Skogsvårdsavgiften innebär en extra beskattning utöver inkomstskatten. Hälften eller mer av skogsbrukets nettoavkastning betalas i skogsvårdsavgifter.
Skogsägarna måste betala skogsvårdsavggift varje år dvs. från det ett bestånd anläggs till dess det avverkas. Lars Hultkrantz och Sören Wibe visar i en bilaga till Långtidsutredningen 1990 genom räkneexempel att skogsägaren vid slutavverkning har betalt i södra Sverige 40 procent i skatt där omloppstiden är ca 80 år. I norra Sverige där skogens omloppstid är 100 år och mer blir skatteuttaget 50--60 % procent av nettoavkastningen.
Till försvar för att ha skogsvårdsavgiften kvar visas på att pengarna går till skogsvård. Vi vet inte vad rundgångskostnaderna för detta är. De bidrag som eventuellt betalas ut skall sökas, prövas individuellt och värderas av en i det konkreta fallet oinsatt person. Helt säkert försvinner en stor del av pengarna i denna byråkratiska hantering.
Skogsvårdsavgiften är helt unik inom det svenska näringslivet. Ingen annan näring har en liknande extra kostnad för s.k. vårdsyften. Det svenska skogsbruket har vid en internationell jämförelse en omfattande reglering och hög skattebelastning. En anpassning till EG måste innebära såväl en avreglering som en skattereduktion.
Skogsnäringen är extremt hårt beskattad. Skogsvårdsavgiften innebär en extra beskattning på 40--60 procent av nettoavkastningen. Skatten skall nämligen ställas i relation mellan nuvärdet av avgiftsbetalningar och nuvärdet av nettoinkomster under ett skogsbestånds livscykel.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskaffande av skogsvårdsavgiften.
Stockholm i januari 1991 Eva Björne (m)