I regeringsförklaringen från år 1988 betonas kulturens betydelse för samhällsutvecklingen. Ett uttryck härför var de 300 extra miljoner som regeringen beslutade att tillföra kulturbudgeten. I förklaringen betonades också att de konstnärliga yrkesutövarnas ekonomiska situation måste stärkas och kulturministern tillsatte därför på sommaren 1989 en utredning med generaldirektören Carl Tham som enmansutredare för att få ett aktuellt underlag för hur nya stödåtgärder lämpligen bör utformas.
I utredningen ''Konstnärens villkor'' framförde Tham en rad olika förslag, som syftar till att förbättra de konstnärliga yrkesutövarnas svåra ekonomiska situation.
Till de verkligt besvärliga frågorna för de konstnärliga yrkesutövarna hör skatte- och avgiftsproblematiken. Till skillnad från de flesta löntagare i vårt land kan inte författarna och konstnärerna glädja sig åt den nu genomförda skattereformen eftersom marginalskatteeffekten i de flesta fall uteblir på grund av deras låga inkomster, som fortfarande tyngs av de sociala avgifterna.
För att skapa en rimligare ekonomisk situation för denna utsatta grupp föreslog utredningen att en särskild ''egenavgiftsfond'' skulle tillskapas. Denna fond skulle ligga utanför skattesystemet och möjlighet skulle finnas att efter ansökan återbetala erlagda egenavgifter upp till en inkomst på 90 000 kronor. På så sätt skulle denna låginkomstgrupp åtminstone skattemässigt jämställas med andra låglönegrupper i samhället. En översyn av utredningens förslag -- med syftet att konkretisera en sådan stödordning -- bör göras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ''egenavgiftsfond'' för konstnärer.
Stockholm den 24 januari 1991 Hans Göran Franck (s)