Allmän inledning
Den första etappen i skattereformen beslöts om i december 1989 och avsåg innevarande beskattningsår. I juni i år beslöts om en andra etapp, med sikte på nästa beskattningsår. Propositionen 1990/91:54 behandlar tredje, och enligt föredragande statsråd, sista delen i reformen. Omfånget på propositionen speglar den brådska med vilken framför allt andra delen av skattereformen genomdrevs. Remissinstanser hördes, men tillräcklig hänsyn togs ej till dessa i utskottsarbetet från majoritetens sida.
Ett resultat bl.a. av det sistnämnda som likaledes speglar brådskan är det faktum att regeringen nu tvingas dra tillbaka alternativt ändra en rad tidigare fattade beslut. Detta gäller såväl ändringar som har ett mer reellt skattemässigt innehåll, som ändringar i den tekniska lagstiftningen. Regeringen har också, under trycket av opinionen, tvingats ändra flera tidigare beslut. Alltsammans är förändringar där verkligheten gjort sig gällande och underkänt delar av skattereformen sådan den sammansattes av majoriteten av socialdemokrater och folkpartister.
Från början skulle skattereformen tas i ett enda steg, var det tänkt. I regeringsförklaringen 1989 förklarade emellertid statsministern att reformen skulle tudelas. Nu kommer den tredje etappen. Det är dock mycket som talar för att det inte är slut med detta. Samtidigt som föredragande anför att skattereformen är avslutad i och med denna proposition, sägs nämligen att ''några områden är föremål för ytterligare utredningsarbete''. Det visar sig vara den lagtekniska utformningen av mervärdeskattelagstiftningen, den lagtekniska översynen av de centrala inkomstskatteförfattningarna, frågan om beskattningen av enskilda näringsidkare och handelsbolag m.m. De storslagna planerna på en snabbt genomförd reform har alltså blivit en utdragen process -- regeringen har inte klarat av det arbete som tidigare utlovats. Hur många etapper som skattereformen i verkligheten kommer att omfatta är således ännu oklart.
Redan tidigare har centern anfört att småföretagens situation inte prioriterats tillräckligt av majoriteten bakom reformen. Att reformeringen av småföretagens beskattning inte heller nu slutförs utan hänskjuts till en utredning och därmed en osäker framtid måste dessvärre tolkas som ringaktning av frågans betydelse. Det borde varit möjligt att nu lägga förslag om småföretagsbeskattningen. För småföretagen medför det klara negativa konsekvenser att inte en genomgripande reformering nu sker. Vi anser att regeringen borde lagt fram ett förslag om särskild redovisningsmetod för enskilda näringsidkare. Vi begär mot denna bakgrund att regeringen snarast återkommer till riksdagen med förslag till en särskild redovisningsmetod, i huvudsaklig överensstämmelse med den utredning (SOU 1989:94) som lagt förslag i frågan. Sker så, anser vi inte att en särskild utredning om småföretagsbeskattningen behövs. Skulle vårt förslag inte bifallas av riksdagen anser vi dock, mot bakgrund av att regeringen inte berett frågorna i tid för denna proposition, att den utredning som regeringen avser tillsätta om beskattningen av enskilda näringsidkare och handelsbolag bör ha en parlamentarisk sammansättning och inte utgöras av en särskild utredare som regeringen anför i propositionen.
De delar av skattereformen som redan hittills genomförts har dock redan haft en rad effekter. En positiv effekt som bl.a. beror på skattereformen är att hushållen blivit mindre benägna att låna och att handla på kredit.
Till de negativa samhällsekonomiska effekterna hör framför allt att den breddade och höjda momsen leder till en politiskt beslutad inflation som uppgår till över 3 % per år 1990 och 1991. Detta är olyckligt i ett läge där landets största samhällsekonomiska problem är de alltför höga prisoch kostnadsökningarna. Skattereformen leder till höga inflationsförväntningar och kompensationskrav i lönerörelserna. Detta försvårar möjligheterna till ett stabiliseringsavtal på arbetsmarknaden. Skattehöjningarna på boendet blir så höga att regeringen sett sig föranlåten att uppta förhandlingar om ett stabiliseringsavtal för hyresmarknaden, vilket måste betraktas som en exceptionell åtgärd.
Det snedfördelande ekonomiska utfallet av skattereformen innebär också kompensationskrav i lönerörelsen och försvårade möjligheter till ett stabiliseringsavtal på arbetsmarknaden. Momsen på serverings- och hotelltjänster har redan lett till att turistnettot i bytesbalansen försvagats och att arbetstillfällen gått förlorade genom att företag måst läggas ned. Dessa företag som gått omkull har framför allt legat i glesbygd. Skattereformen innebär också kostnadsfördyringar för deltagande i arbetslivet i en utsträckning som riskerar leda till försvagade möjligheter till ökat arbetskraftsutbud samt dessutom ökad friskfrånvaro.
Till effekterna av reformen har också hört protester från en bred allmänhet. Debatten under sommaren om den höga matmomsen och den höjda momsen på serveringstjänster ledde bl.a. till att restaurangerna under en dag erbjöd priser med skatt på EGs nivå. De samlade effekterna av bensinprishöjningarna genom skattereformen och Iraks invasion av Kuwait ledde till kraftiga protester mot bensinpriserna, vilket till sist tvingade regeringen att gå med på att lägga fram ett förslag om höjda reseavdrag. Detta förslag har oss veterligen inte folkpartiet motsatt sig. Så har dock skett med flera andra förslag till ändringar i reformen. Det kan nu konstateras att enighet inte längre råder mellan de partier som stod bakom beslutet i juni i år. Skattereformen ligger inte längre fast, som de bägge partierna tidigare hävdat.
Skattereformen har, på längre sikt, gynnsamma effekter på svensk ekonomi. En skattereform innebärande ordentligt sänkta marginalskatter var nödvändig. Reformen som den beslutats leder dock sammanfattningsvis i det korta perspektivet till en rad negativa samhällsekonomiska effekter såsom höjd inflation, kompensationskrav i lönerörelserna, försvårade möjligheter till ett stabiliseringsavtal på arbetsmarknaden samt försämrade möjligheter till ökat arbetskraftsutbud.
Till dessa nackdelar med reformen hör också de fördelningspolitiska och regionalpolitiska utfallen. Flera utredningar har dokumenterat hur de lägre inkomsttagarna förlorar på reformen, alternativt vinner mindre än de högre inkomsttagarna. Skattereformen ger ett snedvridet fördelningspolitiskt utfall till nackdel för dem med lägre inkomster. Det regionalpolitiska utfallet blir till nackdel för boende i glesbygd framför allt eftersom den totala drivmedelsbeskattningen höjs kraftigt och reseavdragen ej höjs tillräckligt för kompensation för ökade kostnader för arbetsresor.
Centern har i partimotionerna 1989/90:Sk96 och 1989/90:Sk113, som lades i juni i år, redovisat ett heltäckande alternativ till den skattereform som då beslutades. Vi angav där att skattereformen skall främja följande mål:Skatt efter bärkraft Arbete och företagandeSparande och decentraliserat ägandeGod miljö och resurshushållningSänkning av den totala skattekvoten.
Det förslag som centern lade fram var i överensstämmelse med dessa mål.
Även om centern inte ingick i överenskommelsen bakom reformen överensstämde vårt alternativ i hög utsträckning med det förslag som slutligen röstades igenom. Enligt vår uppfattning borde emellertid finansieringen av reformen utformats annorlunda.
Centern anförde i samband med beslutet i juni bl.a. att energimoms borde ha ersatts av punktskatter med större miljöstyrande förmåga. Differentierad mervärdeskatt borde införts, med lägre skatt på nödvändig konsumtion som boende och livsmedel. Turistmomsen borde, med tanke på landets externbalans och turistintäkter, ej ha höjts. Reseavdragen borde däremot höjts med tanke på de ökade drivmedelsskatterna. Tjänstebilar borde ha beskattats hårdare. Sparavdraget borde ha behållits. I gengäld anser vi att diverse bidrag med centerns förslag ej hade behövt höjas i samma utsträckning som beslutades. Vi anförde vidare att beräkningsunderlaget i den beslutade skattereformen underskattar vissa intäkter. Pris- och löneutvecklingen är för lågt beräknad. Indexregleringen av skatteskalorna baserar sig på en orealistiskt låg inflation. De dynamiska effekterna uppskattade vi till 8 miljarder kr. Det var en försiktigare beräkning än bl.a. folkpartiet använde sig av i utredningsskedet.
Om centerns förslag bifallits hade skattereformen bl.a. fått ett utfall som blivit mer jämlikt mellan olika inkomstgrupper och mellan olika regioner, rundgången av skatter och bidrag hade blivit lägre och inflationspåverkan från skattereformen hade också blivit lägre.
Förutom de ovan nämnda partimotionerna har centern i partimotion 1990/91:Fi11 redovisat hur vi ser på skattereformen och skattepolitiken i övrigt i ett ekonomiskt-politiskt medellångt perspektiv. I en nyligen inlämnad partimotion i anledning av regeringens skrivelse 1990/91:50 om åtgärder för att stabilisera ekonomin m.m. tar vi upp sänkt skatt på nödvändig konsumtion som en viktig del i den stabiliseringspolitik som nu bör föras. Skatteförändringarna finansieras fullt ut. I en kommande motion under allmänna motionstiden redovisar vi i sin helhet de förändringar av skattereformen och skattesystemet i övrigt som vi nu vill se genomförda.
Centern lade dessutom i inledningen av innevarande riksmöte, i enlighet med riksdagsordningens 3 kap. 15 §, en partimotion (1990/91:Sk1) med förslag till skattepolitiska åtgärder mot bakgrund av konflikten mellan Irak och Kuwait. Motionen som är principiell till sin natur begär av regeringen förslag till omprövning av skattereformens finansiering inom några områden. Syftet är bl.a. fördelningspolitiskt, regionalpolitiskt och samhällsekonomiskt. Även här poängteras att skattesänkningar skall finansieras fullt ut för att undvika försvagningar av statsbudget och finanspolitik. I partimotionen i anledning av regeringens skrivelse och i denna kommittémotion gör vi konkretiseringar av de principiella krav vi tidigare framfört. Den totala finansieringen för dessa skattesänkningsförslag erhålles dels via andra skattehöjningar, dels via besparingar i de offentliga utgifterna. Genom denna konstruktion åstadkommes även en viss sänkning av den totala skattekvoten redan under nästa budgetår.
I det följande redovisar vi vår syn på regeringens förslag i föreliggande proposition.
Särskild löneskatt på vissa pensionsförmåner
Syftet med särskild löneskatt är att åstadkomma neutralitet mellan socialavgiftsuttaget på alla förvärvsinkomster. RINKs förslag om grundavgift på pensionsutbetalningar mötte häftig kritik. Proposition 1989/90:110 föreslog istället en särskild löneskatt att tas ut vid intjänandet av pensionen. Något förslag lades dock inte fram eftersom frågan krävde ytterligare övervägande av regeringen.
Lagrådet har nu fört fram skarp kritik mot förslaget. Bl.a. menar man att det innehåller inslag som träffar den skattskyldige retroaktivt. I likhet med propositionen anser vi att lagrådets kritik måste föranleda att förslaget nu inte genomförs utan att frågan bereds ytterligare.
I likhet med regeringen anser vi att det bortfall av finansiering för skattereformen som ett uppskjutande av förslaget om särskild löneskatt innebär skall finansieras. Vi anser det dock felaktigt att höja den allmänna löneavgiften i enlighet med regeringens förslag. Den skulle i så fall drabba alla arbetsgivare, oavsett vilken lösning de har beträffande pensionsförmånerna. För de företag som inte har den typ av pensionsförmåner som åsyftas träffas av särskild löneskatt innebär detta en skattehöjning, som dessutom är extra olämplig mot bakgrund av det vikande konjunkturläget. I motion 1989/90:Sk96 krävde vi också att egenföretagare skulle kompenseras för den, i förhållande till tjänstepension, högre skattesatsen för pensionsutbetalningar genom ett differentierat uttag av särskild löneskatt. En sådan lösning antyddes också i regeringens proposition 1989/90:110. Regeringens föreslagna finansieringslösning för första halvåret 1991 skulle helt frångå detta.
Vi anser istället att finansiering för inkomstbortfallet bör ske inom ramen för det föreslagna systemet med särskild löneskatt och när detta trätt ikraft.
Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA)
Propositionens förslag innebär att särskild löneskatt skall tas ut för ersättningar från TFA i de fall ersättningen utgår i form av engångsbelopp som inte avser kompensation för mistad inkomst.
TFA utger ersättning utöver socialförsäkringen, bl.a. under akut sjukdomstid och vid invaliditet. Den skattefria dagsersättningen uppgår endast till ringa belopp och kommer att ge upphov till endast små skatteintäkter. Med hänsyn till detta, och till det angelägna i att försäkringar av denna typ existerar anser vi inte att TFA bör bli skattepliktig. Propositionen avslås i denna del. Nuvarande regler bör således även fortsättningsvis gälla härvidlag.
Skattemässig behandling av grupplivförsäkring i tjänsten eller yrket
Likformighetsskäl talar visserligen för beskattning på samma sätt som kontant lön. Detta har emellertid lagrådet varit kritiskt emot eftersom det förslag som RINK presenterat skulle strida mot regeringsformen. Massiv kritik riktades från remissinstansernas sida mot den inom finansdepartementet framtagna promemorian om premieskatt. Regeringen har enligt vår uppfattning inte tillräckligt kunnat klarlägga hur de med det nya förslaget eliminerar de nackdelar som remissinstanserna tagit upp. Mot bakgrund av detta bristande beslutsunderlag anser vi att propositionens förslag bör avslås. Regeringen bör återkomma med nytt förslag till riksdagen.
Avdrag för kostnader för bilresor mellan bostad och arbetsplats
Sedan januari i år har bensinpriset stigit med över 2 kr. Merparten av detta beror på ökad beskattning, men en del beror även på råvaruprishöjningen efter Iraks invasion av Kuwait. Centern ansåg redan i samband med riksdagens beslut i juni att den höjda beskattningen motiverade höjda reseavdrag. Detta avslogs dock av riksdagens majoritet. Under trycket av en folklig opinion mot de höga bensinpriserna har sedermera regeringen tvingats retirera och föreslå höjda reseavdrag.
En höjning till 11 kr/mil under 1991 samt 12 kr under 1992 är långt ifrån tillräcklig för att uppnå kompensation för prisutvecklingen under innevarande år. Den räcker i själva verket för många låginkomsttagare med lågt avdragsvärde inte ens till för att kompensera för prisökningarna sedan augusti månad.
De drastiska prishöjningarna på bensin kommer, om inte reseavdragen höjs ytterligare, att ytterligare försämra skattereformens fördelningspolitiska och regionalpolitiska utfall. Låginkomsttagare med lång körsträcka till arbetet kommer att drabbas särskilt hårt. Kostnaden för deltagande i arbetslivet höjs, vilket riskerar leda till minskade dynamiska effekter av skattereformen och risk för ökad friskfrånvaro.
Vi anser det mot denna bakgrund motiverat att höja reseavdragen utöver regeringens förslag.
Avdrag för resa med bil till och från arbete bör därför för nästa taxeringsår bestämmas till 13,20 kr/mil oberoende av körsträcka. Detta under förutsättning att vårt förslag om slopad energimoms bifalles. Skulle så ej bli fallet föreslås reseavdragen höjas till 15 kr/mil oberoende av körsträcka. Vi återkommer till vårt förslag beträffande avdragen under taxeringsåret 1991. Vi anser dock, till skillnad från regeringen, inte att det är befogat att begränsa höjningen till åren 1991 och 1992. Vi kan emellertid biträda regeringens förslag om tillsättande av en särskild utredare för avdragets framtida utformning. I detta sammanhang delar vi inte heller regeringens syn på möjligheterna till en regional differentiering. Vi bedömer tvärtom detta som fullt möjligt och dessutom som önskvärt ur miljöpolitisk synvinkel.
Det särskilda grundavdraget för pensionärer
Genom systemet med extra avdrag vid beskattningen av folkpensionärerna har pensionärer med låg pension men med extra inkomster eller med besparingar drabbats av mycket höga marginaleffekter. Från centerhåll har under en följd av år genom motioner krävts reformer inom hittillsvarande system syftande till lägre marginaleffekter. Under senare år har vi föreslagit övergång till system med avsevärt förstärkt grundpension som skulle göra de särskilda skattereglerna för pensionärer obehövliga.
Centerns strävan är att alla -- oberoende av inkomstförhållanden under sin aktiva tid -- skall få en tryggad ålderdom och att skattesystemet för pensionärerna skall vara sådant att alla stimuleras att planera och spara för sin ålderdom och att det även för pensionärer skall finnas ekonomiska motiv för att försöka öka sina inkomster.
Centerns krav har lett till att vissa förbättringar genomförts i syfte att minska marginaleffekterna för pensionärerna. Men alltjämt finns regler -- eller har beslutats om regler för inkomståren l99l och l992 -- som gör att marginaleffekterna i vissa situationer blir mycket högre för folkpensionärer med låg eller relativt låg pension än för övriga på motsvarande inkomstnivåer.
Vi avser här främst att det nya särskilda grundavdraget för pensionärer kommer att avtrappas mot 65 procent av kapitalinkomster över 1.600 kr och mot inkomster från passiv näringsverksamhet samt med tio procent av den del av förmögenheten som överstiger 100.000 kr.
Avtrappningen av det särskilda grundavdraget på grund av både ränteinkomster och de besparingar över 100.000 kronor som ger ränteinkomsten leder till synnerligen höga marginaleffekter för dem som har låga pensioner. De som drabbas är de som trots låga inkomster under sin aktiva tid -- och därför fått låg pension -- lyckats spara ihop mer än 100.000 kr. Däremot drabbas inte de som har höga pensioner eftersom de ej har högre grundavdrag än övriga inkomsttagare.
Vi finner det oförsvarligt med skatteregler som på detta sätt straffar dem som varit sparsamma. Senast i motionen l989/90:Sk419 och i reservationen nr 2 som fogades till betänkandet l989/90:SkU22 framförde vi kravet på att pensionärernas extra avdrag inte skulle avtrappas mot förmögenhet. Vi ställer nu motsvarande krav vad gäller det från och med den 1 jan l99l gällande särskilda grundavdraget för pensionärer.
Skattereduktion för hemmamake och för ensamstående med barn
Centern yrkade i samband med beslutet i juni om att skattereduktion för hemmamake och för ensamstående med barn skall finnas kvar. Bakgrunden var följande.
Skattereduktionen för hemmamake har numera i första hand betydelse för ett litet antal personer, oftast kvinnor, som lever i små omständigheter. Statsfinansiellt är reduktionen också av liten betydelse.
Skattereduktionen för ensamstående med barn har betydelse för många kvinnor men även män som är låginkomsttagare. Vi anförde att vi kunde godta propositionens förslag, men endast under förutsättning att ett borttagande av skattereduktionen åtföljs av förslag till hur man klarar de berörda gruppernas ekonomiska situation. Det förslaget skulle, ansåg vi, träda i kraft samtidigt som propositionen. Regeringen har nu inte sagt sig vara beredd att lägga fram något sådant förslag.
Mot denna bakgrund anser vi att dessa skattereduktioner skall finnas kvar. De tidigare fattade besluten om att avskaffa skattereduktionerna bör därför rivas upp.
Anpassning av sjömansskattelagen till skattereformen
Propositionens förslag innebär att skattereduktionen för gifta sjömän och för ogifta sjömän med barn avskaffas.
I överensstämmelse med vad vi ovan anfört om skattereduktion för hemmamake och för ensamstående med barn anser vi att även dessa skattereduktioner skall bibehållas.
Inkomst av kapital
De skatteregler som föreslås i propositionen beträffande fordringar respektive skulder i utländska värdepapper och valuta avviker i sin utformning från huvudprinciperna för kapitalbeskattning i skattereformen. Framför allt gäller detta avdragsregler och tidpunkten för beskattning. Huvudskälen för en annorlunda tillämpning och nivå på avdragsregler avses vara att undanröja skatteplanering och opåkallad skattefrihet som framför allt valutakursvariationer kan åstadkomma.
Centerpartiet delar regeringens uppfattning att beskattningstillfället bör ske i samband med realiseringen av en värdeökning. Däremot avvisas i huvudsak de begränsningar och avvikelser från huvudprincipen för kvittning mellan inkomster och utgifter inom inkomstslaget kapital som propositionen föreslår.
Sett mot bakgrund av den ökade roll och betydelse som olika placeringsinstrument i utländsk valuta i en alltmer utvecklad internationell finansiell integration kommer att få -- är det otillfredsställande med skatteregler som i viss utsträckning kommer missgynna sådana placeringar.
Huvudprincipen för placering i svensk valuta gäller att ränteutgifter är fullt avdragsgilla mot ränteinkomster och därutöver mot andra kapitalinkomster upp till ett tak på 100.000 kronor. Ränteutgifter utöver denna nivå är avdragsgilla till 70%. Dessutom räknas reaförluster på fordringar såsom aktier utställda i svensk valuta som ränteutgifter. Därigenom får reaförluster dras fullt ut inom ramen för totala ränteutgifter på 100.000 kronor. Vidare medges kvittning mellan reaförluster och reavinster på börsnoterade aktier och andra marknadsnoterade värdepapper -- vilket alltså därmed höjer det s.k. avdragstaket.
För ränteinkomster på fordringar i utländsk valuta -- följaktligen även reavinster på utländska aktier -- medges inte enligt regeringens förslag en höjning av taket för full avdragsrätt för ränteutgifter/reaförluster. Denna avvikelse motiveras med att fordringar i utländsk valuta förutom ränteavkastning dessutom kan göra valutakursvinster. Genom att valutakurserna fluktuerar kan en placerare välja tidpunkt för beskattning genom val av valuta. Även ett begränsat utnyttjande av kursrörelser bedöms som skatteplanering som regeringen genom sina förslag vill motverka.
Centerpartiet bedömer dessa farhågor överdrivna. Dessutom rimmar hårdare skatteregler för utländska placeringar illa med intentioner för avskaffandet av valutaregleringen. Riskerna med en befarad skatteplanering hänger dessutom i hög grad samman med hur framgångsrikt Sverige och andra länder lyckas driva en framgångsrik finans-, penning- och valutapolitik. En avreglerad och marknadsanpassad finans- och kapitalmarknad ger självfallet för handen ett mera marknadskonformt agerande från marknadens aktörer. Det vore fel att motverka marknadens sätt att fungera med skattepolitiska asymmetrier som nu regeringen redovisar. Dessutom anser vi i likhet med vad riksbanken och RSV påpekar i sina remissyttranden att en begränsning av avdragsrätten för ränteutgifter i utländsk valuta kommer att leda till administrativa och kontrollmässiga problem. Vi föreslår därför att samma skattemässiga regler ska gälla för såväl ränteinkomster/reavinster som ränteutgifter/reaförluster för fordringar respektive skulder i utländsk valuta som gäller för placeringar i svensk valuta.
Propositionen föreslår som nämnts vidare att avdragsrätten för förluster i utländska marknadsnoterade obligationer och skuldebrev begränsas till 70 %. Även detta utgör en diskriminering av utländska värdepapper i förhållande till den fulla avdragsrätt som kommer att gälla för marknadsnoterade svenska och utländska aktier samt svenska obligationer. Skälet till detta är att utländska obligationer bedöms i större utsträckning vara utsatta för betydande kursvariationer än vad förhållandet är för svenska obligationer. Dessutom bedöms inte obligationerna ha samma betydande roll för riskkapitalförsörjningen i näringslivet. Centerpartiet avvisar även denna särbehandling och menar att samma regler bör gälla även här som för svenska värdepapper.
Centerpartiet delar principen att derivatinstrument bör beskattas enligt samma regler som instrumentens underliggande egendom. Vad gäller valutaterminer anser vi dock att dessa med hänsyn till att de inte självklart går att hänföra till ett bestämt individuellt värdepapper bör ges en kvittningsrätt för dessa instrument.
För konvertibla skuldebrev utställda i utländsk valuta bör samma skatteregler gälla som för motsvarande värdepapper i svensk valuta.
Propositionen föreslår också att rätten att kvitta ränteutgifter över 100.000 kr begränsas ytterligare. Vi anser att propositionens förslag härvidlag strider mot de huvudprinciper för beskattningen av inkomst av kapital som vi ovan hänvisat till. Vi kan dock gå med på förslaget när det gäller inlåningskonton med uppskjuten räntebetalning eftersom dessa tillkommit enbart i skatteplaneringssyfte.
Fåmansföretag: undantagsregeln ersätts med beloppstak
Det förslag som propositionen för fram skulle missgynna de mindre fåmansföretagen, samtidigt som den skulle gynna de större fåmansföretagen och dem med stora reavinster. Vi anser mot denna bakgrund att en undantagsregel är en bättre lösning. Propositionens förslag avslås i denna del.
Återläggning av värdeminskningsavdrag vid avyttring av näringsfastighet
Propositionens förslag går i motsatt riktning mot den förenkling av skattesystemet som framställts som önskvärd. Förslaget skulle medföra ökad byråkrati och krångel men ge små ökade skatteintäkter. Propositionen avslås i denna del.
Bostadsrättsinnehavares avdragsrätt vid vinstberäkningen för föreningens kostnader för värdehöjande reparationer och underhåll
Riksdagens beslut våren 1990 om ett reformerat skattesystem innebar bl.a. att nya regler för reavinstbeskattning av bostadsrätter infördes. Detta innebar att vid reavinstberäkningen hänsyn skulle tas till nettoförändringar i bostadsföreningens förmögenhet. Den skattepliktiga försäljningsintäkten för en bostadsrätt skall enligt riksdagens beslut beräknas som köpeskillingen ökad eller minskad med värdet av bostadsrättens andel av föreningens nettoskuld eller nettoförmögenhet vid försäljningstillfället.
De införda reglerna innebär i princip att den avtalade köpeskillingen endast betraktas som del av köpeskillingen. Den totala ''köpeskillingen'' innefattar även köparens övertagande av den andel av bostadsrättsföreningens skulder som faller på bostadsrättsinnehavaren.
Utformningen av reglerna för reavinstbeskattningen har skarpt kritiserats genom att det kunnat visas att de får helt orimliga konsekvenser för den enskilde bostadsrättsinnehavaren, bl.a. beroende på att bostadsrättsföreningen och bostadsrättsinnehavaren inte särskiljs som skatteobjekt vid reavinstbeskattning. Regeringen har också tvingats inse att de införda reglerna var orimliga och föreslår i den föreliggande propositionen att bostadsrättsinnehavarna skall få avdragsrätt för sin andel av föreningens utgifter för ''värdehöjande reparationer och underhåll'' som lagts ned på föreningens fastighet under de senaste fem åren före avyttringen.
Regeringens förslag innebär inte att den felaktiga principiella sammanblandningen mellan bostadsrättsinnehavaren och bostadsrättsföreningen vid reavinstbeskattningen undanröjs. Enligt vår mening bör de regler om reavinstbeskattning som enligt riksdagens beslut införts i lagen om statlig inkomstskatt utmönstras och propositionens förslag i denna del avslås. Vi anser att bostadsrättsinnehavaren och bostadsrättsföreningen skall särskiljas som skattesubjekt och bostadsrättsinnehavaren vid en eventuell reavinst inte sammanblandas med bostadsrättsföreningens förmögenhetsförhållanden. Hänsyn vid beräkningen av reavinstskatt skall enbart tas till den enskilde bostadsrättsinnehavarens ekonomiska förhållanden.
Prop. 1990/91:54 bör således avslås i denna del och riksdagens tidigare beslut om ändringar i lagen om statlig inkomstskatt vad avser beräkningen av underlaget för reavinst vid försäljning av bostadsrätter rivas upp.
Förmögenhetsskatt på arbetande kapital
Samhällsekonomiska skäl talar starkt för att undanta i företagen arbetande kapital från förmögenhetsbeskattning. Centerpartiet har under lång tid drivit kravet att så skall ske. Vi upprepar detta förslag.
Skatteutjämningsreserv (surv)
Propositionens förslag är ett steg i rätt riktning. Vi anser emellertid att avsättning till surv skall få göras med antingen 30 % på ingående eget kapital och 20 % av inkomsten för beskattningsåret eller med 30 % på ingående eget kapital och 15 % av årets lönesumma.
Övergång från brutet räkenskapsår till kalenderår
Efter att centern, bl.a. i riksdagen, uppmärksammat frågan under hösten noterar vi med tillfredsställelse att regeringen beslutat mildra övergången från brutet räkenskapsår till kalenderår.
Dispensregel för mervärdeskatteplikt
Riksdagen avskaffade i juni i år den regel i 12 § ML (dispensregeln) som gav regeringen möjlighet att besluta om undantag från mervärdeskatteplikt i vissa fall. Regeringen har tillämpat dispensregeln på viss verksamhet i anslutning till sådan bank- och försäkringsverksamhet som organiseras i kooperativ associationsform.
Dispensregelns avskaffande medför att bank- och försäkringsverksamhet som bedrivs i kooperativ organisationsform i praktiken inte kan undgå att drabbas av mervärdeskatt som de inte kan avlasta sig. Det gäller mervärdeskatt för sådana tjänster de måste upphandla (datatjänster, personalutveckling, revision etc) av andra företag därför att de inte inom sig har underlag för att på erforderligt sätt organisera verksamheter av dessa slag. Andra banker och försäkringsbolag, som var för sig är stora nog att organisera sådana funktioner inom det egna företaget, kan välja en sådan ordning varvid ingen mervärdeskatteskyldig omsättning uppkommer.
Det kan inte vara ur allmän synpunkt önskvärt eller lämpligt att bestämmelser i ML skulle vara ägnade att utöva betydande inflytande över hur svenskt bank- och försäkringsväsende bör vara organiserat för framtiden.
Det sagda visar att ML bör ses över. Därigenom bör undantas från mervärdeskatteskyldighet sådan omsättning som äger rum mellan å ena sidan kooperativt organiserade banker respektive försäkringsbolag och å andra sidan sådana företag som de kooperativt organiserade bankerna respektive försäkringsbolagen helt eller delvis äger i den mån omsättningen utgörs av tjänster som erfordras för att bankerna och försäkringsbolagen i sin tur skall kunna tillhandahålla sina kunder sådana tjänster som är undantagna från mervärdeskatteskyldighet.
Översynen av ML bör kunna genomföras antingen på så vis att en regel motsvarande den tidigare i år avskaffade dispensregeln införs i lagen eller att det i lagen införs undantag för sådan omsättning som här är i fråga.
Mot bakgrund av det ovan anförda hemställer vi om en översyn av ML i enlighet med vad som anförts i motionen. Det bör ankomma på berört utskott att utforma förslag till ny lagtext.
Skattepolitiska åtgärder mot bakgrund av konflikten Irak -- Kuwait
Som inledningsvis nämndes har centern tidigare i höst lagt en partimotion med förslag till skattepolitiska åtgärder (1990/91:Sk1) mot bakgrund av Iraks invasion av Kuwait. Denna motion var av principiell karaktär. I en nyligen lagd partimotion i anledning av regeringens skrivelse 1990/91:50 har vi konkretiserat våra förslag beträffande sänkt skatt på nödvändig konsumtion och anvisat full finansiering för detta. I denna motion redovisar vi konkret skattesänkning och finansiering för samtliga förslag i motion 1990/91:Sk1.
Centern föreslår således följande: mervärdeskatten på basmat sänks. Skatt skall utgå med 60 % av ordinarie påläggssats. mervärdeskatten på tjänster avseende byggnads- och anläggningsentreprenad eller annan tjänst som avser fastighet (s.k. ''byggmoms'') skall utgå med 60 % av ordinarie påläggssats.mervärdeskatten på hotell- och restaurangtjänster sänks och skall utgå med 60 % av ordinarie påläggssats. mervärdeskatt på kollektiva persontransporter införs ej. Dessa tjänster skall även i fortsättningen vara momsbefriade.mervärdeskatt på energi inklusive drivmedel avskaffas.elskatten avskaffas.avdragen för resa mellan bostad och arbetsplats höjs (detta har utvecklats på annan plats i denna motion).avdragen för resa med egen bil i tjänst höjs till 15 kr/mil som ett schablonbelopp eller verklig kostnad om den skatteskyldige kan visa att kostnaderna överstiger schablonbeloppet.
Några av förslagen redovisas även på annan plats i denna motion i anslutning till regeringens förslag. Finansiering för ovanstående förslag till sänkta skatter erhålles dels via nedan angivna åtgärder, dels via det program för besparingar i offentliga utgifter som centern redovisar i partimotionen i anledning av regeringens skrivelse 1990/91:50. Genom denna konstruktion åstadkommes även en viss sänkning av den totala skattekvoten redan under nästa budgetår.
Vi föreslår mot denna bakgrund följande: skattereduktionen för fackföreningsavgift slopas och arbetsgivares avdrag för medlemsavgift avskaffasinvesteringsbidrag till byggande införs inteskatteskalan justeras inte upp utöver inflationsskyddschablonavdraget höjs inte till 4.000 kr utan sänks istället till 2.000 kr beskattningen av bilförmån (tjänstebil) skärps. Förmånsvärdet bör fastställas till 40 % av nybilspriset för bilar ej äldre än tre år och 35 % av nybilspriset för bilar äldre än tre år. Regeringen bör dessutom återkomma till riksdagen med ett förslag innebärande en beskattning som är direkt proportionell mot den privata användningen punktskatt på kärnkraft 13 öre/kwhpunktskatt på vattenkraft 13 öre/kwhbeskattning av bränslebaserad elproduktion (kraftvärme, mottryck) samt kondenskraftproduktionsskatt på avkopplingsbar el.
Motiveringen för de föreslagna skattesänkningarna har utförligt redovisats i andra motioner. Vi hänvisar i första hand till motionerna 1989/90:Sk96, 1989/90:Sk113 och 1990/91:Sk1. Även merparten av finansieringsförslagen motiveras utförligt i dessa motioner. En specialmotivering ges dock till vissa förslag enligt följande.
Det tillfälliga avsteget från principerna för justeringen av skatteskalan är fördelningspolitiskt betingat. Enligt riksdagsbeslutet skall inte grundavdraget korrigeras med mer än konsumentprisindex. Vi finner det också med tanke på detta motiverat att de högsta inkomsterna behandlas på samma sätt.
Förslaget beträffande tjänstebilsbeskattningen fanns med redan i centerns partimotion 1989/90:Sk96. Där anfördes bl.a. att den i proposition 1989/90:110 föreslagna konstruktionen av beskattningen skulle gynna tjänstebilarna kraftigt i förhållande till användande av egen bil i tjänsten. Detta har visat sig stämma. Av miljöpolitiska skäl bör regeringen dessutom återkomma till riksdagen med förslag till en beskattning som är proportionell mot den privata användningen. Med nuvarande utformning av beskattningen är dessvärre marginalkostnaden noll för privat användning. Det är såväl miljöpolitiskt som samhällsekonomiskt olyckligt.
Genom att byggmomsen med vårt förslag ej höjs bortfaller behovet av ett investeringsbidrag. Detta har motiverats utförligt bl.a. i motion 1989/90:Sk113.
Till detta kommer det faktum att den automatiska justeringen av skatteskalorna baserats på ett orealistiskt antagande om inflationsutvecklingen mellan 1990 och 1991. Regeringen har från finansieringen av skattereformen för nästa år endast räknat av en inflation motsvarande 4,1 %. I proposition 1990/91:39 om den ekonomiska politiken på medellång sikt räknar regeringen dock med en inflation på 11,1 %. Detta innebär en överbeskattning på ca 10 miljarder kr. Vi har trots detta inte tillgodoräknat oss detta i vårt finansieringsalternativ.
Den närmare utformningen av våra förslag har utförligt redovisats i flera motioner. Vi hänvisar främst till motionerna 1989/90:Sk96 och 1989/90:Sk113.
Övriga frågor
Med hänvisning till vad som anförts i motion 1989/90:Sk96 och 1989/90:Sk113 yrkar vi även på förändringar beträffande:bibehållande av ett sparavdragmöjlighet till särskild prövning av uppskov med realisationsvinstbeskattning av bostädertakregel för realisationsvinstbeskattning vid försäljning av näringsfastighet och bostadsrätt i näringsverksamhetavdrag för värdehöjande reparationeregenföretagares pensionsförsäkringaruttag av fastighetsskatt för småhusuttag av fastighetsskatt på hyreshus övergångsregler för småhus och hyreshus beskattning av skadeförsäkringsföretag möjlighet för egenföretagare att överföra medel från investeringsreserv till pensionsförsäkring avdrag för egen bil i tjänsten för egenföretagare grundavdrag för sociala avgifteranalyser av skattereformenden principiella inriktningen och omfattningen av den indirekta beskattningen mervärdeskatt för byggande och boendesärskild varuskatt, dryckesskatt, videoskatt, kassettskatt samt stämpelskatt vid förvärv av fartyg omsättningsskatten på handel med värdepapper alkohol- och tobaksskatten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär om förslag till särskild redovisningsmetod i enlighet med vad i motionen anförts,
2. att riksdagen vid avslag på yrkande 1 beslutar att som sin mening ge regeringen till känna vad i motionen anförts om en parlamentarisk utredning om beskattningen av enskilda näringsidkare och handelsbolag,
3. att riksdagen beslutar avslå proposition 1990/91:54 såvitt avser höjning av den allmänna löneavgiften i enlighet med vad i motionen anförts,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om alternativ finansiering för bortfall av skatteintäkter från särskild löneskatt,
5. att riksdagen beslutar att pensionärernas särskilda grundavdrag ej skall avtrappas mot förmögenhet i enlighet med vad i motionen anförts,
6. att riksdagen med avslag på proposition 1990/91:54 beslutar om en undantagsregel för fåmansföretag i enlighet med vad i motionen anförts,
7. att riksdagen med avslag på proposition 1990/91:54 i denna del beslutar i enlighet med vad i motionen anförts under rubriken inkomst av kapital,
8. att riksdagen beslutar avslå proposition 1990/91:54 i denna del såvitt avser återläggning av värdeminskningsavdrag vid avyttring av näringsfastighet i enlighet med vad i motionen anförts,
9. att riksdagen med avslag på proposition 1990/91:54 såvitt avser skattemässig behandling av grupplivförsäkring i tjänsten eller yrket beslutar att hos regeringen hemställa om nytt förslag i enlighet med vad i motionen anförts,
10. att riksdagen med avslag på proposition 1990/91:54 i denna del föreskriver att beräkning av reavinst vid försäljning av bostadsrätter enbart skall utgå från den enskilde bostadsrättsinnehavarens ekonomiska förhållanden i enlighet med vad i motionen anförts,
11. att riksdagen beslutar avskaffa förmögenhetsskatten på arbetande kapital i enlighet med vad i motionen anförts,
12. att riksdagen med avslag på proposition 1990/91:54 i denna del beslutar om skatteutjämningsreserv i enlighet med vad i motionen anförts,
13. att riksdagen beslutar om dispensregel för mervärdeskatteplikt i enlighet med vad i motionen anförts,
14. att riksdagen beslutar att schablonavdrag under inkomst av tjänst skall medges med 2 000 kr. i enlighet med vad i motionen anförts,
n15. att riksdagen beslutar om beskattning av bilförmån i enlighet med vad i motionen anförts,
16. att riksdagen beslutar att hos regeringen begära förslag till en beskattning av bilförmån som är direkt proportionell mot den privata användningen i enlighet med vad i motionen anförts,
17. att riksdagen beslutar att avdrag för användande av egen bil i tjänsten skall medges enligt vad i motionen anförts,
18. att riksdagen med avslag på proposition 1990/91:54 i denna del beslutar om beskattningsregler för trygghetsförsäkring vid arbetsskada i enlighet med vad i motionen anförts,
19. att riksdagen med avslag på proposition 1990/91:54 i denna del beslutar om avdrag för resor mellan bostad och arbetsplats i enlighet med vad i motionen anförts,
20. att riksdagen hos regeringen hemställer om förslag beträffande en regional differentiering av bilbeskattningen i enlighet med vad i motionen anförts,
21. att riksdagen med avslag på proposition 1990/91:54 i denna del beslutar om skattereduktion för hemmamake i enlighet med vad i motionen anförts,
22. att riksdagen beslutar att skattereduktion för ensamstående med barn skall utgå i enlighet med vad i motionen anförts,
23. att riksdagen med avslag på proposition 1990/91:54 i denna del beslutar att skattereduktion för gifta sjömän och för ogifta sjömän med barn skall utgå i enlighet med vad i motionen anförts,
24. att riksdagen beslutar om reduktion av fackföreningsavgift i enlighet med vad i motionen anförts,
25. att riksdagen hos regeringen begär förslag om begränsning av arbetsgivares avdrag för avgifter till arbetsgivarorganisationer i enlighet med vad i motionen anförts,
26. att riksdagen beslutar bibehålla ett sparavdrag i enlighet med vad i motionen anförts,
27. att riksdagen beslutar om möjlighet till särskild prövning av uppskov med realisationsvinstbeskattning av bostäder i enlighet med vad i motionen anförts,
28. att riksdagen beslutar om takregel för realisationsvinstbeskattning vid försäljning av näringsfastighet och bostadsrätt i näringsverksamhet i enlighet med vad i motionen anförts,
29. att riksdagen beslutar om avdrag för värdehöjande reparationer i enlighet med vad i motionen anförts,
30. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts beträffande egenföretagares pensionsförsäkringar,
31. att riksdagen beslutar om uttag av fastighetsskatt för småhus i enlighet med vad i motionen anförts,
32. att riksdagen beslutar om uttag av fastighetsskatt på hyreshus i enlighet med vad i motionen anförts,
33. att riksdagen beslutar om övergångsregler för småhus och hyreshus i enlighet med vad i motionen anförts,
34. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beskattning av skadeförsäkringsföretag,
35. att riksdagen beslutar om möjlighet för egenföretagare att överföra medel från investeringsreserv till pensionsförsäkring i enlighet med vad i motionen anförts,
36. att riksdagen beslutar om avdrag för egen bil i tjänsten för egenföretagare i enlighet med vad i motionen anförts,
37. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om grundavdrag för sociala avgifter,
38. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om analyser av skattereformen,
39. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den principiella inriktningen och omfattningen av den indirekta beskattningen,
40. att riksdagen beslutar om att mervärdeskatt skall uttas med 60 % av beskattningsvärdet på basmat i enlighet med vad i motionen anförts,
41. att riksdagen beslutar att mervärdeskatt med 60 % av beskattningsvärdet skall utgå för serverings- och hotelltjänster i enlighet med vad i motionen anförts,
42. att riksdagen beslutar att uttagsbeskattning på serveringstjänster skall utgå med 60 % av beskattningsvärdet i enlighet med vad i motionen anförts,
43. att riksdagen beslutar att mervärdeskatt för samtliga tjänster för byggande och boende utgår med 60 % av beskattningsvärdet i enlighet med vad i motionen anförts,
44. att riksdagen beslutar att tjänster avseende personbefordran inom landet undantas från skatteplikt enligt mervärdeskattelagen i enlighet med vad i motionen anförts,
45. att riksdagen beslutar att särskild varuskatt, dryckesskatt, videoskatt, kassettskatt samt stämpelskatt vid förvärv av fartyg skall utgå i enlighet med vad i motionen anförts,
46. att riksdagen beslutar att omsättningsskatten på handel med värdepapper skall avskaffas i enlighet med vad i motionen anförts,
47. att riksdagen beslutar att energiområdet skall undantas från skatteplikt enligt mervärdeskattelagen från den 1 januari 1991 i enlighet med vad i motionen anförts,
48. att riksdagen beslutar om införande av elproduktionsbeskattning och avskaffande av elbeskattningen i konsumtionsled i enlighet med vad i motionen anförts innebärande:
a) att skatt utgår med 13 öre/kWh för vattenkrafts- och kärnkraftsproducerad el i produktionsled,
b) att skattefrihet för avkopplingsbar el ej medges,
c) att för el producerad med biobränslen, vind, sol medges skattefrihet,
d) att lika beskattning av bränslen införs oavsett om de utnyttjas för el eller värmeproduktion,
49. att riksdagen beslutar att en energiskatt om 34 öre/kg förbrukat flygbränsle införs i enlighet med vad i motionen anförts,
50. att riksdagen beslutar att skatt på bensin skall utgå med 2,64 kr./l för oblyad bensin resp. med 2,94 kr./l exkl. koldioxidskatt i enlighet med vad i motionen anförts,
51. att riksdagen beslutar höja alkohol- och tobaksskatten motsvarande en prishöjning med 5 % i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 22 november 1990 Görel Thurdin (c) Gunnar Björk (c) Rolf Kenneryd (c) Ivar Franzén (c) Gunilla André (c) Larz Johansson (c) Martin Olsson (c) Håkan Hansson (c) Per-Ola Eriksson (c)