Bostadsbeskattningen måste liksom skattesystemet som helhet uppfylla flera delvis svårförenliga krav. Beskattningen bör bl.a. vara likformig vilket talar för att beskattning bör ske av kapital som är nedlagt i bostäder, liksom sker av annat kapital.
Det finns principiella skäl för att ha en reavinstbeskattning som är real och där uppskov medges för köp av ny bostad. En real beskattning blir dock komplicerad, och det är inte rimligt att belasta människor med latenta skatteskulder över långa perioder.
Vidare bör bostadsbeskattningen vara ordnad så, att boendekostnaderna blir rimliga och att omflyttningen på bostadsmarknaden inte försvåras.
Reavinstbeskattningen på bostäder måste alltså med nödvändighet bli en kompromiss av motsägelsefulla krav. De nya reavinstregler för bostadsrätter som gäller från 1991 innebär att skatten, i likhet med reavinstskatten på småhus, är 30 % av reavinsten. Reavinstskatten är maximerad till 9 % av försäljningssumman. Bostadsrättsföreningens nettoskuld behandlas på samma sätt som ett lån som följer med en villafastighet vid ägarbyte, d.v.s. den anses ingå som en del av den totala köpeskillingen.
Folkpartiet liberalerna accepterade den nya reavinstbeskattningen på bostäder som en del av skattereformen. Detta trots att den ibland kan ge upphov till mindre önskvärda effekter. Nya problem med beskattningen har därefter tillkommit på grund av det nya bostadsfinansieringssystemet som genomförts efter beslut av socialdemokraterna och vänsterpartiet.
Räntelånen innebär att fastigheternas nominella värdetillväxt tas i anspråk för löpande ränteutgifter. En bostadsrättsinnehavare vars lägenhets värde stiger i takt med ränteskuldens ökning blir beskattad för vinst trots att hela försäljningsintäkten behövs för att täcka räntelåneskulden. Det är uppenbart orimligt att kombinera en nominell reavinstbeskattning med en real bostadsfinansieringsform. Riksdagen har därför av regeringen begärt förslag till hur detta problem kan lösas.
Folkpartiet liberalerna anser att beslutet om ny bostadsfinansiering bör rivas upp, varvid just detta problem skulle bortfalla. Men om riksdagsmajoriteten inte skulle medge detta, kvarstår riksdagens nämnda krav på översyn av reavinstreglerna.
En mindre önskvärd effekt av de nuvarande reglerna är att människors legitima behov att byta bostad i vissa fall motverkas. Ett exempel på detta är att en person som vill flytta från en bostadsrättslägenhet till en annan likvärdig under vissa omständigheter kommer att få betala reavinstskatt även då detta förefaller mindre befogat.
Det kan t.ex. röra sig om en person som vill flytta från en lägenhet i en fastighet utan hiss till en fastighet med hiss, eller till en lägenhet på nedre botten, därför att trapporna är alltför besvärande. Även i det fall lägenheterna i övrigt är likvärdiga, kan med dagens regler en realisationsvinstskatt krävas som försvårar eller t.o.m. förhindrar flyttningen. Liknande effekter kan uppstå när någon tvingas byta bostad utan att ha valt det -- t.ex. vid skilsmässa, olycka eller dödsfall.
En näraliggande fråga, nämligen angående taxeringsvärden på bostadsrättslägenheter, är för närvarande under utredning. Eventuella förändringar i reavinstreglerna måste samordnas med de förslag denna utredning kan komma att lägga fram.
Det är vidare angeläget att effekterna av eventuella förslag sätts in i sitt samhällsekonomiska perspektiv.
Slutligen vill vi framhålla betydelsen av att reglerna om realisationsvinstbeskattning är begripliga för de människor som skall tillämpa dem. Det har framkommit i den allmänna debatten att så inte alltid är fallet för närvarande.
Vi anser av dessa skäl att en översyn av reglerna för reavinstbeskattning av bostadsrättslägenheter är motiverad.
Med anledning av det ovan anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en översyn av realisationsvinstbeskattningen på bostadsrätter i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockhom den 25 januari 1991 Lars Sundin (fp)