Den föräldrakooperativa barnomsorgen utgörs av daghem som drivs av föreningar i vilka barnens föräldrar är medlemmar. Sedan mitten av åttiotalet har intresset för denna barnomsorgsform ökat markant. Föräldrarnas initiativ till daghem i kooperativ samverkan har till stor del sin orsak i att kommunernas daghemsplatser inte varit tillräckliga. Dessutom innebär den föräldrakooperativa formen möjligheter till såväl ansvar och delaktighet som ett reellt inflytande i barnens vardag på daghemmet.
Antalet föräldrakooperativa daghem uppgår i dag till uppskattningsvis 700 (Uppgiften grundas på Socialstyrelsens sammanställningar 1989--1990). Föräldrakooperativen omsätter ca 600 milj.kr./år (uppgiften grundas på Kooperativa institutets beräkningar 1990) och svarar för ca 4 % av den totala barnomsorgen.
Erfarenheterna visar att den föräldrakooperativa formen numera är etablerad och väl fungerande samt utgör ett gott exempel på hur offentlig sektor kan kompletteras och utvecklas av kooperativa lösningar.
Föräldrakooperativen finansieras av statliga och kommunala bidrag samt föräldravgifter. Det statliga bidraget är av samma omfattning som till kommunernas reguljära daghem, men kommunernas ekonomiska stöd varierar, både ifråga om storlek och typ av bidragskonstruktion. Föräldrarnas avgifter fastställs som regel av föreningen med den kommunala taxan som riktmärke.
Ett stort hinder för fortsatt utveckling är emellertid de regler som styr beskattningen av föräldrakooperativens ackumulerade överskott. Det är inte ovanligt att det kommunala stödet är konstruerat så, att ackumulerat överskott skall täcka kommande års underskott. Enligt nuvarande bestämmelser tvingas dock föräldrakooperativ som ackumulerar överskott, att beskatta detta, trots att budgeten visar på förestående underskott och att bidragskonstruktionen syftar till en långsiktig utjämning.
Frågan är direkt förbunden med föräldrakooperativens juridiska form. Ideella föreningar som bedriver allmännyttig verksamhet kan befrias från skatteplikt. Ekonomiska föreningar kan däremot inte bedriva allmännyttig verksamhet i skattelagens mening.
Vi anser dock att föräldrakooperativen i de flesta förekommande fall skall drivas som ekonomiska föreningar. Denna uppfattning uttrycks även i civildepartementets betänkande ''Ju mer vi är tillsammans'' (SOU1987:33--35) som, efter ingående behandling av frågan, förordade den ekonomiska föreningsformen. Vår mening utgår även från att riksdagen genom tidigare beslut skapat ett lagutrymme -- ''Lagen om ekonomiska föreningar'' -- för kooperativ verksamhet.
Det avgörande kriteriet för det ekonomiska är att medlemmarnas ekonomiska intressen skall främjas genom ekonomisk verksamhet samt att medlemmarna är aktivt deltagande i verksamheten. Detta syfte uppnår den föräldrakooperativa föreningen genom att driva ett daghem för medlemmarnas barn, d.v.s. att mot avgifter tillhandahålla medlemmarna barnomsorgstjänster.
Ett föräldrakooperativ som däremot drivs som ideell förening, men i juridisk mening överensstämmer med kriterierna för den ekonomiska föreningen, är därför att betrakta som en oregistrerad ekonomisk förening, vilket kan få allvarliga rättsliga följder. Bl.a. kan medlemmarna ställas personligen ansvariga för föreningens ekonomi, eftersom en oregistrerad förening inte kan uppträda som en juridisk person.
Den ideella föreningen kan därmed endast komma ifråga för de föräldrakooperativ som bedriver en verksamhet som innebär att kommunen åtagit sig arbetsgivaransvaret för den anställda personalen samt att verksamheten i övrigt endast kan definieras som ideell.
Vi ser det som mycket angeläget att den ekonomiska föreningen skall uppmuntras och förordar åtgärder som motverkar uppkomsten av en tilltagande gråzon med föreningsdrivna verksamheter, som av skattemässiga skäl väljer den ideella föreningsformen. Därav är en ändring av skattereglerna för föräldrakooperativ nödvändig.
Vi anser dessutom att ekonomiska föreningar som driver föräldrakooperativa daghem mycket väl kan likställas med allmännyttig verksamhet:Föräldrakooperativen omfattas av kommunernas plan för förskole- och fritidsverksamhet.Föräldrakooperativen står under kommunernas och länsstyrelsernas tillsyn enligt socialtjänstlagens 69 §, vilket ytterligare definieras i socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om enskilda förskolor och fritidshem (SOSSF 1990:2). Föräldrakooperativens verksamheter finansieras till större delen av allmänna medel -- i genomsnitt ca 85 % -- varav ca hälften består av statliga bidrag.Föräldrakooperativens förhållande till kommunen kan beskrivas som att daghemmen drivs på uppdragsbasis. Föräldrakooperativen är öppna sammanslutningar som -- med utgångspunkt från medlemmarnas behov -- i allt väsentligt bedriver verksamhet som är samstämmigt med allmännyttig verksamhet, i det här fallet barnomsorg.En allmän uppfattning, vilket bl.a. framgår av socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd, är att föräldrakooperativen dessutom skall likställas med kommunernas reguljära barnomsorg vad gäller ekonomiska villkor att bedriva en kvalitativ verksamhet som är öppen och tillgänglig för alla och envar som önskar den barnomsorgsformen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skatteregler för föräldrakooperativa daghem.
Stockholm den 25 januari 1991 Inga-Britt Johansson (s) Lars Svensson (s) Lena Boström (s) Nils T Svensson (s) Bengt Kronblad (s)