Från näringspolitisk synpunkt är det viktigt att den ojämlikhet i framtida konkurrensstyrka som beror av att sakförsäkringsbolagen nu går in i ett nytt system till följd av skatteomläggningen rättas till. I en motion, Sk33, yrkande 3l, inlämnad l990, angav vi från moderat håll en metod för att lösa det uppkomna problemet, nämligen att värderegleringsreserven skulle få samma status som utjämningsfonden. Någon förändring skedde emellertid inte vid slutbehandlingen under höstriksdagen varför vi återkommer till frågan.
De stora sakförsäkringsbolagens egenkapital hade följande storlekar vid utgången av l989.
Eget kapital, mkr Trygg-Hansa 5 700 Skandia 645 Folksam 109 Länsförsäkringar 551 Wasa 118
Som synes har Trygg-Hansas egenkapital en särklassig storlek, vilket förklaras av att bolaget gick över från ömsesidigt bolag till aktiebolag l989. Det innebar bl.a. att de obeskattade reserver som då fanns i flera olika former fick överföras till beskattat eget kapital utan att bolaget betalade en krona skatt. Detta skedde genom helt lagliga transaktioner. Den reella effekten är emellertid att när man nu går in i ett nytt regelverk för skatter och avsättningar kommer Trygg-Hansa att få helt andra möjligheter till skattefria avsättningar -- till säkerhetsreserven och till SURV -- än övriga sakförsäkringsbolag. Det innebär i nästa steg större möjlighet till nysatsningar och förbättrad premiekonkurrens.
Från samhällsekonomisk synpunkt är det en klar fördel att bolag med skilda ägarformer tillåts verka sida vid sida på den svenska försäkringsmarknaden. Mångfald och öppen konkurrens på likvärdiga villkor är en grundläggande förutsättning för att marknaden skall fungera effektivt. Risk finns nu att vi kommer att få en monopolliknande situation inom svensk försäkring med två jättestora bank/försäkringskonglomerat på marknaden om man inte mot dessa kan ställa konkurrenskraftiga alternativ.
Ett sådant konkurenskraftigt alternativ är det kundägda alternativet som representeras av bolagen Ansvar, Folksam och Länsförsäkringar. Dessa bolag måste få samma startförutsättningar som de stora aktiebolagen. Det vore orimligt om man till följd av den nu genomförda skatteomläggninen ''bakvägen'' avskaffar det kundägda alternativet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att de ömsesidiga skadeförsäkringsbolagen utan avskattning får överföra hälften av de obeskattade reserverna till beskattat eget kapital.
Stockholm den 25 januari l99l Hugo Hegeland (m)