Riksdagen beslutade den 14 december 1990 i enlighet med regeringens proposition beträffande beskattning av skadeförsäkringsbolag. I skatteutskottets betänkande tillfogades en uppmaning till regeringen att ''noga följa utvecklingen när det gäller de ömsesidiga försäkringsbolagens konkurrenssituation''.
Bakgrunden till skatteutskottets beslut är dels motion i frågan från bl.a. centerpartiet, dels att de ömsesidiga bolagen vid ett flertal tillfällen påvisat att konkurrensförhållandena inom skadeförsäkring väsentligt kommer att förändras när det nya skattesystemet träder ikraft utan att kompletteras med övergångsregler av konkurrens- och näringspolitisk art.
Som vi tidigare redovisat är de nya skattereglerna för försäkringsföretagen i all huvudsak rimliga och logiska -- inte minst med hänsyn till strävan mot en ökad likformighet gentemot övriga företag och verksamheter inom den finansiella sektorn. Vi anser dock att den nya skattereformen skapar en en rad allvarliga och ur konkurrenssynpunkt felaktiga övergångseffekter. I synnerhet gäller detta reglerna för avskattning av värderegleringsreserv och utjämningsreserv kombinerat med införandet av skatteutjämningsreserven som ger betydande variationer i utfall mellan olika försäkringsföretag.
För försäkringsaktiebolagen -- där det beskattade egna kapitalet är upp till fyra gånger större än de upplösta reserverna -- ger möjligheterna till s.k. SURV-avsättningar att avskattningen av tidigare fonder helt eller delvis elimineras. För de ömsesidiga försäkringsbolagen med ett eget kapital som i vissa fall uppgår till 3 % av de upplösta reserverna, blir avskattningen betydande eftersom möjligheterna till SURV-avsättning för dessa blir små.
Effekterna blir som tidigare nämnts en helt oacceptabel snedvridande konkurrens mellan olika försäkringsbolag. Försäkringsföretag uppbyggda på aktiebolagsformen gynnas medan de ömsesidiga kundägda försäkringsbolagen missgynnas.
I officiell och skriftlig form har de ömsesidiga bolagen redovisat väl underbyggda motiv och förslag till övergångsregler för att eliminera de ur konkurrenssynpunkt snedvridande effekterna av de nya skattereglerna inom branschen. Det har skett i såväl särskilda yttranden 1990.06.06 med anledning av PM från försäkringsinspektionen till finansdepartementet som skrivelse till riksdagens skatteutskott inför behandlingen av dessa frågor den 28 november 1990. Dessutom har representanter för bolagen Ansvar, Folksam och Länsförsäkringsbolagen lämnat en muntlig redovisning i frågan vid skatteutskottets sammanträde ovannämnda datum.
Det nya skattesystemet innebär att för skadeförsäkringsbolagen tillämpas samma regler som för övriga företag med tillägget att försäkringsbolagen när vinst uppkommer får göra avsättningar till en obeskattad reserv, säkerhetsreserven. Reservens uppgift är att fånga upp slumpmässigt betingade negativa utfall i försäkringsrörelsen -- exempelvis till följd av att bolaget ett visst år drabbas av osedvanligt många stora skador. Säkerhetsreserven kan fyllas på upp till en viss nivå som väsentligen beror på bolagets totala premienivå. Systemet är teoretiskt väl avvägt med säkerhetsreserven som buffert för den rena försäkringsrörelsen medan skatteutjämningsreserven (SURV) utgör uppfångaren av variationerna i bolagens finansrörelser. För att det ska fungera praktiskt och konkurrensneutralt fordras emellertid att de svenska skadeförsäkringsbolagen inbördes har en någorlunda likartad fördelning av de samlade tillgångarna -- det s.k. konsolideringskapitalet, på säkerhetsreserv och eget kapital.
Så är emellertid inte fallet efter det nya skattesystemets ikraftträdande. Genom att de ömsesidiga, kundägda bolagen genomgående har små egenkapital och väl fyllda säkerhetsreserver, medan det omvända förhållandet råder för aktiebolagen, kan de senare överföra det kapital som samlats i säkerhetsreserven till eget kapital utan att bolaget behöver betala skatt. Denna möjlighet gäller i synnerhet nybildade aktiebolag eller de som byter associationsform från ömsesidigt till aktiebolag. Så har exempelvis varit fallet för Trygg-Hansa som genom övergången till aktiebolag fört över ca 3,7 miljarder kronor från obeskattade reserver till beskattat eget kapital. Utan att detta i det enskilda fallet utgjorde motivet för byte av associationsform lyckades man ändå vinna fördelarna med att tömma säkerhetsreserven och därmed öppna för stora framtida skattefria avsättningar och samtidigt väsentligen öka underlaget för skatteutjämningsreserven.
Förslag till övergångsregler
Vår mening är inte att ändra i skattereformen i detta sammanhang eller ens i dess tillämpning. Istället föreslår vi att kompletterande regler införs som ger de ömsesidiga försäkringsbolagen rätt att föra över medel från säkerhetsreserverna till beskattat eget kapital.
Från statens synpunkt är detta förslag inte fråga om något skattebortfall. Effekterna av uteblivna övergångsregler med en inriktning som vi här har skisserat leder till att de ömsesidiga bolagen tvingas ombildas till aktiebolag.
Från centerpartiets sida anser vi det självklart för konkurrensen, pluralismen och försäkringstagarnas valfrihet att de ömsesidiga försäkringsbolagen ges möjlighet att konkurrera på lika villkor med andra försäkringsalternativ. De ömsesidiga försäkringsbolagen försäkrar idag ungefär två tredjedelar av de svenska hushållen. Därför måste riksdagen för att undanröja de konkurrenssnedvridande effekterna besluta införa en övergångsregel som ger de ömsesidiga bolagen möjlighet att överföra en rimlig del av säkerhetsreserven till eget kapital.
Då återställs ordningen mellan ömsesidiga försäkringsbolag och aktiebolag.
Med hänvisning till ovanstående hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av att skapa konkurrensneutralitet mellan ömsesidiga bolag och aktiebolag inom försäkringsbranschen,
2. att riksdagen beslutar att utjämningsfonden och regleringsfonden för trafikförsäkring får överföras till beskattat eget kapital utan avskattning,
3. att riksdagen beslutar att 70 % av säkerhetsfonden får föras över till obeskattat eget kapital utan avskattning.
Stockholm den 25 januari 1991 Per-Ola Eriksson (c) Håkan Hansson (c) Kjell Ericsson (c) Stina Eliasson (c)