Skogsvårdsavgiftens syfte har varit att finansiera bidrag som stimulerar skogsskötsel. Ett direkt samband mellan avgiftsuttag och användningen av avgiftsmedlen finns inte längre. En mycket ringa del av skogsvårdsavgiften går idag tillbaka till skogsägarna för skogsvårdande åtgärder. I södra Sverige återförs mindre än 10 procent av skogsvårdsavgiften till skogsnäringen. Allt större andel av skogsvårdsavgiften går nu till myndighetsuppgifter och även till statskassan.
Skogsvårdsavgiften har blivit en direkt skatt, som läggs särskilt på skogsnäringen. En sådan särbeskattning saknar motsvarighet i andra näringar och upplevs av skogsnäringen som en direkt straffskatt.
Skogsvårdsavgiftens karaktär av särbeskattning har skärpts genom att avgiftsprocenten successivt har höjts. Avgiften har blivit uppemot 30 gånger dyrare på tio år. Det finns exempel på enskilda skogsägare i Skåne, som fått avgiften höjd från omkring 300 kr till 15 000 kr på mindre än tio år.
Skåne har de mest produktiva skogarna i landet och därmed de högsta skogsvårdsavgifterna per ha. Den skogsägare som sköter sin skog väl har små eller inga möjligheter att få något bidrag för skötseln. Istället är det idag så att ju bättre man sköter sin skog desto högre taxeringsvärden blir det och därmed högre skogsvårdsavgift. En del av avgiftsmedlen utgår till att i efterhand reparera eftersatta åtgärder. På det sättet innebär bidragssystemet en överföring av medel från skötsamma till mindre skötsamma skogsägare. Avgiften har förlorat sitt syfte och bör avskaffas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att avskaffa skogsvårdsavgiften.
Stockholm den 25 januari 1991 Karl Erik Olsson (c) Ingbritt Irhammar (c) Bertil Fiskesjö (c) Ulla Tillander (c) Håkan Hansson (c)