringsmöjligheter låg dock det effektiva genomsnittliga skatteuttaget på ca 20 %.
Allmänt sett är skatteuttaget högre på mindre företag, exempelvis familjeföretag, jämfört med större börsnoterade bolag. I utredningen om reformerad företagsbeskattning, URF, undersöktes den effektiva skattebelastningen t.ex. för börsföretag inom industrisektorn. Man fann då att den för dessa företag kunde beräknas till strax över 10 %. (URF bilaga F sid 484 ff)
Få om ens några industriländer har en lika försiktig företagsbeskattning som Sverige. Vänsterpartiet menar därför att det genomsnittliga skatteuttaget från företagssektorn bör ökas, och detta främst genom att skatteuttaget ökas på de större börsnoterade bolagen. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
5.1 Skatteutjämningsreserven
Genom skatteomläggningen sänktes skattesatsen till 30 %, och många reserveringsmöjligheter avskaffades. Detta borde gett ökade skatteintäkter, inkomster som skulle kunnat bidraga till finansieringen av sänkt inkomstskatt. Så har dock ej skett. Genom införandet av en ny reserveringsform, den s.k. skatteutjämningsreserven SURV, får företagen ett oförändrat skatteuttag på ca 20 %.
Redan med en skattesats på 30 % har Sverige troligen Västeuropas lägsta företagsskatt. Att ytterligare sänka företagsbeskattningen genom det tekniskt krångliga SURVsystemet är inte motiverat. SURV-systemet leder även till inlåsningar och snedvridningar av närings- och industriella satsningar. Genom SURV-systemet ges en skattesubvention till kapital som återinvesteras inom samma företag, gentemot nya satsningar i andra branscher och företag.
Vänsterpartiet menar att möjligheten till skattefri reservering via skatteutjämningsreserv bör avskaffas. Ett avskaffande av SURV skulle vid oförändrad skattesats ge en inkomstförstärkning på helåret som kan beräknas till ca 7 mdr. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
5.2 En allmän översyn av företagsbeskattningen
Den totala skattebelastningen på produktionen utgörs inte enbart av inkomstbeskattningen. Även andra skatter och avgifter påverkar kostnadsläget, liksom vinst- och löneutrymme, samt investeringar och sysselsättning.
Till dessa områden hör bl.a. energiskatterna. Företagen kan kvitta sin kostnad för utgående moms mot ingående moms. Genom beslutet att införa moms på energi och reducera andra energiskatter gynnades således särskilt energikrävande produktion. Vänsterpartiet yrkade därför avslag på förslaget om att införa moms på energi. En miljöinriktad beskattning av energianvändandet i produktionen kan dock tillgodoses via styrande punktskatter och miljöavgifter, om dessa utformas på ett effektivare sätt.
Även socialavgifterna kan delvis räknas in i det samlade skatteuttaget. I grunden utgör arbetsgivaravgifterna avgifter för sociala förmåner, men till en del kan de ses som en lönebaserad skatt.
Vänsterpartiet menar att det är en defensiv industri- och näringspolitisk strategi att söka trygga den ekonomiska tillväxten genom låg bolagsbeskattning eller andra skattesubventioner. Detta är lika felaktigt som att bygga den ekonomiska tillväxten på ett lågt löneläge, eller att satsa på superdevalveringar. Resultatet av en sådan politik blir låg produktivitetstillväxt och inlåsningseffekter.
Företagsbeskattningen fungerar indirekt som en progressiv inkomstbeskattning. Det är nödvändigt att upprätthålla ett tillfredsställande vinstläge för att trygga investeringar och sysselsättning. Det finns dock inget som säger att vinsterna måste berika en ägargrupp eller öka klyftorna i samhället. Därför behövs en omfördelande skattepolitik på företagsskatteområdet som bidrar till att utjämna skillnader i inkomst och förmögenhet.
Vänsterpartiet föreslår att en företagsskatteutredning tillsätts med uppgift att se över det totala skatteuttaget från produktion. Så att företagsbeskattningen utformas efter en samlad fördelnings- och näringspolitisk bedömning.
I utredningen skall ingå att lägga förslag om fastighetsskatt på industrifastigheter. Vänsterpartiet har tidigare aktualiserat att industrifastigheter skall beläggas med fastighetsskatt enligt de regler som gäller för andra fastigheter. En sådan skatt skulle ge intäkter på ca 2 mdr.
Detta är bl.a. motiverat av likformighetsskäl. Idag uppstår svåra gränsdragningsproblem genom att kontorsfastigheter beläggs med skatt medan industrifastigheter undgår sådan. Nyligen klassades t.ex. Ericssons nya huvudkontor i Stockholm som industrifastighet, trots att en uppenbart mer rimlig bedömning hade varit att klassa byggnaden som kontorsfastighet. Sådana gränsdragningsproblem skapar uppenbara risker för godtycke och orättmätiga konkurrensfördelar.
5.3 Särskild skatt på finansiella företag
Genom skatteomläggningen faller nästan samtliga varor och tjänster under momsplikten. Det finns endast ett fåtal undantag. Till undantagen hör finansiella tjänster. I ''momsutredningen'' (KIS) övervägde man att införa moms på finansiella tjänster. Enligt utredarna skulle detta ge en inkomstförstärkning på ca 2 mdr kr.
Regeringen har ej lagt något sådant förslag. I stället har regeringen tillsatt en utredning som i juni 1990 lade förslag om skatt på finansiella företag (SOU 1990:46 Särskild skatt på finansiella företag). Finansskatten innebär en skatt på 4 % beräknad på de finansiella företagens lönekostnader och vinst. Skatten beräknades ge en inkomst på 1.8 mdr för 1991.
Utredningsförslaget har remissbehandlats, men inte resulterat i förslag från regeringen. I stället har regeringen under 1990 drivit igenom riksdagsbeslut om att slopa den s.k. valpskatten -- omsättningsskatten på värdepappershandel -- samt sänkningar av omsättningsskatten på aktier.
Vänsterpartiet krävde i samband med skatteomläggningen att finansiella tjänster skulle momsbeläggas. Om detta förslag hade bifallits så hade statskassan disponerat 2 mdr extra för budgetåret 1991/92.
Vänsterpartiet anser att ett förslag enligt utredningens grundlinjer snarast bör läggas fram för antagande av riksdagen. Skatten kan träda i kraft från inkomståret 1992. Utredningen har dock enligt vänsterpartiets mening föreslagit en för låg skattesats nämligen på 4 %.
En skatt på 4 % motsvarar inte moms på finansiella tjänster. Detta framgår också av utredningen. ''... bör skattesatsen för den särskilda skatten uppgå till ca 7 % för att skatteuttaget skall svara mot det skatteuttag som skulle följa av att tjänsterna på den finansiella sektorn inordnades under mervärdesskatteplikten.'' (SOU 1990:46, sid 253)
Med anledning av att den finansiella skatten ej skall vara avdragsgill, och inte heller kan räknas av som moms, föreslår utredningen en lägre skattesats på 4 %.
Vänsterpartiet föreslår att skattesatsen på de finansiella företagen sätts till 6 %. Detta ger en skatteintäkt på ca 2.7 mdr under inkomståret 1992. Av tekniska skäl faller denna inkomst ut först under budgetåret 1992/93. Vänsterpartiet föreslår att riksdagen hos regeringen begär förslag till beslut som kan dra in medel motsvarande den särskilda finansskatten/momsen på finansiella tjänster för budgetåret 1991/92.
En sådan åtgärd kan vara att tillfälligtvis höja arbetsgivaravgifterna inom den finansiella sektorn med 5 % under perioden 1 juli 1991 till 1 juli 1992. Den av vänsterpartiet föreslagna finansskatten på 6 % bör, för att undvika dubbelbeskattning, tillfälligtvis sänkas till 3 % för inkomståret 1992. En tillfällig höjning av arbetsgivaravgifterna inom finanssektorn kan beräknas ge ca 750 mkr under denna period. En skattebelastning som i motsvarande grad skall ses som en vinstindragning från den finansiella sektorn.
I utredningen har diskuterats att i samband med införandet av särskild finansskatt avskaffa omsättningsskatten på vissa värdepapper. En sådan åtgärd har inte vänsterpartiets stöd. Detta för att det sammanlagda skatteuttaget på den finansiella sektorn då skulle minska. Om ett införande av den särskilda finansskatten samordnas med sänkningar eller slopande av andra skatteformer, bör skattesatsen höjas till uppemot 10 %. I annat fall kommer finanssektorn att få en faktisk skattesänkning genom införandet av finansskatten.
5.4 Avdragsrätt för konferenser etc.
Företagen satsar stora summor på utbildnings- och konferensverksamhet. Tidigare beräkningar har visat att företagen satsar mer på konferens- och reseverksamhet än vad man betalar i bolagsskatt. Till övervägande del är dock dessa satsningar ägnade att stärka produktivitet och utvecklingsmöjligheter i näringslivet.
Det finns emellertid inslag som har karaktären av ren marknadsföring eller dolda personalförmåner till vissa personalkategorier, vanligtvis till dem som har arbetsledande funktioner. Enligt vänsterpartiets mening bör en utredning göras i syfte att undersöka vilka förutsättningar det finns att skärpa avdragsreglerna så att osunda inslag kan minimeras.
Till betydande del sker företagens utbildnings- och konferensverksamhet numera utomlands. Enligt uppgifter från Sveriges turistråds turist- och resedatabas kan kostnaderna för de svenska företagens utlandsresor beräknas till drygt 20 mdr under 1990. Cirka en tredjedel av dessa resor är kurseller konferensarrangemang.
Företagen kan göra avdrag för sin utbildnings- och konferensverksamhet, oavsett var den bedrivs. Detta system gäller exempelvis ej i Tyskland. Där medges inte någon avdragsrätt för kurser utomlands, om det inte föreligger sakliga skäl för företaget att förlägga utbildningen utom landet.
Vänsterpartiet anser att Sverige borde införa samma regel. Detta skulle kunna stärka den svenska bytesbalansen, ett viktigt skäl då bytesbalansunderskottet är ett samhällsekonomiskt problem. Underskottet i ''turistnettot'' är också en av de största delposterna. Beräkningar bl.a. inom länsstyrelsen i Jämtland visar att om hälften av företagens utlandskonferenser förlades inom landet så skulle valutaunderskottet reduceras med 2--3 mdr kr.
En sådan begränsad avdragsrätt skulle stärka turistnäringen, som under det senaste året redovisat problem. Detta skulle i sin tur generera arbetstillfällen och skatteinkomster som kommer samhällsekonomin till godo.
Den begränsade avdragsrätten skall ej gälla resor till utlandet för köp och försäljning, studiebesök och internationella konferenser, mässor etc. Däremot borde en begränsning kunna rikta in sig på utbildnings- och konferensverksamheten. Vänsterpartiet föreslår att riksdagen ger regeringen i uppdrag att snabbt utreda frågan och komma med förslag till sådan avdragsbegränsning som angetts ovan.
6. Socialavgifter
Socialavgifterna skall finansiera väsentliga delar av de sociala trygghetssystemen. Till en del har avgifterna också karaktären av lönebaserade skatter. Under 1990 låg de lagstadgade avgifterna på 38.97 % av lönesumman. 1991 sänks avgifterna med 1.5 %, till 37.47 %, eftersom arbetsmiljöavgiften på 1.5 % slopas från den 1 jan 1991.
Totalt beräknas arbetsgivaravgifterna ge bruttoinkomster till statsbudgeten på 247.6 mdr för budgetåret 1991/92. Avgifterna fördelas på poster, avsedda att finansiera olika förmåner. Posterna i % under 1991 är:
Folkpensionsavgift = 7.45 Sjukförsäkringsavgift =10.10 Barnomsorgsavgift = 2.20 Vuxenutbildningsavgift = 0.27 Arbetsmarknadsavgift = 2.16 Arbetsskadeavgift = 0.90 Lönegarantiavgift = 0.20 Arbetarskyddsavgift = 0.35 Delpensionsavgift = 0.50 Tilläggspensionsavgift =13.00 Allmän löneavgift = 0.34 (till den 1/7 1.64 %)
Summa =37.47 %
För många poster finns obalanser mellan inkomster och utgifter. För vissa avgifter är sambandet dessutom svagt mellan inkomsterna och de medel som utgår till angivet område. I praktiken täcks underskott på ett område med överskott från andra delavgifter, och även direkt via statsbudgeten.
Avvikelserna gör det motiverat med en översyn av hela systemet. En sådan beredning bör gälla såväl beräkningsgrunderna som fördelningen av procentsatser på poster inom arbetsgivaravgifterna. Nedan kommenteras några av ''avvikelserna''.
Sjukförsäkringsavgift: Under budgetåret 1991/92 beräknas avgiften ge ett nettoöverskott på 4.9 mdr kr. Detta är anmärkningsvärt då riksdagen så sent som i december 1990, mot vänsterpartiets röster, beslutade om försämringar av sjukförsäkringen. Försämringarna reducerar utgifterna för sjukförsäkringen med 3.8 mdr för budgetåret 1991/92. Att återgå till förutvarande regler skulle således tekniskt kunna finansieras inom det nettoöverskott som redovisas. Reduceringen av förmånerna inom sjukförsäkringen är även anmärkningsvärd mot bakgrunden av sjukfrånvarons utveckling. Under 1984 steg sjuktalet till 18.8 dagar. Under år 1989 låg sjuktalen på 23.8 dagar. Sedan dess och innan försämringarna beslutades av riksdagen har dock sjuktalen sjunkit till 21.9 dagar 1990, och beräknas till 19.2 dagar 1991. Om hänsyn tas till frånvaron vid arbetsskada så reduceras sjuktalen ytterligare.
Barnomsorgsavgift: Barnomsorgsavgiften beräknas för budgetåret 1991/92 ge intäkter på ca 14.6 mdr. Av detta beräknas 13 mdr gå till barnomsorgen.
Arbetsskadeförsäkringen: Arbetsskadeförsäkringen går i motsats till sjukförsäkringen med stora underskott. För budgetåret 1991/92 beräknas underskottet till 7.4 mdr. Detta gör att arbetsskadefondens ingående underbalans på 17.5 mdr kommer att öka till ett underskott på ca 25 mdr.
Arbetsskadefondens utgifter täcks via anslag från budgetens inkomsttitel ''övriga socialavgifter'' som inkluderar en rad undertitlar, arbetsmarknadsavgift, lönegarantiavgift, arbetarskyddsavgift, delpensionsavgift, arbetsmiljöavgift, tilläggspensionsavgift, samt ovan nämnda arbetsskadeavgift. Underskottet från arbetsskadeavgiften redovisas således som ett underskott inom detta konto med 7.4 mdr.
Allmän löneavgift: Den allmänna löneavgiften infördes år 1983 efter en skatteuppgörelse bl.a. mellan socialdemokraterna och folkpartiet. Avsikten var att finansiera de marginalskattesänkningar som då genomfördes. Avgiften har därefter sänkts och ligger för närvarande på 1.64 % för att sänkas till 0.34 % efter den 1 juli 1991. Den allmänna löneavgiften beräknas ge 2.9 mdr för budgetåret 1991/92.
Överväganden: Arbetsskadefonden går med stora underskott och en höjning av arbetsskadeavgiften är motiverad. Avgiften är för närvarande på 0.9 % och detta beräknas ge 5 mdr i intäkter. För kommande budgetår beräknas ett underskott på 7.4 mdr.
Den allmänna löneavgiften har ingen direkt koppling till någon social förmån. Ett slopande av avgiften kan därmed övervägas. Utrymmet kan utnyttjas för att i motsvarande grad höja arbetsskadeavgiften. Då den allmänna löneavgiften ger 2.9 mdr kan underskottet inom arbetsskadefonden reduceras till 4.5 mdr. Den faktiska höjning som då erfordras inom arbetskadeavgiften blir ca 0.8 %.
Underskotten i socialavgiftssystemet motiverar en höjning av arbetsgivaravgifterna med minst 1 %. LO:s avtalsråd har i november 1991 förespråkat höjningar av arbetsgivaravgifterna till arbetsmarknadsförsäkringarna på drygt 3 %. Konjunkturläget med risk för stigande arbetslöshet gör det mindre lämpligt att nu fatta beslut om en allmän höjning.
Även andra skäl talar mot generellt höjda arbetsgivaravgifter. Vänsterpartiet liksom fackliga företrädare har länge påtalat behovet av hårdare åtgärder mot dåliga arbetsmiljöer och den ohälsa som skapas genom detta. Arbetsmiljökommissionen har i sin rapport understrukit det riktiga i kraven. Arbetsskador och dålig arbetsmiljö är inte jämnt fördelade inom arbetslivet. Avgifterna utgår dock med samma procentsats oavsett vilken arbetsmiljö som råder eller vilka arbetsskador som skapas.
I princip får de arbetsgivare som ej satsar på att förbättra arbetsmiljön subventioner från de arbetsplatser där man satsat pengar på att förbättra arbetsmiljön. I många fall subventionerar små och medelstora arbetsplatser med relativt god arbetsmiljö, de bristfälliga arbetsmiljöer som ofta kan konstateras inom svenska storföretag.
Vänsterpartiet menar därför att en eventuell höjning av arbetsgivaravgifterna bör kombineras med en differentiering av arbetsskadeavgiften. På så sätt blir höjningen störst hos de arbetsgivare och de arbetsplatser som har den sämsta arbetsmiljön och de flesta arbetsskadorna. Då skapas starkare skäl för företagsledningarna att se värdet av arbetsmiljösatsningar. Riksdagen bör begära en utredning i syfte att lägga fram förslag till beslut i enlighet med ovan angivna inriktning.
7. Skatt på egendom och kapital 7.1 Särskild skatt på handel med fastigheter
Under 1980-talet har det bedrivits en osund handel med fastigheter. Även om en viss självsanering ägt rum bör dock de spekulativa inslagen på fastighetsmarknaden motverkas genom en aktiv skattepolitik. Vänsterpartiet föreslår därför att en förvärvsskatt införs som tas ut med 5 % av försäljningssumman på alla fastighetsaffärer som faller under förvärvslagen. Skatten skall utgå från den 1 juli 1991. Inkomsterna från denna skatt kan beräknas till 1.25 mdr för budgetåret 1991/92.
7.2 Tak för ränteavdrag
Skatteomläggningen innebär att ränteutgifter utöver ränteintäkter är fullt avdragsgilla upp till 100 000 kr, medan överskjutande ränteutgifter är avdragsgilla till 70 %.
Vänsterpartiet föreslår i stället ett fullständigt avdragstak för ränteutgifter vid 100 000 kr för vuxna och vid 10 000 kr för barn. Det av oss föreslagna avdragstaket avser således ränteutgifter och inte som i regeringens förslag saldot av ränteutgifter och ränteintäkter. Vänsterpartiets förslag till strikt ränteavdragstak vid 100 000 kr torde ge en inkomstförstärkning på ca 2.4 mdr för helåret och 1.2 mdr för budgetåret 1991/92.
En sådan åtgärd skulle fördyra lånefinansierad konsumtion på ett avsevärt sätt. Avdragsrätt för privata skuldräntor är ett avvikande system internationellt sett. I USA medges exempelvis inte sådana ränteavdrag såvida de ej kan hänföras till boendet.
Att fördyra lånefinansierad konsumtion är dessutom en kraftig stimulans för sparandet.
7.3 Förmögenhetsskatt på fysiska personer
Genom steg ett i skatteomläggningen beslöt riksdagen i december 1989 att sänka förmögenhetsbeskattningen (proposition 1989/90:50). Gränsen för förmögenhetsskatt höjdes då från 400 000 kr till 800 000 kr, och ett skikt med 2 % i skatt slopades. Skattesänkningen beräknades enligt propositionen reducera intäkterna ''med högst en fjärdedel'' (prop 50 sid 129).
Vänsterpartiet accepterade en justering av skiktgränsen men föreslog att skattesatserna borde skärpas i högre skikt för att kompensera det inkomstbortfall, som den höjda skiktgränsen ledde till. Detta yrkande avslogs av riksdagen.
Från inkomståret 1990 är förmögenhetsskatten indelad i tre skikt.
800 000 -- 1.6 mkr = 1.5 % 1.6 mkr -- 3.6 mkr = 2.5 % 3.6 mkr -- = 3.0 %
Förmögenhetsskatten för fysiska personer beräknas ge 2.9 mdr för inkomståret 1991/92.
Vänsterpartiet föreslår att förmögenhetsskatten höjs (återställs) så att intäkterna ökar med 15 %. Detta ger ca 450 mkr. Vänsterpartiet föreslår att riksdagen beslutar att begära förslag hos regeringen till lagförslag för detta syfte.
7.4 Stämpelskatt
Stämpelskatt utgår vid förvärv av fast egendom och på aktier vid bildande av aktiebolag och ökning av aktiekapital. Skatten beräknas ge en intäkt på 6.75 mdr för inkomståret 1991/92. Skattesatsen ligger för de flesta transaktionerna på 1.5 % av taxeringsvärdet/köpeskillingen. Vänsterpartiet föreslår att stämpelskatten höjs så att intäkterna ökar med 10 %. Detta ger ca 675 mkr. Vänsterpartiet föreslår att riksdagen beslutar att begära förslag hos regeringen till lagförslag med detta syfte.
7.5 Slopad fastighetsskatt i allmännyttan
Vänsterpartiet föreslår att fastighetsskatten slopas för allmännyttan. Allmännyttan drivs utan vinstintresse, och en slopad fastighetsskatt ger utrymme för begränsningar av hyreshöjningarna. Då hyreshöjningar bidrar till att pressa upp inflationen så är åtgärden såväl fördelningspolitiskt som samhällsekonomiskt motiverad. Denna fastighetsskatt bör slopas från den 1 januari 1992. Sänkningen ger ett inkomstbortfall på 750 mkr för budgetåret 1991/92.
8. Indirekt beskattning
En allt högre andel av det samlade svenska skatteuttaget har lagts över till indirekt beskattning. Idag svarar den indirekta beskattningen för 51 % av statsbudgetens inkomster. Efter skatteomläggningen svarar inte den samlade inkomstbeskattningen från hushåll och företag för mer än 11 % av de samlade inkomsterna. Vänsterpartiet menar att denna fördelning av inkomster har en alltför stor tonvikt på den indirekta beskattningen. En ökad skatteandel bör åter läggas på progressiv inkomstbeskattning.
Vänsterpartiet förespråkar dock ingen snabb ökning av den privata konsumtionen. Samhällets resurser är begränsade. Under 90-talet finns stora gemensamma behov som skall finansieras. Det gäller bland annat satsningar på sjukvård, barn- och äldreomsorg, och satsningar på utbildning för att ta några exempel. Det finns också behov av resurser för industriella investeringar och framtidssatsningar bl.a. på bättre järnvägar och annan infrastruktur liksom inom miljöområdet.
Indirekta skatter verkar bromsande på tillväxten av den privata konsumtionen, och skapar utrymme för de satsningar som angetts ovan. Mot denna bakgrund är även en tämligen omfattande indirekt beskattning nödvändig. Den indirekta beskattningen måste dock också ses i ett fördelningspolitiskt perspektiv mellan hög- och låginkomsttagare.
Det är uppenbart att 1980-talets spekulationsekonomi och omfördelning har gett upphov till en omfattande lyxkonsumtion för vissa grupper. Samtidigt har många låginkomsttagare och barnfamiljer svårt att täcka löpande hushållsutgifter. Det är mot denna bakgrund särskilt angeläget att minska det indirekta skatteuttaget på baskonsumtion som mat och boendekostnader.
Vänsterpartiet menar att momsen bör differentieras och vissa varor och tjänster bör helt undantas från mervärdesskatteplikt. Sådana områden är bl.a. social omvårdnad, sjukvård och undervisning, liksom kulturella aktiviteter. Det finns också skäl för slopad eller reducerad moms främst på mat, men även inom inom boendeområdet, kollektivtrafiken samt energisektorn.
8.1 Matmomsen
I särskild motion redovisar vänsterpartiet förslag och motiv för en avveckling av matmomsen. För kommande budgetår föreslår vänsterpartiet att matmomsen reduceras med 40 %. Detta ger en momssats på 15 %. Ett beslut från riksdagen under våren 1991 om att reducera matmomsen förutsätter viss tid för förberedelser och information innan beslutet kan verkställas. Vänsterpartiet föreslår att reduceringen träder i kraft den 1 januari 1992.
8.2 Moms på kollektivtrafik
Riksdagen har nyligen infört moms på kollektivtrafik. Detta har lett till kraftiga prishöjningar. I vissa fall har prishöjningarna varit oskäliga och detta bör föranleda extra åtgärder från statsmakternas sida. Men även vid ''normala'' prispåslag för momsen blir prisökningarna på det kollektiva resandet påtagliga. Prisstegringarna motverkar en önskvärd ökning av det kollektiva resandet. Vänsterpartiet föreslår därför att mervärdesbeskattningen på kollektivtrafiken slopas från den 1 juli 1991. Detta leder till ett skattebortfall som kan uppskattas till ca 2 mdr kr för budgetåret 1991/92.
8.3 Uttagsbeskattning på fastighetsarbete i egen regi
En alltför stor del av regeringens skatteomläggning finansieras genom ökad skattebelastning på boendet. I regeringens skattepaket på boendeområdet ingick bl.a. särskild skatt på de företag som driver fastighetsskötsel i egen regi. Detta drabbar bl.a. många allmännyttiga och kooperativa bostadsföretag, och leder till ökade hyreskostnader. Uttagsskatten har den säregna konsekvensen att den främst riktar sig mot de bostadsföretag som drivs utan vinstintresse. Vänsterpartiet föreslår att uttagsbeskattning avskaffas från den 1 jan 1992. Detta ger ett inkomstbortfall på 0.5 mdr kr för budgetåret 1991/92.
8.4 Energi och miljöskatter
Vänsterpartiet menar att energibeskattningen bör ses från energi- och miljöpolitiska utgångspunkter. Vänsterpartiet vill genom skattepolitiska åtgärder stimulera resurshushållning och en övergång till miljövänligare energiformer. Detta skapar förutsättningar för en avveckling av kärnkraften. I detta syfte kan olika instrument användas, punktskatter, miljöavgifter liksom sänkt eller slopad moms på energiformer som särskilt bör gynnas.
Regeringen har till våren 1991 aviserat en proposition om miljö- och energipolitiken, som även omfattar vissa skattefrågor samt miljöavgifter. Vänsterpartiet kommer att ställa fler och mer detaljerade förslag kring energibeskattningen i samband med denna proposition.
I denna motion föreslår vänsterpartiet följande för budgetåret 1991/92.
Fjärrvärme: Momssatsen sätts till 0 %. Detta är motiverat av såväl bostadspolitiska som miljöskäl. Mervärdesbeskattningen av fjärrvärmen gör att detta energioch miljöpolitiskt välmotiverade energisystem riskerar att slås ut från stora delar av energimarknaden. En nollskattesats gör även att boendekostnaderna kan pressas ned. För att momsreduceringen verkligen skall resultera i sänkta hyror fordras tid för övergångsförhandlingar. Vänsterpartiet föreslår att 0- skattesatsen skall gälla från den 1 januari 1992. Skattebortfallet kan beräknas till ca 1.8 mdr per helår, eller ca 0.9 mdr för budgetåret 1991/92.
Elkraft från kärnkraftverk: Skatten på elkraft från kärnkraftverk höjs med 6 öre per kWh den 1 juli 1991, vilket ger en intäkt på ca 3.6 mdr för budgetåret 1991/92. Detta innebär ett ökat elpris som ger ökade vinster i övrig elproduktion. Härigenom torde statens vattenfallsverks inlevererade utdelning öka med ca 0.9 mdr.
Vattenkraftsel: Skatten på el från vattenkraftverk höjs till 6 öre/kWh, en höjning från 1.5 respektive 2 öre per kWh. Höjningen innebär att differentieringen avskaffas mellan vattenkraftverk byggda före respektive efter 1973. Skattehöjningen skall träda i kraft den 1 juli 1991, och ger en inkomstökning på 2.7 mdr för budgetåret 1991/92.
Flygbränsleskatt: Flygbränsle undgår beskattning. Utredningen om den indirekta beskattningen, KIS, övervägde att införa en generell beskattning på flygbränsle men avstod från detta. KIS motiv var att internationella luftfartsbestämmelser hindrade beskattning av internationell trafik. En inhemsk beskattning skulle dessutom kunna leda till att svenska flygföretag valde att tanka sina plan i de nordiska grannländerna.
Riksdagen har i stället infört en flygmiljöskatt på inrikesflygtrafik. Flygmiljöskatten beräknas för budgetåret 1991/92 ge en intäkt på 150 mkr. Om flygbränsle beskattades efter samma regler som för fordonsdrivmedel, skulle detta ge skatteintäkter på ca 1.6 mdr kr. Vänsterpartiet har under innevarande riksdagsperiod i miljö- och trafikpolitiska motioner föreslagit införandet av sådan beskattning. Detta har avslagits av riksdagen.
Vänsterpartiet föreslår slopad moms på kollektivtrafik. Denna moms infördes den 1 januari 1991 och har i många trafikslag exempelvis för inrikesflyget resulterat i prishöjningar på 25 %. Det kan övervägas om slopandet av moms på kollektivtrafik ej skall omfatta flygfart, men övervägande likformighetsskäl talar för att all moms på kollektivtrafik slopas.
Vänsterpartiet menar att beskattningen av flygtrafiken skall öka. I hur stor utsträckning detta bör ske beror på om momsen på kollektivtrafik avvecklas eller ej.
Oavsett vilket bör Sverige i internationella fora verka för att de konventioner som begränsar Sveriges möjligheter att beskatta flyg i internationell trafik ändras. Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att verka för förändringar av internationella konventioner så att detta kan ske.
Ett minimikrav är att flygbränsle omfattas av den generella skatteplikten. En slopad moms på kollektivtrafik ger dessutom ett ökat skatteutrymme för att också beskatta flygbränslet. Vänsterpartiet föreslår att flygbränsle beskattas efter samma regler som fordonsbränsle från den 1 juli 1991. Detta ger intäkter som kan beräknas till ca 1.6 mdr för budgetåret 1991/92.
8.5 Differentierad moms och punktskatter
När momsen sänks på vissa områden blir momssatsen högre för annan konsumtion, och den högre momssatsen kan för sällanköpsvaror och lyxbetonad konsumtion kombineras med särskilda punktskatter.
Under förutsättning att momssatserna reduceras på ovan angivna områden och att progressionen i skattesystemet ökar i enlighet med de förslag vänsterpartiet ställt, föreslår vänsterpartiet vissa ytterligare åtgärder inom moms- och punktskatteområdet.
Beslutet att sänka den allmänna momsen den 1 januari 1992 verkställs ej vid denna tidpunkt. Detta ger en inkomstförstärkning för budgetåret 1991/92 på 4.2 mdr kr. En ny utredning i syfte att skyndsamt lägga fram förslag om differentierad moms bör dessutom med det snaraste tillsättas. Detta så att momsuttaget kan differentieras efter social nytta och miljömässiga krav.
Riksdagen har fattat principbeslut att avveckla en rad punktskatter bl.a. på videoapparater, kassettband, parfymer, läsk och konfektyrer etc etc. Tillsammans ger dessa skatter intäkter på ca 2 mdr kr. Vänsterpartiet menar att det av statsfinansiella skäl finns anledning att bibehålla de särskilda punktskatterna. Det bör utredas om det finns möjlighet att införa fler punktskatter på varor och konsumtion av lyxbetonad karaktär. Riksdagen bör ge regeringen detta till känna.
8.6 Beskattning av alkohol och tobak
Bruket av alkohol och tobak leder ofta till svåra hälsoproblem för individen. I sin förlängning orsakar denna ohälsa samhället stora kostnader för vård och förlorad produktion. Vänsterpartiet anser det därför motiverat med ett högt indirekt skatteuttag på dessa produkter. För budgetåret 1991/92 beräknas skatteintäkterna från dessa områden till 15 mdr kr. Vänsterpartiet anser det motiverat att öka skatteuttaget så att inkomsterna ökar med 10 %, dvs ger en intäkt på 1.5 mdr kr. Denna höjning skall träda i kraft den 1 juli 1991. Riksdagen bör begära förslag från regeringen för en sådan skattehöjning.
8.7 Reklamskatten
Reklamskatt utgår på annonser och reklam. Reklamskatten omfattar tre områden, nämligen annonser, reklamtrycksaker och viss annan offentlig reklam. Någon allmän reklambeskattning finns dock inte. Skatten är 4 % för annonser i nyhetstidning, och i övrigt 11 %. Inkomsterna beräknas för inkomståret 1991/92 till ca 1.1 mdr.
Reklamskatten har utretts av reklamskatteutredningen som lämnade förslag 1988 (SOU 1988:17). Förslaget har remissbehandlats men regeringen har inte lämnat något förslag med anledning av utredningen.
Reklamskatten bör och kan höjas, som ett led i att begränsa den kraftiga tillväxten av reklamsatsningarna. För vissa varugrupper kan dagens reklamkostnader motsvara den egentliga produktionskostnaden. Den förändrade mediasituationen talar vidare för att skatteplikten bör breddas till nya områden, av konkurrens- och likformighetsskäl. Av presspolitiska skäl menar dock vänsterpartiet att skatten inte bör höjas på annonser och reklam i nyhetstidningar.
Vänsterpartiet föreslår att riksdagen hos regeringen begär ett skyndsamt förslag om att bredda och höja reklamskatten motsvarande en inkomstförstärkning på 400 mkr. Denna höjning skall träda i kraft den 1 juli 1991.
9. Pensionärernas skatteförhållanden 9.1 Marginalproblemet
Skattereglerna för pensionärerna har varit och är besvärliga även efter skatteomläggningen. En del förbättringar har genomdrivits under senare år, bl.a. tack vare en aktiv opinion där vänsterpartiet varit en del. Ett särskilt problem är de marginaleffekter som drabbar pensionärer genom avtrappade avdrag och reducerade bidrag.
Det grundläggande problemet är att många pensionärer har en så låg pension att det krävs särskilda skatteregler för att inte dessa skall få en orimligt låg disponibel inkomst. På sikt löses detta problem bäst genom att grundpensionerna höjs.
9.2 Skatteomläggningen
Genom skatteomläggningen fick medelinkomsttagare och höginkomsttagare en påtagligt sänkt inkomstskatt. Till stora delar har detta finansierats via en ökad indirekt beskattning. En ökad indirekt beskattning gör att även prisindex ökar. Då basbeloppet höjs efter prisstegringar så leder en ökad indirekt beskattning till höjda basbelopp.
Pensionerna utgår efter basbelopp, och detta skulle göra att pensionärer med goda pensioner dels skulle få sänkt inkomstskatt och dels en höjd pension som ett resultat av skatteomläggningen. En sådan dubbel kompensation är ej skälig. För att neutralisera denna effekt har regeringen valt att driva igenom ett beslut om att reducera basbeloppshöjningen för 1991 och 1992 med 2.9 % respektive 3.1 %. Detta ger en besparing för staten på 1.5 mdr.
Regeringens resonemang stämmer dock inte för pensionärer med låga inkomster. Pensionärer med endast folkpension och pensionstillskott får ingen sänkt skatt, och en reducering av basbeloppet leder till sänkt realinkomst för denna grupp. Antalet pensionärer med endast folkpension och pensionstillskott är ca 500 000 kr.
Vänsterpartiet har i motion föreslagit att reduceringen av basbeloppet skall avvisas. Motionen avslogs dock av riksdagen. Riksdagen har istället beslutat att öka beräkningsgrunden för bostadstillägg med 200 kr, samt genomfört en viss uppjustering av pensionstillskottet.
Dessa förstärkningar för de sämst ställda pensionärerna är dock inte tillräckliga. I vissa fall har inte heller kommunerna utnyttjat den ökade ramen för bostadstillägg för att öka bidragen till pensionärerna utan som ett bidrag för att sänka kommunens kostnader för bostadstilläggen. Ett sådant förfaringssätt kan ej godtas. Förstärkningar från riksdagen för bostadsbidrag skall i sin helhet komma pensionärerna direkt till godo.
I motioner januari 1991 föreslår vänsterpartiet att statens anslag till kommunala bostadstillägg för pensionärer utökas med 800 mkr. Detta kompenserar den inkomstförlust som de sämst ställda pensionärerna fick vidkännas genom det reducerade basbeloppet. Reduceringen av basbeloppet betyder ca 1000 kr om året i förlorad inkomst. Den utökade ramen för bostadstillägg enligt vänsterpartiets förslag skulle om den lades ut på de 500 000 sämst ställda pensionärerna ge en inkomstförstärkning på ca 1600 kr. per pensionär. Till detta kommer de smärre inkomstförstärkningar som riksdagen redan beslutat om.
Vänsterpartiet har vidare föreslagit vissa generella skattesänkningar som särskilt gynnar pensionärer med låga inkomster, dit hör bla. förslagen om reducerad matmoms, samt skattesänkningar på boendeområdet.
På sikt bör systemet med bostadstillägg göras om så att staten tar det direkta ansvaret för pensionärernas bostadstillägg.
10. Sverige och EG
Riksdagen har tagit beslut om att Sverige skall söka medlemskap i EG. Vad kan ett eventuellt svenskt medlemskap i EG betyda på skatteområdet? Är ''det svenska folkets urgamla rätt att sig självt beskatta'' förenligt med svenskt medlemskap i EG?
10.1 EG och skatterna
Medlemsstaterna i EG har enligt det nu gällande Romfördraget vetorätt i skattefrågor. Romfördraget är det fördrag som fungerar som EG:s ''grundlag''. Danmark har med stöd av detta fördrag hittills inte samordnat sin moms med övriga EG-stater. I praktiken innebär detta att Danmark hittills inte sänkt den allmänna momsen eller differentierat den, t ex sänkt momsen på mat.
EG-kommissionen har under de senaste åren som ett led i den inre marknaden riktat in sig på att skapa acceptans för direktiv gällande den indirekta beskattningen. I samband med EG:s beslut om skapandet av den s.k. inre marknaden har förändringar gjorts av Romfördraget som ger EG rätt att fatta beslut i frågor som berör den inre marknaden. På skatteområdet berör beslutet främst frågor om moms och vissa andra indirekta skatter.
Moms
Inom EG vill man uttryckligen harmonisera mervärdesskatten. Detta skall ske inom två band. En normal moms mellan 14 till 20 %, samt ett lägre band mellan 5 och 9 %. Inom det lägre bandet skall bl.a. mat kunna ingå. Detta system skall möjliggöra att de länder som vill behålla sitt 0 %-uttag på mat skall kunna göra detta, bl.a. Storbritannien.
Övriga indirekta skatter
Alkohol- och tobaksbeskattningen samt beskattningen av mineraloljor (bensin) och accis på bilar har varit mer kontroversiell än momsen. Kommissionen förbereder direktiv som riktar in sig på att fastställa minimisatser för dessa produkter.
Kapitalbeskattning
Det finns inga uttryckliga direktiv om kapitalbeskattningen. I praktiken fungerar den fria kapitalmarknaden, som en press i riktning mot harmonisering nedåt av kapitalbeskattningen. Vissa krafter särskilt inom EG-parlamentet verkar därför för direktiv kring kapitalbeskattningen. Direktiv som skall fungera som ett golv för kapitalbeskattningen. Direktiv finns dock antagna vad gäller ''dubbelbeskattning'' av utdelningar från företag med verksamhet inom flera EG-stater.
Företagsbeskattning
Generellt sett är företagsbeskattningen i Sverige lägre än inom EG. Inga uttryckliga direktiv finns inom EG om företagsbeskattningen. I likhet med kapitalbeskattningen kommer EG:s inre marknad enligt många bedömare att fungera som en press mot harmonisering nedåt av företagsbeskattningen. Även här finns vissa som pläderar för direktiv som anger golv eller band för företagsbeskattningen.
Övriga skattefrågor
På övriga skatteområden förekommer ringa eller ingen debatt om harmonisering av skatteregler inom EG. Betydande delar av byråkratin inom EG betonar att det finns ingen anledning att harmonisera mer än nödvändigt.
Det tycks som om harmoniseringssträvandena på skatteområdet är starkast inom EG-parlamentet. Det är närmast EG:s ''vänstersida'' som vill ha en mer långtgående harmonisering på skatteområdet. Detta för att undvika en spontan och påtvingad harmonisering nedåt genom den inre marknadens konkurrenskrav.
Allmän sammanfattning
Momsen i EG är differentierad. Det vanliga systemet inom EG är lägre matmoms. Enhetlig moms på det sätt som Sverige har är alltså ett avvikande system.
Sveriges företagsbeskattning är gynnsam för företagen. Företagsbeskattningen är hårdare inom EG.
''Högern'' inom EG vill främst prioritera den inre marknaden, samt frågan om en valutaunion. ''Man skall inte harmonisera mer än nödvändigt.''
''Vänstern'' inom EG vill gå vidare och få direktiv även på andra områden, t.ex. fler direktiv om minimiuttag på skatteområdet, samt mer omfattande sociala direktiv.
Det finns en spänning mellan EG-parlamentet och EGkommissionen och ministerrådet. EG-parlamentet vill ha mer makt på de andra organens bekostnad. Detta kallas internt inom EG för ''det demokratiska underskottet'' eller ''det demokratiska gapet''.
10.2 Vänsterpartiets överväganden
Vänsterpartiet motsätter sig ett svenskt medlemskap i EG. Men oavsett om Sverige blir medlem i EG eller ej, kommer det att finnas ett konkurrenstryck för att ''harmonisera'' skatteuttaget. Det gäller bl.a. mervärdesbeskattningen och kapitalbeskattningen. De aktörer som styr kapitalströmmarna kommer att söka efter bästa möjliga skatteförhållanden.
Samma tryck finns ej inom inkomstbeskattningen och den del av kapitalbeskattningen som utgör fastighetsbeskattning. På företagsskattesidans inkomstbeskattning råder snarast motsatt förhållande, det vill säga Sveriges mycket låga företagsbeskattning gör det attraktivt att skatta av vinster i Sverige.
Tanken på ett EES-avtal, dvs. avtal om ökad europeisk ekonomisk integration, stöds av vänsterpartiet om vissa villkor kan uppfyllas. Ett sådant avtal förutsätter någon typ av samordning inom mervärdesbeskattningen för att undgå s.k. tekniska handelshinder vad gäller export och import av varor och tjänster.
EG:s momsdirektiv innebär också att momsen differentieras. Således är t.ex. lägre moms på mat eller till och med slopad matmoms fullt i enlighet med EG:s riktlinjer. Däremot finns det även propåer inom EG om en högsta momssats på ca 20 %.
En sådan generell sänkning kan Sverige få svårt att klara med bibehållna ambitionsnivåer för en generell välfärdspolitik. Vänsterpartiet har dock inga principiella invändningar mot en reducerad mervärdesbeskattning, om detta kan finansieras med andra åtgärder t.ex. ökad beskattning av företagsvinster, fastighetskapital, eller en återgång till ett mer progressivt inkomstskattesystem.
Vänsterpartiet kan aldrig acceptera regler som innebär att en anonym byråkrati, eller några ministrar i Bryssel, ges kontroll över den svenska skattepolitiken. Den svenska riksdagens roll att utöva beskattningsrätten får aldrig överlåtas till ett Europaparlament.
Riksdagen bör ge regeringen till känna dessa riktlinjer vad gäller skattepolitiken och EG-frågan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående en ny skattereform enligt de riktlinjer och principer som angetts i motionen under avsnitt 1,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en fördelningspolitisk utvärdering av skatteomläggningen ur jämställdhetsperspektiv enligt vad som angetts i motionen under avsnitt 3.2,
3. att riksdagen beslutar om nya skiktgränser för inkomstbeskattningen under inkomståret 1992 enligt vad i motionen anförts i avsnitt 4.1,
4. att riksdagen beslutar om slopat grundavdrag för inkomståret 1992 för inkomster över 180 000 kr. enligt vad i motionen anförts i avsnitt 4.2,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett kommunalt stödpaket i avsnitt 4.2,
6. att riksdagen hos regeringen begär förslag om skärpt beskattning av förmånsbil enligt vad i motionen anförts under avsnitt 4.3,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skärpt bolagsbeskattning under avsnitt 5,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående avskaffande av skatteutjämningsreserv under avsnitt 5.1,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en allmän översyn av företagsbeskattningen under avsnitt 5.2,
10. att riksdagen hos regeringen begär förslag om särskild skatt på finansiella företag enligt vad i motionen anförts under avsnitt 5.3,
11. att riksdagen hos regeringen begär förslag om begränsad avdragsrätt enligt vad i motionen anförts under avsnitt 5.4,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning kring uttaget för socialavgifter under avsnitt 6,1]
12. att riksdagen hos regeringen begär förslag om särskild skatt på handel med fastigheter enligt vad i motionen anförts under avsnitt 7.1,
13. att riksdagen hos regeringen begär förslag om tak för ränteavdrag enligt vad i motionen anförts under avsnitt 7.2,
14. att riksdagen hos regeringen begär förslag om höjd förmögenhetsskatt på fysiska personer enligt vad i motionen anförts under avsnitt 7.3,
15. att riksdagen hos regeringen begär förslag om höjd stämpelskatt enligt vad i motionen anförts under avsnitt 7.4,
16. att riksdagen beslutar om att befria allmännyttiga bostadsföretag från fastighetsskatt enligt vad i motionen anförts under avsnitt 7.5,
17. att riksdagen hos regeringen begär förslag om sänkt moms på mat enligt vad i motionen anförts under avsnitt 8.1,
18. att riksdagen hos regeringen begär förslag om slopad moms på kollektivtrafik enligt vad i motionen anförts under avsnitt 8.2,
19. att riksdagen hos regeringen begär förslag om slopad uttagsbeskattning på fastighetsarbete i egen regi enligt vad i motionen anförts under avsnitt 8.3,
20. att riksdagen hos regeringen begär förslag om slopad moms på fjärrvärme enligt vad i motionen anförts under avsnitt 8.4,
21. att riksdagen beslutar om höjd skatt för el från kärnkraftverk enligt vad i motionen anförts under avsnitt 8.4,
22. att riksdagen hos regeringen begär förslag om höjd skatt på el från vattenkraftverk enligt vad i motionen anförts under avsnitt 8.4,
23. att riksdagen hos regeringen begär förslag om höjd skatt på flygbränsle enligt vad i motionen anförts under avsnitt 8.4,
24. att riksdagen beslutar att ej sänka den allmänna momsen den 1 januari 1992, under de förutsättningar som i motionen anförts under avsnitt 8.5,
25. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om differentierad moms och punktskatter under avsnitt 8.5,
26. att riksdagen hos regeringen begär förslag om höjd skatt på alkohol och tobak enligt vad i motionen anförts under avsnitt 8.6,
27. att riksdagen hos regeringen begär förslag om höjd skatt på reklam enligt vad i motionen anförts under avsnitt 8.7,
28. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skattepolitiken och Sveriges förhållande till EG under avsnitt 10.1.
Stockholm den 25 januari 1991 Lars Werner (v) Berith Eriksson (v) Lars-Ove Hagberg (v) Bo Hammar (v) Margó Ingvardsson (v) Ylva Johansson (v) Bertil Måbrink (v) Lars Bäckström (v)
1 1990/91:Sf359