Fastighetsskatt för hyreshus ska enligt grundregeln utgå med 2,5 % av taxeringsvärdet. För att mildra boendekostnaderna ska dock skatten reduceras helt eller till hälften för ny- eller ombyggda fastigheter med värdeår 1973 eller senare. För fastigheter med huvudsakligen lokaler ska skattesatsen tillfälligt för taxeringsåren 1992 och 1993 uppgå till 3,5 % av taxeringsvärdet.
Fastighetsskattens storlek för hyreshus kommer att vara beroende av hur hyreshuset klassificeras av taxeringsmyndigheterna. En förutsättning för en reduktion av fastighetsskatten för nya bostadslägenheter är enligt nuvarande bestämmelser att hyreshuset har huvudsakligen bostäder. Bestämmelserna innebär att för bostadslägenheter i andra hyreshus, t.ex. i hyreshus med både bostäder och lokaler eller med huvudsakligen lokaler, reduceras inte fastighetsskatten. Den högre skattesatsen för hyreshus med huvudsakligen lokaler kommer dessutom att drabba även de bostadslägenheter som finns i berörda hyreshusfastigheter, trots att den högre skattesatsen enligt regeringens förslag (prop. 1990/91:56) endast skulle riktas mot s.k. kommersiella lokaler.
Vid fastighetstaxeringen 1988 gjordes en klassificering av alla hyreshusfastigheter. Denna skedde dock utan närmare riktlinjer från riksskatteverket och har sannolikt gjorts på olika delar av landet. Enligt vad jag erfarit planerar därför riksskatteverket att göra om denna klassificering. Hyreshusen skulle därvid komma att klassificeras med utgångspunkt från uppgifter om bostadslägenheternas och lokalernas respektive värdeandel som summeras till hyreshusets totala taxeringsvärde. Dessa uppgifter finns angivna i taxeringsbeskedet och finns också lätt tillgängliga i riksskatteverkets dataregister. En sådan omklassificering skulle dock ställa till stor förvirring eftersom det kommer att lämnas skilda uppgifter till fastighetsägaren från taxeringsmyndigheterna om klassificering enbart görs för att fastighetsskatten ska bli högre. Den planerade omklassificeringen har onekligen också sådana effekter.
Enligt min uppfattning bör föreliggande problem i stället lösas på ett annat sätt. En naturlig utgångspunkt är enligt min mening att fastighetsskatten för bostadslägenheter ska bestämmas på samma sätt, oavsett i vilken typ av hyreshus bostadslägenheterna är belägna. Det finns inga rimliga skäl att fastighetsskattens storlek ska göras beroende av en konstlad klassificering av hyreshusen.
Eftersom det uppenbarligen finns lätt tillgängliga uppgifter om bostadslägenheternas del av det totala taxeringsvärdet för respektive hyreshus bör fastighetsskatten för bostadslägenheter baseras på detta delvärde. På det sättet kommer skatten att fördela sig rättvist.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att fastighetsskattens storlek för bostadslägenheter i hyreshus skall bestämmas på ett enhetligt sätt, oavsett i vilken typ av hyreshus bostadslägenheterna är belägna.
Stockholm den 25 januari 1991 Kjell Johansson (fp)