Omställningen av jordbruket från traditionell livsmedelsproduktion till andra produktionsinriktningar kräver ofta stora investeringar och därmed samverkan mellan flera lantbrukare. Det kan gälla allt från investering i marknadsföring av gårdarna inom turistnäringen till energiproduktion. Samverkan mellan flera näringsidkare i större projekt är något som samhället bör stimulera. Det är ett viktigt komplement till de stora företagen som ofta har andra prioriteringar i fråga om till exempel lokaliseringen av sin verksamhet.
Det är av största betydelse att kostnaderna för denna typ av gemensamma framtidsinvesteringar kan finansieras med obeskattade vinstmedel. Så är emellertid inte för närvarande fallet.
En näringsidkare som gör en investering i en anläggning i den egna näringsverksamheten får med skatterättslig verkan skriva av anläggningen i sina räkenskaper. Han får i verksamheten också göra avdrag för räntekostnader och andra driftskostnader som är hänförliga till nyinvesteringen. Det innebär alltså att den redan pågående verksamheten i förvärvskällan finansierar utbyggnaden i verksamheten. Anta i stället det fallet att investeringsutgiften är så stor att den måste ske i samverkan med en eller fler andra näringsidkare. Då inträffar följande.
Om två eller flera fysiska eller juridiska personer sluter avtal att gemensamt utöva näringsverksamhet i bolag föreligger ett handelsbolag. Handelsbolaget blir jurdisk person redan i och med att avtalet är slutet. Bolaget skall visserligen föras in i handelsbolagsregistret, men denna införing har inte någon betydelse för bolaget som sådant utan endast för bolagsmännens ansvarighet gentemot tredje man.
Handelsbolag taxeras inte självt utan bolagets inkomst hänförs till delägarnas inkomst med en andel av bolagets vinst eller förlust. När det gäller en enskild näringsidkare som är delägare i ett handelsbolag hänförs inkomst från handelsbolaget och annan inkomst till skilda förvärvskällor. Detta gäller även i det fallet de båda verksamheterna är att bedöma som aktiv näringsverksamhet (jfr 18 § femte stycket kommunalskattelagen). En effekt av denna regel blir att den enskilde näringsidkaren måste redovisa två separata förvärvskällor.
För en lantbrukare som är delägare i ett handelsbolag innebär förvärvskällereglerna stora nackdelar. En lantbrukares överskott i jord- eller skogsbruksdriften kan inte kvittas mot underskott i en förvärvskälla i ett handelsbolag som han är delägare i. Problemet ställs på sin spets när lantbrukaren vill använda sitt omställningsstöd till investeringar i denna typ av gemensamma projekt. Situationen är följande.
Omställningsstöd lämnas för åkermark som tas ur livsmedelsproduktion och varaktigt överförs till annan användning. Omställningen av åkermarken skall genomföras under perioden 1991-07-01 till 1996-06-30. Stödet är dels en kompensation för uteblivna intäkter, dels ett investeringsstöd för att åstadkomma annan användning av arealen. Stödet utgår i form av ett engångsbelopp. I genomsnitt lämnas 9 000 kronor/ha för den som går in i omställningen 1991/1992, 6 000 kronor/ha 1992/1993 och 4 000 kronor/ha 1993/1994.
Enligt bestämmelserna i 22 § anv p 9 st 7 KL kan beskattningen av den del av stödet som kan anses vara investeringsstöd skjutas upp till dess stödet används för avsett ändamål. Den skattskyldige måste göra sannolikt att stödet skall användas för en framtida investering för att beskattningen skall skjutas upp. Om närmare utredning saknas bör enligt riksskatteverkets uppfattning årligen fram till stödets sluttidpunkt juni 1996 till beskattning tas upp en viss minsta andel.
Vid sidan om omställningsstödet finns anläggningsstödet som syftar till att stimulera anläggning av våtmark och plantering av lövskog och energiskog på åkermark. Anläggningsstödet kan lämnas under perioden 1991/1992-- 1994/1995 och uppgår till 10 000 kronor/ha för plantering av lövskog och energiskog. Stödet behandlas som ett vanligt investeringsstöd i enlighet med bestämmelserna i 22 § anv p 9 st 4--6 KL.
Låt oss anta att lantbrukaren har en areal om 100 ha som han varaktigt vill ställa om från livsmedelsproduktion. Han kan då uppbära 900 000 kronor i omställningsstöd och 1 000 000 kronor i anläggningsstöd om han till exempel planterar energiskog. Anläggningsstödet är skattepliktigt men kan kvittas bort mot de direkt avdragsgilla planteringskostnaderna. Om lantbruken använder omställningsstödet i en energianläggning tillsammans med ett antal andra lantbrukare konstituteras ett handelsbolag. Lantbrukaren tvingas då skatta av beloppet fördelat på de år det anses belöpa i den förvärvskälla som jordbruket utgör. Minst hälften (48--64 procent) går bort i skatt och avgifter. Om däremot andelen i energianläggningen ansetts utgöra en investering i samma förvärvskälla som jordbruket, där omställningsbidraget uppburits, hade omedelbar beskattning kunnat elimineras genom att avskrivningsunderlaget -- i enlighet med reglerna om beskattning av näringsbidrag -- hade fått sättas ned med ett belopp motsvarande omställningsstödet.
Den här beskrivna problematiken som har generell giltighet för all samverkan mellan enskilda näringsidkare kan lösas på i princip två sätt. Det ena är en förändring av förvärvskälleindelningen. Det är den mest komplicerade metoden. Den enklaste metoden är att införa krav på registrering för att ett handelsbolag skall anses konstituerat. Det förslaget finns redan utrett och presenterat i en inom justitiedepartementet upprättad promemoria från oktober 1989. Motsvarande förslag hade också URF-utredningen. Med hänsyn till att lantbrukarna nu börjar lyfta omställningsbidragen är det angeläget att riksdagen fattar ett snabbt beslut i frågan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag om åtgärder för att underlätta samverkan mellan enskilda näringsidkare enligt vad som anförts i motionen.
Stockholm den 25 januari 1991 Bo Lundgren (m) Karl-Gösta Svenson (m)